Kyllä... kokonaiskulutus on toki sama, teki nämä kummin päin tahansa. Pointti olikin juuri tämä, että yksittäisen suorituksen eli tässä tapauksessa kävelylenkin aikainen kulutus ei ole sama korkeammalla kuin matalammalla sykkeellä. Tosin käsittääkseni nykytietämyksen mukaan ns. jälkipoltto on kuitenkin niiiiin pientä, että ei ole siitä johtuvaa, vaan syynä on lähinnä ensin suoritetun liikunnan "väsymyksen" aiheuttama energiantuoton epätaloudellistaminen.
Sama efektihän tapahtuu myös pidemmällä vs. lyhyemmällä lenkillä, kun kyseessä edes jokseenkin vaativa suoritus ... eli sen etukäteen väsyttävän aktiviteetin ei tarvitse olla muuta liikuntamuotoa. Jos vaikka juoksee vakionopeutta vakio-olosuhteissa 30min vs. 60min, niin tuon pidemmän juoksun viimeinen 15min kuluttaa enemmän kuin lyhyemmän lenkin viimeinen 15min, koska väsyneempänä kroppa joutuu tekemään enemmän työtä (epätaloudellisempaa) saman "liike-energian" eteen.
Näinhän sitä sanotaan ja periaatteessa asian voi niin mieltää, että jaloillaan kun taivaltaa, niin energiankulutus per km on samaa luokkaa vauhdista riippumatta, koska ero on kuitenkin pienehkö. Jos kuitenkin ihan tarkkoja ollaan, niin juokseminen kuluttaa enemmän kuin kävely, koska juoksun kinetiikka on erilaista. Kävellessä on aina vähintään yksi jalka maassa, juoksussa ei ole. Juoksussa ylävartalon liike ja propulsio lisääntyy. Kävelyssä kehon painopiste ei juuri muutu, kun taas juoksussa sitä liikutetaan enemmän myös ylös-alas suunnassa jne. Ja myös nopeammassa juoksussa näitä tapahtuu enemmän kuin hitaammassa juoksussa.