Pahat ja ilkeät transrasvat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ossen
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.1.2004
Viestejä
249
Transrasvat ovat CLA:ta lukuunottamatta kaiken lukemani ja kuulemani perusteella sellainen ravintoaineryhmä, josta ei voi olla montaa eri mieltä. Tämä rasva siis alentaa hyvää HDL-kolesterolia ja lisää huonoa LDL-kolesterolia, jäykentää solukalvoja, lisää tulehdusherkkyyttä, keskivartalolihavuutta ja ties mitä, ja on siten ylivoimaisesti epäterveellisin rasvatyyppi. Transrasvaa on kuulemma osittain kovetetussa kasvirasvassa/-öljyssä sekä pieniä määriä märehtijöiden lihassa.

On muuten monesta ravintoasiasta vaikea perusjampan muodostaa mielipidettä, kun liikkeellä tuntuu olevan niin monta eri koulukuntaa joiden käsitykset ovat toistensa kanssa ristiriidassa, ja sitten on vielä niitäkin tahoja, joilla on omat edut kyseessä jonkin ravintoaineen hehkutuksessa/mustamaalauksessa (ehh margariinitiedotus?). Nyt heitän ilmoille omat käsitykseni näistä tappajarasvoista, gurut olkaa niin kilttejä ja korjatkaa jos olen väärässä.

Ikävä kyllä täällä takapajuisessa Suomessa on vaikea tietää paljonko tätä transrasvaa on myytävissä tuotteissa, kun sitä ei suoraan merkitä ravintoainelistaan. Satavarmaa kuitenkin on, että tuotteessa on transrasvaa silloin, kun listalta löytyy "osittain kovetettu kasviöljy", "osittain kovetettu kasvirasva", "kasvirasva (osa kovetettu)" tai "kasviöljy (osa kovetettu)". Jos mitään näistä ei löydy, MUTTA tuotteen sisältämät rasvatyypit on eritelty, kannattaa vähentää rasvan kokonaisosuudesta tuotteessa tyydyttyneen rasvan, monityydyttymättömän ja yksittäistyydyttymättömän rasvan summa. Jos erotus on nolla, ei transrasvaa ole. Jos erotus on enemmän kuin nolla, on loput rasvasta transrasvaa.

Huomionarvoista on, että kokonaan kovetetussa kasvirasvassa, jossa vedyn avulla suoritettavan kovetusprosessin on annettu mennä loppuun asti, ei ole transrasvaa, vaan tällainen on muuttunut tyydyttyneeksi rasvaksi. Siksi voisikin olettaa, että jos listassa lukee vain "kovetettu kasvirasva", ei transrasvaa ole. Tragedia onkin, ettei tähänkään voi aina luottaa: ilmeisesti ainesosia listatessa ei aina noudateta tarkkuutta kovetetun rasvan suhteen, tai sitten valmistajat jättävät tahallaan sanan "osittain" pois valehdellakseen kuluttajille ja salatakseen tuotteensa epäterveellisyyden. Itse muistan lukeneeni joltain suomenkieliseltä terveyssivustolta, miten esimerkiksi Suomessa margariineissa ei enää ole transrasvaa. Tämä on silkkaa :anssi:; kävin itse juuri tuossa lähikaupassa lukemassa margariinipaketteja, ja hetihän sieltä löytyi ainakin kaksi osittain kovetetulla kasviöljyllä terästettyä merkkiä, kuten ennen kelvollisen maun ja halvan hinnan takia kovasti hehkuttamani Kultarypsi.

Itku meinaa päästä, kun monessa minunkin tykkäämässäni herkullisessa tuotteessa lukee vain epämääräisesti "kasvirasvoja" tai "kovetettu kasviöljy" tjsp, eikä ole tarpeeksi tietoja mistä päätellä onko niissä näitä pahoja mömmöjä. Lopputulos on se, että jätän varmuuden vuoksi ostamatta. Osassa tapauksista aivan syyttä suotta. huoh.

Jos jollain on lisää tietoa näiden rasvojen tunnistamisesta ja välttämisestä ruokavaliossa, niin auttakaa nyt ihmeessä miestä mäessä!!!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
viimeeksi kun laskin noita käyttämäni margariinin rasvoja yhteen, niin kokonaisrasva on sama kuin rasvalaatujen summa ilman trans-rasvaa. eli kaikissa margariineissa ei kuitenkaan ilmeisesti ole transrasvaa?
 
alkaa näyttää siltä ettei tohonkaan metodiin voi luottaa, esim kultarypsipurkissa lukee yhtenä ainesosana 'kasvirasva (osa kovetettu)' eli transrasvaa, mutta sitten ton rasvaerittelyn mukaan kaikki rasva koostuu ainoastaan tyydyttyneestä, monityydyttymättömästä ja kertatyydyttymättömästä rasvasta. ongelma on siis se että transrasvahan on teollisessa käsittelyssä epäterveelliseksi muutettua tyydyttymätöntä rasvaa, mutta margariinitehtailijoille sopii hyvin olla tekemättä mitään eroa vaan kutsua sitä vaan 'tyydyttymättömäks rasvaks' jotta ihmiset luulis tuotetta terveelliseks. ite luottaisin vain niihin margariineihin, joiden kasvirasvasisällön kohdalla on täsmennetty että se on kovettamatonta. sellaisia kyllä onneks löytyy. ainakin meikäläisen lähikaupassa esim joku kevytlevi tais olla tätä. niin ja vanha kunnon oivariini, tosin se ei taida olla enää margariinia.
 
Ainakin virallinen taho väittää, että nykyään Suomessa myynnissä olevissa levitemargariineissa ei ole transrasvaa. Mutta hankalapa noista on mennä sanomaan. Vähän tuntuu, että monien tuotteiden kohdalla valmistajakaan ei oikein tiedä, että onko niissä transrasvaa vai ei. Varminta on vain jättää ostamatta ja syömättä sellaiset tuotteet, joissa on käytetty kovetettua kasviöljyä. Vaikka niissä olisikaan transrasvaa, niin ilmeisesti siltikin kovetettu kasvirasva on huono juttu. Se sisältää varsin pitkäketjuisia tyydyttyneitä rasvoja, luonnolliset tyydyttyneet rasvat ovat pääosin lyhytketjuisia. Ja pitkäketjuiset tyydyttyneet ovat monien lähteiden mukaan haitallisia, lyhyet eivät niinkään.

Minun käsitykseni mukaan eläinperäiset luonnolliset transrasvat, eli lihassa ja maidossa olevat, eivät ole haitallisia. Ainoastaan kasvirasvan kovettamisessa syntyvät transit ovat haitallisia. Transrasvoja toki kaikki, mutta rakenteeltaan hieman erilaisia ja vaikutuksiltaan ihmiselimistössä hyvinkin erilaisia. Siksi on typerää, että kaikki transrasvat niputetaan yhteen ja tällä tavoin johdetaan ihmisiä harhaan. Myöskään tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja ei pidä niputtaa yhteen, niiden vaikutukset eivät ole samanlaiset, vaikka KTL niin väittääkin.

Kasviperäisten transrasvojen haitallisuudesta tosiaan ollaan hyvinkin yksimielisiä. Siitä on sitten useampia mielipiteitä, että kuinka suuri määrä on haitallista. KTL:hän sanoo, että Suomessa transrasvat eivät ole väestötasolla mikään ongelma. Tämähän toki ei sulje pois sitä, että yksilötasolla voi olla ongelmia. Joissakin tutkimuksissa on löydetty haittavaikutuksia jo varsin pienillä päivittäisannoksilla. Joten varmempaa on olla syömättä niitä ollenkaan.
 
Käsittääkseni transsit ilmoitetaan tyydyttyneiden rasvojen kohdassa - en tosin ole koskaan yhteissummia laskenut. Kevyt Levi EI muuten ole margariinia, minkä huomaa kyllä jo maustakin!
 
kiitos tiedoista aropupu. näyttää todella vähän siltä että suomen "viralliset tahot" ei ole kunnolla selvillä kasvitransrasvoista. jos tosiaan noin on kuin juini sanoi että pakkauksissakin ne niputetaan yhteen tyydyttyneiden rasvahappojen kanssa ja joku kansanterveyslaitoskin väittää niiden olevan 'vaikutuksiltaan samoja' kuin tyydyttyneet rasvat, niin voi huh huh...siirtyisköhän sitä jo voilinjalle. paranis leivänkin maku.
 
Kyllähän viralliset tasot kai selvillä on transrasvoista ja niiden haitallisuudesta, mutta niitä ei tietyistä syistä johtuen nosteta esille. Siellä ollaan sitä mieltä, että saadut määrät ovat nykyään niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta. Tässä yhteydessä tosin puhutaan aina väestötasosta, varmastikin löytyy yksilöitä, joiden transrasvan saanti on haitallisen suurta.

Toisekseen siellä ehkä varotaan pelottelemasta ihmisiä kasviperäisellä transrasvalla, koska se saattaisi saada ihmiset siirtymään tiettyjen tuotteiden kohdalla kasvirasvoista eläinrasvoihin, jotka taas KTL:n mielestä sisältävät haitallista tyydyttynyttä rasvaa. Eli nähdään parempana vaihtoehtona se, että ihmiset edelleenkin suosivat kasvirasvoja mahdollisimman paljon. Kasvirasvojen suosimisen järkevyydestä voidaan toki olla eri mieltäkin, mutta siihen ei välttämättä ole ainakaan vielä mitään yksiselitteistä vastausta.

Lisäksi KTL:ssä voi olla hiukan vaikeata myöntää, että väärässä oltiin. Ihmisille on vuosikymmeniä kerrottu, että kasvirasva ja kasvimargariini on terveellistä. Sitten tarkemmin asiaa tutkiessa selviääkin, että Suomessakin oli margariineissä todella suuria määriä transrasvoja ainakin vielä 80-luvulla. Myöskin se näyttää varsin selvältä nykyisen tutkimustiedon valossa, että nuo margariineista ja muista saadut transrasvat ovat aiheuttaneet Suomessa joukoittain sydäntauteja ja -kuolemia viime vuosikymmeninä. KTL:stä löytyy vanhoja jääriä, joiden koko ura ja elämäntehtävä on ollut valistaa ihmisiä syömään terveellisiä kasvirasvoja. Tällaisessa tilanteessa voi olla vähän kiusallista mennäkin kertomaan: "Tota noin, ei ne margariinit ollutkaan terveellisiä, vaan tappavia." Niinpä nyt vain todetaan, että nykyään Suomessa myytävissä levitemargariineissa ei ole transuja ja että transuista ei ole väestötasolla haittaa. ;)
 
Minun käsitykseni mukaan eläinperäiset luonnolliset transrasvat, eli lihassa ja maidossa olevat, eivät ole haitallisia. Ainoastaan kasvirasvan kovettamisessa syntyvät transit ovat haitallisia.

Kuulostaa järkevältä, ja kun yleistää lisää, niin prosessointi muuttaa rasvaa ja siitä tulee huonommin ihmiselle sopiva. Oma kokemus tukee myös tuota teoriaa.
 
Kysynpä tässä välissävähän ohi aiheen että onko teillä suositella jotain tiettyä margariinia joka olisi arvoiltaan kaikkein paras ja maistuisi jopa joltain? Käytän harvoin margariinia leivän päällä, mutta uunituore ruisleipä vaatii sen aina :)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom