- Liittynyt
- 12.1.2004
- Viestejä
- 249
Transrasvat ovat CLA:ta lukuunottamatta kaiken lukemani ja kuulemani perusteella sellainen ravintoaineryhmä, josta ei voi olla montaa eri mieltä. Tämä rasva siis alentaa hyvää HDL-kolesterolia ja lisää huonoa LDL-kolesterolia, jäykentää solukalvoja, lisää tulehdusherkkyyttä, keskivartalolihavuutta ja ties mitä, ja on siten ylivoimaisesti epäterveellisin rasvatyyppi. Transrasvaa on kuulemma osittain kovetetussa kasvirasvassa/-öljyssä sekä pieniä määriä märehtijöiden lihassa.
On muuten monesta ravintoasiasta vaikea perusjampan muodostaa mielipidettä, kun liikkeellä tuntuu olevan niin monta eri koulukuntaa joiden käsitykset ovat toistensa kanssa ristiriidassa, ja sitten on vielä niitäkin tahoja, joilla on omat edut kyseessä jonkin ravintoaineen hehkutuksessa/mustamaalauksessa (ehh margariinitiedotus?). Nyt heitän ilmoille omat käsitykseni näistä tappajarasvoista, gurut olkaa niin kilttejä ja korjatkaa jos olen väärässä.
Ikävä kyllä täällä takapajuisessa Suomessa on vaikea tietää paljonko tätä transrasvaa on myytävissä tuotteissa, kun sitä ei suoraan merkitä ravintoainelistaan. Satavarmaa kuitenkin on, että tuotteessa on transrasvaa silloin, kun listalta löytyy "osittain kovetettu kasviöljy", "osittain kovetettu kasvirasva", "kasvirasva (osa kovetettu)" tai "kasviöljy (osa kovetettu)". Jos mitään näistä ei löydy, MUTTA tuotteen sisältämät rasvatyypit on eritelty, kannattaa vähentää rasvan kokonaisosuudesta tuotteessa tyydyttyneen rasvan, monityydyttymättömän ja yksittäistyydyttymättömän rasvan summa. Jos erotus on nolla, ei transrasvaa ole. Jos erotus on enemmän kuin nolla, on loput rasvasta transrasvaa.
Huomionarvoista on, että kokonaan kovetetussa kasvirasvassa, jossa vedyn avulla suoritettavan kovetusprosessin on annettu mennä loppuun asti, ei ole transrasvaa, vaan tällainen on muuttunut tyydyttyneeksi rasvaksi. Siksi voisikin olettaa, että jos listassa lukee vain "kovetettu kasvirasva", ei transrasvaa ole. Tragedia onkin, ettei tähänkään voi aina luottaa: ilmeisesti ainesosia listatessa ei aina noudateta tarkkuutta kovetetun rasvan suhteen, tai sitten valmistajat jättävät tahallaan sanan "osittain" pois valehdellakseen kuluttajille ja salatakseen tuotteensa epäterveellisyyden. Itse muistan lukeneeni joltain suomenkieliseltä terveyssivustolta, miten esimerkiksi Suomessa margariineissa ei enää ole transrasvaa. Tämä on silkkaa ; kävin itse juuri tuossa lähikaupassa lukemassa margariinipaketteja, ja hetihän sieltä löytyi ainakin kaksi osittain kovetetulla kasviöljyllä terästettyä merkkiä, kuten ennen kelvollisen maun ja halvan hinnan takia kovasti hehkuttamani Kultarypsi.
Itku meinaa päästä, kun monessa minunkin tykkäämässäni herkullisessa tuotteessa lukee vain epämääräisesti "kasvirasvoja" tai "kovetettu kasviöljy" tjsp, eikä ole tarpeeksi tietoja mistä päätellä onko niissä näitä pahoja mömmöjä. Lopputulos on se, että jätän varmuuden vuoksi ostamatta. Osassa tapauksista aivan syyttä suotta. huoh.
Jos jollain on lisää tietoa näiden rasvojen tunnistamisesta ja välttämisestä ruokavaliossa, niin auttakaa nyt ihmeessä miestä mäessä!!!
On muuten monesta ravintoasiasta vaikea perusjampan muodostaa mielipidettä, kun liikkeellä tuntuu olevan niin monta eri koulukuntaa joiden käsitykset ovat toistensa kanssa ristiriidassa, ja sitten on vielä niitäkin tahoja, joilla on omat edut kyseessä jonkin ravintoaineen hehkutuksessa/mustamaalauksessa (ehh margariinitiedotus?). Nyt heitän ilmoille omat käsitykseni näistä tappajarasvoista, gurut olkaa niin kilttejä ja korjatkaa jos olen väärässä.
Ikävä kyllä täällä takapajuisessa Suomessa on vaikea tietää paljonko tätä transrasvaa on myytävissä tuotteissa, kun sitä ei suoraan merkitä ravintoainelistaan. Satavarmaa kuitenkin on, että tuotteessa on transrasvaa silloin, kun listalta löytyy "osittain kovetettu kasviöljy", "osittain kovetettu kasvirasva", "kasvirasva (osa kovetettu)" tai "kasviöljy (osa kovetettu)". Jos mitään näistä ei löydy, MUTTA tuotteen sisältämät rasvatyypit on eritelty, kannattaa vähentää rasvan kokonaisosuudesta tuotteessa tyydyttyneen rasvan, monityydyttymättömän ja yksittäistyydyttymättömän rasvan summa. Jos erotus on nolla, ei transrasvaa ole. Jos erotus on enemmän kuin nolla, on loput rasvasta transrasvaa.
Huomionarvoista on, että kokonaan kovetetussa kasvirasvassa, jossa vedyn avulla suoritettavan kovetusprosessin on annettu mennä loppuun asti, ei ole transrasvaa, vaan tällainen on muuttunut tyydyttyneeksi rasvaksi. Siksi voisikin olettaa, että jos listassa lukee vain "kovetettu kasvirasva", ei transrasvaa ole. Tragedia onkin, ettei tähänkään voi aina luottaa: ilmeisesti ainesosia listatessa ei aina noudateta tarkkuutta kovetetun rasvan suhteen, tai sitten valmistajat jättävät tahallaan sanan "osittain" pois valehdellakseen kuluttajille ja salatakseen tuotteensa epäterveellisyyden. Itse muistan lukeneeni joltain suomenkieliseltä terveyssivustolta, miten esimerkiksi Suomessa margariineissa ei enää ole transrasvaa. Tämä on silkkaa ; kävin itse juuri tuossa lähikaupassa lukemassa margariinipaketteja, ja hetihän sieltä löytyi ainakin kaksi osittain kovetetulla kasviöljyllä terästettyä merkkiä, kuten ennen kelvollisen maun ja halvan hinnan takia kovasti hehkuttamani Kultarypsi.
Itku meinaa päästä, kun monessa minunkin tykkäämässäni herkullisessa tuotteessa lukee vain epämääräisesti "kasvirasvoja" tai "kovetettu kasviöljy" tjsp, eikä ole tarpeeksi tietoja mistä päätellä onko niissä näitä pahoja mömmöjä. Lopputulos on se, että jätän varmuuden vuoksi ostamatta. Osassa tapauksista aivan syyttä suotta. huoh.
Jos jollain on lisää tietoa näiden rasvojen tunnistamisesta ja välttämisestä ruokavaliossa, niin auttakaa nyt ihmeessä miestä mäessä!!!