Koukkuhan tuo on ja tulee leuan sivuun. Toki se on totta, että kypärä ei suojaa kovin hyvin kaikilta iskuilta, osui tämä yksittäinen lyönti nyt mihin tahansa.
Tuo ajatus, että kypärän paino päässä
lisäisi vahinkoa aivoihin, on samaa luokkaa litteän maan teorian kanssa. Näin ei tapahdu, vaan se vähentää vahinkoa, eli käytännössä muodonmuutoksia heilahtavassa kohteessa.
Oletko koskaan miettinyt, miksi rekan ja henkilöauton kolarissa henkilöauto menee aivan päreiksi ja rekkaan tulee vain pintavaurioita? Tai miksi isot autot voittavat kolaritesteissä pienet autot ylivoimaisesti?
Nyt on olemassa sellainen kuin liikemäärän säilymislaki. Liikemäärä on massa kertaa nopeus ja se säilyy - aina. Kun kohteeseen (ihmispää) siirtyy tietty määrä liikemäärää, niin mitä suurempi pään massa on, sitä pienempi on sen saavuttama nopeus. Siksi suurempi kappale saa myös pienemmän kiihtyvyyden, kun kontaktiaika on vakio. Ja äkillinen kiihtyvyys (tai hidastuvuus) on nimenomaan se mikä aiheuttaa aivovammoja. Periaatteessa päätä voisi suojata jonkin verran jopa siihen kiinnitetyllä painolla, joka ei olisi lyönnin ja pään välissä. Tämä siis vähentää aivoihin tulevia vammoja, ei lisää niitä.
Tärkeämpi seikka on kuitenkin se pehmuste. Kun iskun ja pään välissä on pehmuste, se hidastaa liikemäärän siirtymistä kohteeseen. Samoin se vähentää iskevän raajan liike-energian siirtymistä kohteen muodonmuutoksiksi (aivoruhje, leukanivelen nivelsiteiden vauriot, leukaluun murtuma...), koska osa nyrkin liike-energiasta kuluu kypärän (ja hanskan) pehmusteen muodonmuutoksiin. Käytännössä tämä myös kasvattaa kontaktiaikaa, jolloin päähän kohdistuva kiihtyvyys on pienempi.
Näiden pitäisi olla ihan selviä asioita lukiotason fysiikallakin. Lopuksi maalaisjärjellä tehtävä ajatuskoe. Ajatellaan, että sinua lyödään pesismailalla päähän. Haluatko, että mailan ja pään välissä on 2 cm vaahtokumipehmuste vai etkö halua?