Onko kebab+ranskalaiset-ateriassa vehnäjauhoja? (YLEINEN KELIAKIAKESKUSTELU)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Angelos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
21.5.2004
Viestejä
381
Morjens.

Olen pitkään ollut keliakiadietillä, mutta nyt tuli mieleeni, että onko tuossa kastikeessa, jota laitetaan kebabin päälle tai salatiin päälle laitettavassa kastikeeessa keliaakolle sopimattomia aineita?

Lisäksi haluaisin tänne yleistä keskustelua muilta kohtalontovereilta. Maukkaita reseptejä ja vinkkejä kiitos!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Fineli kertoo kebabista seuraavaa: 218kcal, p 24,9g, hh 0g, r 13g /100g.

Liekö eroa, onko kebab-eläin tarhattua vai villinä kasvanutta?
 
Jos muuten olet (tai joku muu on) hirmu herkkä niin kandee kysyä mitä muuta niiden rasva-altaissa on kypsytetty kuin ranskalaisia. Siellä saattaa nimittäin lillua gluteenia paneroitujen tuotteiden jäljiltä, mutta tietty hyvin pieniä pitoisuuksia. Tätä ei yleensä muisteta kertoa asiakkaalle.
 
Hei! Itse tahtoisin kysyä kokeneemmilta ja viisaammilta, että kuinka kauan mahdollisesti menee, että maha alkaa olla kunnossa kun oikeaa ruokavaliota noudattaa? Itsellä häädettiin toistamiseen helikoa 2 viikkoa sitten, joten maha on jo kipeä antibioottien jäljiltä, ja sitten vielä päällä laitettiin tuo keliakia-diagnoosi,niin ei tässä oikein tiedä mikä oikeasti tätä vatsaa nyt vaivaa ja kaivaa.. Alkaa epätoivo iskeä kun tätä on kärsitty nyt kk-kaupalla!
 
No minulla keliakiaoireet (vatsavaivat) katosivat hyvin nopeasti (muutama viikko) oikeaan ruokavalioon siirtyessä. Suolinukan palautumiseen voi kai mennä pidempäänkin, jos on oikein huonoon kuntoon mennyt.

Kaikki nakkikioskit ja kebab ravintolat kierrän kaukaa, sillä heillä ei kaiken todennäköisyyden mukaan ole hajuakaan siitä, mitä gluteeniton tarkoittaa. Käyn vain suurien ketjujen ravintoloissa, ja niissä yleensä onkin gluteenittomia vaihtoehtoja monipuolisesti.

Muuten, monet paikat mainostavat "gluteenittomia" annoksia, ja kaupoista löytyy "gluteenittomia" tuotteita, joista kuitenkin löytyy vehnätärkkelystä. Eli kannattaa olla tarkkana jos omaa ärhäkämmän muodon keliakiasta, jolloin vain luontaisesti gluteeniton käy.
 
Tomppa85 on aivan totta mitä sanoit noista snägäreista+kebabravintoloista.

Osaako joku sanoa siihen juuta tai jaata, että keliakilla olisi vaikutusta ravintoaineiden imeytymiseen? Tarkoitan tällä sitä, että on monta vuotta syönyt "väärin" ja sitten kun alkaa syömään oikein, niin oletteko huomanneet parempaa kehittymistä lihaksistossa?
 
Minulla kävi itseasiassa niin, että nälän tunne väheni kovasti ruokavalioon siirtymisen jälkeen (ruoka imeytyi paremmin). Yhdistettynä epätietoisuuteen siitä, että mitä oikeastaan sai syödä johti painon putoamiseen 96 kg -> 79 kg 6 kk aikana. Ilman että edes yritin laihduttaa.

Sitten rupesin punttailemaan ja paino nousi 82 -> 104 kg vuodessa. Lihasta ja voimaa tuli ihan kivasti. Kyllä sillä oikealla ruokavaliolla on iso merkitys. Jos joka päivä on vatsa kuralla niin eipä siinä paljon kehitytä... :rolleyes:

Eli takuuvarmasti kehitys on parempaa. Sitä parempaa tietysti mitä voimakkaampia keliakiaoireet ovat olleet.
 
Angelos sanoi:
Osaako joku sanoa siihen juuta tai jaata, että keliakilla olisi vaikutusta ravintoaineiden imeytymiseen? Tarkoitan tällä sitä, että on monta vuotta syönyt "väärin" ja sitten kun alkaa syömään oikein, niin oletteko huomanneet parempaa kehittymistä lihaksistossa?

Oma keliakia ilmeni viime vuoden marraskuussa ja paino on
noussut sen jälkeen 11 kg. ( Pelkkää lihasta)
 
JohnnyB sanoi:
"Kebabkastike

0,5 dl öljyä
1/4- ½ dl sokeria
½- 1 tl HP-kastiketta
3/4- 1 dl tomaattisosetta
.
.
.
http://www.reseptit.com/article/articleview/16/1/4/
Vaikka noita soosejakin on yhtä monta erilaista kuin raflaakin, tai kauppaa, niin HP-kastiikkeessa taitaa olla vehnäjauhoa, ainakin joissan varianteissa.

Mulla on itselläni vilja-allergia ja reagoin myös jonkin verran esim. maissiin ja riisiin. Pääasiassa tulee iho-oireita. Joissain kebabpaikoissa voi huoletta syödä esim. kebabin ranskalaisilla tai ihan plain, mutta joissain huomaa kyllä, että vehnää on taidettu johonkin ainesosaan ainakin laittaa.

Vituttaa muuten jotkut tuotteet. Niistä ei tosiaan aina tiedä mitä lopulta on sisään tungettu. Esim. Turun sinappi. Viime viikolla luin uudestaan tuubista tuoteselosteen ja siinä luki jotenki seuraavasti: tärkkelyssiirappi (vehnästä, ohrasta). Toisessa Turun sinappi -tuubissa lukee pelkkä tärkkelyssiirappi. Oireet vain on ihan selkeät, kun kumpaakin syö. Kyse ei ole plasebo vaikutuksesta, koska molemmat tuubit ovat olleet käytössä jo ennen kuin tuon jutun huomasin.

Edit: Hp-näköjään jo mainittiinkin. Kyllähän ravintoaineiden imeytymisessä selkeän eron huomaa, kun suoli ei enää tyhjene puolet liian aikaisin, kun siirtyy oikeaan ruokavalioon.
 
Tomppa85 sanoi:
...kellään nouse paino pelkkänä lihaksena. Aina siinä tulee läskiä mukana. Vaikka kuinka söisi gluteenitonta ravintoa. :D

28 vuoden reenikokemuksella väitän tietäväni oman kehoni
koostumuksen ja esim: rasvojen pihtimittaus osoittaa rasva %
pysyneen samoissa lukemissa.( olen syönyt keskimäärin 2 viikkoa reilusti=
5500-7000 kcal ja 2 viikkoa vähemmän= 3000-3500 kcal.)
Terv.100 % naturaali.
 
Marjakarhu sanoi:
28 vuoden reenikokemuksella väitän tietäväni oman kehoni
koostumuksen ja esim: rasvojen pihtimittaus osoittaa rasva %
pysyneen samoissa lukemissa.( olen syönyt keskimäärin 2 viikkoa reilusti=
5500-7000 kcal ja 2 viikkoa vähemmän= 3000-3500 kcal.)
Terv.100 % naturaali.

:offtopic: Jos paino nousee 11 kg ja rasva% pysyy täsmälleen samana niin noussut paino ei ole tullut pelkästä lihasmassan lisäyksestä. :piis:
 
Marjakarhu sanoi:
28 vuoden reenikokemuksella väitän tietäväni oman kehoni
koostumuksen ja esim: rasvojen pihtimittaus osoittaa rasva %
pysyneen samoissa lukemissa.( olen syönyt keskimäärin 2 viikkoa reilusti=
5500-7000 kcal ja 2 viikkoa vähemmän= 3000-3500 kcal.)
Terv.100 % naturaali.

Pihtimittaukset nyt voivat kertoa mitä vain. Mutta ei mennä tähän sen enempää. Hyvä että lihasta tarttuu. :D
 
Kebab ranskalaisilla on kyllä pikaruokien aatelia
icon_smile_approve.gif
 
Angelos sanoi:
Maukkaita reseptejä ja vinkkejä kiitos!

Gluteenittomatlihapullat ts. Pellavarouhepyörykät
1 pieni sipuli (1rkl voita)
1dl pellavarouhetta
2dl vettä, lihalientä, maitoa, kermaa
400g (broilerin)jauhelihaa
1 kananmuna
1tl suolaa
mustapippuria ja hiven valkopippuria, paprikamaustetta yms. mitä tahtoo.


Sekoita nestettä samalla kun lisään pellavarouheen. Turvota pellavansemerouhetta sen aikaa kun kypsennät sipulia. Kuori ja silppua sipuli. Kypsennä se voissa pehmeäksi. Yhdistä jauhelihaan muut ainekset. Vaivaa taikina hyvin, mikäli omaa käsivatkaimen, kannattaa käyttää sitä. Muotoile taikinasta lihapyöryköitä. Koska taikina on varsin pehmeätä broilerista, turha hermostua vaikkei niitä pullia kykene pyöritteleen, hyviä niistä tulee silti. Paista pannulla tai uunissa kypsiksi. Suosittelen uunia em. seikan vuoksi. Eli leivinpaperin päälle pellille ja noin 175'c kunnes kypsiä (riippuu pullan koosta)

:kuola:

Ravintoainekoostumus noissa on kyllä huippuluokkaa, sopii dieetillekin, sisältää myös mukavasti kuitua jota keliakikon ruokavaliossa muuten tuppaa olemaan niukanlaisesti. Koostumukseltaan broilerpullina varsinkin, hyvin pehmeitä, helppo syödä runsaastikin. Mikäli kaura sopii, kauraleseillä voi korvata tuon pellavarouheen.
 
No niin, nyt on reseptipuolikin saatu käyntiin! :)

Tuo HP-kastikkeen gluteiinipitoisuus tuli hieman yllätyksenä. Jos tekisi jatkossa kotioloissa kebabit, niin saako HP-kastiketta gluteenittomana?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom