starfish sanoi:
Kyllä siis ihan tutkitusti luonnonmukaiset vitamiinit ja rasvahapot imeytyy paremmin elimistöön kuin tekemällä tehdyt synteettiset. En nyt mistään jaksaa kaivaa lähdetietoa ja tutkimuksia mutta näin siis asia on. Näin maalaisjärjelläkin ajateltuna.

Kyllä kaikki luonnonmukainen ravinto on aina parasta ihmiskeholle toisin kuin joku tehokasvatettu ja keinotekoisesti tehty. ;)
Ei pidä paikkaansa - vaikka näin toki voisi maalaisjärjellä ajatella.

Olen useammassa threadissa pyrkinyt omalla vaatimattomalla panoksellani hahmottamaan näitä luontaisen ja synteettisen ravinnon rajoja, eroavaisuuksia, hyöty-ja haittatekijöitä ja niiden suhteita. Olen edelleenkin sitä mieltä, että vähän prosessoidun ravinnon nauttiminen on keskimääräisesti suotavaa, mutta luontainen ei aina ole synteettistä parempi vaihtoehto, eikä "luonnollisella" olomuodolla voi mitenkään, yleispätevästi, perustella ravinnon paremmuutta synteettisesti valmistettuun nähden. Ei varsinkaan yleisenä ohjesääntönä. Tätä aihetta käsiteltiin aiemmin muistaakseni ainakin ravintorasvoja käsittelevässä threadissa, johon en enää itse aiheena palaa, enkä muutenkaan aiheeseen eettisistä ja elämänkatsomuksellisista näkökulmista, mutta itse kalaöljyjen suhteen voisi vääntääkin tovin tai toisen. ;)
Ensinnäkin, väite luontaisten kalaöljyjen paremmuudesta synteettisten valmistusprosessien lopputuotteisiin nähden olisi Mannisen käyttämien termien mukaan silkkaa potaskaa. Aihetta on tutkittu jokseenkin paljon ja synteettisten etyyli- ja metyylikonsentraattien biosaatavuuden on todettu olevan yhdenvertainen luontaisten kalaöljyjen(etenkin triglyseridimuotojen kanssa).
Etyyliesterit vs. triglyseridit, biosaatavuus, mm.:
Eur J Clin Nutr. 1993 Jul;47(7):497-507.
Comparative effects of prolonged intake of highly purified fish oils as ethyl ester or triglyceride on lipids, haemostasis and platelet function in normolipaemic men.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=8404785&query_hl=10&itool=pubmed_DocSum
Biochim Biophys Acta. 1993 May 20;1168(1):59-67.
The enteral bioavailability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid is as good from ethyl esters as from glyceryl esters in spite of lower hydrolytic rates by pancreatic lipase in vitro.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=8504143&query_hl=10&itool=pubmed_DocSum
Am J Clin Nutr. 1991 May;53(5):1185-90.
Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=1826985&query_hl=10&itool=pubmed_DocSum
Am J Clin Nutr. 1988 Oct;48(4):992-7.
Omega-3 fatty acids in hypertriglyceridemic patients: triglycerides vs methyl esters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/..._uids=3421209&query_hl=10&itool=pubmed_docsum
British Journal of Nutrition. 1999 Dec;82(6):481-8.
Incorporation and washout of orally administered n-3 fatty acid ethyl esters in different plasma lipid fractions.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...uids=10690163&query_hl=10&itool=pubmed_docsum
