Hienoa, että olet motivoitunut kohentamaan fyysistä kuntoasi rajun infektion jälkeen. Nähtävästi olet varsin aloittelija, joten suosittelisin kääntymään ihan ammattilaisen puoleen, jonka kanssa voisitte lyödä sinulle perusteet kuntoon. Tämä vaatii yleensä vähän rahallista panostusta, ellei tunne jotain asiaan vihkiytynyttä, joka tekee näitä hommia "hyvä toveri-pohjalta". Tämä kuitenkin säästää monesti paljolta vaivalta ja pääseet harrastuksessa hyvin aluille. Tähän kehotan siksi, koska internetin kautta on erittäin vaikea antaa yksilöllisiä neuvoja ja monesti nämä ympäripyöreät ohjeet on "massamitoitettu" eli samoja neuvoja annetaan pitkään harjoitelleelle urheilijalle kuin juuri kovasta sairaudesta toipuneelle aloittelijalle joiden lähtökohdat fyysiseen liikkumiseen ovat täysin erilaiset.
Jos aloittelet omatoimisesti treenejä, niin aloitathan harjoittelun varovaisesti ja vähitellen uskallat antaa keholle suurempaa rasitusta. Elimistöllä kestää aina tovi sopeutua uuteen tilanteeseen (tässä tapauksessa lisääntyvä kuormitus tuki-ja liikuntaelimistölle). Vahvat perusteet on kovan fyysisen kunnon pohja. Aloita kevyillä harjotteilla (aina kävelylenkistä vaikka kevyeen hölkkään, joka luo pohjat peruskestävyydelle ja sitä myötä "punttikunnon" kohentamiselle) äläkä ryntää liian suurien painojen luokse. Opettele heti harjoittelemaan omaa kehonpainoa vastuksena käyttäen (esim. etunojapunnerrukset penkkipunnerruksen sijaan, ainakin harjoittelun alkutaipaleella) ja rasita kehoasi monipuolisesti painoharjoittelun lisäksi.
Älä myöskään ylensyö itseäsi lihavaksi, vaikkakin elopainon nosto on tavoitteena. Usko pois, vähärasvaisuus on hyve ja lihasta voi kasvattaa ilman, että rasvan määrä paljoakaan nousee (muistathan, että rasva ei ole missään määrin toiminnallista kudosta eikä rasvavarastojen vaikutus ulkomuotoon ole kovinkaan positiivinen). Lihasmassan kasvu kuitenkin ottaa oman aikansa, eikä sitä lihasta tule paljoakaan enemmän jos nostat painoasti esim. 6kk:ssa 7kg tai 15kg. Opettele heti syömään terveellisesti, mutta riittävästi. Palstalla on varsin hyviä neuvoja ruokailuun ja yleisesti hyväksi todetut ruoka-ainekset kannattaa sisällyttää ruokavalioon.
Lue paljon tietoa sinua kiinnostavista aiheista, mutta muista säilyttää lähdekritiikki eli käytä harkintaa lukemaasti tekstiä kohtaan (vaikka esim. minun tekstini kohdalla
).