Omaehtoinen opiskelu työttömyyskorvauksella, kokemuksia?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Uwish
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
8.10.2006
Viestejä
3 347
Koska meillä täällä Suomessa on niin ihanan paljon työttömiä, tuli avuksemme vuodenvaihteessa uusi laki, joka mahdollistaa opiskelun työttömyyskorvauksella tiettyjen ehtojen täyttyessä. Mutta mutta.. vaikka lakiin kirjatut ehdot täyttyisivätkin, on myönteinen päätös aina tapauskohtainen ja riippuu siitä miten perustelluksi opiskelun tukeminen nähdään omassa Työ- ja elinkeinotoimistossa. Nyt kysymys kuuluukin, onko sinulla kokemusta tämän lain hyödyntämisestä? Tukea myönnetään enintään 24kk/tutkinto, mutta onko kenellekään annettu myönteistä päätöstä, vaikka olisi ilmeistä että valmistumiseen menee enemmän aikaa? (Papereista löytyy kohta, johon pitää antaa selvitys siitä, miten meinaa rahoittaa opintonsa kolmantena vuotena, joten lienee syytä olettaa että on mahdollista?) Olisin siis jatkamassa keskenjääneitä yliopisto-opintoja vuosien jälkeen.. Entä opintojen etenemisen seuranta? Opintopisteethän nuo tietty tarkistaa, mutta entä jos on ottanut opintoja eri tiedekunnasta niin että "saattaisi vaikuttaa" siltä että ei "seuraa suunnitelmaa"? Pitääkö siis noudattaa orjallisesti ja tiukalla aikataululla sitä koulutusohjelmaa jossa on pääaineopiskelijana? Työkkärissä ei edes lähdetty spekuloimaan mitään ylipäätään tuon myönteisen päätöksen antamisesta, koska "yksittäinen virkailija ei voi ottaa kantaa". Huoh. Pitää odottaa loppukesään ennen kuin mitään päätöksiä tapahtuu anyway, ja muutenkin tämä minun tapaukseni on kuulema "harvinainen ja ainutlaatuinen", eikä näistä koulutusasioista jotain tietävä ole paikalla ennen kuin juhannuksen jälkeen. Ei ne edes tiedä millaisen työvoimapoliittisen lausunnon ne pystyy antamaan ajalle ennen kuin opiskelut alkaisivat, kun nykyinen opintojen keskeytys on voimassa 20.7. asti, ja koska uusi keskeytystodistus annetaan aina vuodeksi kerrallaan, sen hakeminen on hieman ristiriidassa sen kanssa että tarkoitus olisi siis kuitenkin opiskella. Jipii, pää hajoo. Vastaavia kokemuksia?:D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Käy työkkärissä koulutusneuvojan juttusilla (olet varmaan kyl jo käynyt). Heidän kuuluisi tietää ja ottaa selvää onko opiskelusi päätoimista vai ei. Jos on niin olet oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta opiskelujen ajaksi (24kk). Itselläni melkein samanlainen tilanne. Myöntävää lausuntoa puolletaan, kunhan koulupaikka järjestyy.
 
Käy työkkärissä koulutusneuvojan juttusilla (olet varmaan kyl jo käynyt). Heidän kuuluisi tietää ja ottaa selvää onko opiskelusi päätoimista vai ei. Jos on niin olet oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta opiskelujen ajaksi (24kk). Itselläni melkein samanlainen tilanne. Myöntävää lausuntoa puolletaan, kunhan koulupaikka järjestyy.

Juu olen käynyt, koulupaikka on, on päätoimista, mutta pelottaa vaan tuo "tapauskohtaisuus". Ja se että kiinnostaa tosiaan aika lailla ihan eri tiedekunnan opintotarjonta, siitä varmaan kannattaa vaan olla hiljaa jos ne ei lähde tarkistelemaan mitä kursseja sitä tulee suoritettua?
 
Jos yliopisto-opinnot ovat kesken, kyse on päätoimisesta opiskelusta. TE-toimisto tarkastelee opintojen etenemistä 10kk ajalta ennen työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumista. Jos tänä aikana ei ole edistystä tapahtunut lain mukaisella tavalla -> päätoiminen opiskelija.
TE-toimiston päätöksestä voi valittaa muutoksenhakulautakuntaan. Käsittelyssä mennee 6-12kk.
Kaverilla kuluu 10kk opinnoissa, jäljellä n. 30ov, joten tuosta 24kk:n ylittävästä ajasta en ole tietoinen. Hän siis aloitti opinnot (eli jatkaa niitä) työttömyysturvalla huhtikuussa.
Opintojen seurannan takia TE-toimistossa on käytävä n. puolivuosittain. Opintojen etenemisestä on hommattava yo:lta todistus. Jos esim. tekee päättötyötä, niin siitähän ei ropise opintoviikkoja/-pisteitä kesken kaiken, eli riittänee, että osoittaa työn olevan meneillään ja kutakuinkin aikataulussa. En tiedä kuinka tarkkaan koulutusohjelmaa opinnoissa on seurattava. Riippunee TE-toimiston henkilöstäkin, koska laki on tosiaan tuore ja tapauksia vähän.
Kaveri sai myönteisen päätöksen parissa viikkossa TE-toimistolta. Toki ennen sitä hän vaati uudelleenkäsittelyä tapaukselleen (lausunto päätoim. opiskelija...) TE-toimistolta, koska toimistolla ei ollut kaikki tiedot ajan tasalla tehdessään ensimmäistä lausuntoaan. Toisessa lausunnossa todettiin hänen olevan edelleen päätoiminen opiskelija. TE-toimiston henkilö oli kuulema avulias ja kohtelias, puolsi päätoimista opiskelua työttömyysetuudella, teki myönteisen lausunnon ja lähetti sen työttömyyskassalle. Eli yksi henkilö päätti asiasta. Toimistoissa ja työntekijöissä on vielä eroja asian suhteen. Jos omassa TE-toimistossasi ei osata tehdä päätöksiä, pyydä heitä kysymään esim. Helsingistä, miten siellä ovat vastaavat tapaukset hoitaneet.
Lopuksi: opiskelujen aloittaminen ei vaadi keskeytystodistusta. Riittää, että opintosuorituksia ei ole kertynyt viimeisen vuoden aikana. Todennat tämän opintosuoritusotteella. Jos toimistolla ei tätä tiedetä, niin pyydä heitä tutkimaan lakia tarkemmin.
Onnea koitokseen! Ei ihan yhdellä TE-toimistovierailulla homma mene välttämättä putkeen...
 
Juu olen käynyt, koulupaikka on, on päätoimista, mutta pelottaa vaan tuo "tapauskohtaisuus". Ja se että kiinnostaa tosiaan aika lailla ihan eri tiedekunnan opintotarjonta, siitä varmaan kannattaa vaan olla hiljaa jos ne ei lähde tarkistelemaan mitä kursseja sitä tulee suoritettua?

Ne tarkastaa todella tarkasti mitä kursseja suoritat. Tänään just kävin ja heitti et voitaisiin ottaa esim. 6kk välein raporttia miten opintosi ovat edistyneet. Jos laiminlyöntejä tulee niin fyrkat peritään jopa takaisin.
 
Jaahas, no niin vähän pelkäsinkin.. Parasta olla rehellinen sitten alusta alkaen, kuten on tapana muutenkin olla. Saan varmaan olla aika vakuuttava sanankäänteissäni jotta hyväksyvät ne yhteiskuntatieteellisen opinnot vaikka pääaine on matemaattis-luonnontieteellisessä. Jos saan jossain vaiheessa vaihdettua pääaineen niin valmistun varmasti nopeamminkin kuin bilsasta.. Ongelmana tietysti se, että ne tekevät sen päätöksen tämän hetken tilanteen mukaan eivätkä välttämättä halua uskoa että se vaihto onnistuu. Voihan perse. Ainahan sitä voi syrjäytyä, vai?:D Kohtaan "muuta huomioonotettavaa" tulee varmaan rustailtua pitkä liite.:rolleyes:
 
Millaisin ehdoin suurinpiirtein tälläistä opiskelua / tukien nostoa voi harrastaa? En ole moisesta kuullutkaan ja pari hunttia kuussa ekstraa perus opiskelijaelämään verrattuna kiinnostaa :)
 
Millaisin ehdoin suurinpiirtein tälläistä opiskelua / tukien nostoa voi harrastaa? En ole moisesta kuullutkaan ja pari hunttia kuussa ekstraa perus opiskelijaelämään verrattuna kiinnostaa :)

Tuota siis... viestistäsi saa kuvan, että haluaisit vaihtaa normaalin opiskelijastatuksesi työttömänä opiskelijaksi. Ei varmasti onnistu tuolla tavalla, varsinkin jos prosessia kytätäään tarkasti ja tapauskohtaisesti. Mun käsittääkseni tuo mahdollisuus on tarkoitettu työttömille, jotka saa esim. ansiosidonnaista. En tosiaan usko, että sillä voi alkaa tuolla tavalla kikkailemaan. Uwishinkin tilanne mietityttää siksi, että alunperin kuvittelin, ettei tällä konstilla jatketa myöskään keskeytyneitä opiskeluja. Kuvittelin sen olevan mahdollisuus lähinnä uudelleen koulutukselle, jotta vaikka alanvaihto suojaisi työttömyydeltä. Tuskin tällä konstilla aletaan uusia työttömiä varta vasten tekemään.
 
Uwishinkin tilanne mietityttää siksi, että alunperin kuvittelin, ettei tällä konstilla jatketa myöskään keskeytyneitä opiskeluja. Kuvittelin sen olevan mahdollisuus lähinnä uudelleen koulutukselle, jotta vaikka alanvaihto suojaisi työttömyydeltä. Tuskin tällä konstilla aletaan uusia työttömiä varta vasten tekemään.

Kyllä tuolla tuella tuetaan myös keskenjääneitä yliopisto-opintoja, jos on ollut vähintään vuoden tauko. Edellyttää tietysti että pystyy vakuuttamaan TE-toimiston siitä että opiskelu on "työllistymistä edistävää" (ja että opintotuet on käytetty, eli ei tosiaan tavisopiskelijalle mahdollinen). Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa siis kokopäiväiseksi luettavaa opiskelua esim. yliopistolla, ammattikorkeakoulussa, tms., ei TE-toimiston kautta haettavaa työvoimapoliittista koulutusta. Jatkotutkintoon tuota ei kuitenkaan myönnetä. Itse olen ansiosidonnaisella, telakalla loppui levysepän hommat kuten sadoilta muiltakin, joten uudelleenkouluttautuminen on perusteltua, ja sitähän tuo opintojen jatkaminen olisi. Aiempi tutkinto on kuvataiteilija AMK, ja sillä ne ei edes oleta mun työllistyvän. Perusteluja siis on, mutta katsotaan nyt mitä ne sanoo.. Mikäs koulu sitä nyt tarkoituksella työttömiä tekee? Ei se maisterintutkinto monellakaan alalla mikään varma työllistymisen tae ole, mutta parempi kuitenkin kuin pyöritellä peukaloita ilman mitään järkevää koulutusta ja odottaa parempia aikoja.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom