Oliko bodaus suosittua 90-luvulla?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ronny11
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
22.8.2005
Viestejä
476
Ikä
35
Aloin tässä miettiin ku nykyää jokanen melkein käy puntilla ja laskee kaloreita yms. ni oliko näin vielä 90-luvulla tai aiemmin?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Punttisali oli 90 -luvulla enemmin hard core -harrastajien touhua. Silloin sai jokaisella salilla ähkäistä toiston päätteeksi. Nyt jos lähtee reenarista jotain ääntä, niin tullaan huomauttamaan "että meidän sallilla pitää reenata sivistyneesti, jotta ei pääkohderyhmä säikähdä".
 
Punttisali oli 90 -luvulla enemmin hard core -harrastajien touhua. Silloin sai jokaisella salilla ähkäistä toiston päätteeksi. Nyt jos lähtee reenarista jotain ääntä, niin tullaan huomauttamaan "että meidän sallilla pitää reenata sivistyneesti, jotta ei pääkohderyhmä säikähdä".

Taisi 80-luvulla olla vielä enemmän tuota. Vanhaan kotisaliin taisi 90-luvulla tulla peilejä ja muovikukkia ja valkoisia laitteita. Ennen olivat hienot mustat ja karut laitteet.
 
Enemmän ovat tainneet lisäravinteet muuttua.

En löytänyt googlesta infoa historiasta. Koskakohan esim FAST perustettu?

Aihe muuttuu nyt täysin mutta kuinka paljon paskaa tuolla jenkeissä oikein on liikkeellä? Esimerkiksi t-nationia luettaessa kokoajan on juttua kaikenmaailman lisäravinteista jotka mullistaa treenauksen ja joissa on sivuja löpinää ja kehumista. Tarkempaa tietoa ei siis ole mitä ne sisältävät mutta kyllähän tuo mainostelu ainakin muhun tehooaa ja kokeilla haluisi kaikenmaailman carbolin-19, spikeä + miljoonaa muuta pilleriä. :kuola: Pointsis siis tästä tällekin liikkeelle että moinen ei tänne kuulu. :thumb:
 
Virtamon Jouni voisi varmaan junioreille selventää, miten kuntosaliharjoittelu on yleiseen tietoisuuteen maassamme päässyt. Eihän tuo bodaus 90-luvulla mitään underground-touhua ollut, verratkaapa vaikka 70-lukuun!
Jo 80-luvulta lähtien ovat "tavalliset ihmiset" uskaltautuneet vääntämään, esimerkiksi Kike Elomaan esimerkin innoittamina.
 
Kyllä mun mielestä vielä 90 -luvun puolessa välissä jos kertoi käyvänsä kuntosalilla, leimaantui heti bodariksi. Suuren kansan harrastukseksi homma muuttui vasta vuosikymmenen lopulla, kun punttisalien yhteydessä alkoi Les Millssit sun muut yleistyä, ja aerobic väki alkoi uskaltautua myös punttiosaston puolelle!

Samaa siirtymää on tosin käynyt myös toiseen suuntaan. Itsekin käyn kovasti mielelläni Stepissä, Bodypumpissa ja Spinnigissä. Jos joku olisi sanonut 90-luvun lopulla mulle, että alan joskus käymään aeropikissa, olisin varmaan mäjäyttänyt lättyyn.
 
Kyllä mun mielestä vielä 90 -luvun puolessa välissä jos kertoi käyvänsä kuntosalilla, leimaantui heti bodariksi. Suuren kansan harrastukseksi homma muuttui vasta vuosikymmenen lopulla

Minä kyllä muistan 80-luvulta tavalliselle rahvaalle suunnatut kuntosalioppaat sekä trendikkäät turkoosin ja violetin sävyissä hehkuvat salihousut, mutsi ja faija alkoivat käydä monen muun vanhempien tapaan "kuntokoulussa" jne.
Mutta edelleen: Virtamo varmaan osaa kertoa tarkemminkin harrastuksen yleistymisestä..

Samaa siirtymää on tosin käynyt myös toiseen suuntaan. Itsekin käyn kovasti mielelläni Stepissä, Bodypumpissa ja Spinnigissä. Jos joku olisi sanonut 90-luvun lopulla mulle, että alan joskus käymään aeropikissa, olisin varmaan mäjäyttänyt lättyyn.

Ei saatana. Mäjäyttäisin takaisin jos uskaltaisin.. :D :D
 
Samaa siirtymää on tosin käynyt myös toiseen suuntaan. Itsekin käyn kovasti mielelläni Stepissä, Bodypumpissa ja Spinnigissä. Jos joku olisi sanonut 90-luvun lopulla mulle, että alan joskus käymään aeropikissa, olisin varmaan mäjäyttänyt lättyyn.

Niinpä, monet asiat kääntyikin sitten aivan eri suuntaan kuin aikoinaan osasi olettaa.
- en olisi uskonut punttailusta ja kuntoilusta tulevan näinkin suosittua.
- en osannut edes haaveilla ns. täyden palvelun taloista hierojineen ja uima-altaineen.
- jos joku olisi kertonut mulle enemmän kuin kahdesta kuntopyörästä vierekkäin, olisin varmasti nauraa kaakattanut päin naamaa.
- en varmasti olisi koskaan uskaltanut laittaa protujauhoa suuhuni. Hyh hyh.

Toisaalta, en vissiin aivan heti olisi tajunnut puhuvani tulevaisuudessa muovinpalaseen ja näkeväni kaverin kuvan reaaliaikaisena tietokoneruudulla.

Edit: niin ja musta piti tulla rokkitähti
 
Emt, jumpat on ainakin yleistyneet kauheesti ja kuntosali laitteet ovat kehittyneet mukavampaan suuntaan ja mahdollistaneet huonokuntoisempienkin kuntosaliharrastuksen, kun ei tarvi vapailla painoilla välttämättä pelleillä. Ihmisten tietoisuus on myös lisääntynyt valtavasti, esimerkiksi koulun terveystiedon muuttaminen pakolliseksi aineeksi on varmasti auttanut, lisäksi kotitaloudessa tuli peruskoulussa jonkun verran inffoa, internetkin on tärkeä tiedon lähde. Ihmiset myös lihovat kokoajan entisestään joka lisää liikunnan tarvetta. Tosin vieläkään ei todellakaan kaikki käy salilla ja vahdi ravinnon laadullista ja määrällistä saantia, vaikka itse sanoisivatkin. Eikä se nyt mitenkään uusi ilmiö ole, esimerkiks painonvartijat perustettiin jo 1962.

Enkä mä menis tosta hardcore harrastajistakaan sanomaan, esimerkiksi kumpikin vanhemmistani kävi nuoruudessaan kuntosalilla tekemässä ihan punttitreeniä ja se oli 70-luvulla, kumpikin asuivat kuitenkin tuohon aikaan vielä helsingissä. Taitaa vaan olla niin että kun just porukat vaikka perustaa perheitä tai muuten vaan turhautuu treeniin, niin ne normaali harrastajat kariutuu pois sieltä salilta. Kymmenen vuottakin on jo kuitenkin pitkä aika. Eli vanhempi väki on just näitä hc-harrastajia joita on ehkä 1/10 yli 40-vuotiaista salillakävijöistä ja loput on näitä 2000-luvun alun jumppabuumin salille ajamia.
 
aloin itse käymään puntilla v -90 ja musta ihan samalla tavalla siihen on suhtauduttu koko ajan,en huomaa mitään eroa nykyään ja sen aikaisessa,ei se mitään hc touhua ole ollut -90 luvulla, ainoa mikä on muuttunut niin on ravitsemus tietämys,silloin oli vain weiderin reeni opas ja nyt on lehtiä ja kirjoja joka lähtöön. musta noi varsinaiset pioneerit olivat -70 luvulla jotka perustivat punttisaleja suomeen, muistaakseni noi ensimmäiset jumpat tulivat joskus -80 luvun alulla jo maahan ja silloin se oli ihmeellistä kun jane fonda veti kaapeli kanavilla jumppia jota sitten sovellittiin suomessa.
 
Länsimaissa ihmiset lihovat ja menevät koko ajan entistä huonompaan kuntoon. Tämä trendi on jatkunut jo vuosikymmeniä ja vaikutukset alkavat näkyä kaikkialla. Joku fiksu markkinamies keksi joskus, miten saadaan hirmuinen määrä lisää liksaa: otetaan kohderyhmäksi urheilijoiden sijaan kaikki tavikset, jotka eivät harrasta liikuntaa. Noh, miten nämä liikkumattomat sohvaperunat saadaan sitten salille, kun kaikki liikkuminen on vastenmielistä? Vastaus: tehdään salille menosta mahdollisimman helppoa. Seurauksen voi nähdä tänä päivänä. Kliinisiä, siistejä, aikuisten huvittelupaikoiksi tehtyjä "kuntosaleja", jotka ovat täynnä täysin turhia hilavitkuttimia, joista ei ole kenellekään yhtään mitään hyötyä. Mutta nyt 40-vuotiaan kotiäiti Mirkun on helppo tulla salille tekemään tunniksi reidenlähentäjiä ja -loitontajia ja saada hyvä omatunto. "Kävin tänään taas kiinteyttämässä itseäni kuntosalilla, voinkin syödä iltapalaksi kilon suklaata ja täytekakun!!!1!yks!"

Sinänsä varsin hyvä ja tuottoisa liikeidea. Bisnesmies saa rahaa ja sohvaperunat ovat tyytyväisiä, kun saavat viikottaisen liikunta-annoksensa pumppailemalla koneissa hauiksia ja vatsalihaksia. Siksi kuntosaliharjoittelu on niinkin suosittua kuin nykyään on.

Vapailla painoilla tai levytangoilla treenaaminen on normaalille kuntoilijalle/sohvaperunalle aivan liian vaikeaa. Tekniikoiden opettelu vie aina jonkin aikaa ja siinähän tulee hiki. Siksi on keksitty laitteet - punttisalien syöpä. Laitteeseen on helppo istua ja liikutella käsillä kahvoja, joilla on valmis liikerata. Näin saadaan Mirkkukin käymään salilla. Tuloksia on kuitenkin turha odotella muualla kuin salin omistajan lompakossa.

Onneksi on olemassa myös pakkis, jonne eksyttyään normaali tallaaja voi innostua oikeasti punttien kolistelusta ja muuttua HC-bodymunkiksi. ;)
 
Ihan lyhyesti tiivistäen voi sanoa, että kuntosalibisnes alkoi kehittyä hyvin voimakkaasti aivan 1980-luvun alussa. Erityisen paljon lisää naisharrastajia tuli Kike Elomaan vuoden 1981 voittojen jälkeen. Kuntosaliharjoittelu ja kehonrakennus olivat esillä valtamediassa paljon nykyistä enemmän 1980- ja 1990-luvuilla, samoin kilpailijoita oli paljon nykyistä enemmän. Iltalehti oli bodikisojen hovitiedottaja tuohon aikaan, ja kehonrakentajat vierailivat säännöllisesti mm. Simo Rantalaisen ja Jari Sarasvuon isännöimässä TV-ohjelmassa. Raskaan sarjan Suomen mestari Toni Kontiomaa poseerasi viikottain Säämies Tonina Frank Pappa Showssa jne.

Erilaiset jumpat alkoivat saleilla myös 1980-luvun alussa. Jumpat ovat varmasti kehittyneet ja monipuolistuneet (lue: kaupallistuneet) kovasti noista ajoista.

1980-luvun aivan loppu ja 1990-luvun alkuvuodet olivat kehonrakennuksen huippuvuosia monella tavalla. 1989-1993 meillä oli Suomessa neljä ammattilaisten GP:tä ja yksi Mr. Olympia, näistä voidaan vain haaveilla tällä hetkellä. Samaan aikaan Suomessa oli runsaasti kovia kehonrakentajia, jotka aika ajoin ovat vieläkin tehneet come-backeja mm. SM-kilpailuihin. Se, että he yleensä vielä myös voittavat, kertonee jotakin lajin nykytasosta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom