Off-topic 24h

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ok, miten niihin saadaan aromit? Esimerkiksi toffeinen? Hedelmäinen? Joistain tietyistä käytetyistä tammitynnyreistä?

Joo, suurin osa mausta tulee tynnyristä.

"Miksi tynnyri on niin tärkeä? Asiantuntijoiden mukaan viski saa 70 prosenttia lopullisesta makukomponenteistaan puun ja tisleen vuorovaikutuksesta.

Viskitynnyri käytetään yleensä kolme tai neljä kertaa. Käytetyissä tynnyreissä on aiemmin kypsytetty amerikkalaista bourbonia, sherryä, portia, madeiraa, olutta ja valko- sekä punaviiniä.

Kypsytysten välissä tynnyrit paahdetaan uusiokäyttöä varten. Paahtaminen karamellisoi sokereita ja kehittää muita makukomponentteja, kuten vaniljaa, suklaata ja rusinaa."

Tuossahan tuo tuli tiivistettynä ja vähän mutkia suoriksi oiottuna. En täysin allekirjoita väitettä, että suurin osa mausta tulee tynnyristä, koska se tulee puun ja tisleen vuorovaikutuksesta.

Yksi helppo esimerkki on monien suomalaisten rakastama savuinen Islay-viski. Savu/turve tulee mallastusvaiheessa, tarkemmin vaiheessa jossa jyvien itäminen pysäytetään kuivaamalla ne, Islayn tapauksessa pääsääntöisesti polttamalla turvetta ja ohjaamalla savu/kuuma ilta jyvien läpi. Jos tässä vaiheessa käytetäänkin pelkkää "puhdasta kuumaa ilmaa", lopputuloksena onkin jotakin muuta kuin savuista viskiä.

Mallastuksen jälkeen vuorossa on mäskäys ja käyminen, niiden jälkeen tislaus. Tislausprosesseissa on eroja ja ainakin joidenkin asiantuntijoiden mielestä myös tislauspannun muoto vaikuttaa merkittävästi tisleen makuun.

Kypsytysvaiheessa tisle reagoi tynnyrin (puun) kanssa ja siitä muodostuu ajan kanssa lopullinen maku (raakatisle on itse asiassa enemmän tai vähemmän pontikan makuista, savuisen viskin tapauksessa savuisen pontikan). Jos pilkkua viilataan, niin tässä voisi vielä erotella single cask viskit muista single malt viskeistä. Single caskin tapauksessa, kuten nimikin sen kertoo, viski kypsytetään yhdessä tynnyrissä ja pullotetaan siitä (yleensä laimentamattomana eli tynnyrivahvuisena). Tällöin tynnyrillä on hyvinkin paljon vaikutusta ja maussa voi olla särmää niin hyvässä kuin pahassa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pidempään kypsyttää, sitä enemmän tynnyrin vaikutus alkaa dominoida makua. Esim. 25-30 vuotias viski voi, yllätys yllätys, maistua aika paljon puulta.

Single malt viskit sen sijaan pullotetaan saman tislaamon useammasta tynnyristä sekoittamalla. Tällä on suhteellisen iso vaikutus lopputuotteen makuun ja lähtökohtaisesti tarkoitus on löytää sekoitus, jossa eri tisleet (usein erityyppisistä tynnyreistä tulevat) sopivasti täydentävät toisiaan ja samalla hiovat pahimmat särmät pois mausta. Lopuksi viski vielä lähes aina laimennetaan vedellä ja pullotetaan vähintään 40 volttisena (moni tislaamo suosii vähän korkeampaa, koska yleisesti ottaen hieman korkeampi alkoholipitoisuus vahvistaa makuja) Pullon ikäleima kertoo nuorimman tisleen iän. Etenkin nykyisin markkinoilla on hyvin paljon NAS (non age statement) pulloja, jotka skottiviskin tapauksessa voivat olla minimissään kolmevuotiaita.

Oulussa St. Michealsissa taisin vetäistä jonkun Port Ellenin mikä lie olikaan á 80€ / 4cl.

Tuosta tyyriimpää ei oo tainnu viittiä ostaa raflassa. Pitäs mennä sit selvin päin ja juoda ihan ekaks tuollaiset arvokkaat, eikä henkselit paukkuen 02, kun maista enää mitään.

Mun kallein viski on ollut 65 e/4 cl, just pari viikkoa sitten huomasin saman viskin vielä listoilla mutta hinta oli noussut yli sataseen. Hyvää se oli, selvästi hintansa arvoinen.

Hyviä sijoituksia ja Mikkeli on hyvä paikka maistella. Minäkin olen kymmenkunta vuotta sitten maistellut Port Elleneitä suunnilleen tuossa hintaluokassa, tai ehkä silloin hieman alle.
 
Harvinaisen paskat treenit, en ees muista ihan äkkiä yhtä huonoja olleen.
Pari päivää kun tehnyt kattohommia niin ei oo ihan parhaassa iskussa kyykkytreeniin, lisäksi kun miinuskalorit ja vähillä hiilareilla niin hiphei.
Huomenna onkin melko tissipainoitteinen päivä, monellakin tapaa. Pitää varmaan syödä sokeria raakana pussista että jaksaa, tästä tulikin lennosta mieleen että taidanpa tehdä lettuja tänään!
 
Tämän hetkisen fiiliksen perusteella ei jaksa ehkä minnekään keskustan sykkeeseen saatika karaokebaariin
party.jpg
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom