Off-topic 24h - Ihmettele maailmaa ja anna keskustelun virrata vapaasti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥 Off-topic 24h – Kaikki mikä ei sovi mihinkään muualle, mutta on pakko sanoa

Meta description: Keskustelua arjesta, ilmiöistä ja randomeista jutuista ympäri vuorokauden – auki kaikelle mitä mielessä liikkuu.


Teroitus: Vesikivet 1000 grit "red brick" ja 8000 grit "snow white". Timanttipuikko olemassa mutta en käytä. Stroppaus sanomalehteen, en tiedä onko vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Veitset:
-Konosuke HD2 210mm Gyuto länkkärikahvalla
-Takeda Stainless Clad Nakiri 150cm. Kuten alla mutta 2cm lyhyempi.




edit. Takeda tosiaan aivan saatanan hyvä veitsi. Taitaa nykyään olla saatavuus aika huono, voisin kyllä gyuton jostain hommata samaa sarjaa.
 
Teroitus: Vesikivet 1000 grit "red brick" ja 8000 grit "snow white". Timanttipuikko olemassa mutta en käytä. Stroppaus sanomalehteen, en tiedä onko vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Veitset:
-Konosuke HD2 210mm Gyuto länkkärikahvalla
-Takeda Stainless Clad Nakiri 150cm. Kuten alla mutta 2cm lyhyempi.




edit. Takeda tosiaan aivan saatanan hyvä veitsi. Taitaa nykyään olla saatavuus aika huono, voisin kyllä gyuton jostain hommata samaa sarjaa.

Oho, 150 senttinen lasketaan jo katanaxxxks 🤔
 
Viimeksi muokattu:
Teroitus: Vesikivet 1000 grit "red brick" ja 8000 grit "snow white". Timanttipuikko olemassa mutta en käytä. Stroppaus sanomalehteen, en tiedä onko vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Veitset:
-Konosuke HD2 210mm Gyuto länkkärikahvalla
-Takeda Stainless Clad Nakiri 150cm. Kuten alla mutta 2cm lyhyempi.
Kaivatko tosiaan aina vesikivet esiin, kun tarttee terottaa? Itsellä timanttipuikko melkeinpä the one and only väline keittiöveitsiin.
Mihin teroituskulmaan vedät veitsesi? Luin jostain, että japsiteräs kestää 12 astetta. Pitäãkö paikkansa? Oma victorinox alkaa murenemaan noilla kulmilla ja tuleekin tehtaasta jollain 20 asteen kulmalla.
 
Kaivatko tosiaan aina vesikivet esiin, kun tarttee terottaa? Itsellä timanttipuikko melkeinpä the one and only väline keittiöveitsiin.
Mihin teroituskulmaan vedät veitsesi? Luin jostain, että japsiteräs kestää 12 astetta. Pitäãkö paikkansa? Oma victorinox alkaa murenemaan noilla kulmilla ja tuleekin tehtaasta jollain 20 asteen kulmalla.
Olen ymmärtänyt, että puikko on lähinnä isompien lommojen suoristeluun ja tarkoitettu ylläpitoon ennen jokaista käyttöä. Kun oikeasti alkaa terä tylsyä niin kivellä, tuskin timantteja niin hienolla pinnalla on kuin kiviä? Itsehän teen aika vähän ruokaa ja varsinkaan sellaista jossa paljon pitäisi pilkkoa, joten teroittaminen on tarpeen todella harvoin ja siitä syystä tekniikkakin aika hakusessa. Takedassa on hurjan pieni kulma, ihan hyvin se kestää ja kuten tuossa videolla on sanottu niin tuo suora profiili melkeinpä toimii ohjurina teroittaessa. Uutena se jäi bambulautaan kiinni kun painoin porkkanan läpi 😁. Kuperaksi hiotussa Konosukessa varsinainen teroituskulma on hankalampi nähdä, mutta kyllä se varmaan alle 20 astetta on. Menee niin silmällä ja käsikopelolla teroitukset ettei noista tiedä.

Tulipa muuten nyt sitten tilattua uusi Takeda, täältä löytyy jos ketään kiinnostaa. Rahhoo siinä tosin voi tarvita enemmän kuin moni on keittiökapistuksiin tottunut laittamaan, mutta on hyvä. Ei ruostumattomia saatavilla tuollakaan, täytynee opetella miten noita pitää säilyttää ja huoltaa.
 
Niin ja 400 grit timanttikivi löytyy kanssa, sillä voi vetää halutessaan halpaan markettiveitseen uuden kulman mutta enimmäkseen savikiven tasoituksessa käytän. Teroitin huvikseni myös yhden ruokailuveitsen, se toimii nyt pakettien avaamisessa näppärästi. Ihan helevetin kovaa materiaalia, sai aika pitkään raapia että teroittui edes välttävästi. Lisäksi joku 2-puolinen oisko 2000/6000 grit kivi löytyy jota ei juuri tartte.
 
No on tässäkin, isoja rahoja eikä paperille mitään laitettu, mikähän on oikein kuvio ollut koko hommassa kun kuitenkin Skanska rakentajana?
Voin kyllä kuvitella suunnitteluvaiheessa kaiken olleen joo joo ja rahaa riittää, sitten kun tulee laskunmaksun aika niin iskeekin ostokrapula.

 
@beginner hiomapuikkoja on kahdenlaisia. Timanttipuikko paitsi oikaisee terän myös hioo sitä samalla. Itse kokkaan päivittäin ja olen hämmästynyt miten hyvin riittää tuo jatkuva puikottaminen. Järeämpi hionta tulee tehtyä lähinnä huvikseen, kun kaivan kivet esiin mettäpuukkoja varten.
Ymmärsinkö oikein, että hiot kuperaa terää kivellä? Siis "convex" tuossa kuvassa? Itellä convexiin nahkastropit tahnalla, koska en ymmärrä miten kivellä saa tuon convex hionnan aikaan? Vai tarkoitatko kovera eli "hollow"? Toki tiedän, että samurait ovat convexia omin keltaisin kätösin hioneet myòs kovalla kivellä, mutta reenimäärät heillä varmaan toista luokkaa.

Omtm0FL57BtxUai_Blu_JT1d2zluc6lTGt5rlN1L_tekzAvKVm9Gh70RySOuRvi583DuZ64chubDOjguISst1IJp4oCCJD16S_amPnHmbP2ArD1H3WF5E4k9d-etPysvxprBx8rzIF4JuJ2Ifw
 
Kaveri tekee itse tommosia veitsiä, sain syksyllä yhden testiin. Onhan se fiskarssiin tottuneelle hieno elämys, kun veitsi leikkaa melkein omalla painollaan kaiken sipulista sormiin. Sormet ei katkennut, mutta porkkanaa paloittelin kyllä innoissani 😁 pitää tilata jossain vaiheessa kunnon työkalu omaankin keittiöön.
 
Back
Ylös Bottom