Nuudelit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kisy1
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: NUUDELIT NOPEAAN NÄLKÄÄN

Meta description: Maukkaat vaihtoehdot arkeen, treenipäivään ja edullisiin pikaruokiin.


Tässä tuli tällainen probleema eteen, että nuudeleiden kalorimääristä tulee aika ristiriitaista tietoa. Pirkka lihanmakuisissa nuudeleissa on paketin mukaan 190kcal/100g ja pussi on 65g. Mutta pakettiin on merkitty myös, että yhdessä annoksessa 456kcal. Onko kellään hajua paljonko on kaloreita jos ei käytä nuudelipaketin mauste ja öljypussia?

Ja kalorilaskuri taas antaa ihan mitä sattuu
View image: nuudeli
 
Nuudelipaketeissa kannattaa olla tarkkana tuon energiamäärän takia siitä syystä, että yleensä tuo ravintosisältö 100g kohden on ilmoitettu ohjeen mukaan valmistetun tuotteen mukaan. Eli siis tuossa 190kcal/100g on vesi mukana.
 
Kalorimäärät vaihtelee varmasti valmistajittain ja millä mausteilla se on kylvetetty. Uskosin että tässä tapauksessa tuo 190kcal/100g on se kalorimäärä ENNEN mausteita ja tuo annoksessa oleva määrä 456kcal sisältää ne mausteet ja öljyt mitä niissä oheispusseissa on. Ihan btw-kommenttina että noita kaupan valmisnuudeleita syödessä on aika turha miettiä kalorimääriä, sen verran huonolaatusta sapuskaa elimistölle. Jossain oli dokkari/tutkimus noista jossa kerrottiin miten valmisnuudelit saattaa pyöriä elimistössä viikonki verran, verrattuna oikeesti alusta asti tehtyihin nuudeleihin/kunnon ruokaan joka sulaa huomattavasti nopeemmin.

Ja kun joku kuitenki itkee miten mutuilen "jossain olleesta dokkarista" niin siitä oli muistaakseni juttu jossain ketjussa myös täällä pakkiksella. En vaan näin töissä ollessa ehdi sitä alkaa tonkimaan...
 
Nuudelipaketeissa kannattaa olla tarkkana tuon energiamäärän takia siitä syystä, että yleensä tuo ravintosisältö 100g kohden on ilmoitettu ohjeen mukaan valmistetun tuotteen mukaan. Eli siis tuossa 190kcal/100g on vesi mukana.
Nyt rohkenen kyllä väittää, että vedessä ei ole kalorin kaloria.


Kalorimäärät vaihtelee varmasti valmistajittain ja millä mausteilla se on kylvetetty. Uskosin että tässä tapauksessa tuo 190kcal/100g on se kalorimäärä ENNEN mausteita ja tuo annoksessa oleva määrä 456kcal sisältää ne mausteet ja öljyt mitä niissä oheispusseissa on. Ihan btw-kommenttina että noita kaupan valmisnuudeleita syödessä on aika turha miettiä kalorimääriä, sen verran huonolaatusta sapuskaa elimistölle. Jossain oli dokkari/tutkimus noista jossa kerrottiin miten valmisnuudelit saattaa pyöriä elimistössä viikonki verran, verrattuna oikeesti alusta asti tehtyihin nuudeleihin/kunnon ruokaan joka sulaa huomattavasti nopeemmin.

Ja kun joku kuitenki itkee miten mutuilen "jossain olleesta dokkarista" niin siitä oli muistaakseni juttu jossain ketjussa myös täällä pakkiksella. En vaan näin töissä ollessa ehdi sitä alkaa tonkimaan...
Juu siitä olen kyllä samaa mieltä, että kaupan valmisnuudelit ei todellakaan ole mikään hyvä bodysafka, mutta tämän kerran nyt korvasin aamupuuron niillä kun sattu löytymään kaapin perältä vielä elossa oleva paketti. Ei kaadu elämä siihen, eikä edes dietti ;) Mutta että viikon pyörii mun kropassa noi nuudelit :::D no huhhuh
 
Kun pussilliseen Pirkka nuudeleita lisätään keitinvesi ja mukana tulevat mausteet, painaa annos paketin mukaan yhteensä 235g (lukee paketin etupuolella pussin kuivapainon ja kalorimäärän vieressä).

235g * 190kcal / 100g = 446,5 kcal eli noin 446 kcal per annos.

Jos jätät öljyn lisäämättä, niin katso paljon noin lusikallinen öljyä painaa jostain, laske sille kalorit ja vähennä aterian kokonaiskaloreista.
 
Nostetaanpa tätä ylös.

Muun muassa Kille Kujala teki blogissaan tutuksi riisinuudelit. Ostin itsekin Maman riisinuudeleita tänään ja täytyy sanoa, että maku on ainakin kohdallaan verrattuna vaikkapa normaaliin riisiin. Kertokaapa minulle, että onko nuo riisinuudelitkin kamalaa höttöä vai ihan ok ravintoa? Ja perusteluita kehiin.
 
Nostetaanpa tätä ylös.

Muun muassa Kille Kujala teki blogissaan tutuksi riisinuudelit. Ostin itsekin Maman riisinuudeleita tänään ja täytyy sanoa, että maku on ainakin kohdallaan verrattuna vaikkapa normaaliin riisiin. Kertokaapa minulle, että onko nuo riisinuudelitkin kamalaa höttöä vai ihan ok ravintoa? Ja perusteluita kehiin.
Ainakin Maman nuudelit sisältää ainoastaan riisijauhoa ja tapiokatärkkelystä, eli ihan ok.
 
Riippuu syökö vain nuudelit vai laittaako glutamaattipommin joukkoon. Lisäksi pikanuudeleissa on huonoja rasvoja, tosin niin taitaa olla "oikeissakin". Terveellisiä ei taida olla, mutta esim. udo-nuudeleissa ei ole transrasvoja tai glutamaattia ym. Niistä tosin joutuu itse kokkaakmaan, ei siis lisää vain vesi -settiä.
 
Niin ei kai niissä itse nuudeleissa ole mitään kovin haitallista, vaan mukana tulevissa mausteseoksissa ja siinä, että esim. lounas korvataan syömällä pelkkä pikanuudeliannos.
Itse syön paljon riisinuudeleita, joissa on käytännössä samat ravintoarvot kuin tavallisessa vaaleassa riisissä, mutta maku/fiilis on eri ja keittoaika paljon lyhyempi.

Ps. Jos haluaa maustamattomista (riisi tai tavallisista) nuudeleista lisää vain vesin -tyyppisen aterian, niin ensin hauduttaa ne nuudelit kipossa, kaataa veden pois ja lisää purkin tonnikalaa ja esim. pilkottua avokadoa. Toimii esim. työpaikan kahvihuoneessa. :)
 
Voin pistää' huomenna kuvan minkälaisia meillä nyt yleensä on. Nuo on vietnamista tuliaiseksi saatuja.

Nyt ehkä tyhmä kysymys mutta siis onko vain noissa mukana tuleva mauste vai ylipäätänsä mausteet epäterveellisiä?
Me ostetaan miltei kaikki ruoka maustamattomana muta itse sitten mausteita lisätään hyllystä maun mukaan mutta aika reippaasti käytetään :/
Myös noita buudeleita ollaan itse maustettu ja chiliäkin sekaan tuoreena pistetty

Toki sen ymmärrän että jos paistaa keittämisen sijaan nuudelit niin rasva tuo lisää energiaa mutta en pidä emergiaa itsessään epäterveellisenä kunhan sitä ei saa liikaa.
 
Mausteet ei ole epäterveellisiä, vaan joissakin maustevalmisteissa ja marinadeissa yms. käytetyt lisäaineet, kuten aromivahventeet, mahdollinen turhan suuri suolan määrä, palmuöljy jne. Maustekasveilla sinänsä voi kuulemma olla jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ero on vastaava kuin ostatko puhdasta lihaa sellaisenaan vai lenkkimakkaraa.
 
joissakin maustevalmisteissa ja marinadeissa yms. käytetyt lisäaineet, kuten aromivahventeet, mahdollinen turhan suuri suolan määrä, PALMUÖLJY jne.

Onko tuo palmuöljy todella epäterveellistä? Luullut että se olisi ihan terveellistä ja esim. setä ja hänen vaimonsa joka vietnamista käyttävät sitä kaikkeen paistamiseen ja ruoanlaittoon muutenkin.
Vietnamissa myös jokainen ravintola tekee kaikki ruokansa palmuöljyyn poikkeuksena esim. hieno rasnakalainen ravintola joka käyttää voita. Olen käsittänyt että aasian maissa muutenkin palmuöljyä käytetään aina ruoanvalmistuksessa eik ävain vietnamissa.

Sedän vaimo vielä lutraa sitä vähintään desin joka kerta pannulle :D Ainakaan sillä ei ole terveysongelmia ja arvot kunnossa työterveystarkastuksessa vaikka ikää 50 vuotta. Hoikkakin on jota tosin en ymmärrä kun tuntuu että hän pienenä naisena syö saman verran kuin minä isona miehenä joka vielä kulutan 3 kertaa enemmän päivässä kun hän etenkin kun liikunnan ottaa huomioon.
 
Palmuöljy on itseasiassa ilmeisesti kovalla lämmöllä paistamiseen (mitä aasialaiset harrastaa) parempi kuin oliivi- tai rypsiöljy. Rasvahappokoostumukseltaan (muok ainakin omegakolmosten ja -kuutosten osalta, sikäli kuin muistan) ei toki noille pärjää, mutta ei se nyt erityisen huonoakaan ole. Paitsi osittain kovetettuna transrasvana tietty. Noissa pikanuudeleissa voi olla myös korkeampi GI, kuten on myös pikapuurossa vs. isommista hiutaleista tehdyssä puurossa ja yleensäkin käsitellymmässä vs vähemmän käsitellyssä. Itsellä menee myös riisinuudeleita aika paljon, ne on nopea liottaa ja heittää sitten wokin sekaan :)
 
Eli:
glykeeminen indeksi
- alhainen glykeeminen indeksi, samaa tasoa kuin raa'at porkkanat, kaura tai täysjyväruisleipä

suola
- Maman kananmakuisessa sanotaan olevan 1.1g / 100g valmista nuudelia, eli sisältää veden? Sitä olis silloin annoksessa 4.4g, mikä on reiluhkosti. Tarvinnee himmata sen mausteseoksen kanssa. Tosin vedestä jää about puolet syömättä ja siihenhän se suola on liuennut.
- Onko paljon vai vähän riippuu keneltä kysytään vai sukkapossulta. Ja mitä muuta syö päivän mittaan, suositus lienee 5g päivässä

Palmuöljy
- terveellistä vai ei? Annoksessa sitä on kymmenisen grammaa ja tosisissihän lurauttaa desin rypsäriä joka tapauksessa sekaan

Glutamaatti ym
- mielipiteitä tästäkin löytyy. Aina voi jättää mausteet veke. Ite en jaksa stressata, pääasia että on makua.

Prosessoitua jada jada
- peruna on prosessoitua kun se on keitetty, samoin kaurapuuro, ruisleipä. Syö sitten pelkkää raakaa lihaa ja kasviksia jos on prosessointia vastaan

Kananmakuista Mamaa menee enenevässä määrin. On sen verta maukasta ettei useinkaan esim riisiä viitsi alkaa ainakaan itelle keitellä. Jotain proteiinipitoista tuo toki kaipaa kylkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Palmuöljy on itseasiassa ilmeisesti kovalla lämmöllä paistamiseen (mitä aasialaiset harrastaa) parempi kuin oliivi- tai rypsiöljy. Rasvahappokoostumukseltaan (muok ainakin omegakolmosten ja -kuutosten osalta, sikäli kuin muistan) ei toki noille pärjää, mutta ei se nyt erityisen huonoakaan ole. Paitsi osittain kovetettuna transrasvana tietty.

Hyvä kuulla koska ollaan vietnamilaisissa kokkauksissa mekin alettu käyttämään palmuöljyä kun se aina noissa resepteissä on mitä sedän vaimolta saa ja oikeasti vaikuttaa makuunkin (mielestäni paremman makuista kuin rypsiöljy selkeästi ja parempaa jopa kuin oliivi (tosin voille häviää maussa kaikki öljyt :D ).
 
Hyvä kuulla koska ollaan vietnamilaisissa kokkauksissa mekin alettu käyttämään palmuöljyä kun se aina noissa resepteissä on mitä sedän vaimolta saa ja oikeasti vaikuttaa makuunkin (mielestäni paremman makuista kuin rypsiöljy selkeästi ja parempaa jopa kuin oliivi (tosin voille häviää maussa kaikki öljyt :D ).

Jep, varmasti toimii ainakin aasialaisten makujen kanssa paremmin kuin oliivi. Rypsäri on nniissä imo suht neutraali (käytän silloin kun seesam tai kookos ei sovi), mutta kun nyt tuli puheeksi, niin pitääpä pistää itekin tuo palmuöljy ostoon :D
 
Back
Ylös Bottom