Nopeat / hitaat lihassolut, lihasryhmät ja treenitavat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja thobie
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
21.10.2007
Viestejä
56
Jostainpäin pakkotoistoa lueskentelin väitteitä takareisien koostuvan enimmäkseen nopeista lihassoluista, josta seuraa että ne ottaisivat vastaan treeniä huomattavasti paremmin lyhyillä sarjoilla. (Muistinko väittämän oikein?) Nyt kuitenkin liikkeiden tekniikkaneuvoja osiossa SJMV:ssä ohjastetaan tekemään 5x15 tyylillä, menee aika ristiin edellämainitun kanssa? Olen ymmälläni.

Miten muut lihakset ihmiskehossa, onko jaoteltavissa selkästi muita kuin takareidet joissa on suuremmat osuudet toista lihassolutyyppiä kuin toista, ja pitäisikö tällöin treenitavoissakin olla eroavaisuuksia eri lihaksen välillä? Otetaan nyt esimerkkinä vaikka vatsat, pohkeet, ... - tuleeko näitä treenata jotenkin eritavalla kuin esim. rintaa tai hauiksia?

Tässäkin varmasti hyväksi erotella, onko treenin tavoitteena maksimaalinen lihaksen koon kasvatus, vaiko maksimaalinen voiman lisääminen.
 
Kiinnostava aihe josta itsekin haluaisin kuulla lisää tietäviltä.
Voiko tämä olla jaoteltavissa esim. työntävät/vetävät lihakset, ja mitenkäs tosiaan nuo sarjapituudet nopeisiin- ja hitaisiin lihassoluihin?
Pystyykö siis esim. nopeasoluinen lihas ottamaan paremmin vastaan voimaa tai massanlisäystä ym.?
Onko asialla mitään tekemistä esim. kasvuhormooninerityksen kannalta? Eli jos vaikka tekee tuota 5x15 sarjaa niin tuottaako sillä esim. suhteessa enemmän kasvuhormoonia jos sen tekee nopealla tai hitaalla lihassolulla?
 
Hitaiden, nopeiden (ja supernopeiden) lihassolujen jakauma vaihtelee suuresti ihmisillä. Mutta näin niinku perusperiaatteena voidaan sanoa, että vatsalihakset muistaakseni taitaa ainaki koostua lähinnä noista nopeista lihassoluista ja niille kannattais tehä lyhyttä sarjaa. Ja pohkeet taitaa koostua hitaista (?) eli pitkää sarjaa niille. Takareisien koostumuksesta en tiedä, ehkä ne koostuu noista nopeista niinku täällä ollaan sanottu, mutta reisien kasvatuksessa monet kehonrakentajat on havainneet pitkät sarjat (jopa 20-50 toistoa/sarja) toimiviksi vaikka lihassolujen perusteella kannattais ilmeisesti tehä sitte lyhyttä.

Nopeat ja supernopeat lihassolut auttaa voiman kehittymisessä, lähes kaikilla huippuvoimailijoilla, pikajuoksijoilla yms. lihaksisto koostuu suurelta osin noista. Huippukestävyysurheilijoiden lihakset koostuvat puolestaan lähinnä hitaista lihassoluista.
En usko että voimaa kehitettäessä on erityisen suurta hyötyä tehä pitkiä sarjoja, vaikka lihakset koostuiski hitaista lihassoluista. Sen sijaan lihaksen kasvatuksessa kannattaa huomioida (oletettu) lihasten solujakauma, todellinen lihasten solujakaumahan selviää vasta lihasnäytteen ja laboratoriotutkimuksen avulla. Tuskin monikaa tavoitteellisesti urheileva haluaa silti, että vaivalla kasvatetuista lihaksista otetaan koepaloja joten käytännössä tuo henkilökohtainen analyysi lihaksiston koostumuksesta on mahdoton.
 
Back
Ylös Bottom