Miksi nitriittejä pitäisi vältellä leikkeleissä? Nitraattien/nitriittien yhteys syöpiin on ollut puhdas olettamus, joka johtuu siitä, että runsas lihajalosteiden käyttö on assosioitu esimerkiksi paksusuolen syöpään. Otetaanpa vielä kuitenkin pari faktaa asiasta. Suurin osa nitriitistä ei tule lihajalosteiden syönnistä, vaan kasvisten syönnistä. Lihatuotteisiin saa EU-direktiivien mukaan lisätä Na-nitraattia 150mg/kg(joskus luin jostain blogista, ei 100% luotettava).
Erityisesti kasvien lehtiosissa ja salaateissa on huimasti nitraatteja, jopa yli 3000mg/kg.
Nitraateista arviolta 5-10 % konvertoituu elimistössä nitriiteiksi. Heikollakin matikkapäällä voi siis arvioida, että kasvissyöjä saattaa saada jopa kymmenia kertoja enemmän nitraatteja/nitriittejä kehoonsa kuin paatuineinkin lihansyöjä. Jos nitraattien saanti ruuasta olisi linkkinä syöpäriskiin, niin kasvissyöjillä riski lisääntyisi huimasti. Näin ei kuitenkaan ole. On myös arveltu, että jopa 70% elimistön nitraateista tulee elimistön oman tärkeän viestiaineen, typpioksidin, metabolisoitumisesta.
Tuossa myös suomeksi jotain juttua nitraattien terveysvaikutuksista