Nitriitittömät (E250) leikkelemakkarat - vinkkejä / suosituksia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Juuso89
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
24.1.2013
Viestejä
1 324
Morot, onko pakkiksen porukoilla antaa vinkkejä natriumnitriitittömistä leikkelemakkaroista? Jonkun verran tulee nautittua leikkelemakkaraa aamiaisen yhteydessä ja mielelläni söisin nitriititöntä versiota, jos sitä vain löytyy.

http://ekoodit.fi/E250/nitraatti/
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Huh taas tää itku suolasta. Aloittajan kysymys koski nitriittiä niin osaporukasta onnistui lukemaan sanan "suolana". Eikö äidinkielentunneilla opeteta enää lukemisen ymmärrystä.
 
No jos joku tekis täällä topikin, että "yritän vältellä terveellisiä rasvoja, mitä minun kannattaisi ostaa?", niin eiköhän täällä olisi joku sanomassa että välttele mielummin, huonoja rasvoja, sokeria tjsp... :D eli ei vastaisi varsinaiseen kysymykseen.
 
Miksi nitriittejä pitäisi vältellä leikkeleissä? Nitraattien/nitriittien yhteys syöpiin on ollut puhdas olettamus, joka johtuu siitä, että runsas lihajalosteiden käyttö on assosioitu esimerkiksi paksusuolen syöpään. Otetaanpa vielä kuitenkin pari faktaa asiasta. Suurin osa nitriitistä ei tule lihajalosteiden syönnistä, vaan kasvisten syönnistä. Lihatuotteisiin saa EU-direktiivien mukaan lisätä Na-nitraattia 150mg/kg(joskus luin jostain blogista, ei 100% luotettava). Erityisesti kasvien lehtiosissa ja salaateissa on huimasti nitraatteja, jopa yli 3000mg/kg. Nitraateista arviolta 5-10 % konvertoituu elimistössä nitriiteiksi. Heikollakin matikkapäällä voi siis arvioida, että kasvissyöjä saattaa saada jopa kymmenia kertoja enemmän nitraatteja/nitriittejä kehoonsa kuin paatuineinkin lihansyöjä. Jos nitraattien saanti ruuasta olisi linkkinä syöpäriskiin, niin kasvissyöjillä riski lisääntyisi huimasti. Näin ei kuitenkaan ole. On myös arveltu, että jopa 70% elimistön nitraateista tulee elimistön oman tärkeän viestiaineen, typpioksidin, metabolisoitumisesta. Tuossa myös suomeksi jotain juttua nitraattien terveysvaikutuksista
 
Viimeksi muokattu:
Miksi nitriittejä pitäisi vältellä leikkeleissä? Nitraattien/nitriittien yhteys syöpiin on ollut puhdas olettamus, joka johtuu siitä, että runsas lihajalosteiden käyttö on assosioitu esimerkiksi paksusuolen syöpään. Otetaanpa vielä kuitenkin pari faktaa asiasta. Suurin osa nitriitistä ei tule lihajalosteiden syönnistä, vaan kasvisten syönnistä. Lihatuotteisiin saa EU-direktiivien mukaan lisätä Na-nitraattia 150mg/kg(joskus luin jostain blogista, ei 100% luotettava). Erityisesti kasvien lehtiosissa ja salaateissa on huimasti nitraatteja, jopa yli 3000mg/kg. Nitraateista arviolta 5-10 % konvertoituu elimistössä nitriiteiksi. Heikollakin matikkapäällä voi siis arvioida, että kasvissyöjä saattaa saada jopa kymmenia kertoja enemmän nitraatteja/nitriittejä kehoonsa kuin paatuineinkin lihansyöjä. Jos nitraattien saanti ruuasta olisi linkkinä syöpäriskiin, niin kasvissyöjillä riski lisääntyisi huimasti. Näin ei kuitenkaan ole. On myös arveltu, että jopa 70% elimistön nitraateista tulee elimistön oman tärkeän viestiaineen, typpioksidin, metabolisoitumisesta. Tuossa myös suomeksi jotain juttua nitraattien terveysvaikutuksista
Kiitos, juurikin näin se meneekin. Tuossa asiaan liittyvä Eviran tutkimus vielä, jos jotakuta kiinnostaa http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=367
Siinä kerrotaan, että suurin osa lisätystä nitriitistä tulee leikkeleistä, mutta tosiaan kuten tornad0 sanoit, suurin osa tulee kasvisten syönnistä. Ja kun muistetaan, että kohtuus kaikessa, kuten leikkeleissä, niin ei tässä mitään hätää ole.
 
Miksi nitriittejä pitäisi vältellä leikkeleissä? Nitraattien/nitriittien yhteys syöpiin on ollut puhdas olettamus, joka johtuu siitä, että runsas lihajalosteiden käyttö on assosioitu esimerkiksi paksusuolen syöpään. Otetaanpa vielä kuitenkin pari faktaa asiasta. Suurin osa nitriitistä ei tule lihajalosteiden syönnistä, vaan kasvisten syönnistä. Lihatuotteisiin saa EU-direktiivien mukaan lisätä Na-nitraattia 150mg/kg(joskus luin jostain blogista, ei 100% luotettava). Erityisesti kasvien lehtiosissa ja salaateissa on huimasti nitraatteja, jopa yli 3000mg/kg. Nitraateista arviolta 5-10 % konvertoituu elimistössä nitriiteiksi. Heikollakin matikkapäällä voi siis arvioida, että kasvissyöjä saattaa saada jopa kymmenia kertoja enemmän nitraatteja/nitriittejä kehoonsa kuin paatuineinkin lihansyöjä. Jos nitraattien saanti ruuasta olisi linkkinä syöpäriskiin, niin kasvissyöjillä riski lisääntyisi huimasti. Näin ei kuitenkaan ole. On myös arveltu, että jopa 70% elimistön nitraateista tulee elimistön oman tärkeän viestiaineen, typpioksidin, metabolisoitumisesta. Tuossa myös suomeksi jotain juttua nitraattien terveysvaikutuksista

No ylipäänsä prosessoituja lihavalmisteita kannattaa vältellä, kun niissä ei taida olla mitään terveyden kannalta hyödyllistä ainesosaa.....mielummin vaikka kanaa.
Tornado on kyllä oikeassa siinä, että useista kasviksista saa myös nitraatteja. Elintarvikekemian proffa piti kuitenkin nitraatteja sisältäviä kasviksia terveellisinä, johtuen niiden sisältämistä fytokemikaaleista.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom