Niksautin selkäni

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Krice
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

Krice

Banned
Liittynyt
4.10.2003
Viestejä
2 954
Siis vahingossa kuntoon ilmeisesti. Pitkän aikaa oli jo ollut sellainen kipukohta oikealla alimman kylkiluun kohdalla. Hieroja epäili fasettilukkoa, mutta en koskaan saanut hilattua itseäni kiropraktikolle tai vastaavalle.
Eilen sitten jostain mystisestä syystä päätin jännittää keskivartaloni ja kiertää sitä oikealle, ja sitten väänsin sen nopeasti kiertoliikkeellä vasemmalle puolelle. Kuului kova naks! Tänään aamulla yritin löytää kipua ja se on hävinnyt. Selkä ei edelleenkään ole ihan täysin kunnossa (eikä varmaan tulekaan kun yksi nikamakin on hieman kulunut), mutta ainakin se terävä kipukohta hävisi. Sen havaitsi nimenomaan kiertoliikkeessä ja esim. nousemalla sängystä vatsaltaan ylös.
Mitään kovin fiksuahan tuollainen nopeahko selän kiertäminen ei varmaan ole, mutta tuntui ainakin aukaisevan tuon lukon..
 
Dino84 sanoi:
napropaatin mulle sanomaa:
fasettinivellukkoa ei pysty itse mitenkään venyttämään tms auki.

Keskiverto tallaaja ei pysty, mutta asiasta selvää ottamalla kyllä pystyy.
 
Joo, kyllä niitä auki voi saada. Usein saadaan auki niitä, mitkä ei kuitenkaan ole niitä vaikeimipia "lukkoja" tai vastaavasti aiheuta erityisempiä ongelmia (itsekin saan naksuteltua) . Mulla on tuolla rintarangassa vasemmalla puolella lähestulkoot jatkuva "Lukkotila", mitä ei missään tapauksessa saa auki itse - kaikenmaailman itseoppineiden neuvot siihen ei todellakaan auta. Eräs pätevä OMTft:kin sai todellakin tehdä töitä. Sitten olen käynyt eräällä D.C. kiropraktikolla useita kertoja, joka saa sen aukeamaan aivan helposti. No annetakoot kunnia ammattimiehille.

Nimim. juuri äsken kirolla käynyt

Aiheeseen liittyvä dokumentti tuli maanantaina telkusta (MOT)

EDIT: niitä todellakin harvoin muuten venytetään auki, kuten Dino84 sanoi - tekniikat enemmänkin impulssityyppisiä / "iskeviä", kuin venyttäviä.
 
kyllä noita nikamia voi naksautella vaikka miten perin.
ton kun kerran opettelee niin siitä ei meinaa tulla loppua, mun pitää paukutella joka päivä selkää ja niskaa pitkin päivää.

nimim. saunalenkillä aukee paikat.
 
Ettei kyseessä vaan ollut saunasolmu...
 
Voisiko joku viimeinkin kertoa, mikä tämä legendaarinen fasettilukko oikeastaan on? On jäänyt vähän epäselväksi. Kaikkeen sitä ehdotetaan, mutta en löytänyt yhtään kunnon kuvausta, mistä siinä todella olisi kyse. Jos googlella yrittää hakea, tarjoaa ensiksi pakkista. Samoin haulla tulee vaan epämääräistä puimista.

Fasettinivelissä oletettavasti arvellaan häiriön olevan, mutta olisiko jollakulla kiropraktikolla ja/tai muuten vain asiasta tietävällä antaa tarkka selitys siitä, mikä rakenne on lukossa, ja missä? Siis ihan faktoja, ei niitä perus-"nikamat on jumissa"-kuvauksia.

Kiitos.
 
Fasettilukosta en tiedä, mutta sen jälkeen kun fys.terapeutti hieroi pitkiä selkälihaksia (kuulemma irrotti niitä) viime kesänä, on selkäranka paukkunut kuin konekivääri. Kyllähän se aikaisemminkin naksui, mutta nyt oikein kunnolla niin, että naapurikin kuulee. Tosin eipä ole inhottavia lukkotilojakaan näkynyt, että ilmeisesti jotain positiivistä on tapahtunut.
 
Jotain tällaista fysiatri mulle selitti :

Nikaman "fasettipinnat" tarttuvat/jumittuvat toisiinsa jostain syystä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ittellä naksuu kans selkä... Jos painan selän voimakkaasti tuolin selkänojaan tai painan molemmilla käsillä selkää niin naksahtelee aika äänekkäästikin... Lieköhän terveellistä, tavaksi tuo on tullu...
 
Klatskin sanoi:
Voisiko joku viimeinkin kertoa, mikä tämä legendaarinen fasettilukko oikeastaan on?

Fasettilukolla tarkoitetaan yleensä selän kiputilaa, johon yhdistyy fasettinivelten liikehäiriö. Fasettiniveliä löytyy selkärangasta, okahaarakkeiden vierestä, eli ne ovat osa nikaman rakennetta.
 
Kiitos vastausyrityksistä, mutta vastausta kysymykseeni en ole saanut. Siis tarkkoja faktoja. Ja tiedän kyllä mikä fasettinivel on.

Eli: onko näin, että kiropraktikoillakaan ei ole tietoa siitä, mitä he oikeastaan hoitavat? En vain keksi, miten fasettinivelet voisivat mennä "lukkoon", joka aiheuttaisi hermo- ym. kipuja ties minne, ja mitä niksauttelu sitten auttaisi. Fasettiniveldegeneraatiotakaan ei vielä tässä ikäryhmässä juuri ole.

Sen sijaan välilevykulumat voisivat helpostikin selkäoireita aiheuttaa... Ja niissä vallitseva inflammaatio voi helpostikin ärsyttää hermoja. Miten ne suljetaan pois ennen fasettilukkodiagnoosin asettamista? Fasettiniveliähän ei ole mahdollista testata niin, että esim. välilevyt eivät kuormittuisi samalla.
 
Klatskin sanoi:
En vain keksi, miten fasettinivelet voisivat mennä "lukkoon", joka aiheuttaisi hermo- ym. kipuja ties minne, ja mitä niksauttelu sitten auttaisi.

Noh. Siirretään asia isompaan niveleen. Mitataan rannenivelen liike, kipsataan se viikoksi ja mitataan nivelen liike uudelleen. Tulos lienee itsestään selvä, eikö...? Okei, takaisin selkään. Nikamat fasettinivelineen muodostavat pieniä itsenäisiä niveliä, jotka yhdessä muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden. Esim lihasspasmi rajoittaa nivelten normaalia liikettä ja niiden liikerata supistuu paikallisesti. Selkärangassa tämä tarkoittaa sitä että ranka "hakee" liikkeen jostain muualta, jolloin aletaan puhumaan aktiivisesta instabiliteetista. Ts hypo- ja hypermobiliteetti kulkevat käsi kädessä, ei toista ilman toista. (esim yläniskan, c0, hypomobiliteettiin liittyy yleensä c4-6 hypermobiliteetti.

KIPU taas tulee liikkeen aiheuttamasta ärsytyksestä (liike joka ei ole mahdollinen liikerajoituksen vuoksi), pienten ranganvieruslihasten spasmista (happamoituminen?) sekä hermostosta (liikehäiriön vaikutus sympaattisiin ganglioihin?, interneuroneihin?, suora vaikutus hermojuureen?

Eli, paikallinen liikehäiriö rangassa (hypo/hyper) aiheuttaa muutoksia koko rangan toimintaan. => poistetaan häiriö => normalisoidaan toiminta. Hypo mobilisaatio, hyper stabilointi.

Tässä jotain nopeasti ajateltuna. Aukoton? Ei, mutta jatketaan tästä... :)
 
Klatskin sanoi:
Ja niissä vallitseva inflammaatio voi helpostikin ärsyttää hermoja. Miten ne suljetaan pois ennen fasettilukkodiagnoosin asettamista? Fasettiniveliähän ei ole mahdollista testata niin, että esim. välilevyt eivät kuormittuisi samalla.

Ennen hoitoahan on varmistuttava että hoidon aihe löytyy ja sille ei ole esteitä. (esim hypo mobilisoidaan, hyper stabiloidaan. Hyperiähän ei mobilisoida eikä manipuloida.)

Testaaminen tapahtuu haastattelulla ja manuaalisella testaamisella. Hermokudosta voidaan testata hyvinkin spesifisti (ULTT-patteristo) tai yleisemmällä tasolla (SLUMP, SLR). Varsinainen liikehäiriö todetaan palpoimalla aktiivisen ja/tai passiivisen liikkeen aikana. Näistä vedetään johtopäätökset ja arvioidaan mihin hoitoihin on aihetta, epäselvät ja "vakavat tapaukset" tulee lähettää tarkempiin tutkimuksiin eteenpäin oireiden mukaisesti.

Fasettiniveliä on mahdollista testata ilman että välilevyihin kohdistuu ihmeempää painetta esim kylkimakuulla kevennetään alaraajojen paino ja siitä passiivista rangan ekst/fleksio liikettä.
 
Kiitos vastauksestasi!

Mutta. Edelleenkään mekanismia, jolla fasettinivel voisi mennä lukkoon, ei tullut esiin. Lihasspasmin mainitsit, mutta ei kai lihasspasmien optimaalinen hoito olisi manipulaatio? Ja miksi rangan jokin osa päättäisi yht'äkkiä noin vain jumittua paikoilleen? Ja kiitos havainnollistavasta esimerkistä - hoitaisitko muuten kipsauksen jälkeistä jäykkyyttä manipulaatiolla? ;)

fysio sanoi:
Esim lihasspasmi rajoittaa nivelten normaalia liikettä ja niiden liikerata supistuu paikallisesti.
KIPU taas tulee liikkeen aiheuttamasta ärsytyksestä (liike joka ei ole mahdollinen liikerajoituksen vuoksi), pienten ranganvieruslihasten spasmista (happamoituminen?) sekä hermostosta (liikehäiriön vaikutus sympaattisiin ganglioihin?, interneuroneihin?, suora vaikutus hermojuureen?
Liikkeen rajoituksen ärsytys olisi vain paikallista, ei säteilevää. Hermosto tuskin olisi kivun lähtökohtana - kuten varmaan tiedät, fasettinivelet eivät ole yhteydessä hermojuuriin tai selkäytimeen, eivätkä edes sympaattisiin gangliohin. Eivätkä siis myöskään interneuroneihin. Mutta kun vaikka minne säteilevien kipujen syyksi ehdotetaan jatkuvasti fasettilukkoa, miten se voisi edes teoriassa olla aiheuttajana?

Testit, jotka mainitsit, eivät oikeastaan vastaa kysymykseeni. Välilevykipu ilman prolapsiahan ei välity sinänsä hermojuurten välityksellä. Ja fasettinivelen testaus kuvaamallasi tavalla testaa myös välilevyjä - ne kun kuitenkin ovat nikamissa kiinni. Tietääkseni fysiatrien nykykäsitys epäspesifisestä selkäkivusta on, että valtaosa on välilevyperäistä.

Eli ok, oletetaan, että fasettinivel jollakin ilveellä menee lukkoon, eli siis sen liike jotenkin rajoittuu. Vaikkapa L4-L5 tason. Millaisia oireita se mielestäsi aiheuttaisi, ja voisiko se säteillä alaraajaan? Ja miten erotat sen välilevyperäisestä (ilman prolapsia) kivusta?
 
Muistelen että fysiatri sanoi mulle tohon fasettien pintojen lukkiutumiseen että siihen vaikutti mm. yliliikkuvuus ja joskus jopa "pintojen" epätasaisuus.

Oma kokemus on että kun kipu tulee fasetista, niin kipu säteilee enemmän lihaksiin. Välilevyn pullistuma kipuun verrattuna fasettiperäinen kipu on yleensä heikompaa.
 
Klatskin sanoi:
Mutta. Edelleenkään mekanismia, jolla fasettinivel voisi mennä lukkoon, ei tullut esiin. Lihasspasmin mainitsit, mutta ei kai lihasspasmien optimaalinen hoito olisi manipulaatio? Ja kiitos havainnollistavasta esimerkistä - hoitaisitko muuten kipsauksen jälkeistä jäykkyyttä manipulaatiolla? ;)

Esitin yhden mekanismin jossa pääosaa esittää lihaskireys/spasmi. Tämä johtaa nivelen alentuneeseen liikerataan (ROM) joka johtaa suht nopeasti nivelpussin tiettyjen osien "kutistumiseen"/kiristymiseen, koska nivel ei liiku enää täydellä liikeradalla ja pidä sitä auki. Seuraksena liikehäiriö joka estää nikamasegmentin täyden liikkeen. Eli manipulaatiolla hoidetaan liikerajoitusta ei spasmia, vaikka siihenkin se vaikuttaa ainakin sympaattisenhermorungon kautta (..?) sekä palauttamalla nikaman normaalin liikkeen.

Kipsauksenjälkeistä rannejäykkyyttä voidaan tarpeen vaatiessa hoitaa esim yksittäisten ranneluiden manipulaatioilla, jos nivelen rajoitus on riippuvainen yksittäisestä "rannenivelestä". Yleensä kysymys on kokonaisvaltaisesta jäykkyydestä jota en osaa manipuloida yksittäisellä liikkeellä. Toistaiseksi mobilisointi, lihasenrgiatekniikat ja aktiiviset liikeharjoitukset ovaat riittäneet.

Ja miksi rangan jokin osa päättäisi yht'äkkiä noin vain jumittua paikoilleen?
Lihasepätasapaino, kiristykset, alentuneet liikeradat, virheelliset toistuvat liikemallit. Kehittyy hitaasti, hiipien. Voi myös kehittyä yhdellä liikkeellä, jolloin yleensä tunnetaan "nikaman-pois-paikoiltaan-meno" eli selvä rusahdus/napsahdus jota seuraa äkillinen kipu. Taustalla tässäkin usein yllämainitut asiat, varsinainen mekanismi tässä tapauksessa ei ole minulle yhtä selvä kuin hitaasti hiipivässä mallissa. Taipuisin ajattelemaan taustalle hypersegmenttiä joka hallitsemattomassa liikkeessä (astuminen kuoppaan, kaatuminen selälleen, mave-painojen huolimaton tiputus alas) menee äärirajoilleen, seuraksena kehon suojamekanismina spasmi. Tähän kohtaan tarjotaan myös rangan tukisidosten tai jopa pikkulihasten joutumista fasettinivelien väliin. Niihin en ota kantaa...
 
Klatskin sanoi:
Eli ok, oletetaan, että fasettinivel jollakin ilveellä menee lukkoon, eli siis sen liike jotenkin rajoittuu. Vaikkapa L4-L5 tason. Millaisia oireita se mielestäsi aiheuttaisi, ja voisiko se säteillä alaraajaan? Ja miten erotat sen välilevyperäisestä (ilman prolapsia) kivusta?

Aika pahoja pistät. Vastaisin tähän: paikallinen oire,provosoituu yleensä toispuoleisesti esim. tuolle alueelle kohdistetussa kiertoliikkeessä, ei voi erottaa täysin välilevyperäisestä kivusta.

Mutta en toisaalta edes ymmärrä mikä merkitys tällaisella diagnostiikalla on loppuviimeksi potilaalle? Eikö pitäisi miettiä asiaa suurempana kokonaisuutena ja sitä miksi esim. tietyllä potilaalla usein toistuu samantyyppinen selkäkipu/oire? Ja miten lopputulos hoidolle olisi mahd. pysyvä..
Suurin osa hakee aina jotain yhtä tiettyä ja mullistavaa syytä selkäkivulle, jota varmaan 80% tapauksissa ei voida kuitenkaan luotettavasti antaa.

Esim. kroonisen selkäkivun hoidossa itse käytän oikeastaan vain ja ainoastaan aktiivisia hoitokeinoja, jolloin tärkeintä on yleisesti selän ja toimintakyvyn palautuminen mahd. hyvään tilanteeseen ja useimmilla se lähtee poikkeuksetta heikentyneiden tukilihasten aktivoimisesta. Lihasepätasapaino on yksi suurin ongelma oli sitten kyseessä urheilija tai sohvaperuna. Siinä on sitten aivan sama onko välilevykulumaa eli ei, vaste harjoitteluun on yleensä hyvä oli tilanne mikä hyvänsä.

Ja fysiolta hyvää asiaa fasettiaiheesta, itse ei tule mieleen lisättävää aiheeseen.
 
Klatskin sanoi:
Edelleenkään mekanismia, jolla fasettinivel voisi mennä lukkoon, ei tullut esiin.

Mistään en mitään tiedä, varsinkaan kun postaukset tähän aiheeseen ovat aikamoisen asiantuntevia, mutta esitän vain "asiakkaan" näkemyksen, fasettilukkoja kun on muutama ollut ja parhaillaan tuntuu yksi alaselkään rakentuvan...

Kiropraktikko, jolla kävin fasettilukkoni purkamassa selitti asian niin (jos oikein siis muistan), että fasettilukko ei olisi kummempaa kuin selkänikamien haarakkeiden mekaaninen kosketus toisiinsa, jolloin selkärangan elastisuus ja liikkuvuus tietysti vähenee. Kipu puolestaan johtuu siitä, että selkärangan yhteydessä olevat hengettömän voimattomat lihakset (sisäfile tai ulkofile ?) yrittävät kompensoida liikkumattomuutta, kipeytyen sietämättömästi. Välilevyjen puristuminen ja muu hermostollinen tuskakaan ei liene poissuljettua. Kommentit tähän tervetulleita.

Fasettilukkoni aukaistiin thai-hieronnastakin tutulla ylävartalon kierrolla (lantio siis paikoillaan hierontapedillä). Liike tarvitsee jonkin verran voimaa, joten ihan 150 cm neitokaiset eivät ole sitä minulle (190cm) pystyneet kunnolla tekemään...
 
Back
Ylös Bottom