Kuristat takaapäin, olet itse melko suojassa, tästä sun on helppo tehdä alasvienti jos potilas ei ole sinua huomattavasti isompi/vahvempi. Jos on, niin pidä painopiste alhaalla ja nojaa seinää tms. vasten jos mahdollista(sua ei heitetä yli). Ja lopuksi tietysti serenaasee perseesee/reiteen
JA EI SITTEN TODELLAKAAN!!!
Kaulan alueelle ei todellakaan mennä tekemään minkäänlaisia hallintaotteita saatikka kuristuksia ellei homma todella ole hanskassa. Tämä osoittaa taas "harrastajien" tietämyksen homman todellisista riskeistä ja taas kerran on pakko huomauttaa todellisen elämän ja tatamin välisestä "pienestä" erosta. On aivan eri asia mennä kuristamaan treenisalilla kaveria joka tietää mitä on tulossa, on treenannut ko. alueen lihaksistoa ja mikä tärkeintä ymmärtää ilmoittaa selkeästi ja ennalta sovitulla tavalla milloin kuristajan pitää lopettaa toimintansa. Myös kuristuksen suorittajan tulee tietää miten kuristukset suorittaa, ettei vain mennä innolla nykäisemään kurkunpäätä kasaan kyynärvarren virheellisellä asennolla. Kuristuksissa ja ylipäätään kaikissa pään ja kaulan alueen hallintaotteissa pitää myös muistaa ns. heijasteisen sydänpysähdyksen vaara, joka saattaa ihmisestä riippuen olla hyvinkin suuri ja ennenkaikkea mahdoton ennustaa etukäteen.
Motivoitunut henkilö, jonka ei välttämättä tarvitse olla edes millään tavalla häiriintynyt, saattaa ensinnäkin vain lisätä vastarintaansa joutuessaan niinkin epämiellyttävään tilanteeseen kuin mitä kuristaminenkin on. Paniikinomainen vastarinta on lienee itse kullekin normaali ilmiö tilanteessa, jonka kokee omalle hengelle ja terveydelle oikeasti vaaralliseksi. Tilanteet joissa tällaisen henkilön kanssa on vain jatkettu kuristamista - jopa kiristetty, ovat aivan liian usein päättyneet "oho, mikäs sille nyt tuli...?" tilanteeseen. Lopputuloksena pahimmillaan kuolinilmoituksia ja "suorittajien" osalta v-mäisiä tutkintoja ja oikeudenkäyntejä. Varsin usein kuolinsyynä on ainakin tietämissäni voimankäyttötapauksissa ollut juuri aiemmin mainittu heijasteinen sydänpysähdys. Lisäksi asiaan on vaikuttanut esim. hallintaotteessa maassa makaaminen -> pallean liikkuminen vaikeutuu sekä elimistön stressitila.
Eli jos voimankäytön ammattilaisillekin (poliisi jne.) korostetaan kaulan- ja päänhallinnan vaarallisuutta ja ammattitaidon merkitystä näissä tilanteissa, niin ilman koulutusta olevan henkilön ei pidä edes miettiä tekevänsä näitä. Ja koulutukseksi ei ainakaan minun silmissäni lasketa vuosienkaan treenaamista jonkin kamppailulajin parissa. Treenisali ja tosi elämä ovat oikeasti varsin kaukana toisistaan.
Alkuperäiseen aiheeseen liittyen - Järkevintä on harjoitella perusasioita kuten irroittautumisia toisen henkilön otteista (käsiotteet, rinnuksissa roikkumiset jne.) perusväistöt ja -torjunnat sekä niiden jälkeen pari yksinkertaista käsilukkoa joihin voi yhdistää
hallitun maahanviennin tai ahtaita tiloja varten esim. seinää vasten viennin. Käytännössä kyseeseen tulee esim. kyynärlukko ja kyynärvarsikaato, jonka eri variaatiot ovat ainakin itselläni toimineet aina. Jos nyt nämäkin opettelee kunnolla niin olet jo pitkällä. Vielä pidemmällä olet kun ymmärrät ennakoinnin merkityksen konfliktitilanteissa, osaat lukea ihmisen elekieltä ja suhteuttaa oman käytöksesi siihen, rakenteellisten esteiden merkityksen (pöydät, tuolit), etäisyyksien merkityksen (kannattaako mennä "tappituntumalle" aggressiivisen henkilön kanssa?) jne. jne. Perusasioita kaikki, mutta niistä todellakin muodostuu se kivijalka jonka päälle rakennat myöhemmät taitosi.