- Liittynyt
- 1.6.2004
- Viestejä
- 16 123
- Ikä
- 48
Taas ovat kukkahattutädit asialla, ensin kiellettiin lakupekka-lakritsi, sitten neekerinpusu-nimi, nyt vielä kuvakin. :curs:
http://www.uusimaa.fi/arkisto/uutinen.php?id=2952
Kuluttajavirasto ja vähemmistövaltuutettu haluavat kieltää suukkorasian kansikuvan
Legendaarinen suklaaherkku. Viranomaiset ovat päätymässä ilmeisesti siihen, että Brunbergin suukkorasian kannessa vuosikymmenet ollut kuva ei ole sovelias.
Kuluttajavirasto ja vähemmistövaltuutettu ovat puuttuneet porvoolaisen Brunberg-makeistehtaan ykköstuotteen Suukko-makeisrasian kansikuvaan, jossa esiintyy kaksi tanssivaa tummaihoista hahmoa, mies ja nainen. Viranomaiset pitävät kuvaa sopimattomana ja haluavat kieltää sen käytön.
Samanlainen kohtalo uhkaa Fazeria, jonka lakritsipatukan kääreessä on musta kasvoja kuvaava punahuulinen päähahmo.
Brunbergin toimitusjohtaja Tom Brunberg on käynyt Kuluttajavirastossa kuultavana. Hän sanoo olevansa asiasta hämmästynyt ja myös jonkin verran ärtynyt.
– Sieltä tullee kohtapuoliin päätös, joka lienee kuvan kannalta kielteinen. Huonolta näyttää, Brunberg sanoo.
Tiettävästi aloite kuva-aiheisiin puuttumiseksi on tullut Suomen ulkopuolelta.
Tom Brunberg ei ole saanut mielestään asiallista perustelua, mikä suukkorasian kuvassa tarkkaan ottaen on vialla.
– On sanottu, että hahmoilla on piirrettyjä kulmakarvoja, korvarenkaat ja vähäinen vaatetus, joka viittaa trooppiseen ilmastoon. Kun perustelut ovat tällaiset, en tiedä, mitä pitäisi ajatella. Onko se hävettävä piirre, jos meillä kasvaa kulmakarvat? Ja korvarenkaita näkyy ihmisillä nykyään jo muuallakin kuin korvissa, Brunberg huomauttaa.
Edellisen kerran Brunbergin Suukot olivat otsikoissa viisi vuotta sitten, jolloin yhtiö Suukkojen 50-vuotisjuhlien kunniaksi oma- ja vapaaehtoisesti ajan henkeä haistellen muutti tuotteen Neekerinsuukko-nimen pelkäksi Suukoksi.
– Emme halunneet aiheuttaa mielipahaa. Emme myöskään ymmärrä, mikä Suukko-rasian kuvassa voisi olla loukkaavaa. Ei sen tarkoitus ole missään tapauksessa olla loukkaava, Tom Brunberg korostaa.
Iltapäivälehden teettämässä gallupissa 86 prosenttia vastanneista ei nähnyt viisi vuotta sitten edes Neekerinsuukko-sanaa mitenkään sopimattomana.
– Se ei kuulemma vaikuta mitään, Brunberg kertoo viranomaiskommenteista.
Nimenvaihdoksen yhteydessä myös Suukko-rasian kuvaa muokattiin niin, että naishahmon kaislahame vaihtui kankaiseksi, ja kummankin hahmon huulia pienennettiin.
Suukko-makeisen toi Suomeen Tom Brunbergin isä vuonna 1951, jolta ajalta myös alkuperäinen kuva on peräisin. Tom Brunbergin mukaan Kuluttajaviraston mahdollisella kuvan kieltävällä päätöksellä ei ole vaikutusta Suukkojen valmistukseen.
– Tuote pysyy, ja sitä kehitetään edelleen.
Suukot käyvät nyt paremmin kaupaksi kuin koskaan.
Ylitarkastaja Annika Parsons vähemmistövaltuutetun toimistosta kertoo, että asia nousi alun perin esille asiakasyhteydenottona.
– Vaikka kääreet saattavat olla loukkaavia, meillä ei kuitenkaan ole lainsäädännöllisiä keinoja puuttua asiaan. Siirsimme sen siksi Kuluttajavirastolle, jonka käsissä asia on nyt. Olemme pyytäneet heitä ilmoittamaan, miten asia etenee, ja olemme myös menossa keskustelemaan tästä heidän kanssaan.
Kuluttajaviraston näkemys jäi eilen kuulematta. Siellä asiaa hoitava johtaja Anja Peltonen ei vastannut Uusimaan soittopyyntöön. Viraston tiedottaja tyytyi toteamaan, että asian käsittely on kesken. Hänen mukaansa ”tässä asiassa” ei ole muita osallisia kuin Brunberg ja Fazer
http://www.uusimaa.fi/arkisto/uutinen.php?id=2952