Naapurin sähköpostin salalukeminen ja netin kuntoluokitus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja smarko
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
23.10.2003
Viestejä
65
Teen pientä taustatunnustelua muutamalla keskustelufoorumilla, mielipidekirjoitusta varten - tod. näk. hesariin. Avainsanoina mm.: sähköposti, aliverkko, salakuuntelu, taloyhtiö, isännöitsijä, netin kuntoluokitus..

Pohjustan asiaa esimerkillä. Alla olen linkannut kuvaan, joka havainnollistaa kuinka helppoa sopivalla (ilmais)ohjelmalla on seurata internetliikennettä. Käytin tarkoitukseen Wireshark-nimistä ohjelmaa, jonka laitoin tallentamaan kaiken dataliikenteen mikä omalta tietokoneelta lähti ja siihen saapui. Kuvasta näkee, että sähköpostiohjelma on käynyt hakemassa sähköpostipalvelimelta sähköpostit. Kuvasta näkee myös sähköpostitunnukseni ja sen salasanan. Myös kaikki saapuneet viestit ovat luettavissa ja talletettavissa tämän tarkkailuohjelman kautta.

emailsniffing.jpg

Jos olisin (korvannut reitittimeni hubilla ja) kuunnellut koko aliverkon eli esim. muiden talossa asuvien dataliikennettä, olisin nyt tullut tietoiseksi niinkin tärkeästä asiasta kuin tämä. Sekä minulla olisi nyt myös heidän sähköpostitunnuksensa salasanakin. Olettaen, että he eivät ole käyttäneet sähköpostiyhteydessään salattua yhteyttä. Todennäköisesti eivät ole. Toki myös kaikki muu seuraaminen on ihan yhtä helppoa. Missä sivuilla naapuri käy, minkälaisia kuvia hän katsoo.. Sopivalla ohjelmalla se on erinomaisen helppoa ja vaivatonta.

Varsinainen kysymykseni on seuraavanlainen. Koska taloyhtiöille on olemassa oma tähtiluokitus, joka laittaa talot ja asunnot kunnoltaan järjestykseen, pitäisikö myös johonkin toistaiseksi kuvitteelliseen luokitukseen ottaa mukaan kriteeri, joka luokittelee taloyhtiön, vuokranantajan tai isännöitsijän kyvyn pitää myös nettiliikenteen osalta asiat kunnossa? Siis.. sehän on jo itsestään selvää nykypäivänä, että kun hankkii asunnon - oman tai vuokratun - niin voi olla varma, että sähkö, vesi, lämmitys ja ilmastointi, sekä muut olennaiset asiat toimivat juuri niin kuin niiden pitääkin tai ainakin pian sen jälkeen, kun epäkohdasta mainitsee. Tai no, ehkä se riippuu hiukan missä asuu, mutta ymmärtänette pointin?

Toki voi väittää, että asukas itsehän se netinkin sinne hankkii, eikä kiinteistön haltija vaikuta siihen mitenkään, mutta jos kyllähän se kumminkin kiinteistön hallitsijataho on se, joka on antanut luvan niitä piuhoja sinne talon sekaan vetää. Kyllä isännöitsijä alkaisi äkkiä tekemään korjausliikkeitä, jos esim. vedessä olisi mukana jotain ylimääräisiä kemikaaleja tai ruosteen väriä. Voisi olla firman maine aika kuralla, jos ei puuttuisi sellaiseen.

Mutta entäpä se nettiliikenne.. pitäisikö kiinteistön omistajan kyetä osoittaa olevansa se taho, joka pistää taloon nettiyhteyksiä tarjoavia tahoja kuriin, jos nämä eivät itse tunnu olevan kiinnostuneita puuttumaan nettihäiriköintiin - jollaiseksi dataliikenteen salakuuntelun luen. Olisihan se nykypäivän linjan mukaistakin, että vahvat ja kykenevät asuntopalvelujen tarjoavat kykenevät osoittamaan merkittävyytensä.

Mikäs se minun kysymys nyt olikaan..? No, kommentoikaa jotain.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
no tuohan riippuu ihan verkon topologiasta. esimerkiksi opiskelija-asunnoissa ja kiinteistöliittymissä taitaa toimia tuollainen haistelu suht tehokkaasti(samassa kytkimessä paljon koneita), mutta toisaalta adsl - liittymien kanssa tuo riski taitaa olla ihan minimaalinen.

tuohan vaatii sen, että haistelija on fyysisesti kiinni samassa kytkimessä kuin missä haisteltava liikenne kulkee... (tai sit oon ihan pihalla näistä...)

mahdollisuuksiahan on esimerkiksi murtautua naapurin (suojaamattomaan?) langattomaan verkkoon ja harrastaa tuota vastaavaa. riskejä on vaikka kuinka ja perus pulliainen ei ole varmasti yhtään tietoinen edes moisten riskien olemassaolosta.
 
Olisi tulosillaan sen verran pitkä ja moneen suuntaan laajeneva vastaus, että pitää minuun täytyy ainakin päivän verran sulatella tätä. Laitan tähän itselleni muistiin pari osoitetta aiheeseen liittyen:

Kiinteistöjen tietoverkkoinfrastruktuurin modernit ratkaisut ja kehitysnäkymät
http://www.automaatioseura.fi/index/tiedostot/BAFF_Veijo_Happonen.pdf

Virtual LAN Security: weaknesses and countermeasures
http://www.sans.org/reading_room/whitepapers/networkdevs/1090.php

Hackits » General » Tutorials » ARP-Spoofing
http://www.hackits.de/forum/thread.php?postid=9052

Google: arp+spoof+switch
http://tinyurl.com/357f8j

Wikipedia: ARP spoofing
http://en.wikipedia.org/wiki/ARP_spoofing
 
Salakuuntelu todellakin on helppoa kuin heinänteko, siksi kannattaa käyttää salausta mm. sähköpostiliikenteessä aina kun se on mahdollista.

Kannattanee myös mainita että muun kuin oman koneen liikenteen salakuuntelu on laitonta. Joku tuota kuitenkin innostuu kokeilemaan.
 
Ossipena tuossa jo kiteyttikin asian ja on ihan oikeassa, eli tuo riski tulla helposti salakuunnelluksi piilee lähinnä lähiverkossa (LAN), jossa ollaan samassa kytkimessä monen muun käyttäjän kanssa. Myöskin nuo kaikki smarkon laittamat linkit arp-spooffauksesta jne. ovat lähiverkossa tapahtuvia vakoilu ja MAC-osoitteiden väärennyskeinoja. Olen joskus itse testannut noita hakkerilinuxeja yms. (toki testiympäristössä), eikä tuollainen arp-spoofaus ja muu vakoilu ole ollenkaan paha toteuttaa pätevillä työkaluilla.

Myöskin nuo langattomat verkot salattuinakin pystyy murtamaan raakaa laskentatehoa hyväksi käyttämällä. Etenkin tavallisimmin käytetyt 64 ja 128 bittiset WEP-salaukset murtaa nopeasti asiaan tarkoitettujen ohjelmien avulla.

Tavallisen langallisen ADSL-liittymän päässä on kaikesta edellä mainutusta aika hyvin turvassa kunhan palomuuri on ajan tasalla, eikä virustorjunnastakaan haittaa ole.
 
Palomuuri ei kyllä estä liikenteen salakuuntelua mitenkään.
 
Salakuuntelu todellakin on helppoa kuin heinänteko, siksi kannattaa käyttää salausta mm. sähköpostiliikenteessä aina kun se on mahdollista.

Siinä taas sitten tullaan siihen, että kannattaako tuollaista vaivaa nähdä kun käytännössä 99.99% vastaanottajista ei osaa käyttää jotain GnuPG salausta tai halua opetella sitä ylimääräistä vaivaa. Mulla ei ainakaan sähköposteissa kulje mitään sellaista, mitä en voisi periaatteessa viestittää sisällön puolesta vaikka postikortilla, joten kynnys jonkun vahvan pass phrasen opetteluun ja ihmisten käännyttämiseen salauksen käyttäjiksi on melkoisen korkea.

Tämä siis sisällön puolesta. Tietenkin metadata kuten autentikointitunnukset pitäisi salata, ettei joku pääse lähettelemään postia sun tunnuksella.
 
Palomuuri ei kyllä estä liikenteen salakuuntelua mitenkään.

No tuo minun perus ADSL-yhteyden päässä esimerkki oli aika kauaksi irroitettu tuosta vainoharhaisesta "salakuuntelu" -teemasta. Siinä olet oikeassa ettei palomuuri tosiaankaan estä salakuuntelua esim. mies-välissä tyylisissä kuunteluissa jne.. Tuo nyt vaan on todella vaikeaa toteuttaa vs. salakuuntelu LANissa.

Tarkoitus oli siis vain hälventää joidenkin käyttäjien pelonsekaisia ajatuksia tyyliin "apua kaikki voivat seurata missä surfaan tällä minun ADSL-liittymällä!".
 
Voisiko joku selventää, että miten kytkintä käytettäessä muiden koneiden liikennettä voi seurata, koska eihän datan pitäisi mennä muille koneille, toisin kuin hubia käytettäessä?
 
Koska taloyhtiöille on olemassa oma tähtiluokitus, joka laittaa talot ja asunnot kunnoltaan järjestykseen, pitäisikö myös johonkin toistaiseksi kuvitteelliseen luokitukseen ottaa mukaan kriteeri, joka luokittelee taloyhtiön, vuokranantajan tai isännöitsijän kyvyn pitää myös nettiliikenteen osalta asiat kunnossa?

Mutta entäpä se nettiliikenne.. pitäisikö kiinteistön omistajan kyetä osoittaa olevansa se taho, joka pistää taloon nettiyhteyksiä tarjoavia tahoja kuriin, jos nämä eivät itse tunnu olevan kiinnostuneita puuttumaan nettihäiriköintiin - jollaiseksi dataliikenteen salakuuntelun luen. Olisihan se nykypäivän linjan mukaistakin, että vahvat ja kykenevät asuntopalvelujen tarjoavat kykenevät osoittamaan merkittävyytensä.

Poimin tuosta lainauksesta pari kohtaa joihin ilmeisesti vastaustakin haluat. Tuollainen luokitus on tällä hetkellä aika kaukainen idea itse talonyhtiön tietoliikennevalmiuksia koskien. Tuo kuntotodistus tulee varmasti tarpeen, koska se linkittyy vahvasti asunnon hintaan. Tietoliikenteellä ei kuitenkaan ole käytännössä mitään merkitystä asunnon arvoon. Tuollaisten yksittäisten luokitusten tekoon ei myöskään aivan heti ole vapautumassa resursseja. Energialuokitus mikä oli hetken aikaa pinnalla jossain kohtaa oli jo syntyessään susi. Paljon oleellisempaa olisi esimerkisi paloturvallisuusluokitusten jne. käyttöönotto.

Taloyhtiöiden kannalta netti on kuitenkin "ulkopuolinen" asia, vaikka näin asia ei tietenkään ole kun joka kodista moinen alkaa pikkuhiljaa löytymään. Näkisin että taloyhtiöpuoli on ainoastaan silloin velvollinen huolehtimaan tietoliikennepuolesta jos se itse tarjoaa vaikka vpn-ratkaisun talolle. Eli hoitaa että käyttäjärajapintaan asti kaikki ok.

Todella mielenkiintoisesta ongelmasta kyse varsinkin kun miettii langattomien verkkojen määriä taloissa. Varmasti kaikilla löytyy se kaveri, joka käyttää naapurin verkkoa surffaamiseen. Näihin asioihin varmaan herätään jossain kohtaa, mutta ei nyt muutamaan vuoteen. Jollei kirjoituksesi pistä arkadianmäkeä polvilleen... :)
 
Haen vähän kauempaa vauhtia tähän selitykseen. Elikkäs..

Pohjustus (1/2): Tietoturva-asioista keskusteleminen vaatii taktikointia. Yksittäisen tietoturvadilemman voi sijoittaa osaksi hyvinkin suuria kokonaisuuksia, eikä sitä kokonaisuutta voi kertoa yhdeltä istumalta, koska kukaan suurin osa ihmisistä ei jaksaisi lukea sellaista - varsinkaan viestinä vilkkaalla keskustelufoorumilla. Käytännössä täytyy vain pujahtaa selityskokonaisuuteen sisään jostain kohtiin ja koittaa pitää kuulijakunta tarkoituksenmukaisella reitillä niin kauan, kunnes tavoiteltu kokonaisuus on saatu selitettyä. Tämä ei ole helppo tehtävä.

Jos kohdefoorumi ei ole erityisesti tietotekniikkaan keskittynyt, joutuu käytettyä termistöä ja ilmaisujaan viilaamaan sopivaksi. Tätä en sinänsä koe erityisen suureksi ongelmaksi, mutta turhauttavaksi koen sen, että jos foorumi ON tietotekniikkaan keskittynyt, niin siellä sitten lyödään koko homma ns. läskiksi jo heti alkumetreillä. Suomessa ei sen alan foorumeja ole kovin montaa, ei varsinkaan samalla asiallisuuden tasolla kuin mitä esim. pakkiksen foorumit edustavat omalla alallaan. Katsokaapa mitä kävi, kun kokeilin kertoa älypuhelimen etäkäytöstä MuroBBS:ssä: http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t509956,0#m1701421233

Mietin tässä välillä mikä aivan tarkalleen olisi se asia, mitä voisi pitää varsinaisena tarkoitukseni, joka yhdistää kaikkia niitä kertoja, kun olen koittanut avata keskustelua, jostain tietoturva-aiheeseen liittyvästä. Se on.. [mietin edelleen].

Pohjustus (2/2): Hieman taustastani. Olen tässä lähivuosina ehtinyt opiskella 2 vuotta mediatekniikkaa ja linjanvaihdon jälkeen puolisen vuotta tietotekniikkaa. En tosin enää opiskele kumpaakaan. Mediatekniikan koulutus sisälsi yleisten kurssien lisäksi myös tietoverkkoihin liittyviä kursseja. Koen olevani enemmän webpalveluiden ohjelmoija kuin tietoverkkojen suunnittelija. En omaa erityistä intohimoa tietoverkkojen ymmärrykseni lisäämiseen, vaan teen niin lähinnä silloin, kun sille on jotain tarvetta. Joitakin peruskursseja olen käynyt niistä aiheista, joiden yhteydessä käytiin läpi piirrosmerkkejä, erilaisia topologioita ja aliverkkojen luokkia, räplättiin vähän kytkimiä, sekä päntättiin OSIa, protokollia ja muuta sellaista.

Opiskelujeni yhteydessä olen saanut aitiopaikan seurata kuinka esim. nuorten ihmisten moraali ja muut ominaisuudet kehittyvät ja muuttuvat, voivatpa suorastaan konvertoitua joksikin aivan toisentyyppiseksi. En kumminkaan tarkoita tässä osoitella heitä mitenkään erityisesti. Tarkoitan vain sanoa, että erilaisia ihmisiä eri yhteyksissä havainnoimalla olen saanut suht kattavan - suhteessa määrään x - tuntuman ja ymmärryksen ihmisten toimintaa ohjaaviin motiiveihin.

Toki on olemassa ihmisiä, jotka murtautuvat tietoverkkojen kautta johonkin kohteeseen ihan silkasta sellaisen taidon osaamisen ilosta, eikä siihen liity kenties muuta, mutta toisilla voi olla aivan erityyppiset motiivit. Toisille murtautuminen, salakuuntelu ja muu sellainen voi olla vain väline tai välivaihe jonkin suuremman tarkoituksen toteuttamisessa. Tai ei sen sananmukaisesti suuri sen tarkoituksen tarvitse olla. Kyse voi olla ihan silkasta psykologisesta häirinnästäkin, jota toistetaan samanlaisena jonkin opitun kaavan mukaan.

Tunnetko jo sen..? Sen tunteen, epäuskomuksen tunteen, joka alkaa yrittämään saada ajatuksiasi suuntautumaan siihen, jossa lopulta päätyisit toteamaan itsellesi, ettei mitään "suurempia tarkoituksia" olekaan ja kertoja kuvittelee vain kaiken. Varoitin jo tuossa aiemmin sopivalla reitillä pysymisen vaikeudesta. Nyt minun täytyy ammentaa lisää tekstiä tähän hyvin varovaisella kädellä. Tosin, onneksi näillä foorumeilla on helpompi luottaa siihen, ettei keskustelu mene niin helposti pilalle.
 
Voisiko joku selventää, että miten kytkintä käytettäessä muiden koneiden liikennettä voi seurata, koska eihän datan pitäisi mennä muille koneille, toisin kuin hubia käytettäessä?
Sikäli kun minäkään mitään ymmärrän, se onnistuu vain peilaamalla tietyn portin liikenne myös toiseen porttiin, josta sitä voidaan sitten kuunnella. Näin se meillä töissä ainakin toteutettiin, kun piti internettiliikennettä seurata.
 
Mjaa... mulla ainakin tulee toi epäuskomuksen tunne kun ajattelen tätä "tähtiluokitusta" ja taisin pudota raiteilta jo hetki sitten. Miten luokitukset määritellään? Paras taso on kun kaikki "ylimääräinen" liikenne sisään/ulos on suodatettu raudalla? Ei taida palveluntarjoajia hirveästi kiinnostaa taloyhtiön tietoturvaan kun heikoin lenkki on kuitenkin loppukäyttäjä?

En tiiä, en taida enää edes tietää mitä tässä kysyttiin.

Esimerkistäsi vielä. Siinä on mielestäni muutama hienoinen ongelma. Mitä jos käytkin vaihtamassa sen palveluntarjoajan kytkimen/reitittimen hubiin? Taloyhtiön verkossa olevat koneet saa toki näkyviin jos niissä on dhcp-haku päällä/vaihtoehtoisena ip-asetuksena, mutta mahtaakohan siitä olla suurta hyötyä? Ei sitä hubia tosta vaan saada nettiin lyömällä valokaapeli/mikä sinne taloon nyt tuleekaan kiinni eikä ohjelmilla ole tapana lähetellä salasanoja jos palveluun ei saada yhteyttä. Tuskin myöskään se palveluntarjoajan kytkin on suojaamaton, joten sinnekin tarvitsis murtautua päästäkseen sillä kuuntelemaan muiden liikennettä. Langattomissa verkoissa asia on toki täysin eri, koska niihin nyt pääsee helpommin käsiksi koska niiden suojaukset ovat mitä ovat.

Ei tässä nyt ollut tarkoitus mitenkään lytätä asiaasi. Nämä asiat vaan tulivat ensimmäisinä mieleeni ja taisin kirjoittaa täysin ohi aiheen sekä puuta heinää, mutta eipä anneta sen haitata.
 
Sikäli kun minäkään mitään ymmärrän, se onnistuu vain peilaamalla tietyn portin liikenne myös toiseen porttiin, josta sitä voidaan sitten kuunnella. Näin se meillä töissä ainakin toteutettiin, kun piti internettiliikennettä seurata.

Kyllä sen saa ihan tavallinen käyttäjäkin tehtyä. Kytkin tietää minne paketti kuuluisi lähettää vastaanottajan MAC-osoitteen perusteella, josta kytkin pitää taulukkoa. Kytkimet toimivat siis oleellisesti siten, että kun eivät vielä tiedä missä jonkin tietyn MAC-osoitteen omaava kone sijaitsee, niin nämä toimivat hubin tavoin. Kun tietystä MAC-osoitteesta lähetetään vastaus (tai tehdään ARP-kysely), niin kytkin tallentaa taulukkoon, että MAC-osoite sijaitsee tietyn portin takana.

Oleellista on, että yhden portin takana voi olla montakin MAC-osoitetta (jos esim. kytkin on kytketty tästä portista toiseen kytkimeen) ja taulukon koko on äärellinen. ARP-poisoning oleellisesti toimii siten, että pommitetaan kytkintä eri MAC-osoitteista kunnes taulukko täyttyy. Tällöin monet kytkimet alkavat toimia hubin tavoin. Vaihtoehtoisesti voidaan uskotella kytkimelle, että tietty MAC-osoite on sen portin takana, johon oma kone on kytketty. Tällöin tosin joudutaan itse teeskentelemään toista konetta, koska yhteys tähän koneeseen sammuu, kun kytkin alkaa lähettämään dataa kuuntelevan koneen porttiin.

Näiden hyökkäysten toiminta riippuu siis myös kytkimen merkistä ja miten se on konfiguroitu. Joissain hallittavissa kytkimessä voi säätää mitä tapahtuu, jos taulukot ym. täyttyvät. Edelleen monissa kytkimissä voi manuaalisesti säätää tiettyjen porttien takana hyväksyttävät MAC-osoitteet tai kuinka monta niitä voi olla, jotka poistavat osan ongelmista ja ensimmäinen poistaa kaikki aiheeseen liittyvät ongelmat.
 
Näiden hyökkäysten toiminta riippuu siis myös kytkimen merkistä ja miten se on konfiguroitu. Joissain hallittavissa kytkimessä voi säätää mitä tapahtuu, jos taulukot ym. täyttyvät. Edelleen monissa kytkimissä voi manuaalisesti säätää tiettyjen porttien takana hyväksyttävät MAC-osoitteet tai kuinka monta niitä voi olla, jotka poistavat osan ongelmista ja ensimmäinen poistaa kaikki aiheeseen liittyvät ongelmat.

Noniin, hienoa.. ei ole enää niin suuri tunne siitä, että "kukaan ei kuuntele, kun yrittää selittää näitä asioita". Tosin, onhan tässä vielä matkaa jäljellä.

En ole tietoinen siitä, mitä kaikkea kytkimiä voi käskyttää tekemään, mutta jos laitteistoa pääsisi räpläämään, niin liekö kehittyneimmät niistä mahdollista mitä monipuolisimmat ohjaamiset, esim. pakettien lähettämiset kahteen kohteen osoitteeseen yhtä aikaa, lähetyksien viivästyttämiset ja sisällön muokkaamisetkin, ja vaikka mitä? Tällöin kyse olisi siitä, että hyökkäys olisi toteutettu vain kertaalleen, saatu admin-oikeudet kytkimeen ja tehty siihen vähän konffausta.

Alla pari esimerkkiä reitittimen/palomuurin kontrolliin ottamisesta. Ne on kerätty toiseen aiheen yhteydessä, siksi nämä liittyvät kotona olevaan reitittimeen murtautumiseen, eivätkä siihen talokeskuksessa olevaan, mutta periaate on sama.

D-Link Router UPNP Stack Overflow (2006)
A remote stack overflow exists in a range of wired and wireless D-Link routers. This vulnerability allows an attacker to execute privileged code on an affected device. When a specific request is sent to an affected device, a traditional stack overflow is triggered allowing an attacker complete control of the router. With the ability to execute code on the device, it is then possible to apply modified firmware, and ultimately compromise the entire network.

Zyxel Zywall 2 Multiple Vulnerabilities (2007)
During an audit of Zyxel Zywall 2 it was discovered that a cross site request forgery and persistent cross site scripting vulnerability exists in the management interface. Thus, it is possible for an attacker to perform any administrative actions in the management interface, if a logged-in/authenticated user has been enticed to visit a malicious web site. These actions include e.g. changing DNS server address or other security critical configuration items.

Zyxel Prestige 600 Series is "a Popular ADSL Modem and Router" (2005)
An undocumented feature in D-Link DSL routers allows (in some cases) to bypass the authentication prompt and gain full access to the router, and than to the network behind it.

--

Lisää löytyy Googlella. Senkun laittaa hakusanoiksi "vulnerabilities" ja sen perään vaikkapa oman reititin/palomuuri/adsl -laitteen valmistajan nimen ja johan löytyy.

Esim.

Zyxel
D-link
 
Näihin asioihin varmaan herätään jossain kohtaa, mutta ei nyt muutamaan vuoteen. Jollei kirjoituksesi pistä arkadianmäkeä polvilleen... :)

No hei, siinähän olisikin tavoitetta. Siirränpä tuota nuppineulaa tuossa tavoitekartalla hieman eteenpäin..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom