näkökulmia, spr

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hoku
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
1.1.2004
Viestejä
834
mulla on koulutyönä tehdä juttu suomen punisen ristin keräyksestä. funtsin, että mitä mielenkiintoista siitä voisi kirjoittaa. sitten iski päähän, että jos kyseenalaistaisin koko toiminnan. onko siihen mahkuja. näppis ei sitten skulaa joten kaikki erikoismerkit puuttuu.

tietääkö kukaan mitään niistä mekanismeista, että miten raha konkretisoituu hyödykkeiksi matkan varrella. onko paljon välikäsiä. onko spr hyvää bisnestä jossa samalla autetaan jengiä vai meneekö suurin osa rynkkyihin.

entä voisiko sanoa, että nämä keräykset ovat vettä kaivoon. on helppoa tehdä rahaa hyvällä asialla ja ummistaa silmänsä niiltä asioilta jotka oikeasti aiheuttavat ongelmia. pistä ege laatikkoon niin ei tarvitse funtsia, kuinka ongelma alueille saataisiin pysyvämpää parannusta. ruokaa menee kivasti silloin tällöin ja thats it. tietysti tarvitaan välitöntä jelppiä, mutta musta tuntuu että siihen luotetaan vähän turhan paljon. ja ainakin tästä jutusta sietäisi julkisesti keskustella.

lisäksi jos on jotain omakohtaisia kokemuksia keräyksistä ja spr jutuista yleensä, olisin kiitollinen jos jakaisitte ne. ja kun pistätte lantin sinne tönkkään, niin mitä sillon kelaatte.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
ite mietin asian siltä kannalta, että avustuksia on kannettu useampi vuosi. silti niitä joka vuosi vielä kannetaan ja suht isoja summia.

väitän että tuo keräys tuo itse järjestölle niin hyvin rahaa ettei ongelmien syitä kannata rueta ratkomaan, vaan hoidetaan seurauksia ja varmistetaan että prosentit keräyssummasta jää jatkossakin oman taskun pohjalle.
 
Järkevämpää tuo on kuin sotainvalidikeräykset: koko ajan kerätään lisää ja lisää, veteraaneja kohta alle 5 jäljellä ja keräyssäätiöt eivät realisoi&jaa rahoja elossaoleville.
 
Kukas muuten sotainvalidien potin lopulta korjaa? Jos se ei mene itse invalideille/näiden puolisoille niin menee aika pahasti väärään osoitteeseen mielestäni.
 
Kukas muuten sotainvalidien potin lopulta korjaa? Jos se ei mene itse invalideille/näiden puolisoille niin menee aika pahasti väärään osoitteeseen mielestäni.

jättään tämä sotainvaliidijuttu johonkin toiseen trediin jooko.:haart:
 
Järkevämpää tuo on kuin sotainvalidikeräykset: koko ajan kerätään lisää ja lisää, veteraaneja kohta alle 5 jäljellä ja keräyssäätiöt eivät realisoi&jaa rahoja elossaoleville.

tää on kyllä totta. käsittääkseni tuolla sotainvalidisysteemillä on uskomaton määrä kiinteistöjä yms. jotka voitais myydä jollekulle ja jäädä tiloihin vuokralle. jäljellejääneillä rahoilla kaikille veteraaneille ylimääräisiä kuntoutushommia yms. eipä pappaakaan ole aikoihin moisiin kutsuttu. kai pikkuhiljaa lopettelevat noita jostain syystä.

sielläkin organisaatiossa on varmasti joku joka hyötyy uskomattoman paljon siitä, että noita kiinteistöjä ym ei myydä vaan pidetään omistuksessa niin kauan kun veteraaneja on elossa.

e: ja pointti että sopii tähän threadiin:

aina joku jostain välistä saa noista keräyksistä hyvät rahat, tuskin pelkät humaanit arvot riittää motivoimaan ihmistä vuodesta vuoteen tekemään hyväntekeväisyyttä ilman että oma tilipussi lihoo siinä sivussa.
 
joo soitin tiedottajalle. niillä on kuulemma myös ennalta ehkäisevä rahasto, joka tosin on kooltaan vain viidesosa nopean avun rahastosta. mun mielestäni prosenteissa on häikkää.
 
Sulla on aika vaikea homma ryhtyä hakemaan tietoa siitä paljonko rahaa menee perille, koska tietenkään SPR:kään ei rupea joka paikassa julkistamaan tietoja että paljonko organisaatio vie välistä.

Lähtisin hakemaan tietoa etsimällä käteeni viime vuoden toimintakertomuksen, vuosiraportin tai vastaavan, ne on yleensä julkisia tuollaisilla firmoilla ja sieltä voi löytyä ihan lukujakin mitä on käytetty mihinkin.
 
SPR ei vedä käsittääkseni välistä mitään ihan hirveitä prosentteja. Kulukustannukset ovat järtkevällä tasolla. Esim kirkkoon verrattuna hyötysuhde on moninkertainen.
 
SPR ei vedä käsittääkseni välistä mitään ihan hirveitä prosentteja. Kulukustannukset ovat järtkevällä tasolla. Esim kirkkoon verrattuna hyötysuhde on moninkertainen.

Mistä tämä käsitys? Voisin kuvitella, että juuri noinkin isolla organisaatiolla on huomattavatkin kustannukset. Paljon isopalkkaisia johtajia, matkustelua jne. Kovasti hätääntyivät kun tsunamirahoja olisivatkin keränneet erittäin pienillä kuluilla paikalla olleet suomalaissukeltajat...

SPR sai kerättyä Tsunamin jälkeen rahaa Aasiaan 26 miltsiä, joista tähän mennessä on alueelle käytetty noin viisi miltsiä.
 
Voisin kuvitella, että juuri noinkin isolla organisaatiolla on huomattavatkin kustannukset. Paljon isopalkkaisia johtajia, matkustelua jne. Kovasti hätääntyivät kun tsunamirahoja olisivatkin keränneet erittäin pienillä kuluilla paikalla olleet suomalaissukeltajat....
Joo, voisin kuvitella, että isopalkkaisia johtajia ovat esimerkiksi hallituksessa istuvat ökyporhot (muiden ohella opiskelija, pari sairaanhoitajaa, oppilaanohjaaja...) ja valtavilla kuluilla työskentelevät vapaaehtoistyöntekijät.

Henkilöstökustannukset selviää ihan SPR:n sivuilta, niin ei tarvitse kuvitella niin kovasti.

SPR sai kerättyä Tsunamin jälkeen rahaa Aasiaan 26 miltsiä, joista tähän mennessä on alueelle käytetty noin viisi miltsiä.
Mahtavaa, kun samassa ketjussa tilitetään siitä, kuinka ostetaan hyvä omatunto nopean avun rahastoilla, eikä panosteta pysyvämpiin ratkaisuihin ja pitkän tähtäimen apuun - ja toisaalta taas tilitetään siitä, kuinka koko avustussummaa ei postitettu pikapikaa paikanpäälle, vaan jäätiin hautomaan summaa pitemmissä avustusohjelmissa. Voisin kuvitella, että SPR:n viimevuoden toimintakertomuksen mukaan:

"Tsunami-apu

Aasian tsunamiskatastrofin jälkeinen hätäapu muuttui pitkiksi terveys- ja kehitystyöohjelmiksi. Edellisen vuoden tsunamikeräys tuotti 26,7 miljoonaa euroa, lisäksi ulkoministeriö antoi 4,5 miljoonaa euroa ja sisäministeriö 204 000 euroa. Vuoden 2006 loppuun mennessä näistä rahoista oli käytetty 9,9 miljoonaa euroa. Loput varat on suunniteltu käytettäviksi vuoteen 2010 mennessä.

Sri Lankassa alettiin rakentaa taloja tsunamissa kotinsa menettäneille. Kahtasataa perhettä tuettiin omien talojen rakentamisessa ja 420 perheelle alettiin rakentaa kerrostaloasuntoja.

Sri Lankan Punaisen Ristin vapaaehtoisten avustuksella ihmisiä opetettiin rakentamaan käymälöitä. Lisäksi järjestettiin terveysvalistusta, ensiapukoulutusta, hiv/aids-valistusta, kätilöiden koulutusta ja lahjoitettiin keittiö- ja koulutarvikkeita lastenkoteihin ja kouluihin.

Thaimaassa kunnostettiin sairaaloita, järjestettiin terveyskasvatusta, ensiapukoulutusta ja annettiin psykososiaalista tukea. Lisäksi järjestettiin meripelastuskoulutusta ja kehitettiin aluehälytykseen ja meripelastukseen liittyviä tietoliikennejärjestelmiä."

"Henkilöapu

Vuonna 2006 neljännes kaikista Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijöistä työskenteli tsunamin jälkeisissä jälleenrakennusohjelmissa Thaimaassa, Sri Lankassa, Malediiveilla ja Indonesiassa."

Jos oikeasti haluaa etsiä jotain uutta, mielenkiintoista näkökulmaa työhön, ehdottaisin vaikkapa viimeaikaisten keräyshuijausten vaikutusta ihmisten yhä negatiivisempaan käsitykseen hyväntekeväisyysjärjestöistä.
 
Perusepäluuloisena annan spr:lle ainoastaan sitä mitä ne eivät varmastikaan voi käyttää väärin: verta. Tai mistä sen tietää, jos ne siitäkin takahuoneessa vääntävät verilättyjä, arvaamattomia ovat avustusyhdistysten tiet. Vähät rahani tarvitsen kyllä ihan itse: sori vaan, mutta olen todellakin se itsekäs pikku paskiainen joka mieluummin syö vähän filettäkin kuin vain pelkkää puuroa.
 
Mahtavaa, kun samassa ketjussa tilitetään siitä, kuinka ostetaan hyvä omatunto nopean avun rahastoilla, eikä panosteta pysyvämpiin ratkaisuihin ja pitkän tähtäimen apuun - ja toisaalta taas tilitetään siitä, kuinka koko avustussummaa ei postitettu pikapikaa paikanpäälle, vaan jäätiin hautomaan summaa pitemmissä avustusohjelmissa.

Onko joku tilittänyt tällaista? Totesin vain asian.

Henkilöstökustannukset selviää ihan SPR:n sivuilta

En löytänyt kustannuksia, mutta opin huomaamaan, että henkilöstöä on paljon. Muita kuin vapaaehtoistyöntekijöitä.

Ja tosiaan niistä ihmisten lahjoittamista rahoista on käytetty se mainitsemani viisi miltsiä.
 
En löytänyt kustannuksia, mutta opin huomaamaan, että henkilöstöä on paljon. Muita kuin vapaaehtoistyöntekijöitä.

Ja tosiaan niistä ihmisten lahjoittamista rahoista on käytetty se mainitsemani viisi miltsiä.
Juu, henkilökohtaisella tasolla tykkään ittekin hätäisistä johtopäätöksistä enemmän kun numeroista, varsinkin jos ne ensiksimainitut jotenkin saa tukemaan omaa mielipidettä.

Kuten kaikki varmasti tiedämme, edellisen vuoden toimintakertomuksen luvut kertovat edellisenä vuonna tai edelliseen vuoteen mennessä käytetyistä varoista. Nykytilanne:
SPR sanoi:
Suomen Punaisen Ristin keräys Aasian tsunamiuhreille tuotti 26,7 miljoonaa euroa. Lisäksi ulkoministeriö antoi Punaisen Ristin kautta käytettäväksi 4,5 miljoonaa euroa ja sisäministeriö 0,2 miljoonaa euroa.

Avustustyöhön Sri Lankassa, Indonesiassa, Thaimaassa, itäisessä Afrikassa ja kotimaassa on käytetty 12,1 miljoonaa euroa. Lisäksi projekteja on sovittu 19,3 miljoonan euron arvosta. Avustustyö alueella jatkuu ainakin vuoteen 2010 asti.

TJEU: http://www.redcross.fi/punainenristi/kansainvalinenapu/tsunami/

Jos avustusta on tarkoitus jatkaa vuoteen 2010 asti, olisi aika surullista, jos koko avustuspotti olisi käytetty, ja projektit pitäisi keskeyttää, eikö niin? :haart:
 
Tänään kävelin yhteensä noin kymmenen spr:n ker(J)ääjän ohi. Huono omatunto siinä iski, vaikka annankin hyväntekeväisyyteen rahaa joka vuosi. Hyväntekeväisyysjärjestöjen aktiivisuus kaduilla on kasvanut niin massiiviseksi viime vuosina, että ne aiheuttavat jo huonoja viboja kaupungilla. Eikös siitä ollut threadikin jossain vaiheessa?

Mielestäni nuo katuker(j)äykset ovat väärä tapa varainhankintaan. Suomalaiset antavat kyllä tarvittaessa, sen osoitti jo tuo tsunamikin.

Siis pointti... Hyvästä tarkoituksesta huolimatta aiheuttavat ahdistusta ja huonoa omaatuntoa kaupungilla. Ei nyt mikään massiivinen rike, mutta kuitenkin.
 
Viimeksi muokattu:
Siis pointti... Hyvästä tarkoituksesta huolimatta aiheuttavat ahdistusta ja huonoa omaatuntoa kaupungilla. Ei nyt mikään massiivinen rike, mutta kuitenkin.

Ehkäpä ne katukeräykset perustuvat juuri tähän. Ihmisille tulee huono omatunto ja he maksavat sitä puhtaaksi keräyslippaisiin. Sinänsä musta ei ole huono asia tuntea huonoa omaatuntoa. Ihan oikeesti meillä on asiat niin hyvin, ettei nyt yksi euro nälkäpäiväkeräykseen kenenkään taloutta kaada. Jos kaataa, niin sitten on parempi, että osaa kovettaa sydämensä sen verran, että pystyy kävelemään keräyksen ohi.
 
Juu, henkilökohtaisella tasolla tykkään ittekin hätäisistä johtopäätöksistä enemmän kun numeroista, varsinkin jos ne ensiksimainitut jotenkin saa tukemaan omaa mielipidettä.

Pistä vaan linkkiä niihin kustannuksiin, kun tunnut tietävän.
 
:offtopic: mutta joskus olen luullut, että UFF:n vaatteet menevät oikeasti jonnekin kehitysmaahan. Karu totuus selvisi, kun näin kirjaimet: "UFF- second hand shop" tms.

Mutta noin yleensä PR:n toiminta. Jos PR:n autoissa on kuljetettu aseita, niin kuinka todennäköistä on, että rahat, jotka menee heille, päätyy oikeesti hyväntekeväisyyteen? Kenelläkään kokemuksia PR:n toiminnasta esim. Afrikassa? :)
 
Jotenkin en tajua tätä asennetta. Suomen kenties tunnetuin hyväntekeväisyysjärjestö vetää niinq ihan surutta välistä, kuskaa aseita, harrastaa lapsikauppaa ja pissaa kaikkien muroihin, mutta nämä faktat ylivertaisessa älykkyydessään tietävät ihmiset eivät ole sen vertaa kiinnostuneita, että viitsisivät käydä SPR:n nettisivuilla. Paitsi tietysti jos joku laittaa linkkiä hei.

Sulla on aika vaikea homma ryhtyä hakemaan tietoa siitä paljonko rahaa menee perille, koska tietenkään SPR:kään ei rupea joka paikassa julkistamaan tietoja että paljonko organisaatio vie välistä.
No ei ole kauhean vaikea homma. Esimerkiksi tämä paljon parjattu katastrofirahasto on viimeisen neljän vuoden aikana käyttänyt keräyskuluihin keskimäärin 9,2 % keräysten tuotosta. Katastorifrahaston sääntöjen mukaan keräyskulut eivät saa muodostaa yli 15 % keräyksen tuotosta, mutta käytännössä kulut ovat jääneet tämän alle. Tuotoista saa vähentää ainoastaan välittömät keräyskulut.

Lähtisin hakemaan tietoa etsimällä käteeni viime vuoden toimintakertomuksen, vuosiraportin tai vastaavan, ne on yleensä julkisia tuollaisilla firmoilla ja sieltä voi löytyä ihan lukujakin mitä on käytetty mihinkin.
SPR:n toimintakertomus löytyy yllättäen SPR:n sivuilta. Ja löytyy ihan niitä lukujakin, henkilöstömääriä, jäsenmääriä, keräysten tuottoja, tilinpäätöksen tunnuslukuja ja mikä nyt kiinnostaakaan. Mutta eihän ketään kiinnosta, koska kyllähän me nyt kaikki tiedätään että täyttä kusetusta ne on.

Todetaan nyt tässä heti alkuun, että hirveää välistävetoa tuo keskimäärin 9,2 prosenttia välittömiin keräyskuluihin, ja uskomatonta paskaa ettei ne pistä omistaan niitäkin, siat.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom