Myrkyt tonnikalassa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jgfeu
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
10.11.2003
Viestejä
214
Elintarvikevirasto suosittaa rajoittamaan kotimaisen kalan syöntiä. Syy on ympäristömyrkyissä, joista esimerkkeinä mainitaan dioksiinit ja erilaiset PCB-yhdisteet. Itämeri on maailman saastuneimpia merialueita.

Tonnikala pyydetään avoimilta merialueilta, joilla veden laatu on yleensä parempi. Kuitenkin kyseessä on petokala. Sisältääkö tonnikala haitallisia määriä esimerkiksi elohopeaa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
jep, yks tunapurkki sisältää suurinpiirtein elohopeaa saman veran kuin kuumemittari
 
pori1980 sanoi:
jep, yks tunapurkki sisältää suurinpiirtein elohopeaa saman veran kuin kuumemittari

:lol2:

En kyllä itte suostu rajoittamaan tuon tonnarin syöntiä tuollaisten suositusten takia. Myrkkyä on nykyään joka paikassa, jos sitä kyttäämään alkaa.
 
Onhan tuossa perääkin. Uskoisin kumminkin, että jonkin asteista haittaa ihmiselle esimerkiksi tonnikalan sisältämistä raskasmetaleista on vasta kun päivittäinen annos on todella suuri. Harvempi meistäkään syö päälle kaksi purkkia tonaa päivässä ja onhan sitä suosituksia jo sisävesienkin pohjakaloistakin. Vesistöt näyttävät saastuvan hyvää vauhtia mutta toivotaan, että ihminenkin sopeutuisi samaa tahtia kaikkeen paskaan mitä teollisuus ympäriinsä levittää.
 
Blacebo sanoi:
Vesistöt näyttävät saastuvan hyvää vauhtia mutta toivotaan, että ihminenkin sopeutuisi samaa tahtia kaikkeen paskaan mitä teollisuus ympäriinsä levittää.

No ei tasan sopeudu mihinkään raskasmetalleihin. Toisaalta saahan niistä hyvin massaa :evil:

edit: "mihinkään raskasmetalleihin" tarkoittaa nyt niitä myrkyllisiä mitä ei tarvita edes hivenaineina, toisin kuin esim. rautaa joka on myös raskasmetalli mutta välttämätön elimistölle. pilk.nus.
 
Rin Tin Tin sanoi:
"mihinkään raskasmetalleihin" tarkoittaa nyt niitä myrkyllisiä mitä ei tarvita edes hivenaineina, toisin kuin esim. rautaa joka on myös raskasmetalli mutta välttämätön elimistölle. pilk.nus.
Oikein hyvä lisäys.

Raskasmetalli on sanana saanut niin synkän pahuuden viitan ylleen että monet ihmiset luulevan kaikkien raskasmetallien olevan vähintään hengenvaarallisia.

Voisi vetää ihmisen hiukka velttoon kuntoon jos esim. sinkin ja raudan saanti loppuisi.

Rakasmetalliksi luokitellaan muuten kaikki metallit joiden tiheys on yli 5kg/dm3.
 
Rin Tin Tin sanoi:
No ei tasan sopeudu mihinkään raskasmetalleihin. Toisaalta saahan niistä hyvin massaa :evil:

edit: "mihinkään raskasmetalleihin" tarkoittaa nyt niitä myrkyllisiä mitä ei tarvita edes hivenaineina, toisin kuin esim. rautaa joka on myös raskasmetalli mutta välttämätön elimistölle. pilk.nus.

Tieteellisesti olet tietysti oikeassa. Ajatellaampa tilannetta, jossa tuotaisiin nykymaailmaan ihminen ajalta jolloin ei ollut teollisuutta, tauteja ja muita nykymaailman ihmeitä. Kauanko menisi, että tämä henkilö sairastuisi tai muuten kärsisi nykyajan eri myrkyistä?. Omalla tavallaan sopeutumista on tekniikan edistyminen, rokotukset ja esimerkiksi lääkealan kehittyminen. Nykyään jokaisella ihmisellä on pieniä määriä myrkyllisiä yhdisteitä ja raskasmetalleja elimistössään. Monet myös altistuvat niille päivittäin työssään. Tämän takia uskaltaisin väittää, että jonkin asteista sopeutumista on tapahtunut.
 
"Elohopea on ympäristössä luonnostaan esiintyvä myrkyllinen raskasmetalli. Sitä pääsee luontoon myös mm. puu- ja paperiteollisuudesta, elohopeaa sisältävistä paristoista, jätteidenpoltosta ja aiemmin käytetyistä viljan peittausaineista. Luonnossa elohopeaa voi esiintyä alkuaine-elohopeayhdisteenä sekä orgaanisena tai epäorgaanisena elohopeana. Epäorgaaninen elohopea voi myös muuttua orgaaniseksi metyylielohopeaksi, joka imeytyy tehokkaammin kuin epäorgaaninen elohopea.



Ihminen altistuu elohopealle ensisijaisesti ravinnon kautta. Pääosa elohopeasta saadaan kalasta. Myös sisäelimien, etenkin munuaisten elohopeapitoisuus voi olla korkeahko. Lihan, maidon ja maitovalmisteiden pitoisuudet ovat pieniä. Kalasta saatava elohopea on pääasiassa metyylielohopeaa. Kalojen elohopeapitoisuudet vaihtelevat kalalajista toiseen, joista suurimpia pitoisuuksia esiintyy pienten metsäjärvien petokaloissa, etenkin hauissa. Elohopea pitoisuus nousee kalan iän ja koon myötä. Planktonia ravinnokseen käyttävien kalalajien, kuten muikun, siian, silakan tai merikalojen elohopeapitoisuudet kohoavat harvoin liian korkeiksi. Elohopean saannin välttämiseksi petokaloja ei tulisi nauttia liian usein, vaan kaloja tulisi nauttia vaihtelevasti eri vesistä.



Orgaaninen elohopea kertyy elimistössä keskushermostoon ja aivoihin ja saattaa vaurioittaa niitä. Epäorgaaninen elohopea kertyy munuaisiin. Suomessa keskimääräinen elohopean saanti on enimmäissaantisuosituksiin nähden hyväksyttävällä tasolla. Keskimäärin 1-2 kertaa viikossa nautitusta kala-ateriasta ei ole pienintäkään riskiä. Riskiryhmiä ovat henkilöt, jotka syövät runsaasti sisävesien kalaa sekä raskaana olevat naiset ja sikiöt, koska elohopea pystyy läpäisemään istukan ja kulkeutumaan sikiön aivoihin. "

"Petokaloihin kertyy runsaasti elohopeaa kun ne syövät pikkukaloja, joissa on elohopeaa. Hauki- tai miekkakala-annoksessa voi olla seitsemän kertaa enemmän elohopeaa kuin tonnikalassa. "
 
Tonnari

:thumbs:
D.Yates sanoi:
"Elohopea on ympäristössä luonnostaan esiintyvä myrkyllinen raskasmetalli. Sitä pääsee luontoon myös mm. puu- ja paperiteollisuudesta, elohopeaa sisältävistä paristoista, jätteidenpoltosta ja aiemmin käytetyistä viljan peittausaineista. Luonnossa elohopeaa voi esiintyä alkuaine-elohopeayhdisteenä sekä orgaanisena tai epäorgaanisena elohopeana. Epäorgaaninen elohopea voi myös muuttua orgaaniseksi metyylielohopeaksi, joka imeytyy tehokkaammin kuin epäorgaaninen elohopea.



Ihminen altistuu elohopealle ensisijaisesti ravinnon kautta. Pääosa elohopeasta saadaan kalasta. Myös sisäelimien, etenkin munuaisten elohopeapitoisuus voi olla korkeahko. Lihan, maidon ja maitovalmisteiden pitoisuudet ovat pieniä. Kalasta saatava elohopea on pääasiassa metyylielohopeaa. Kalojen elohopeapitoisuudet vaihtelevat kalalajista toiseen, joista suurimpia pitoisuuksia esiintyy pienten metsäjärvien petokaloissa, etenkin hauissa. Elohopea pitoisuus nousee kalan iän ja koon myötä. Planktonia ravinnokseen käyttävien kalalajien, kuten muikun, siian, silakan tai merikalojen elohopeapitoisuudet kohoavat harvoin liian korkeiksi. Elohopean saannin välttämiseksi petokaloja ei tulisi nauttia liian usein, vaan kaloja tulisi nauttia vaihtelevasti eri vesistä.



Orgaaninen elohopea kertyy elimistössä keskushermostoon ja aivoihin ja saattaa vaurioittaa niitä. Epäorgaaninen elohopea kertyy munuaisiin. Suomessa keskimääräinen elohopean saanti on enimmäissaantisuosituksiin nähden hyväksyttävällä tasolla. Keskimäärin 1-2 kertaa viikossa nautitusta kala-ateriasta ei ole pienintäkään riskiä. Riskiryhmiä ovat henkilöt, jotka syövät runsaasti sisävesien kalaa sekä raskaana olevat naiset ja sikiöt, koska elohopea pystyy läpäisemään istukan ja kulkeutumaan sikiön aivoihin. "

"Petokaloihin kertyy runsaasti elohopeaa kun ne syövät pikkukaloja, joissa on elohopeaa. Hauki- tai miekkakala-annoksessa voi olla seitsemän kertaa enemmän elohopeaa kuin tonnikalassa. :thumbs: Kiitti taas tiedoista, pitää kai sit rajottaa sitä syöntii vähän :( .
 
Luulisin, että tuollainen sopeutuminen yhtikäs mihinkään (jos tarkoitetaan sopeutumista evoluution kautta) vie sen verran kauan, ettei nykymaailman ihmeisiin kuten saasteet yms. ole kyllä millään keritty sopeutumaan. Kiinnostaisi tietää, kuinka kauan evoluutiolta vie aikaa sopeuttaa ihminen esim. joihinkin raskasmetalleihin. Varmaan kuitenkin kauemmin kuin muutama sata vuotta :D Jonkinasteista sopeutumista varmaan on tapahtunut, mutta ei niin että se jotain hyödyttäisi.
 
Ja tätä nykyä kaikkea "ainesta" pidetään väkisin hengissä. Ei saa antaa kuolla rauhassa, stana, vaikka selkeesti ei selviä enää. :(
 
:offtopic: miten muuten on, kun jostain olen kuullut semmoista juttua että säilykkeisiin tulisi säilykepurkin avaamisen jälkeen siitä säilykepurkista jotain myrkkyjä, siis jos sitä säilykettä säilytetään siinä avatussa purkissa pitemmän aikaa, johtuu kuulemma ilman vaikutuksesta tai jotain. Onko ihan :anssi:
 
Paholainen sanoi:
:offtopic: miten muuten on, kun jostain olen kuullut semmoista juttua että säilykkeisiin tulisi säilykepurkin avaamisen jälkeen siitä säilykepurkista jotain myrkkyjä, siis jos sitä säilykettä säilytetään siinä avatussa purkissa pitemmän aikaa, johtuu kuulemma ilman vaikutuksesta tai jotain. Onko ihan :anssi:

tama olla totta. Totta silloin kun siellä purkissa on esim ananasta tms. hieman hapanta hedelmämehua.
 
Mulla tossa pari kuukautta sitte saatto mennä 7 purkkia tunaa päivässä ja pientä päänsärkyä oli aina sillontällön. Liekkö sitte johtunu raskasmetallista..
 
Paholainen sanoi:
:offtopic: miten muuten on, kun jostain olen kuullut semmoista juttua että säilykkeisiin tulisi säilykepurkin avaamisen jälkeen siitä säilykepurkista jotain myrkkyjä, siis jos sitä säilykettä säilytetään siinä avatussa purkissa pitemmän aikaa, johtuu kuulemma ilman vaikutuksesta tai jotain. Onko ihan :anssi:

Tää on nyt kaukaa haettu mut olen aikanaan lukenut tölkin sisäpuolella olevan aineen, mitänytsitonkaan, olevan haitallista. Eli tavaraa ei sais säilyttää avatussa purkisa pidempään..
 
Purkit on yleensä kai alumiinia, jossa on jonkun verran lyijyä seassa. Purkissa mahdollisesti oleva hapan neste liuottaa lyijyä ja avatusta säilykepurkista on mahdollista saada haitallisia määriä lyijyä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom