Muutama uus urheilurav.raapustus

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aggressiivista argumentointia. :D

Mitkä on ne avainartikkelit ja mielellään hyvissä lehdissä, jotka suoraan todistaa nuo väittämät? Nuissa tutkimuksissa tuppaa olemaan aina hirveä määrä kontrolloimattomia muuttujia, joten mitä suurempi otos ja mitä pitempi kestoinen tutkimus niin sitä parempi. Mitä kattelin pubmedistä niin lähes kaikki jutut liitty painonpudotukseen lihavilla ihmisillä, joilla oli tilansa vuoksi terveyshaittoja. Lisäksi niissä tuli yleensä kuitenkin se 40 % energiasta hiilareista, jolla ei taida vielä esim. ketoaineita muodostua. Kyllähän niissä kuitenkin yleisesti ottaen lisäproteiini näytti olevan hyväksi...

Eniten minua kuitenkin kiinnostaisi nähdä tutkimuksia low carb/high protein ruokavalion vaikutuksista "normaaleilla" ihmisillä tai urheilijoilla, kun mennään tasapaino/plus kaloreilla. Käytetäänkö kyseistä ruokavaliota jossain lajissa kilpaurheilijoiden valmennuksessa?
 
Eight male subjects were
randomly assigned to three trials in which they consumed drinks containing either 1) carbs alone, 2) carbs+protein, or 3) carbs+protein+leucine following 45 minutes of resistance exercise.

As expected, blood insulin response was higher in the carbs+protein+leucine group
compared with the other groups. In addition, muscle protein synthesis rates were higher when protein and free leucine were co-ingested compared with the ingestion of carbs only. Ingestion of carbs and protein resulted in intermediate muscle protein synthesis rates, so this study clearly shows that the combined ingestion of protein and leucine with carbohydrate stimulates protein anabolism. The authors concluded, “The present data indicate that the additional ingestion of free leucine in combination with protein and carbohydrate likely represents an effective strategy to increase muscle anabolism following resistance exercise.”


Leusiinia olinkin juuri laittaa kasan tilaukseen, niin tuo näyttäisi, että olisi ihan hyvä ostos. Siitä on ollut aikaisemmin juttua ennen treeniä ottamisesta katabolian ehkäisemiseksi, niin kannattaisiko se ottaa ennen treeniä 5g, palkkarissa 5g vai molemmissa?
 
"Mitkä on ne avainartikkelit ja mielellään hyvissä lehdissä, jotka suoraan todistaa nuo väittämät?"

Siis mitkä väittämät??!? Katso ko. artikkeleiden referenssit. Sinnehän ne tutkimusvitteet on listattu.

"Lisäksi niissä tuli yleensä kuitenkin se 40 % energiasta hiilareista, jolla ei taida vielä esim. ketoaineita muodostua. Kyllähän niissä kuitenkin yleisesti ottaen lisäproteiini näytti olevan hyväksi..."

Ketodieeteistä ei taidettu puhua ainakaan noissa viimeisissä artikkelissa, joten jäi tämäkin kommentti minulle ihan mysteeriksi..?

"Käytetäänkö kyseistä ruokavaliota jossain lajissa kilpaurheilijoiden valmennuksessa?"

No kehonrakentajista varmasti 100,00 % väh. hiilareita ja lisää proteiinia painonpudotusdieetillä...
 
Urkki,

Tässä ainakin yksi tutkimus harjoittelevilla naisilla:

J Nutr. 2005 Aug;135(8):1903-10. Related Articles, Links


Dietary protein and exercise have additive effects on body composition during weight loss in adult women.

Layman DK, Evans E, Baum JI, Seyler J, Erickson DJ, Boileau RA.

Department of Food Science and Human Nutrition, University of Illnois, Urbana, 61801, USA. dlayman@uiuc.edu

This study examined the interaction of 2 diets (high protein, reduced carbohydrates vs. low protein, high carbohydrates) with exercise on body composition and blood lipids in women (n = 48, approximately 46 y old, BMI = 33 kg/m(2)) during weight loss. The study was a 4-mo weight loss trial using a 2 x 2 block design (Diet x Exercise). Diets were equal in total energy (7.1 MJ/d) and lipids ( approximately 30% energy intake) but differed in protein content and the ratio of carbohydrate:protein at 1.6 g/(kg . d) and <1.5 (PRO group) vs. 0.8 g/(kg . d) and >3.5 (CHO group), respectively. Exercise comparisons were lifestyle activity (control) vs. a supervised exercise program (EX: 5 d/wk walking and 2 d/wk resistance training). Subjects in the PRO and PRO + EX groups lost more total weight and fat mass and tended to lose less lean mass (P = 0.10) than the CHO and CHO + EX groups. Exercise increased loss of body fat and preserved lean mass. The combined effects of diet and exercise were additive for improving body composition. Serum lipid profiles improved in all groups, but changes varied among diet treatments. Subjects in the CHO groups had larger reductions in total cholesterol and LDL cholesterol, whereas subjects in the PRO groups had greater reductions in triacylglycerol and maintained higher concentrations of HDL cholesterol. This study demonstrated that a diet with higher protein and reduced carbohydrates combined with exercise additively improved body composition during weight loss, whereas the effects on blood lipids differed between diet treatments.

PMID: 16046715 [PubMed - in process]
 
Anssi Manninen sanoi:
"
Siis mitkä väittämät??!? Katso ko. artikkeleiden referenssit. Sinnehän ne tutkimusvitteet on listattu.

Ok. Asiaa ei siis ole tutkittu tuota suuremmilla otoksilla ja julkaistut tutkimukset ovat painonpudotuksesta. En minäkään usko, että runsaasta proteiinista mitään haittaa on ja ihme on että sen saarnaajia löytyy. Ei nuista jutuista kuitenkaan voi vetää suoraa johtopäätöstä low carb ruokavalion huonoudesta normaali kaloreilla. Tämä olettaen, ettei niitä hiilareita oteta pääasiassa sokereista tai potusta.

Toivottavasti uutta lisätutkimusta tehdään puolin ja toisin - meta-analyysit ja review:llä ei pitkälle pötkitä...
 
Lähti näemmä edellinen vastaus bittiavaruuteen, mutta laitan uudelleen kun Urkki oli tehnyt omia tulkintojaan. Siellä puhutiin siis traditionaalisesta high-carb dietistä, jossa hiilihydraattien laadulla ei ole mitään merkitystä (poislukien sokeri).
 
Anssi Manninen sanoi:
Ja näitä glykeemisen taakan vaikutuksia selvittäviä tutkimuksia löytyy kymmeniä.

:piis: Uskon täysin että korkeia GI:n tuotteiden syömisestä on haittaa ja myöskin proteiinin määrän nostamiseen, kun tekee voimaharjoitteita. Olen vain luonteeltani skeptinen, kun jotain asiaa argumentoidaan vahvasti. Teen omat päätelmäni siinä missä meta-analyysien tekijätkin...

Edit: niin ja Nature Reviews Neuroscienceen pitäis vääntää review, joten kyllä niilläkin mielestäni paikkansa on, vaikkeivat varsinaisesti uutta dataa tuotakaan.
 
Anssi Manninen sanoi:
Onnea Nature-katsauksen vääntöön :)

Tack. Parempi olis tietenki saada sinne lisää (tai oikeastaan toinen :rolleyes: ) artikkeleita, mutta on ollut viimeaikoina motivaatio hakusassa. Koitahan jaksaa taistella suurta ja vanhoillista rintamaa vastaan. Suurin osa lääkäreistä on tunnetusti haluttomia muuttamaan oppikirjasta oppimaansa näkemystä vaikka se näkemys olis ikivanha.
 
urkki sanoi:
Tack. Parempi olis tietenki saada sinne lisää (tai oikeastaan toinen :rolleyes: ) artikkeleita, mutta on ollut viimeaikoina motivaatio hakusassa. Koitahan jaksaa taistella suurta ja vanhoillista rintamaa vastaan. Suurin osa lääkäreistä on tunnetusti haluttomia muuttamaan oppikirjasta oppimaansa näkemystä vaikka se näkemys olis ikivanha.

No itseasiassa en ole havainnut mitään "muutosvastarintaa" ei-ravitsemustutkija-lääkäreiden keskuudessa, mutta ravitsemuspuolella tuntuu olevan vaikeampaa muuttaa aiempia käsityksiään. Lueskelin juuri johtavaa sisätautiopin lehteä (uusi tai toiseksi uusin nro) ja siellä oli Harvardin tutkimus, jossa osoitettiin, että glykeeminen kontrolli (mitattuna ns. sokeroituneella hemoglob.) on itsenäinen CHD:n riskitekijä. Jostain kumman syystä suomalaiset ovat immuuneja näille vaikutuksille, kun Antti Aro väittää Kalevassa, että GI:llä ei ole terveille mitään virkaa :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom