Murtomaahiihto vs. luistelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja VZ58
  • Aloitettu Aloitettu
Pitääkös Wassbergia ja Mogrenia hiihtäessä sitten se sauvatyöntö tehdä ennen kuin suksi lyödään lumeen kiinni, vai sen jälkeen? Eli aikaisemmin vai myöhemmin kuin normaalissa luisteluhiihdossa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
MC Aropupu sanoi:
Pitääkös Wassbergia ja Mogrenia hiihtäessä sitten se sauvatyöntö tehdä ennen kuin suksi lyödään lumeen kiinni, vai sen jälkeen? Eli aikaisemmin vai myöhemmin kuin normaalissa luisteluhiihdossa?

Itse ainakin hahmotan sen niin että ensin potku ja liuku ja liu'un loppuvaiheessa tulee sauvatyöntö jonka päättyessä alkaa seuraava potku. Eli Mogrenissa sykli on potku-liuku-sauvatyöntö-potku-liuku, ja Wassbergissa potku-liuku-sauvatyöntö-potku-liuku-sauvatyöntö. Potkuissa pitää muistaa ojentaa jalka suoraksi nilkkaa myöten, ja riittävän terävästi. Mitä terävämmät potkut, sitä pidemmät liu'ut pystyy tekemään. Sauvatyönnöissä käsien liikerata kannattaa olla mahdollisimman suoraviivainen, työnnöt suoraan taaksepäin ja palautus samaa reittiä takaisin. Joillakin kuntohiihtäjillä näkyy työnnön loppuvaiheessa kädet leviävän sivuille, siitä ei ole mitään hyötyä etenemisen kannalta.
 
Kiitokset Brynjardille todella hyvistä neuvoista! Tuosta sain taas lisäpuhtia lähteä opettelemaan tekniikkaa. Yhä olen kaiholla katsellut ladulla oikeasti tekniikan osaavia hiihtäjiä, näyttää niin helpolta kun sen osaa... Tuosta edellisellä sivulla olevasta ohjeestasi sain paljon ideoita ja palan halusta päästä testailemaan niitä.
 
Eilen 12km vuosien tauon jälkeen perinteisellä. Täytyy opetella tuo luistelutyyli kun näin hyviä neuvoja löytyy alkuun pääsemiseksi :rock:
 
Meikäläinenkin on vihdoin ja viimein päättänyt ottaa itseään nenästä kiinni ja sivakoida suksikauppaan. Jos armeijan latuskoilla seisomista ei lasketa, niin olen viimeksi hiihdellyt parisenkymmentä vuotta sitten ala-asteikäisenä.

Tarkoitus olis kiivetä puuhun perstaskut edellä ja hankkia heti luistelusukset. Mitenkäs on, onko joku merkki selvästi ylitse muiden ja pitäisikö joistain pysyä mahdollisimman kaukana? Eikös harrastelijan varustepaketteja sentään saa jo alle 200 eurolla?
 
Saa niitä alle 200e jos ei ole painoa liikaa, hepposemmat löysemmät on näköjään niitä halvempia. Tehty ilmeisesti kilpahiihtäjille kaikki sukset, ei tahdo löytää tarpeeksi jäykkää ollenkaan. Voi olla että vetelen jatkossa sen takia vaan perinteistä noilla 20v vanhoilla jämäköillä karhun lankuilla :D
 
maolpa sanoi:
Mitenkäs on, onko joku merkki selvästi ylitse muiden ja pitäisikö joistain pysyä mahdollisimman kaukana? Eikös harrastelijan varustepaketteja sentään saa jo alle 200 eurolla?

Mä en noista hinnoista tiedä ku on aikaa ku viimesimmät sukset on ostettu. Kannattaa hinnassa kuitenki muistaa, että kun hyviin sijoittaa ni ne myös kestää melko kauan. Ja hyvät sukset tekee hiihtämisestä mukavampaa :)

Merkeistä sen verran, että mun parhaat sukset nuorempana tais olla Karhut vaikkei niitä niin hyvinä pidetäkään! :) Ne vaan sattu oleen sellanen pari joka passas mulle! Eli eniten panostaisin siihen yksittäisen suksiparin laatuun kuin pelkkään merkkiin. Jokainen pari on aina erilainen! Valitse myyjän kanssa oikea pituus ja oikea jäykkyys. Hiihtäessähän sen vasta huomaa, mikä suksi tuntuu hyvältä mut alottelijalle sillä ei kai ole niin merkitystä.
 
Samalla tavalla näkyy pärjäävän maailmancupissa Fischerillä, Madshusilla, Atomicilla, Rossignolilla jne. joten kaikilla tehtailla osataan kyllä tehdä hyviä suksia. Karhultakin varmasti löytyy hyviä pareja kun Harri Kirvesniemi on ollut mukana tuotekehityksessä, ainakin isäni ostamat luistelukarhut (pari vuotta vanhat, tiimalasiprofiililla) olivat todella hyvät hiihtää. Suuntavakavuus oli huomattavasti parempi kuin omissa, vähän vanhemmissa Madshuseissa joissa ei ole tiimalasileikkausta, mutta hieman painavammat taisivat olla. Pitää kuitenkin muistaa että kahta samanlaista suksiparia ei ole, kaikki ovat yksilöllisiä.

Vaikka tuotekehitys menee koko ajan eteenpäin, saattaa hyvinkin vanhoista suksista löytyä aivan tykkipareja. Joskus viitisen vuotta sitten yksissä nuorten SM-kisoissa eräs hiihtäjä kuulemma voitti mestaruuden puhtaasti suksen ansiosta, aiemmissa kisoissa äijä ei ollut yltänyt muistaakseni edes 20 parhaan joukkoon. Perinteisellä hiihtotavalla käydyissä kisoissa sattui olemaan helvetillinen vesikeli, ja tältä hiihtäjältä löytyi ylivoimaiset sukset kyseisiin olosuhteisiin. Mikä sitten oli suksen merkki? Järvinen! Oli vielä muistaakseni 80-luvulta peräisin.
 
Maahantuojalta valitut Fischerit ja Madshusit on tuonut ainakin tänne palkintokaappiin kaikkea kivaa ja ihania kisamuistoja :haart: . Huonoilla suksilla hiihtämisestä ei tule kuin paha mieli.

IMO, kannattaa myös kiinnittää huomiota monojen ja sauvojen valintaan, niissäkin kun on hirmuisia eroja
 
Afrodite sanoi:
IMO, kannattaa myös kiinnittää huomiota monojen ja sauvojen valintaan, niissäkin kun on hirmuisia eroja

Jup, valitsen suksimerkin varmaan sitten ihan kaupan valikoiman ja kauppiaan suosituksen perusteella. Mitenkäs monopuoli - sopivatko kaikkien valmistajien monot kaikkiin siteisiin ja pitäisikö niissä muuten huomioida jotain erityistä?
 
Kahta eri järjestelmää löytyy: Salomonia ja Rottefellaa. Salomon on yleisempi. Salomon on myyntiä lisääkseen luisteluun tehnyt oman mallin, Pilotin.

Kaikki systeemit toimii. Jos vaihtaa systeemiä, pitää vaihtaa aina kerralla kaikki vehkeet: monot, siteet ja sukset. Periaatteessa suksiin voi vaihtaa siteet, mutta eipä oikeastaan kannata.

Salominissa taitaa nimi maksaa enemmän kuin Rottefellassa.

Jos voi puhtaalta pöydältä lähteä ostamaan, valitsisin ensin jalkaan sopivat monot ja sitten niihin sopivat siteet.
 
Monoissa (puhun nyt kilpahiihtäjän varusteista) on jo lestiltään ja yleiseltä tukevuudeltaan hirveästi eroja, esim Salomonin, Fischerin ja Adidaksen välillä, mikä sopii kunkin jalkaan parhaiten jne. Henk.koht tykkään enemmän Adidaksista. Hintaa ei kannata tuijottaa ensimmäisenä, yleensä pari kestää kovaakin päivittäistä ja ympärivuotista rääkkiä ~2vuotta, sunnuntaihiihtäjällä vieläkin kauemmin.

Siteillä on sen verran väliä, et jos laitat yksikiinnitteisen monon kakskiinnitteisen (=siis kengän pohjassa on kaks rautaa) siteeseen kiinni suksi jää ainakin vapaalla ikävästi "roikkumaan" jolloin hiihto kyllä onnistuu mutta on hankalaa. Tulipa taas ilmaistua itseään mahdollisimman epäselvästi.. toivottavasti pointti selkis
 
nojoo ,threadin aloittaja vois kyllä käydä kokeilemassa ensin luistelua ja sitte puhuu miltä se tuntuu :rolleyes:
todellakin luisteluhiihdossa syke nousee ja varsinkin ylämäet on rankkoja kun ei voi kovin hiljaa mennä, muuten pysähtyy vauhti kokonaan. Sanoisin että helpompi on perinteisellä mennä esim 50km hiljakseen kuin luistelulla.
JA ottaa päähän kun jotkut puhuu siitä "oikeasta" hiihtotavasta.
 
Jahas, meikäläinenkin avasi tällä viikolla hiihtokauden. Aikaisemmin olen hiihtänyt melkein pelkästään meren jäällä, jossa luistelutyyli on must, mutta nyt kovan tuulen vuoksi menin ihan ladulle. Täytyy todeta, että nykyisellään, kun jalat ja etenkin polvet saavat päivittäin (5 x vko) kovaa rääkkiä työn puolesta, tuntui perinteisen hiihtäminen pehmeältä jaloille, myös jos vertaan normaaliin kävely/sauvakävely-lenkkeilyyn. Keskityin yläkropalla lykkimiseen, ja se tuntui kyllä ehanalta. Aina tästä ikivanhasta lajistakin näköjään löytää uusia ulottuvuuksia. :rock:

Minua ei muuten saa helposti hiihtämään jos ei aurinko paista :nolo: ;)
 
Voitto Kotiin sanoi:
Kahta eri järjestelmää löytyy: Salomonia ja Rottefellaa. Salomon on yleisempi. Salomon on myyntiä lisääkseen luisteluun tehnyt oman mallin, Pilotin.

Kaikki systeemit toimii. Jos vaihtaa systeemiä, pitää vaihtaa aina kerralla kaikki vehkeet: monot, siteet ja sukset. Periaatteessa suksiin voi vaihtaa siteet, mutta eipä oikeastaan kannata.

Salominissa taitaa nimi maksaa enemmän kuin Rottefellassa.

Jos voi puhtaalta pöydältä lähteä ostamaan, valitsisin ensin jalkaan sopivat monot ja sitten niihin sopivat siteet.

Jos itse olisin ostamassa uusia luistelumonoja (=jos olisi tarpeeksi rahaa) niin Salomonin pilot-malli tai jonkun muun merkin vastaavan malliset lähtisivät matkaan, ja pilot-siteet myös vaihtaisin vanhoihin suksiini. Pilot-siteissä on kaksi kiinnityskohtaa monon pohjaan mikä lisää suksen suuntavakavuutta liu'ussa. Pääsin kilpaurani viimeisessä kisassa hiihtämään kyseisellä siteellä varustetuilla suksilla, ja ero oli huomattava SNS-malliin verrattuna. En usko että itse suksella oli niinkään paljoa vaikutusta.

Tietenkin jos tosiaan Rottefellan siteisiin käyvät monot sopivat kaikista parhaiten jalkaan niin silloinhan ne kannattaa ostaa, mutta itse aloittaisin monojen sovittamisen Salomoneista ja Adidaksista. Jalas näkyy myös tekevän pilot-siteisiin sopivia monoja http://www.jalas.com/sport/1929.html, niiden luulisi käyvän hyvin suomalaiseen jalkaan.

Jos tuntuu siltä että sukset ovat niin naarmuuntuneet ettei niihin kannata uusia kalliita siteitä vaihtaa, niin ei muuta kun vie sukset kivihiontaan, sitä tehdään hyvin varustetuissa urheiluliikkeissä. Itsekin vasta kävin hiotuttamassa vanhat Madshusit Oulun Rintamäellä ja suksista tuli kuin uudet.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom