Kuparia asennetaan joko juotosliitoksin (kapillaari), tai puristusosin, esim. mannesmann, jossa kuparimuhvin sisällä on tiiviste, joka puristetaan koneellisesti kiinni. Kupariputkien pienissä osissa (mm. hanojen sulut) käytetään helmiliitoksia (messinkitiiviste puristuu holkkien väliin tiiviisti). Puristusosat ovat kalliimpia, mutta todella paljon nopeammat asentaa. Kaikissa paikoissa ei voi käyttää (liitoksia hankalissa paikoissa, joihin ei mahdu esirakennetut putkiosat TAI itse puristuskone, joka painaa sitten useita kiloja, vrt. työ ahtaassa kolossa alakaton yllä / kotelossa).
Komposiitin hintatasosta en tiedä, mutta kauhean yleistä se ei ainakaan isoilla työmailla ole, voisinpa jopa sanoa että 5 vuoden aikana ei ole näkynyt yhdessäkään toimitila-, liike-, tai teollisuuskiinteistössä. Ilmeisesti melko hyvää materiaalia kuitenkin, tosin ulkonäkö on mitä on. Jossain huoltoasemilla sitä on nähty.
Muoviputki on helppo ja nopea asentaa, mutta suoria pätkiä esim. WC:n seinään ei saa laitettua. Näissä tapauksissa muovit on koteloitu seinään suojaputken sisään. Myös näissä paikoissa useimmiten runkojohdot ovat kuparia, sillä muoviputken asentaminen rullalta suoraksi kattoon kunnolla kiinnitettynä on kutakuinkin aivan järjetöntä. Omakotitaloissa putkistot ovat lyhyitä, joten siellä aika usein jaetaan suoraan muoviputkilla. Kerrostaloissa ja rivareissa, joissa putkisto ei ole maassa, useimmiten on kupariset rungot, ja vain hanojen ym. kytkennät on muovia. Kuten yllä mainittiin, niin ulkoalueella (vesilaitosten rungot, ym. maahan asennettavat putket) ovat pääsääntöisesti siniraitaista esim. PELM:ä. Maahan ei voida asentaa metalliputkia. Tai voidaan, mutta tilanne on 30-40v päästä sama kuin nyt, eli katuja revitään auki ja asennetaan uusia putkia. Taisi vesilaitoksen vedestä mennä jossain kaupungeissa jopa 30% makeasta vedestä vuotona maaperään tällä hetkellä.. Entisaikaan tehtiin galvanoidusta teräksestä vesijohtoja, ja kyllähän te tiedätte, miten rauta+vesi toimii yhdessä? Eli erittäin heikossa hapessa on verkostot.
Vesijohtoputkia vahditaan aika tiukoin standardein, ja muovia on jokapaikka täys, eli ei ne lähtökohtaisesti kovin haitallisia ole. Saa nähdä, mitä esilletulleiden tapausten tutkimuksessa selviää, mutta varmasti on kyse tuote-erästä. Muoviputkia(kin) on käytetty useita kymmeniä vuosia, eikä niihin ole tainnut ihmisiä hirveästi kuolla. Vesijohtoakin on useaa eri muovityyppiä eri paineluokissa, ja tokkopa niissä kaikissa on tätä ongelmaa esiintynyt.
Eli mitä jos ei taas panikoitaisi parin yksittäistapauksen ja keltaisen lehdistön revitysotsikoiden pohjalta..?