Miten proteiinijauhot valmistetaan?

Liittynyt
19.10.2004
Viestejä
103
Miten protskujauhot tehdään? Heraproteiinihan tehdään maidosta, mutta miten? Ja muut proteiinit, kaseiinit jne. Mikä niiden valmistusprosessi on?

Enkä hae sellaista vastausta että ne "mikrofilteroidaan ja isoloidaan", vaan ihan rautalangasta väännettyä selistystä, kansankielellä!;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Juuston valmistuksessa syntyy sivutuotteena heraa kun maidon kaseiini saostuu. Raaka hera on nestemäistä ja siinä on proteiinia muutama prosentti.

Hera konsentroidaan haihduttamalla vettä ja edelleen kuivataan rumpu- tai spray-kuivurilla lämmön ja mahdollisen alipaineen avulla jauheeksi. Tuloksena on halpisherakonsentraatti. Isolaattien yms. kalliimpien jauhojen valmistuksessa on sitten erilaisia puhdistusvaiheita myös, jotta proteiinipitoisuus saadan nousemaan ja laktoosi- ja tuhkapitoisuudet laskemaan.

Jason82 osaa varmaan kertoa tarkemmin.
 
Nikoliina sanoi:
Enkä hae sellaista vastausta että ne "mikrofilteroidaan ja isoloidaan", vaan ihan rautalangasta väännettyä selistystä, kansankielellä!;)

Tuossa Tikkujalka jo selostikin pääperiaatteet, tarkemmat yksityiskohdat löydät mistä tahansa maitoteknologiaa käsittelevästä oppikirjasta. :) Oletan, Nikoliina, ettet kaipaa lisäravinnevalmistajiltakin usein kuultua jargonia, vaan asiapitoista, mutta selkeää tekstiä, en tiedä onko tämä rautalankamallia :nolo: , mutta ainakin hyvin lähellä sitä, perusperiaatteet selväksi ao. artsusta esim., siis.. :)

Journal of Dairy Science
Maximizing the Value of Milk Through Separation Technologies
LM Huffman, WJ Harper
http://jds.fass.org/cgi/reprint/82/10/2238
 
Ja näistä suodatusmenetelmistä ja suuttimista jotkut valmistajat ovat innostuneet vähän enemmän haukkumalla muita heikkolaatuisiksi kopioiksi jos heidän jauhoissa ei lue CFM merkintää. Jos lukee, niin sitten se merkki on kuulemma feikattu. Vähän sama kuin THX merkintä teattereissa, samaa shittiä hienolla logolla varustettuna.
 
Tikkujalka sanoi:
Isolaattien yms. kalliimpien jauhojen valmistuksessa on sitten erilaisia puhdistusvaiheita myös, jotta proteiinipitoisuus saadan nousemaan ja laktoosi- ja tuhkapitoisuudet laskemaan.
Tuhka? WTF? Typo? Vaiko ei?

:david:
 
Kyselen ehkä tyhmiä mutta mistäs se tuhka niihin ilmestyy?

Lämmityksen/kuivauksen kohdalla osa jauhosta pääsee kärvähtämään?
 
Muistaakseni tuhka oli virallinen nimitys mineraaleille, eli esim. kalsiumille ja magnesiumille. Oikaiskoon joku, jos ihan höpöjä muistelen. Eli se ei ole "oikeaa" tuhkaa, vaan kattonimikkeenä käytetään kaikelle "ylimääräiselle". Eli ei tod. ole samasta asiasta kyse, kuin vaikkapa nuotiota tai tupakkaa poltettaessa syntyvä tuhka.
 
Nikoliina sanoi:
Miten protskujauhot tehdään? Heraproteiinihan tehdään maidosta, mutta miten? Ja muut proteiinit, kaseiinit jne. Mikä niiden valmistusprosessi on?

Enkä hae sellaista vastausta että ne "mikrofilteroidaan ja isoloidaan", vaan ihan rautalangasta väännettyä selistystä, kansankielellä!;)

Mitä nää sillä tiedolla luulet tekeväs..? :rolleyes:
 
iivili sanoi:
Muistaakseni tuhka oli virallinen nimitys mineraaleille, eli esim. kalsiumille ja magnesiumille. Oikaiskoon joku, jos ihan höpöjä muistelen. Eli se ei ole "oikeaa" tuhkaa, vaan kattonimikkeenä käytetään kaikelle "ylimääräiselle". Eli ei tod. ole samasta asiasta kyse, kuin vaikkapa nuotiota tai tupakkaa poltettaessa syntyvä tuhka.
No sitähän miekin että ei siellä mitään tuhka tuhkaa oo :D .
 
iivili sanoi:
Muistaakseni tuhka oli virallinen nimitys mineraaleille, eli esim. kalsiumille ja magnesiumille. Oikaiskoon joku, jos ihan höpöjä muistelen. Eli se ei ole "oikeaa" tuhkaa, vaan kattonimikkeenä käytetään kaikelle "ylimääräiselle". Eli ei tod. ole samasta asiasta kyse, kuin vaikkapa nuotiota tai tupakkaa poltettaessa syntyvä tuhka.

Joo, tuhka siis meinaa kaikkea sitä stuffia mikä ei pala jos ruoka-aine tuhkitetaan (orgaaninen aines siis lähtee taivaan tuuliin). Eli siis kivennäisaineet. Osaako joku muuten kertoa miksi korkea tuhkapitoisuus proteiinijauhossa on paha asia, kun yleensähän se on ihan positiivista?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom