Mitä ymmärrätte intensiteetillä?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
23.8.2002
Viestejä
358
Ikä
40
Eli mitä ymmärrätte käsitteellä: intensiteetti?? Kysymys juontuu siitä kun tossa pari päivää sitten juttelin yhen sällin kanssa salilla ja hän kehuskeli kuinka oli nostanut treeninsä intensiteettiä, eli vähentänyt sarjojen välissä olevaa aikaa.

Aloin tuossa sitten miettiä että olenkohan nyt käsittänyt väärin koska olen kuullut monien muidenkin lyhentäneen sarjojen välissä olevaa aikaa ja näin nostanut intensiteettiä. Oma mielipiteeni(ainakin tähän asti:) ) on ollut että intensiteetin nosto ei tarkoita yksinomaan sitä että lyhennetään aikaa vaan että lisätään tehoa ! Ja tämänhän voi hoitaa monella muullakin tavalla kuin sarjavälien lyhentämisellä(mm. erikoistekniikoilla).

Eli olenko vain treenaaja jolla on liian pinttyneet käsitykset HD/MD-treeenistä vai mitä...?

(Toivottavasti mua ei syytetä liiasta K.P. myötäilemisestä:p )
 
Noi on noita hienoja termejä, joita en koskaan käytä..

Mutta siinä tulee mieleen, että tekee treenin tiiviisti ja rankasti ilman turhia lepotaukoja.
 
Olen ymmärtänyt, että kova intensiteetti = paljon sarjoja + pienet tauot +paljon erikoistekniikoita.
Toinen sana intensiiviselle treenille voisi ehkä olla traumaattinen treeni.
 
Intensiteetti määritellään ajaksi, mikä on kestänyt tietyn kuorman nostoon. Esim. penkissä tekee vaikkapa 3x8x100kg ajassa 5min, niin intensiteetti on kylmästi tuo aika tuossa(eli intensiteetti on 5min). Kuormitus on sitten 3x8x100kg/5min=480kg/min.Näin siis määrittelee intensiteetin B&K ProFitnessin treenipäiväkirja. Korjatkaa jos on väärin.
 
Fysiikan määritelmä teholle on työ jaettuna ajalla, joten jos aikaa pienennetään niin teho kasvaa. Loogista eikö totta ?

edit: heh, tulipas vastattua taas johonkin ihan muuhun kuin alkup kysymykseen
 
Originally posted by slade
Fysiikan määritelmä teholle on työ jaettuna ajalla, joten jos aikaa pienennetään niin teho kasvaa. Loogista eikö totta ?

Pitää paikkansa.Ja jos aikaa alkaa kulumaan tosi vähän(t->0) niin P->ääretöntä eli tällaisesta punttienveivaajasta tulisi sitten "äärettömän tehokas". :D
 
Intensiteetti tarkoittaa kuorma% maksimiykkösestä. Suhteellinen intensiteetti on sitten taas kun käytetään pakkotoistoja, lyhennetään sarjataukoja tms.
 
intensiteetistä

Tuossa joku mainitsikin tuon tehon fysiikan kaavan. Muistakaa kuitenkin, että aika ei ole ainut tehoon vaikuttava tekijä tuossa kaavassa vaan myös se työ vaikuttaa. Ian King määrittelee kirjassaan intensiteetin suurinpiirtein seuraavasti en muista tarkkaa sana muotoa. Intensiteetti on treenin rasittavuus suhteessa siihen mikä olisi kyseisen henkilön maksimi rasitus. Pidän tuota hyvänä määrittelynä, paljon parempana kuin jotain tarkkaa kaavaa.
 
Kuormitusintensiteetillä tarkoitetaan kuormituksen(joka käsitetään paikan jatkuviksi tai paloittain jatkuviksi funktioiksi) arvoa tarkasteltavassa pisteessä. Onkohan B&K ProFitness löytänyt sitten toisenlaisen intensiteetin?
 
Jos joku treenaa intensiivisemmästi, kuin toinen, hän käyttää vähemmän sarjoja, vähemmän toistoja, kovempia painoja, myöskin vähemmän vähemmän liikkeitä jne jne... periaattessa hän tekee työtä tehokkaammin. Tähän käsitteeseen voidaan myös lisätä lyhyemmät palautusajat, mutta yleinen käsite HITistä on em.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tällaisia muistelen Massaa&Voimaa-kirjasta lukeneeni.

Intensiteetillä tarkoitetaan usein kuorman suuruutta maksimipainoon nähden. Esim. jos penkkimaksimi on 100 kg ja tekee sarjan 80 kg:lla, on intensiteetti 80%.

Intensiteetillä voidaan tarkoittaa myös treenin rasittavuutta suhteessa sen määrään. Sitähän nämä HD- ja MD-menetelmät ovat. Vastakohtana volyymiharjoittelu.

Suhteellisella intensiteetillä kuvataan sitä, kuinka loppuun saakka sarjat tehdään. Ja sen nostamiseenhan erikoistekniikat (pudotussarjat, pakkotoistot, rest-pause jne.) ovat oiva apu. Suhteellista intensiteettiä ei pysty rajattomasti nostamaan. Yrittämällä sitä saa helposti itsensä ylikuntoon.

Perinteinen tehon kaava on huono kuvaamaan treenin rasittavuutta. Kumpi saa vaikkapa Savolaisen Maken lihakset paremmin kasvamaan, tapa A vai B (teho eli tehty työmäärä suhteessa aikaan molemmissa sama)?

A) Make tekee penkissä 20 toistoa 200 kilolla 5 minuutin aikana
B) Make tekee penkissä 200 toistoa pelkällä tangolla 5 minuutin aikana

Teoreettinen intensiteetti saadaan korottamalla perinteisen tehon kaavassa käytetty kilomäärä toiseen potenssiin (tokihan on eroa sillä, tekeekö penkkisarjoja 200 kilolla vai pelkällä tangolla). Niin voi sitten vertailla omien treeniensä teoreettisia intensiteettejä keskenään (olettaen tietenkin, että oma voimataso, palautumiskyky jne. pysyy jatkuvasti samana eikä muutu, mikä tietenkään ei ole toivottavaa :))

Eli:

A) teoreettinen intensiteetti = 20x200x200kg/5min = 160000 kg¤2/min
B) teoreettinen intensiteetti = 200x20x20kg/5min = 16000 kg¤2/min
 
Pikkuhiljaa on alkanut tuntumaan sille, että intensiteetistä puhuessaan ihmiset tarkoittavat tuota suhteellista intensiteettiä, eli pakkotoistojen, rest- pausen ja pudotussarjojen lisäystä tavalliseen treeniin, eikä niinkään kuormitusintensiteettiä joka riippuu vain painosta. Luulen että moni pitää perstuntumalla MD-treeniä paljon intensiivisempänä kuin vaikkapa bulgarialaista, jossa taas on kuormitus suurempi.

Noista tulee muuten mieleen eräs juttu vanhassa Flex-lehdessä missä Yates oli suorittamassa jotain Mentzerin "hypertraining"-kokeiluja jenkeissä. Rintatreeni sisälsi sarjan vinopenkkikonetta jossa painoa laitettiin niin paljon, että vain yksi toisto tuli omin voimin(en muista oliko kone sellainen että muunsi momenttia liikkeen erivaiheissa) ja sitten tehtiin negatiivisia päälle siten että Mentzer painoi vielä päälle. Eli koska eksentrinen maksimi on suurempi kuin konsentrinen, totaalinen väsyminen tulee vasta noiden negatiivisten jälkeen.Tässä rintatreenissä ei muistaakseni otettu muita liikkeitä ollenkaan. Sitten hauista samantyyppinen setti päälle ja treeni oli siinä! Eli tässä oli varmaankin kokeiltu yhdistää mahdollisimman suuri kuormitusintensiteetti ja suhteellinen intensiteetti yhteen ja katsottu mitä tapahtuu. :)

Mitähän muuten pitää sisällänsä sen "kaikista kovimman" eli Casey Viatorin HIT-systeemi mitä se kauppaa?
 
Jes. Nike sanoi oikein eli intensiteetti on se kuinka lähellä omaa ykkösmaksiminostoa sarjapainosi on. Esim jos penkkaat 100kg ja teet sarjan 85kg:lla niin sarjan intensiteetti oli 85%.

Jotkut kuitenkin näyttäisivät tarkoittavan intensiteetillä myös sitä että tehdään sarja mahdollisimman loppuun saakka ja ehkä vielä jotain erikoistekniikoita käyttäen. :(

Eli on ymmärrettävä intensiteetti sen mukaan mitä sanan käyttäjä sillä tarkoittaa.;)
 
Mä oon ymmärtänyt intensiteetin nostamisella mitä tahansa toimintaa, jonka takia joudutaan työskentelemään samassa ajassa enemmän/kovempaa kuin aiemmin.

Eli enemmän toistoja saman ajan sisään, isommilla painoilla samat toistot saman ajan sisään, lyhyemmät lepotauot, jne.

On hiukan vaihtelua mielipiteissä... :p
 
Jes. Nike sanoi oikein eli intensiteetti on se kuinka lähellä omaa ykkösmaksiminostoa sarjapainosi on. Esim jos penkkaat 100kg ja teet sarjan 85kg:lla niin sarjan intensiteetti oli 85%.

Kaikissa alan kirjallisuudessa jota olen lukenut on viitattu juuri tuohon.
 
Zatsiorskyn kirjassa Science and practise of strength training mainitaan 4 eri tapaa laskea.

Tiivistetysti:

-Suhde maksiminostoon, eli jos maksimiykkönen on 100kg ja nostetaan 85 kg:lla intensity on 85%. Tätä tapaa on käytönnöllistä käyttää liikkeissä joissa on helppo määritellä maksimiykkönen.

-Toistomäärä sarjaa kohti. Tätä tapaa on käytännöllistä käyttää liikkeissä, joissa on hankala määritellä maksimiykkönen. Esim erilaiset vatsaliikkeet.

-lukumäärä (tai prosenttiluku) toistoja maksimivastuksella.

-Työn taajuus, Esim sarjojen määrä tunnissa.

Itse ainakin käytän pääasiassa kahta ekaa tapaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom