Minua kiinnostaisi tietää, mitä ihmiset tällä "palautumisen nopeutumisella" venyttelyn yhteydessä tarkoittavat? Kuten aika monessa tutkimuksessa on todettu, lihasten kipeytymiseen suorituksen jälkeen (DOMS) venyttely ei vaikuta (esim. edi1halenin artikkeli tai Herbert & Gabriel 2002, tutkimus Sydneyn yliopistossa). Kuitenkin itselläni nimenomaan DOMS kuvaa hyvin palautumisen astetta: jos ei ole paikat kipeänä, suorituskyky on lähellä maksimaalista. Jos taas paikkoja kivistää, palautuminen on edelleen kesken, eikä täten suorituskykykään ole maksimaalinen.
Onko ihmisillä niin erilaiset ajatukset ilmiöstä nimeltä "palautuminen", että täällä puhutaan ihan eri asioista saman termin alla? Toki palautuminen sisältää muitakin aspekteja kuin pelkän lihasten kipeytymisen (kuten lihaksen lepopituuden palautuminen), mutta ainakin itse koen DOMSin ehkäpä kaikkein keskeisimmäksi indikaattoriksi mitä lihasten palautumisen tasoon tulee. Ja ainakaan tähän siis venyttely ei ilmeisestikään vaikuta omien kokemusten ja tutkimustiedon valossa. Mitä muita ominaisuuksia laskette kuuluvan palautumisprosessiin, mitkä tehostuvat venyttelemällä?
edit: mielenkiintoisena sivuseikkana sanottakoon, että kahta suurta varusmiehisten/sotilaiden liikunnasta kerättyä aineistoa tutkiessaan Herbert ja Gabriel eivät löytäneet yhteyttä loukkaantumisalttiuden ja venyttelyn suhteesta, ts. ihmisten alttius loukkaantua liikuntasuorituksessa ei ollut kiinni siitä, venyttelivätkö he vai eivät. Edi1halenin artikkelissa puolestaan kerrotaan, että asia olisi toisin päin kun tarkastellaan urheilijoita. Molemmissa jutuissa perustelut ovat ihan hyvät, joten eipä taida olla ihan selvää pässinlihaa tämäkään asia