Ok ok, vastaanpa tähänkin festariketjuun.
Ensinnäkin, EI missään nimessä banaania mukaan! Sen viat ovat festarimuonanana pahoja, eli muusaantuu ja sotkee todella helposti. Tätä korostaa se, että on (yleensä) lämmintä. Toki banskut voi pakata jämerään pakasterasiaan, mutta se taas syö tilaa muulta kamalta ja festarivierailla on harvemmin liikaa kantokapasiteettia. Hedelmiksi paras valinta ovat kovat vihreät omenat. Ne kestävät pätkyä ja ovat raikkaan makuisia jopa darrassa.
Sitten ruokaisammaksi evääksi kehoilijalle tai vitnesimmeiselle purkkitonnari on ykkönen. Jos valmiissa maustekastikkeessa (tai tomaattikastikkeessa) oleva uppoaa paremmin, kuin pelkässä suolavedessä tai öljyssä, niin ostattakoon semmoista sitten. Sitä voi laittaa ruisleivän tai näkkärin päällekin, niin saa kuituja ja hiilareitakin, ei paha diili.
Joskus mulla oli myös valmiiksitehtyjä lämpimiä voikkareita, joissa pohjana oli ruisleipää, siihen sitten tomaattikastiikkeessa olevaa tonnaria, juustua ja uuniin. Juusto sitoi tonnarin leipään kiinni kunnolla, joten noi oli kätevä heittää pakasterasiaan ja syödä. Ongelmana on säilyvyys. Pöljää järkätä itelleen ruokamyrkytystä, joten tommoset eväät kandee syödä nopeasti pois.
Jos uskaltaa ja haluaa lerata esim. spriikeittimen kanssa, kuten kaveriporukalla monesti teimme, niin wanha kunnon tonnarihernari toimii hienosti festarillakin. Pakkiin vaan purkki tai kaksi hernaria ja tonnaria, notkistetaan noin 2-4dl vettä, kuumennetaan ja eikun syömään. Jos haluaa hifistellä, niin virittelee makua paremmaksi sinapilla, mustapippurilla ja/tai oreganolla. Ja on ravitsevaa, helppoa sekä valmistaa, että syödä sekä halpaa. Porvarit toki panostavat esim. partiokaupasta ostettuun kuivamuonaa, mutta perusfestarinkävijällä, eli nuorella hevaripunkkarirokkarilla ei moisiin ole varaa.
Ainiin! Vaikken ikinä nuorempana tätä tullut ajatelleeksi, niin maapähkinät, mantelit ja rusinat voisivat myös olla kätevää kamaa festarieväänä. Pakkaisi sopivan satsin noita sekaisin pakasterasiaan ja natustelisi muun evään lisukkeena. Olisi tod.näk. hyvää settiä.
Juu ja sheikkeri ja protujauho olisi kanssa hyvä. Paikalla on aina vesipiste, josta voi hakea vettä, joten kätevästi saa protujuomat viriteltyä. Jauhoista voi tulla huomautuksia perusfestarivierailta, mutta huumoria vaan kehiin, niin kyllä se siitä. Huutelee vaikka takasin "Juu, näistä proteiinihorrrmooneista saa todella hyvät vibat, pystyy suorastaan maistamaan kaikkia sateenkaaren värejä!". :D Tiedä vaikka pyytävät huikat sen jälkeen.
Korostan myös sitä, että KANNATTAA syödä kunnon ruokaa ja juoda vettä myös festarilla! Todella typerää on semmoinen asenne, että ei nukuta eikä syödä, vedetään vaan viinaa, tupakkaa ja mahd. muita päihteitä. Semmoisella saa vaan ittensä totaaliromuksi ja väitän, että festareistakin tulee paskemmat, kuin kunnolla syömällä (siis kunnolla ottaen huomioon budjetin ja olosuhteet).
Mulla oli suunnilleen 1990-1997 (joka kesä vähintään kaksilla festareilla kävin, joskus kolmella) ja 1999 (vain Ilosaarirock, pidän sitä parhaimpana festarina edelleen) kesinä festareilla, joita pidän ns. nuoruusvuosien festareinani, aina tapana aamulla/keskipäivällä tää:
1) Herää ja nouse, pikkuhiljaa.
2) Painu vesipisteelle ja suihkulle, juo vettä, harjaa hampaat ja käy suihkussa. Järjestys vapaa, kunhan teet nuo kaikki.
3) Palaa leiripaikalle ja syö kunnolla.
Noiden jälkeen kello olikin yleensä noin 14-17, jonka jälkeen olikin aika virittäytyä piletunnelmaan, eli juapotella sopivasti (eli noiden toimenpiteiden aikaan ollaan selvinpäin tai ainakin melkein, joten spriikeittimen kanssa toimiminenkin on suht turvallista), eli sammumista vältellen, hyvää meininkiä hakien. Näin jälkeenpäin tylsänä ja vanhana olen kyllä sitä mieltä, että selvin päin hyvässä porukassa olisi tod.näk. paras meininki. Moni hyvä muisto hämärtyi ja/tai jäi esim. valokuvaksi ikuistamatta humalatilan takia, harmi kyllä. Noh, paskat, opinpahan jo niin nuorena, mitä alkoholista saa ja mitä ei. Ei ole tarvinnut tenuta sitten aikuisena kummoisesti enää, jotta hyötyäkin oli juapotella silloin nuorempana.