Mistä Halpaa Täysjyvä Riisiä? Etniset Kaupat?

Liittynyt
30.7.2011
Viestejä
7
Uncle Ben täysjyvä riisi maksaa 4e/kg. Mistäköhän Helsingissä saisi halvinta täysjyvä riisiä? Hämeentien etnisissä kaupoissa kävin tänään, mutta täysjyvä riisiä ei löytynyt ainakaan tällä nimellä. Valkoisen riisin lisäksi noissa oli raw rice ja raw red rice nimisiä tuotteita. Onko kumpikaan noista sama asia kuin täysjyvä riisi?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Metro pikatukusta, Eldorado täysjyväriisi 5kg/ 7,29€
 
Valkoista riisiä kannattaa välttää, tummaa ja täysjyvää sen olla pitää. Basmati on aika hyvä mutta samalla kallista. En kyllä osaa sanoa mistä saisi halvimmalla. Itse ostan aina Basmatia tai Vogelin täysjyvää. Raw riisit kuullostaisi täysjyvältä mutta kannattaa paketista tai myyjältä vielä varmistaa että näin tosiaan on kun noi pakettimerkinnät on välillä mitä sattuu.
 
Noissa etnisissä kaupoissa harvemmin myydään täysjyväriisiä koska noissa ruokakulttuureissa sitä ei yleisesti syödä. Hyvä vaihtoehto kuitenkin täysjyväriisille on Torinon täysjyväohra (http://www.raisio.com/www/page/2314). Ravintoarvoiltaan paljon parempi kuin täysjyväriisi ja lisäksi sitä ei tarvitse kuljettaa toiselta puolelta maapalloa ruokapöydälle asti. Maistuukin monen mielestä paremmalta kuin riisi.
 
Valkoista riisiä kannattaa välttää, tummaa ja täysjyvää sen olla pitää. Basmati on aika hyvä mutta samalla kallista. En kyllä osaa sanoa mistä saisi halvimmalla. Itse ostan aina Basmatia tai Vogelin täysjyvää. Raw riisit kuullostaisi täysjyvältä mutta kannattaa paketista tai myyjältä vielä varmistaa että näin tosiaan on kun noi pakettimerkinnät on välillä mitä sattuu.

Eikös tässä ole pieni ristiriita? Basmatihan nimenomaan on valkoista, puhdistettua riisiä, lähes ilman kuitua ja muita suojaravinteita (vrt. täysjyvään). Itse syön molempia.
 
Taitaa olla prismassa risellan täysjyväriisi vajaa 3€/kg. Ite oon lidlistä ostanu täysjyväspagettia reilu 2€/kg.
 
Sille on syynsä, miksi ihmiset eivät syö täysjyväriisiä Aasiassa ja muualla, missä riisiä on syöty iät ja ajat. Lyhyesti sanottuna porukka on tajunnut vuosien kuluessa olla syömättä epäterveellistä täysjyvää. Eivät he siellä pelkästään huvikseen käytä aikaa ja vaivaa hioakseen sitä jyvää puhtaaksi. Täysjyväriisi sisältää erittäin runsaasti ravintoaineiden imeytymistä estävää phytaattia, toisinsanoen vaikka se sisältääkin enemmän ravintoaineita, niin ne ei imeydy ja lisäksi ravinteiden imeytyminen muistakin ruuista heikkenee.

Valkoinen puhdistettu riisi, jota ihmiset siis yksinomaan syövät idässä ei sisällä ongelmallisia yhdisteitä kuin korkeintaan murto-osan täysjyväversiosta. Valkoinen riisi + ravinnepitoiset vihannekset voittaa täysjyväriisin 100-0. Käsittelemätön täysjyvä on oikeastaan aina se kaikkein surkein vaihtoehto. Fermentoimalla jyvät asiat muuttuvat.
 
Sille on syynsä, miksi ihmiset eivät syö täysjyväriisiä Aasiassa ja muualla, missä riisiä on syöty iät ja ajat. Lyhyesti sanottuna porukka on tajunnut vuosien kuluessa olla syömättä epäterveellistä täysjyvää. Eivät he siellä pelkästään huvikseen käytä aikaa ja vaivaa hioakseen sitä jyvää puhtaaksi. Täysjyväriisi sisältää erittäin runsaasti ravintoaineiden imeytymistä estävää phytaattia, toisinsanoen vaikka se sisältääkin enemmän ravintoaineita, niin ne ei imeydy ja lisäksi ravinteiden imeytyminen muistakin ruuista heikkenee.

Valkoinen puhdistettu riisi, jota ihmiset siis yksinomaan syövät idässä ei sisällä ongelmallisia yhdisteitä kuin korkeintaan murto-osan täysjyväversiosta. Valkoinen riisi + ravinnepitoiset vihannekset voittaa täysjyväriisin 100-0. Käsittelemätön täysjyvä on oikeastaan aina se kaikkein surkein vaihtoehto. Fermentoimalla jyvät asiat muuttuvat.

Täysjyväriisiä ei ole suosittu idässä, koska se pilaantuu selvästi nopeammin. Riisisatoa on tarkoitus varastoida ympäri vuoden, joten on se hiottu paremmin säilyväksi.
Ei se syy ravitsemusasioihin liity, koska silloin kun riisiä ryhdyttiin hiomaan alunperin, ei tuollaisista asioista tiedetty. Enkä muutenkaan usko väitettäsi täysjyvän huonoudesta.
 
täysjyvä maistuu paskalta eikä eroa mitenkään valkoisesta riisistä lihasten kasvatusten kannalta. Mielummin otan noi ylimääräset vitamiinit pilleristä kerran päivässä kun syön puuta. Jaa niin on niissä myös kuitua, ihan kun nykyään ei sais jo ravata paskalla aivan tarpeeks
 
Täysjyväriisiä ei ole suosittu idässä, koska se pilaantuu selvästi nopeammin. Riisisatoa on tarkoitus varastoida ympäri vuoden, joten on se hiottu paremmin säilyväksi.
Ei se syy ravitsemusasioihin liity, koska silloin kun riisiä ryhdyttiin hiomaan alunperin, ei tuollaisista asioista tiedetty. Enkä muutenkaan usko väitettäsi täysjyvän huonoudesta.

Kyllä se tumma riisikin näyttäisi säilyvän ainakin puoli vuotta ja viileissä oloissa kauemminkin. Lisäksi tuo ei mitenkään selitä sitä, että täysjyväriisiä ei perinteisesti syödä juuri lainkaan idässä. Luulisi, että jos se kelpaisi heille syötäväksi, niin tuoreeltaan vedettäisiin sitä naamariin ja ainoastaan osa säilöttäisiin. Normaaleina vuosina riisistä saadaan kaksi tai jopa kolme satoa, joten säilymisaika tuntuisi olevan riittävä. Nykyäänkin idässä porukka ostaa täysjyväriisiä ja hioo sen joko kodissa tai muualla valkoiseksi.

Joitain asioita opitaan pitkän ajan kuluessa pieniä parannuksia hakemalla, vaikkei asia olisikaan täysin tiedostettua. Tota säilymisjuttua parempi argumentti olisi ollut se, että alunperin valkoinen riisi tuli ensin hierarkiassa korkeammalla oleville syötäväksi ja siitä sitten pikkuhiljaa alaspäin. Näin ollen tummempi riisi leimautui köyhien ruuaksi ja täten japanilaisessa kulttuurissa joutui epäsuosioon. Riippumatta traditiojen alkuperäisistä syistä tai uskostasi, niin tosiasia on se, että käsittelemättömät täysjyvätuotteet mukaanlukien täysjyväriisi sisältää runsaasti phytaatteja, joka estää ravinteiden imeytymistä. Valkoinen riisi + ravinteet paremmista lähteistä ei sisällä tätä ongelmaa tai vaihtoehtoisesti täysjyvätuotteet pitäisi käsitellä niin, että ongelmalliset aineet vähenee riittävästi tai kokonaan. Tapoja on useita erilaisia riippuen viljalajikkeesta.
 
Riippumatta traditiojen alkuperäisistä syistä tai uskostasi, niin tosiasia on se, että käsittelemättömät täysjyvätuotteet mukaanlukien täysjyväriisi sisältää runsaasti phytaatteja, joka estää ravinteiden imeytymistä. Valkoinen riisi + ravinteet paremmista lähteistä ei sisällä tätä ongelmaa tai vaihtoehtoisesti täysjyvätuotteet pitäisi käsitellä niin, että ongelmalliset aineet vähenee riittävästi tai kokonaan. Tapoja on useita erilaisia riippuen viljalajikkeesta.

Olisiko sinulla jotain lähdettä tuolle teorialle, että täysjyväriisi olisi ravinnollisesti jotenkin valkoista riisiä huonompi. Mistä olet moista lukenut/kuullut siis.
Se on toki tiedossa, että tätä happoa löytyy tummasta riisistä enemmän. Mutta en ole mistään yhteydestä löytänyt väitettä, että se tekisi tummasta riisistä ravintoarvoiltaan valkoista huonompaa.
 
Olisiko sinulla jotain lähdettä tuolle teorialle, että täysjyväriisi olisi ravinnollisesti jotenkin valkoista riisiä huonompi. Mistä olet moista lukenut/kuullut siis.
Se on toki tiedossa, että tätä happoa löytyy tummasta riisistä enemmän. Mutta en ole mistään yhteydestä löytänyt väitettä, että se tekisi tummasta riisistä ravintoarvoiltaan valkoista huonompaa.

Haluan ensiksi täsmentää kaksi seikkaa, jotka olen jo tuonut esille. Kun sanon, että täysjyväriisi on huonompaa. Yksi tarkoitan nimenomaan käsittelemätöntä täysjyvää. Erilaisilla käsittelyillä jyvän ominaisuuksia voidaan ainakin jonkin verran parantaa, ja kaksi en vertaillut valkoista ja tummaa riisiä keskenään tyhjiössä, vaan osana monipuolista ruokavaliota. Valkoinen riisi itsessään ei sisällä merkittävästi mikroravinteita, mutta ei myöskään lähellekkään samassa mittakaavassa estä niiden imeytymistä kokonaisesta ateriasta.

Viljoissa (riisi mukaanlukien) oleva fytaatti häiritsee merkittävästi ainakin magnesiumin, kalsiumin, sinkin, raudan ja jossain määrin mangaanin imeytymistä. Useimmissa viljoissa fermentointiprosessi auttaa tuhoamaan fytaatit. Fermentointi alentaa käsiteltävän ruoan PH-arvoa, jolloin viljassa oleva entsyymi fytaasi aktivoituu ja tuhoaa tai ratkaisevasti pudottaa fytaattipitoisuutta parantaen näin ollen ravinteiden imeytymistä.

Alla on tutkimus samasta asiasta koskien täysjyvävehnää, joka myös sisältää fytaattia
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf049193q

Moderate Decrease of pH by Sourdough Fermentation Is Sufficient To Reduce Phytate Content of Whole Wheat Flour through Endogenous Phytase Activity

Whole wheat bread is an important source of minerals but also contains considerable amounts of phytic acid, which is known to impair their absorption.

Täysjyväriisissä on vain se huono puoli, että se sisältää erittäin vähän fytaasia, joka siis tuhoaa fytaattia.

Tuon linkin takana on PDF tutkimuksesta, jossa myös käsitellään fytaatin ja ravinteiden imeytymisongelmien yhteyttä sekä tumma vs vaalea juttua.
http://gn.rti.org/resunits/index.cfm?fuseaction=pubDetail&ID=628

Phytic acid has been reported to impair the absorption of minerals and trace elements such as calcium, zinc, and iron in humans. However, limited information is available on the effect of phytic acid on magnesium absorption.

In conclusion, the results of the present study indicate that
fractional magnesium absorption from white-wheat bread is significantly
inhibited by phytic acid, in a dose-dependent manner,
when it is added at amounts similar to those naturally present in
whole-meal and brown bread.

Eli tuossa on lisätty vaaleaan leipään sama määrä fytaattia, joka vastaa tumman leivän normaalia määrää, jolloin magnesiumin imeytyminen on selkeästi heikentynyt.

Vaikka näissä linkeissä tosiaan on käsitelty paljon muuta kuin riisiä, niin fytaatin ominaisuudet ovat samat kaikissa viljoissa.

Allaolevassa linkissä on juttua tumman riisin käsittelystä.

http://www.kitchenstewardship.com/2...rice-reduced-96-with-accelerated-fermentation

Alla on linkki yhden tutkimuksen tiivistelmään, jossa käy ilmi fermentoinnin positiivisista vaikutuksista riisissä olevan proteiinin imeytymiseen.
http://www.springerlink.com/content/r4t35u6v53x9p258/

The in vitro protein digestibility markedly increased as a result of fermentation. The increase in the globulin + albumin fractions constituted the most remarkable increase and were the major proteins in the 36 h fermented rice; the increase was up to 2.7 fold.

Kokonaisuutena riisi kaikisssa muodoissaan on vähäongelmainen vilja, mutta tumman riisin suosiminen ei ole mielestäni kovin perusteltua.
 
Kokonaisuutena riisi kaikisssa muodoissaan on vähäongelmainen vilja, mutta tumman riisin suosiminen ei ole mielestäni kovin perusteltua.

Siteeraamaasi tutkimus ei minusta vahvistanut teoriaa, että täysjyväriisi olisi ravitsemuksellisesti huonompaa kuin valkoinen riisi. Se toki tuli selväksi, että täysjyvässä on näitä fytaatteja tms. Mutta siis se nyt pitäisi selvittää onko täysjyväriisin laita niin huono, että siitä väitetysti saisi vähemmän ravinteita kuin valkoisesta riisistä.

Mutta lisää täysjyvästä:
"In a new study, researchers from the Harvard School of Public Health (HSPH) have found that eating five or more servings of white rice per week was associated with an increased risk of type 2 diabetes. In contrast, eating two or more servings of brown rice per week was associated with a lower risk of the disease."

http://www.hsph.harvard.edu/news/pr...te-rice-brown-rice-whole-grains-diabetes.html

Jo pelkästään lisäkuitujen tuomat hyödyt aineenvaihdunnasa tekevät täysjyvästä paremman vaihtoehdon, vaikka tehtäisiin niinkin radikaali olettamus, että vitamiinien ja hivenaineiden suhteen jäisivät tasoihin.
 
Siteeraamaasi tutkimus ei minusta vahvistanut teoriaa, että täysjyväriisi olisi ravitsemuksellisesti huonompaa kuin valkoinen riisi. Se toki tuli selväksi, että täysjyvässä on näitä fytaatteja tms. Mutta siis se nyt pitäisi selvittää onko täysjyväriisin laita niin huono, että siitä väitetysti saisi vähemmän ravinteita kuin valkoisesta riisistä.

Mutta lisää täysjyvästä:
"In a new study, researchers from the Harvard School of Public Health (HSPH) have found that eating five or more servings of white rice per week was associated with an increased risk of type 2 diabetes. In contrast, eating two or more servings of brown rice per week was associated with a lower risk of the disease."

http://www.hsph.harvard.edu/news/pr...te-rice-brown-rice-whole-grains-diabetes.html

Jo pelkästään lisäkuitujen tuomat hyödyt aineenvaihdunnasa tekevät täysjyvästä paremman vaihtoehdon, vaikka tehtäisiin niinkin radikaali olettamus, että vitamiinien ja hivenaineiden suhteen jäisivät tasoihin.

Kiitoksia linkistä, löysin myös tutkimuksen koko tekstin http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/170/11/961

Luin sen läpi, tosin hieman väsyneessä tilassa. Usein näitä seurantatutkimuksia lukiessa itselle tulee mieleen enemmän lisäkysymyksiä kuin kunnollisia vastauksia. Tuossa tutkimuksessa jäi askarruttamaan mm. tuo luokittelu 5krt tai yli viikossa valkoista riisiä vs 0 kertaa viikossa, kun Tummalla riisillä korkein luokka oli 2krt viikossa tai yli. Tummaa riisiä syövät söivät yhteensä selkeästi vähemmän riisiä. Tekstistä käy ilmi, että tutkimuksessa ollaan suht monipuolisesti rajattu ylimääräiset muuttujat pois ja itseasiassa valkoisen riisin riskit häviävät pieniksi samalla, kun muiden riskitekijöiden vaikutuksia eliminoitiin. Tutkimuksessa ei nähdäkseni oltu kuitenkaan eroteltu esim. ravinnon makrojakaumia eri ryhmien välillä, ainakaan kovin tarkasti. Hieman tuli sellainen fiilis kun katsoo alenevia riskituloksia, että jos sinne olisi saanut syöttää vielä pari eliminointia lisää, niin erot olisivat entisestään pienentyneet.

Olen muuten aika pitkälle eri mieltä liukenemattomien kuitujen hyödystä. OK ne hidastavat jonkin verran ravinteiden imeytymistä, tosin onko se hyvä vai huono asia? Riippuu varmaan vähän tilanteesta ja henkilöstä.

Kuitupitoisen ravinnon nopea, notkea ja liukas ulostulo hanurista johtuu siitä, että keho haluaa päästä suolistoa vahingoittavasta aineesta mahdollisimman nopeasti eroon.
Alla on yksi mielenkiintoinen blogikirjoitus asiasta ja lisää kyllä löytyy aiheesta runsaasti.

http://www.proteinpower.com/drmike/fiber/a-cautionary-tale-of-mucus-fore-and-aft/]

Kun keho haluaa päästä eroon jostain sinne kuulumattomasta aineesta, niin se rupeaa tuottamaan limaa, joka edesauttaa ongelmallisten aineiden poistumista suojellen samalla soluja mekaaniselta vahingolta, jota kuitu suolistolle aiheuttaa. Tuossa blogitekstissä on mielenkiintoinen vertaus tupakkayskän aiheuttamasta limasta ja runsaan liukenemattoman kuidun syönnin aiheuttamasta suolistoliman erityksestä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mucus

Liukeneva kuitu on sitten täysin eri juttu ja se on erittäin tärkeää suoliston toiminnalle.
 
Itse haluaisin ostaa tota täysjyväriisiä pää-asiassa sen takia, että sillä lähtee nälkä paremmin. Eikö pitkäketjuisilla hiilihydraateilla ole myös jotain positiivisiä vaikutuksia treenaamisen kannalta?
 
"Täysjyvätuotteisiin liitetty suotuisa vaikutus todettiin kuitenkin vain henkilöillä, joiden nauttimat viljatuotteet olivat melkein yksistään täysjyvää. Yhteys toisin sanoen katosi, jos henkilö lisäksi söi runsaasti tavallisia viljatuotteita, joista jyvän kuorikerrokset ja alkio ja niiden sisältämät ravintoaineet on karsittu jauhatuksessa." http://www.tiede.fi/uutiset/4070/jalostetut_viljatuotteet_syovat_taysjyvan_terveysh

Mielummin huonompi imeytyvyys jota voi edistää mm. D-vitamiinilla, kuin olemattomat terveyshyödyt.
 
Täysjyvällä on myös matalampi GI jonka johdosta niiden syöminen on myös ihan hyvin perusteltua. Samaten useimmilla ihmisillä täysjyväriisi pitää paremmin nälkää kuin vaalea riisi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom