- Liittynyt
- 23.8.2010
- Viestejä
- 2 324
Vaikka kuntoilu ei käytännössä olisikaan kivaa, niin teoriassa ainakin se on mielenkiintoista pohdintaa...
Jos syö paljon pihvejä ja liikkuu vähän, ylijäämä varastoituu läskiksi. Ihminen voi käyttää vararavintona myös lihasten proteiineja. Vaikka tämä isommassa mitassa on 2000-luvun Suomessa harvinaista, niin moni keskitysleirivanki yms. on tuon ansiosta jäänyt eloon. Rasvaa ei voi muuttaa proteiiniksi, toisinpäin muutos onnistuu. Mutta myös se pihvi, rasvatonkin, varastoituu nimenomaan rasvaksi.
Mitä etuja rasva tarjoaa lihakseen nähden, eli miksi evoluution kuluessa kehosta on tullut sellainen, että lihasta kertyy lisää vain käytön mukaan ja silloinkin hitaasti? Paino on kylläkin kaloria kohti puolet pienempi, mutta eikö lihas ole vastaavasti tiiviimpää? Vai onko lihaksessa proteiinikiloa kohti paljon enemmän vettä kuin läskissä rasvakiloa kohti? Rasvan varastoitumisen hyötysuhteeksi olen kuullut väitettävän peräti 99%, eli jos ruuasta saisi 100 kaloria käytettäväksi heti, siitä hyötyy 99 kaloria jos se ensin varastoidaan vararenkaaseen ja myöhemmin puretaan käyttöön. Onko tämä hyötysuhde huonompi proteiinilla?
Jos syö paljon pihvejä ja liikkuu vähän, ylijäämä varastoituu läskiksi. Ihminen voi käyttää vararavintona myös lihasten proteiineja. Vaikka tämä isommassa mitassa on 2000-luvun Suomessa harvinaista, niin moni keskitysleirivanki yms. on tuon ansiosta jäänyt eloon. Rasvaa ei voi muuttaa proteiiniksi, toisinpäin muutos onnistuu. Mutta myös se pihvi, rasvatonkin, varastoituu nimenomaan rasvaksi.
Mitä etuja rasva tarjoaa lihakseen nähden, eli miksi evoluution kuluessa kehosta on tullut sellainen, että lihasta kertyy lisää vain käytön mukaan ja silloinkin hitaasti? Paino on kylläkin kaloria kohti puolet pienempi, mutta eikö lihas ole vastaavasti tiiviimpää? Vai onko lihaksessa proteiinikiloa kohti paljon enemmän vettä kuin läskissä rasvakiloa kohti? Rasvan varastoitumisen hyötysuhteeksi olen kuullut väitettävän peräti 99%, eli jos ruuasta saisi 100 kaloria käytettäväksi heti, siitä hyötyy 99 kaloria jos se ensin varastoidaan vararenkaaseen ja myöhemmin puretaan käyttöön. Onko tämä hyötysuhde huonompi proteiinilla?