protsku
Banned
- Liittynyt
- 13.3.2003
- Viestejä
- 4 178
STT sanoi:Työelämän epävarmuus lykkää nuorten aikuisten valintoja
Epävarmuus työpaikan pysyvyydestä ja arvojen muuttuminen on saanut nuoret aikuiset lykkäämään isoja päätöksiä, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Nuorten aikuisten pääsy työelämään oli selvästi vaikeampaa 1990-luvun lopulla kuin 1980-luvun lopulla. Äskettäin työelämään astuneet eivät ole kaikkiaan saavuttaneet yhtä hyvää taloudellista turvaa kuin heitä kymmenen vuotta aiemmin syntyneet nuoret samanikäisinä.
Lapin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa verrattiin vuonna 1973 ja 1963 syntyneiden elämäntilanteita kun he olivat 25-27-vuotiaita. Tutkitut olivat nuoria aikuisia eri vuosikymmenillä.
Työelämän imu oli selvästi vahvempaa 80-luvun lopulla, sillä vuonna -63 syntyneistä suurin osa kuului työvoimaan. Sen sijaan moni -73 syntyneistä jatkoi 90-luvun lopulla opintojaan tai opiskeli tuolloin uusissa ammattikorkeakouluissa. Opinnot venyivät usein myös siksi, ettei työpaikkaa löytynyt.
Lapin yliopiston professorin Asko Suikkasen mukaan edes korkeampi koulutus ei taannut pysyvän työn löytymistä, vaikkakin korkeasti koulutetuilla työsuhteet ovat muita vakaampia. Varsinkin vuonna -73 syntyneiden naisten oli vaikea napata pysyvää työpaikkaa.
- Uudet työpaikat syntyivät lähinnä it-alalle ja ne olivat nuorille miehille, sanoi Suikkanen.
Työttömyys on siis kaikkiaan tutumpaa myöhemmin syntyneille. Vuonna 1973 syntyneistä oli 25-vuotiaina työttömänä 35 prosenttia. Osuus on yli kaksi kertaa suurempi kuin 10 vuotta aiemmin syntyneillä.
Suomen Akatemian Learn-tutkimusohjelmaan kuuluvassa hankkeessa selvitettiin, kuinka nuoret reagoivat omilla valinnoillaan yhteiskunnan ja työmarkkinoiden muutoksiin. Tutkimusaineiston tiedot muodostettiin Tilastokeskuksen pitkittäisaineistosta. Kumpaankin ikäryhmään kuuluu noin 60 000 kansalaista, joista tutkimusjoukoksi rajattiin kymmeneksen suuruinen otos.
Suikkasen mukaan nuoret aikuiset ovat lykänneet aikuisuuteen kuuluvia asioita.
- Nuoret reagoivat kasvavaan epävarmuuteen eri tavoin. Avioliittoja ei solmita samassa määrin kuin ennen samanikäisinä. Myös lapsen hankkimista siirretään.
Avioliiton lykkääminen näkyy varsinkin 27-vuotiaiden joukossa. Vuonna -63 syntyneistä naisista avioliitossa oli tuossa iässä lähes 47 prosenttia ja miehistä 30 prosenttia. Vastaavasti myöhemmin syntyneistä naisista avioliiton oli solminut 32 prosenttia ja miehistä vain 21 prosenttia.
Lapsia -63 syntyneillä, 27-vuotiailla naisilla oli 46 prosentilla, kun 10 vuotta myöhemmin syntyneillä vastaava luku oli 39 prosenttia.
- Tämä voi johtua siitä, että työelämän kilpailuvaatimukset ovat erittäin kovia. Naiset haluavat pärjätä työssään ja edetä urallaan, Suikkanen arveli.
Myös omistusasunnon ostaminen siirtyy vanhemmalle iälle. Vuonna -63 syntyneistä omistusasunto oli 27-vuotiaana kaikkiaan 59 prosentilla. Myöhemmin syntyneellä ikäryhmällä vastaava osuus oli 41 prosenttia.
Lähde: Suomen Tietotoimisto
Niin, miten on, miksi 25-vuotiaat pääsivät työelämään ja asuntoputkeen 80-luvulla suorastaan ns. kultalusikka suussa ja vastaavasti 90-luvulla nuorille aikuisille on ollut tarjolla jotain ihan muuta?
Minusta tuo tutkimus on aiheeltaan erinomainen ja puhuttelee monessakin suhteessa kun olen itse juuri tuota "menetettyä sukupolvea". Katsokaahan näitä eroja vuonna 1963 ja vuonna 1973 syntyneiden välillä:
- suurin osa 60-lukulaisista pääsi suoraan vakituiseen työpaikkaan ja 70-lukulaisista vain harvat edes pitkällä koulutuksella
- huikea 35 prosentin työttömyys 70-lukulaisilla heidän ollessaan 25-vuotiaita!
- puolet pienempi työttömyysprosentti 60-lukulaisilla
- 60-lukulaisista miehistä avioliitossa 1/3 ja 70-lukulaisista miehistä vain 1/5
- 60-lukulaisista naisista avioliitossa 1/2 ja 70-lukulaisista naisista vain 1/3
- melkein joka toinen 60-lukulainen nainen on synnyttänyt lapsen, 70-lukulaisista enää 1/3
- 60-lukulaisilla omistusasunto 27-vuotiaana 6/10 ikäluokasta ja 70-lukulaisilla ainoastaan 4/10
Nämä ovat todella hämmästyttäviä lukuja. Kuitenkin ne pitävät hyvin paikkansa sen suhteen mitä olen itse nähnyt minun ikäluokan ihmisiä, sanoisin jopa että nuo luvut pitävät paikkansa pelottavan hyvin.
Saisimmeko tästä aiheesta keskustelua aikaan? Minusta kun tuntuu kovasti siltä että tuo tutkimus selittää varsin hyvin sen miksi 90-luvun lama iski erityisen lujaa tämän päivän kolmekymppäreihin. Vai haluaako joku väittää vastaan ja sanoa että jokainen on oman onnensa seppä ja 70-luvun alkupuolella syntyneet ovat pullamössösukupolvea?