- Liittynyt
- 7.12.2010
- Viestejä
- 5 797
Pitääpä aloittaa tällainen ketju, koska alkoi kiinnostamaan eri mausteiden merkitys kehonkoostumukseen, lihasmassan määrään, insuliiniherkkyyteen ynnä muuhun. Jos porukka voisi vähän täydennellä ja kertoa lisää faktaa, koska en tosiaankaan kamalasti ole asiaan vielä ehtinyt perehtyä. Laitan kuitenkin muutaman esimerkin.
Chilit
Näillä on ainakin termogeeninen vaikutus, joka lisää aineenvaihduntaa ja näin myös kalorikulutusta. Tämän nyt huomaa nopeasti, kun heittää naga jolokian suuhun ja alkaa hikeä pukkaamaan ja kehoa kuumottamaan. Chileissä taitaa myös olla runsaasti erilaisia antioksidantteja ja ne auttavat kiihtyneen aineenvaihdunnnan johdosta poistamaan kuona-aineita kehosta.
http://bcc.bas.bg/BCC_Volumes/Volum...e_42_Number_1_2010_PDF/BCC-v42-n1.pdf#page=61
Pippurit
Etenkin cayanne pippuri toimii myös samalla tavalla kuin chili. (Tai no cayanne taidetaan itseasiassa kyllä jauhaa, jostain chilistä....) Mustapippuri puolestaan auttaa ruuan imeytymisessä mahalaukussa.
WHFoods: Black pepper
Kaneli
Selailin PubMedia ja sieltäkin löytyi suuri määrä tutkimuksia kanelista. Sillä pitäisi olla mm. tulehdusta lievittävä vaikutus ja sen pitäisi auttaa insuliiniherkkyyden lisääntymiseen. Esimerkiksi Charles Polquin kirjoittaa kanelista näin:
Top Ten Foods for Building Muscle | Poliquin Article
Tuolta voi etsiä vielä lisää: cinnamon - PubMed - NCBI
Kurkumiini
Kurkumiini on yksi kurkumasta (mauste) löydetty ainesosa, sitä on mausteessa 2-6%. Kurkumiinilla pitäisi kuitenkin olla jumalaton määrä erilaisia terveysvaikutuksia aina tulehduksen lievittämisestä syöpien hoitoon. Kurkumiini auttaa myös insuliiniherkkyyden kanssa. Lainaan uudelleen Poliquinia:
The Healing Powers of Curcumin | Poliquin Article
Kurkumiinistakin löytyy tietenkin PubMedista tutkimuksia, nörtit sinne mars: curcumin - PubMed - NCBI
Mitä sitten näillä mausteilla voi tehdä? No maustaa ruokaa tietenkin. Tulee vähän paremman makuista riis+kana mössöä, kun laittaa chiliä/pippureita/yrttejä sinne joukkoon. Itse laitan esimerkiksi kanelia puurojen joukkoon ja sitä käytetään paljon myös intialaisissa ruuissa ihan lihan kanssa. Ei jauheliha, kaneli ja chili combo maistu ollenkaan pahalta, believe me. Samoin kurkumaa, chilejä ja pippureita käytän paljon lihojen maustamiseen ja voi niitä ripotella vaikka riisin joukkoonkin, jos ei muista/jaksa jostain syystä lihan sekaan niitä heittää.
Nyt sitten pallo muille, ennen kuin ehdin lukea jostain muualta lisää. Mitä mausteita/yrttejä tiedätte, joilla olisi muutakin vaikutusta, kuin vain se hyvä maku?
Chilit
Näillä on ainakin termogeeninen vaikutus, joka lisää aineenvaihduntaa ja näin myös kalorikulutusta. Tämän nyt huomaa nopeasti, kun heittää naga jolokian suuhun ja alkaa hikeä pukkaamaan ja kehoa kuumottamaan. Chileissä taitaa myös olla runsaasti erilaisia antioksidantteja ja ne auttavat kiihtyneen aineenvaihdunnnan johdosta poistamaan kuona-aineita kehosta.
http://bcc.bas.bg/BCC_Volumes/Volum...e_42_Number_1_2010_PDF/BCC-v42-n1.pdf#page=61
Chilies contain Vitamin A, Vitamin C and capsaicin which are good antioxidants and antiinflammatory agents, which can also boost immune system. Antioxidants present in the chili are good free radical scavengers [4]. Chilies also act as detoxifier by removing the waste products from our body and increase the blood supply to the tissues.
Pippurit
Etenkin cayanne pippuri toimii myös samalla tavalla kuin chili. (Tai no cayanne taidetaan itseasiassa kyllä jauhaa, jostain chilistä....) Mustapippuri puolestaan auttaa ruuan imeytymisessä mahalaukussa.
WHFoods: Black pepper
Black pepper (Piper nigrum)stimulates the taste buds in such a way that an alert is sent to to the stomach to increase hydrochloric acid secretion, thereby improving digestion. Hydrochloric acid is necessary for the digestion of proteins and other food components in the stomach.
Kaneli
Selailin PubMedia ja sieltäkin löytyi suuri määrä tutkimuksia kanelista. Sillä pitäisi olla mm. tulehdusta lievittävä vaikutus ja sen pitäisi auttaa insuliiniherkkyyden lisääntymiseen. Esimerkiksi Charles Polquin kirjoittaa kanelista näin:
Top Ten Foods for Building Muscle | Poliquin Article
A nutrient partitioner—it diverts carbs to be stored in muscle rather than as fat—cinnamon’s main benefit is that it significantly improves insulin sensitivity. It has specific implication for muscle gaining: One study showed that pre-diabetics who took cinnamon extract with meals had a 1 percent increase in muscle mass and a 0.7 percent loss of body fat—not huge, but should catch your attention since the subjects weren’t lifting.
Tuolta voi etsiä vielä lisää: cinnamon - PubMed - NCBI
Kurkumiini
Kurkumiini on yksi kurkumasta (mauste) löydetty ainesosa, sitä on mausteessa 2-6%. Kurkumiinilla pitäisi kuitenkin olla jumalaton määrä erilaisia terveysvaikutuksia aina tulehduksen lievittämisestä syöpien hoitoon. Kurkumiini auttaa myös insuliiniherkkyyden kanssa. Lainaan uudelleen Poliquinia:
The Healing Powers of Curcumin | Poliquin Article
Especially exciting are the effects of curcumin on breast cancer, as it targets cancer cells without affecting healthy breast tissue. One study on breast cancer patients published in the January 2010 issue of Cancer Biology and Therapy recommended dosages as high as 6,000 mg/day for seven consecutive days and concluded that the maximal tolerated dose could be as high as 8,000 mg/day. As a comparison, a typical dosage recommendation for healthy individuals would be about 900 mg/day.
Kurkumiinistakin löytyy tietenkin PubMedista tutkimuksia, nörtit sinne mars: curcumin - PubMed - NCBI
Mitä sitten näillä mausteilla voi tehdä? No maustaa ruokaa tietenkin. Tulee vähän paremman makuista riis+kana mössöä, kun laittaa chiliä/pippureita/yrttejä sinne joukkoon. Itse laitan esimerkiksi kanelia puurojen joukkoon ja sitä käytetään paljon myös intialaisissa ruuissa ihan lihan kanssa. Ei jauheliha, kaneli ja chili combo maistu ollenkaan pahalta, believe me. Samoin kurkumaa, chilejä ja pippureita käytän paljon lihojen maustamiseen ja voi niitä ripotella vaikka riisin joukkoonkin, jos ei muista/jaksa jostain syystä lihan sekaan niitä heittää.
Nyt sitten pallo muille, ennen kuin ehdin lukea jostain muualta lisää. Mitä mausteita/yrttejä tiedätte, joilla olisi muutakin vaikutusta, kuin vain se hyvä maku?