Matkamuistot?

Liittynyt
21.10.2005
Viestejä
10 950
Mikä olisi hyvä matkamuisto niin koti- kuin ulkomailla. Valokuvat ovat parhaasta päästä, mutta mitä muuta järkevää keksisi. Postikortit ovat aika mummomaisia.

Yksi hyvä olisi varmaankin videot. Oletteko paljon harrastaneet? DV-kamerat alkavat olemaan puoli-ilmaisia.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla on ollut tapana ottaa talteen pääsylippuja kohteista, jotka on tehneet vaikutuksen. Lisäksi olen ostanut melkein joka maasta mukin, näkisittepä sen kaapin.
 
Korttipakka, jonka korteissa on kuvia matkakohteesta, on hyvä tuliainen ja/tai matkamuisto itselle. Ei jää pölyyntymään hyllyyn jos pelaaminen kiinnostaa ja samalla saa fiilistellä maisemia.
 
Nimenomaan matkamuistot, vituttaa kaikenlainen krääsä mitä pitää kerätä elvistelläkseen naapureille että meilläpä on seinät täynnä maisemalautasia teneriffalta, vegasista, espanjasta ja saksasta. Sitten kaikki saakutin kristallikrääsä venäjältä ja koriste-esineet lapista :urjo:
Roskiskamaa kaikki tyyni. Parhaat muistot siis juurikin muistoja joita voi sitten terästää nätisti kootulla valokuva-albumilla joka on ehkä ostettu paikan päältä jossa on ne PARHAAT fotot, ei siis koko saakelin filmirulla "otoksia" joita hävettää katsella itsekin. Albumia säilytetään sitten jossain kaapin perukoilla piilossa.

Jonkinsortin esineitä tulee kyllä haalittua itsekin mutta niistä ei pysty päättelemään että ovatko ne Anttilasta vai ulkomailta.
 
kaikenlainen krääsä mitä pitää kerätä elvistelläkseen naapureille että meilläpä on seinät täynnä maisemalautasia teneriffalta, vegasista, espanjasta ja saksasta. Sitten kaikki saakutin kristallikrääsä venäjältä ja koriste-esineet lapista.

Toi on kyllä niin 80-lukua, ei kai kukaan enää noita kerää. Eihän?
Paras matkamuisto on joku paikallinen ruoka tai juoma. Sehän ei ikuisuuksia kestä tietenkään, mut ei mun mielestä ole tarviskaan. Joku vaate tai kengät tai laukku on kans kivoja. Videokuvakseen en ota kantaa kun en osaa käyttää edes digikameraa :eek: .
Kivasti koottu fotoalbumi on ehkä kaikista paras!!!
 
Kiviä, karttoja, paikallisia kirjoja. Itseä kiinnostaa kyseisen paikan kulttuuri, historia ja ympäristö. Mielellään "matka"muistot saisivat olla kaupunki, eivätkä maakohtaisia.
 
Viime matkalta olen ottanut videota. Tuli kierrettyä lähinnä Saksassa ja näissä paikoissa olen filmannut:

-Europapark (oli muuten hienot hotellit)
-Neuschwansteinin linna ja lähialueet, mm. Mariebrucke.
-Kotkanpesä. Upeat näköalat, kunhan ei ole pilvistä. Lähistöllä kävin myös Hitlerin bunkkerissa. Se oli kaivettu niin syvälle että yksin rappusia laskeutuessa alkoi jo pelottaa.
-Yms monet muut mielenkiintoiset paikat

On tuo kuulkaas ihan eri juttu katsoa DVD:ltä liikkuvaa kuvaa ja ääntä kuin staattisen valokuvan tuijotus. Otin kyllä myös niitä valokuviakin.

Ainoa huono puoli tuossa videon otossa on se, että sen editointi vaatii PC:ltä paljon. Tuo oli yksi syy miksi olen ostamassa uutta 2000 euron konetta...
 
Mulle itselleni parhaimpia "muistoja" ovat valokuvat ja omaan päähän jääneet kokemukset.

Sitten mä olen ostanut ulkomailta (lähinnä Thaimaa, Intia, Brasilia, muista en niinkään) aika paljon sisustustavaraa, mikä ei kuitenkaan tarkoita noita seinälautasia ja muita. Ne ovat lähinnä erilaisia koriste- tai käyttöesineitä, tauluja tai tekstiilejä. Sellaisia mitä ostaisin Suomestakin jostain sisustusliikkeistä.

Ja sitten mä tykkään ostaa laukkuja sekä koruja. Valitettavasti mun kokoinen ihminen löytää aika heikosti vaatteita/kenkiä ulkomailta, joten niitä en ole paljoa ostellut paitsi tuliaisiksi lapsille.

Hyvää ruokaa rakastavana ihmisenä mulle on myös ollut tärkeitä sellaiset ostokset, johon liittyy tosiaan joku ruoka tai juoma. Lisäksi olen käynyt reissussa kokkauskursseilla ja niistä jää omaan päähän kivat muistot, jota voi sitten hyödyntää kotona ja joista on iloa myös muille syömisen osalta. Olen ostanut myös paikallisia kokkaus- ym. kirjoja sekä cd-levyjä.

Ainoa elektroniikkalaite jonka olen ostanut, taitaa olla Thaimaasta ostettu mp3 -soitin.

Tuliaisiksi olen ostanut ruokaa/juomaa, lastenvaatteita, koruja, laukkuja, sisustustavaraa...
 
Tein aikoinaan itselleni hauskan matkamuiston yhdestä rymyreissusta Kyprokselle, mistä on paljon muisteltavaa. Liimailin valokuvakansioon valokuvia reissusta ja liimailin niiden päälle hauskoja/osuvia puhekuplia ym. lehtileikkeitä esim. Seiskasta ja muista lehdistä. Lisäksi liimailin sinne sekaan just noita kaikenlaisia karttoja ja pääsylippuja. Vielä tänä päivänäkin kymmenen vuoden jälkeen naurattaa, kun lukee noita tekstejä ja katselee kuvia.
 
joo valokuvat on parhaita matkamuistoja. aina muistaa kuvia kattellessa reissun joskus hyvinkin tarkasti
 
Lappeenrannan Info-kirjakaupasta löytyi tälläinen.

http://www2.lappeenranta.fi/lehtitietokanta/artikkeli.php?id=6809


Rakennusretki kotikaupunkiin
* Rakennettu Lappeenranta -kirja esittelee 47 kaupunginosaa ja kertoo satojen talojen taustan.
LEENA SALLINEN

Lappeenrantalaisten kannattaa ryhtyä harrastamaan kotiseuturetkeilyä eri kaupunginosissa. Oivan osviitan harrastukselle tarjoaa teos nimeltä Rakennettu Lappeenranta, joka tulee myyntiin alkuvuodesta.
Kirja perustuu vuosina 2004-2006 tehtyyn Lappeenrannan rakennuskannan inventointiin. Se esittelee 47 kaupunginosaa ja otoksia niiden rakennuskannasta.
Esittely tarkentuu mitä kauemmas menneisyyteen edetään. 2000-luvun rakennuksia on mukana vain muutama, vanhimmat alueet taas käydään läpi lähes talo talolta.
Kotiseuturetkeily Rakennettu Lappeenranta -kirjan kanssa onkin myös opintomatkailua Lappeenrannan historiaan. Rakennukset ovat sen konkreettisia kerrostumia alkaen Linnoituksen vahtituvasta, joka on vuodelta 1772. Se on Lappeenrannan vanhin rakennus.

Linnoitus on ekskursioiden ehdoton ykköskohde. Se on Lappeenrannan historiallinen keskusta ja kaupungin arvokkain rakennettu ympäristö. Rakennuksia 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle pääosin Venäjän sotaväen tarpeisiin.
Toinen rakennushistoriallisesti arvokas sotilasympäristö on Rakuunamäki, jota ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1889 Suomen rakuunarykmentille.
Molempien alueiden rakennuksiin perehtyminen edellyttää kertausharjoituksia. Osa niistä on ehditty ottaa uusiokäyttöön useaan kertaan.
Esimerkiksi Linnoituksen vankilan pesulasta tuli papupaahtimo, sittemmin lasten ja nuorten kuvataidekoulu. Rakuunamäellä Venäjän armeijan sikala on saneerattu asunnoksi.

Siviili-Lappeenranta kasvoi 1800-luvulla puutalokaupungiksi. Sen jäämistöä nykyisessä keskustassa ovat muun muassa raatihuone, Lappeen kirkko kellotapuleineen, seurahuone, Kauppakadun kauppiastalot ja Kasino.
Keskustassa kulkiessa kannattaa tutkia myös kivitaloja, joilla Lappeenrannan keskustaa ryhdyttiin 1900-luvun alkupuolella rakentamaan nykyaikaan. Vanhat lappeenrantalaiset tuntevat monet niistä nimeltä: Matkatalo, Meijerin talo, Saimaanlinna, Lounaksen talo, Kinnusen talo, Tapanaisen talo, Platanin talo...
Lappeenrantalaisten suosikkikivitalo keskustassa lienee Nordean vanha osa Kauppa- ja Valtakadun risteyksessä. Se valmistui Pohjoismaiden osakepankin konttoriksi vuonna 1914. Samana vuonna valmistui Koulukatu 12:een Kansallisosakepankin graniittilinna, joka sittemmin on otettu muuhun käyttöön.
Rakennettu Lappeenranta -kirjan noteeraamista pankkitaloista uusin on Handelsbankenin vuonna 2001 valmistunut talo Valtakadulla.

Liikenneympyrän vieressä on Lappeenrannan ehkä tärkeimpänä maanmerkkinä vesitorni, joka rakennettiin alunperin vuonna 1920. Sen vieressä kaupunkia kaunistaa vuonna 1930 valmistunut Peltolan koulu.
Vapaudenaukion laidalla kaupunkia rumentaa vuonna 1974 valmistunut maakuntakirjasto, joka kirjan mukaan edustaa betonibrutalismia. Tätä tyylisuuntaa edustaa muutama muukin keskustan rakennus.

Teollisuus on vahvasti luonut ja leimannut Lappeenrannan rakennuskantaa 1800-luvun lopulta alkaen. Paljon on ehditty purkaakin, mutta yhtiöiden vanhoja tuotanto- tai toimistotiloja, edustustiloja ja asuinalueita on vielä jäljellä.
Kaukaalla on tallella on monimuotoinen suojelutalojen kokonaisuus ja Kanavansuulla on harvinaisen ehyenä säilynyt sahan työntekijöiden asuinalue 1900-luvun alkupuolelta. Sen viereen valmistui vuonna 1999 asuntomessualue, joka Rakennettu Lappeenranta -kirjassa vain mainitaan.
Ihalaisen kaupunginosaan kuuluva Partekin asuinalue on tyyliltään yhtenäisenä rakentunut ja säilynyt rakennuskokonaisuus 1930-50-luvulta. Ehjä rivi Rikkihappotehtaan asuinrakennuksia löytyy Happotieltä.
Hakalin perukoilta taas löytyy perinteinen vapaasti syntynyt työväen asuinalue.
- Alueelle ominaisin ja alkuperäisin rakentamisen tapa näyttäisi olevan prosessi, elävä rakennus, todetaan Rakennettu Lappeenranta -kirjassa.
Perinteistä työväen asuinalueen atmosfääriä voi tavoittaa myös jalkautumalla esimerkiksi Tirilään tai Tykkiin.

Tyyppitalorakentaminenkin saa kirjassa tunnustusta. Sen jälkiä näkyy korttelikaupalla varsinkin rintamamiesten rakentamissa kaupunginosissa. Kesämäki on kirjan mukaan harvinaisen homogeeninen ja hyvin säilynyt sodan jälkeinen tyyppitaloalue.
Omanlaistaan arkkitehtuuria edustavat vanhan Saimaan kanavan rakennukset, joita on eniten jäljellä Mustolassa ja Mälkiällä.

Viime vuosikymmenien aikana rakennetut kaupunginosat kirja esittelee lyhyesti. Siinä vedetään pientaloalueiden lähemmän tarkastelun raja vuoteen 1960. Etenkin Lappeenrannan länsialueet on rakennettu enimmäkseen sen jälkeen.
Skinnarilassa turpoava yliopistoalue ja teknologiakeskus kuitataan kirjassa yhdessä kappaleessa. Paljon pitempään kerrotaan 1700-luvun alussa muodostetusta Kinnarin tilasta, jonka nykyinen pihapiiri on jäänyt Skinnarilan pientaloalueen keskelle.
Hyvästä syystä siitä puhutaankin. Kinnarin tila on antanut nimen koko kaupunginosalle ja enimmäkseen sen maille Skinnarila on rakennettukin.
Vastaavia kantatiloja löytyy muistakin Lappeenrannan kaupunginosista. Kaupungin juuret ulottuvat taajama-alueen laidoilla syvälle Lappeen emäpitäjän multiin.

Lähde: Kaija Kiiveri-Hakkarainen: Rakennettu Lappeenranta, kaupunginosat. Etelä-Karjalan museon julkaisusarja nro 28.
MINNA RAITAVUO
LEENA SALLINEN
 
Sanottu jo edellä, mutta sanotaan taas: Parhaita muistoja ovat muistot omassa muistissa. Niitä on suorastaan ihana muistella vanhempana, että silloin tuli tehtyä sitä ja sitä ja silloin ja silloin. Mikään esine ei korvaa omia muistoja.
 
Heh.. Mulla on pysyvä muisto Australian matkalta: Tekohampaat.. pysyypä loppuelämän ainakin mielessä se kokemus.. Mutta päivääkään en vaihtaisi pois:thumbs:
 
Rantarolexi ja oakleyn piraatti aurinkolasit ostettuna siltä jamaikalaiselta rihkaman myyjältä. Eikä saa tietenkään unohtaa kaikkia rihkamakoruja, joita ostetaan laukut täyteen. :D

Itse en ole mitään erityisempää, valokuvat ja videot on jees. Mukava katella ja fiilistellä sitten kotona niitä katsoessa.
 
No mä en kyl kerää kauheest matkamuistoja kun mä matkustan aikast paljon, oon nimittäin viimisen viikon aikana ollut Utrechtissa 2kertaa, kerran Saksassa, ja tänään Amsterdamissa. Sitten viimesen puolenvuoden ajalle mahtuu 2 saksanmatkaa ja Belgian reissu.. Hollannissa seikkailua sitten senkin edestä..

mä kerään lähinnä valokuvia saksan eri osavaltioista, koska se on mun lempimaa (okei, kuulostaa ehkä sairaalta:))
. Oon käynyt melkein kaikissa (11/16). (Baijeri, Hessen, Baden Württenberg, Thüringen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen, Berliini,Brandenburg, Niedersachsen...

Eli puutttuu Saarland, Bremen, Hampuri ja Schleswig-Holstein, ja Mecklenburg-Vorpommern... Kesäl tulee noista ainakin Schleswig-Holstein ja varmaan Hampuri, Ehkä Bremenkin.. Sit jäisi kaksi jäljelle nähtäviksi.. Niin, no on mulla erinäinen määrä saksa-paitoja, ja saksan maajoukkueen paita. Ja lompakko.. Ja rannenauha.. mut mä oonki Saksan ystävä..:)

Hollannissa en edes ole käynyt, kun Amsterdamissa, Haagissa, Rotterdamissa, Arnhemissa ja Utrechtissa. Eindhoven on jäänyt välistä. Belgiassa olen kerran ollut ja kohta menen Brysseliin..

Lähinnä matkamuistot on valokuvia jaoteltuna maittain ja osavaltioittain/provinsseittain ja kaupungeittain. En joka reissulta viitsi ostaa mitään, menisi niin liikaa rahaa.. Australiaan kun menen, minne on niin pakko päästä, sitte ostan kaikilla rahoilla Aussikamaa..:)

Edit.. lisäys.. Harmittaa muuten, että Itävallasta en ostanut mitään, kun maa on sinänsä ihan sairaan siisti.

Edit2. pitäkää sairaan intoilijaan, mut laskin just, et oo käyny 8.sassa kymmenestä suurimmasta kaupungista saksassa.... Ehkä mä oon keskittyny jopa liikaa saksaintoiluun..:) ja 20/25 suurinta.. lol
 
Yleensä en ole mitään matkamuistoja rahdannut kuvia lukuunottamatta, mutta jos sattuu jonkin mukavan sisustuselementin/yksityiskohdan löytämään maasta, jossa on lomalla/matkalla niin miksipä ei sellainen mukaan tarttuisi. Myös vaatteet/laukut/kengät... niin naismaista mutta juu. Kyllä nekin kantaa muistoja mukana ja kertoo oman tarinansa miten se mukaan lähti. :) *Nimim. kohta kolmas laukku ostettava, jotta tavarat mahtuu mukaan...*
 
Mikä olisi hyvä matkamuisto niin koti- kuin ulkomailla. Valokuvat ovat parhaasta päästä, mutta mitä muuta järkevää keksisi. Postikortit ovat aika mummomaisia.

Yksi hyvä olisi varmaankin videot. Oletteko paljon harrastaneet? DV-kamerat alkavat olemaan puoli-ilmaisia.

Digitaalikameroilla voi räpsiä kasoittain kuvia, itse tykkään kovasti. Toinen vaihtoehto on tietysti kauniisti kahvinvärinen vauva.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom