Makeutusaineet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaira
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.9.2003
Viestejä
227
Söörtsillä löysin kovin laihanlaisesti ylipäänsä _makeutusaineita_ etc. koskevaa keskustelua, joten jospa tässä sitä sitten pohtisi..

Keinotekoiset makeutusaineet ovat varmasti suurelle osalle palstalaisia arkipäivää. Itse ainakin tulee loppujenlopuksi kohtalaisen reilusti käytettyä aspartaamia sisältäviä tuotteita; mehukeitot, funlight, joskus sitä itseään suoraan purkista johonkin sörsseliin jne.. Kuitenkin kyseinen ainetta on parjattu vaaralliseksi, haitalliseksi ja kaikkea pahaa.. Tuleeko mitään mieleen? Olisiko syytä vain opetella olemaan käyttämättä kyseisiä mömmöjä?

Pisti vain toi asia mietityttämään, kun osui kohdalle mm. tällainen (joskin hyvin epävirallinen) sivusto, kertoen kaikkea kamalaa.. Tosin sitten ihan Elintarvikerviraston selostus tuotteesta oli vähemmän tuomitseva?!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kaira sanoi:
Söörtsillä löysin kovin laihanlaisesti ylipäänsä _makeutusaineita_ etc. koskevaa keskustelua, joten jospa tässä sitä sitten pohtisi..

Keinotekoiset makeutusaineet ovat varmasti suurelle osalle palstalaisia arkipäivää. Itse ainakin tulee loppujenlopuksi kohtalaisen reilusti käytettyä aspartaamia sisältäviä tuotteita; mehukeitot, funlight, joskus sitä itseään suoraan purkista johonkin sörsseliin jne.. Kuitenkin kyseinen ainetta on parjattu vaaralliseksi, haitalliseksi ja kaikkea pahaa.. Tuleeko mitään mieleen? Olisiko syytä vain opetella olemaan käyttämättä kyseisiä mömmöjä?

Pisti vain toi asia mietityttämään, kun osui kohdalle mm. tällainen (joskin hyvin epävirallinen) sivusto, kertoen kaikkea kamalaa.. Tosin sitten ihan Elintarvikerviraston selostus tuotteesta oli vähemmän tuomitseva?!

Juu. Aspartaami on masturbaation ohella yksi yleisimmistä sokeuden aiheuttajista. :)

Eipä ole hirmuisesti referaatteja tutkimuksiin. Ettei vaan olisi yksi lähde se tutkimus jossa aivosoluja lillui aspartaamiliuoksessa ?

ja yhdeltä tietolähteeltä:
*Fenyylialaniini* Vaurioittaa aivoja, vähentää serotoniinin määrää aivoissa, aiheuttaa syntymävikoja.

http://www.lysator.liu.se/~mitja/tmp/aspartaami.txt

Antakaa mun kaikki kestää :david:
 
JackOfAllTrades: Siis, ei ollut tarkotus hypettää mitään, vaan ihan mielenkiinnosta kyselin.. Ja noi "referaatit" ei ollu tarkotettu sensaatiohakuisiks hypetyksiks, vaan osu ihan sattumalta eteen ja pisti miettimään asiaa.

Muffy: _en vaan osaa_ -söörtsittää :wall: Mut kiitos kun joku osaa :)
Perehdynkin noihin threadeihin tässä..

Jos tämä olikin tässä, niin olkoon..
 
Olen tässä miettinyt, että ovatko makeutusaineet hyvä juttu? Niitä kun tuntuu olevan nykyisin kaikissa palautus -ja proteiinijuomissa...
Onko niiden käytöstä todettu haittavaikutuksia?
 
Aspartaami hajoaa elimistössä fenyylialaniiniksi ja se taas metanoliksi tms.

Aiheuttaa syöpää, määrä korreloituu suoraan nautittuun määrään. Pari kk sitten iso tutkimus tästä, tiede.fi:ltä bongasin. Lähivuosina EU direktiivi tms vastaava tulossa tuon suhteen.

Aspartaami pääsi aikoinaan markkinoille Coca Colan toimesta tutkijaryhmän kautta, jossa yksi tiimissä ollut henkilö kuului Coca Colan johtoportaaseen. Täydellinen eturistiriita siis.
 
Aspartaami hajoaa elimistössä fenyylialaniiniksi ja se taas metanoliksi tms.

Aiheuttaa syöpää, määrä korreloituu suoraan nautittuun määrään. Pari kk sitten iso tutkimus tästä, tiede.fi:ltä bongasin. Lähivuosina EU direktiivi tms vastaava tulossa tuon suhteen.

Aspartaami pääsi aikoinaan markkinoille Coca Colan toimesta tutkijaryhmän kautta, jossa yksi tiimissä ollut henkilö kuului Coca Colan johtoportaaseen. Täydellinen eturistiriita siis.

Tuohan on käsittääkseni vähän kiistan alla. Tutkimuksia tulee ja menee, ja kaikissa tulokset erilaisia. Tässä on ihan hyvää koostetta tutkimusten tuloksista ja kritiikeistä: http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy
 
EVIRA - Elintarviketurvallisuusvirasto -- Uusi tutkimus aspartaamin karsinogeenisuudesta julkaistu

Euroopan unionissa elintarvikkeiden lisäaineiden turvallisuuden arviointi on Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSAn tehtävä, joka todennäköisesti ryhtyy arvioimaan nyt julkaistua tutkimusta. EFSAn arvion valmistuttua Euroopan komissio ottaa kantaa siihen, onko aspartaamin käyttöä koskevia sääntöjä tarpeen muuttaa.

Kun EFSAn arvio tutkimuksesta valmistuu, Evira antaa tarvittaessa suositukset aspartaamin käytöstä.
 
Aiheuttaa syöpää, määrä korreloituu suoraan nautittuun määrään.
Niinpä. Kyse on siitä, voiko aspartamia nauttia esim. palautusjuomissa tai limsoissa siinä määrin, että nuo karsinogeeniset vaikutukset tulevat merkittäviksi. Pelkästään se, että aspartami metabolisoituu karsinogeeniksi aineiksi ei tarkoita yhtään mitään. Itse veikkaan, että sokerin haitat olisivat suuremmat esim. limsan normikäyttäjillä. Sehän on se mihin palataan jos aspartamit ym. kielletään.
 
Itse veikkaan, että sokerin haitat olisivat suuremmat esim. limsan normikäyttäjillä. Sehän on se mihin palataan jos aspartamit ym. kielletään.
Tuskinpa nyt sokeriin kokonaan palataan vaikka aspartaami kiellettäisiin. Tosin en tiedä mitä kaikkea tarkotat kun olet lisännyt tuon "ym" tuonne, mutta eiköhän ne aina jonkun uuden makeutusaineen keksi jota ei ole vielä tarpeeksi tutkittu. Kyllä noille light-limuille on sen verta kysyntää, että ne jotain keksii.
 
Tuskinpa nyt sokeriin kokonaan palataan vaikka aspartaami kiellettäisiin. Tosin en tiedä mitä kaikkea tarkotat kun olet lisännyt tuon "ym" tuonne, mutta eiköhän ne aina jonkun uuden makeutusaineen keksi jota ei ole vielä tarpeeksi tutkittu. Kyllä noille light-limuille on sen verta kysyntää, että ne jotain keksii.

Kysyntää on aivan varmasti. Tieto leviää hitaasti, enkä tarkoita aspartaamin mahdollisia haittoja, vaan...

Tätä

Makureseptoreiden toiminta saattaa selittää myös sen, miksi keinotekoiset makeutusaineet eivät ole purreet lihavuuteen odotetulla tavalla. Sekä sokerit että keinotekoiset makeutusaineet aktivoivat suoliston makureseptoreita, jolloin suolistohormonin ja SGLT1-nimisen proteiinin määrä kohoaa ja johtaa sokerien tehokkaampaan imeytymiseen suolistosta. Mitä useammin reseptoreita aktivoidaan, sitä enemmän sokeria imeytyy vereen ja sitä enemmän kaloreita henkilö saa.

Vaikka laihduttaja siis rajoittaisi sokerien käyttöä, makureseptoreiden aktivoituminen esimerkiksi asesulfaami-K:lla johtaa kulutetun sokerin tehokkaampaan imeytymiseen.
 
Itselleni tuli yllätyksenä, että kaikki nautitut kalorit eivät "imeydy" kehoon. Mikähän lie on tuo elimistön "hyötyprosentti" jolla syödyt/juodut kalorit päätyvät käyttöön, rasvaksi tai miksi tahansa. Ja että mitkä asiat hyötyprosenttiin vaikuttavat, miten paljon jne...
 
Aspartaami hajoaa elimistössä fenyylialaniiniksi ja se taas metanoliksi tms.

:anssi: Aspartaami on rakenteeltaan fenyylialaniini-asparagiinihapon metyyliesteri eli metaboliassa muodostuva metanoli syntyy tuosta metyyliesteri-haarasta eikä fenyylialaniinista.

Vaikka metanoli on suurina pitoisuuksina myrkyllistä, pienten pitoisuuksien haitallisuus on kiistanalaista mm. siksi, että monet hedelmämehut sisältävät luonnostaan enemmän metanolia kuin aspartaamilla makeutetun light-juoman metaboliassa syntyy.
 
Tuskinpa nyt sokeriin kokonaan palataan vaikka aspartaami kiellettäisiin. Tosin en tiedä mitä kaikkea tarkotat kun olet lisännyt tuon "ym" tuonne, mutta eiköhän ne aina jonkun uuden makeutusaineen keksi jota ei ole vielä tarpeeksi tutkittu. Kyllä noille light-limuille on sen verta kysyntää, että ne jotain keksii.

Keksitty jo. Mm. Coca Cola light:n makeutusaineeksi vaihdettiin vuonna 2006 sukraloosi.
 
Kysyntää on aivan varmasti. Tieto leviää hitaasti, enkä tarkoita aspartaamin mahdollisia haittoja, vaan...

Tätä

Makureseptoreiden toiminta saattaa selittää myös sen, miksi keinotekoiset makeutusaineet eivät ole purreet lihavuuteen odotetulla tavalla. Sekä sokerit että keinotekoiset makeutusaineet aktivoivat suoliston makureseptoreita, jolloin suolistohormonin ja SGLT1-nimisen proteiinin määrä kohoaa ja johtaa sokerien tehokkaampaan imeytymiseen suolistosta. Mitä useammin reseptoreita aktivoidaan, sitä enemmän sokeria imeytyy vereen ja sitä enemmän kaloreita henkilö saa.

Vaikka laihduttaja siis rajoittaisi sokerien käyttöä, makureseptoreiden aktivoituminen esimerkiksi asesulfaami-K:lla johtaa kulutetun sokerin tehokkaampaan imeytymiseen.

Hetkinen, väittääkö tämä oikeasti sitä että syödystä _sokerista_ osa normaalistikin poistuu alakautta imeytymättä? Kuitupitoiset ruoathan saattavat osin tulla läpi, mutta vaikka lightlimsalla kuinka "tehostaisi" suolen toimintaa niin onko vaikutus mitenkään niin merkittävä että sillä liikalihavuutta voisi alkuunkaan selittää... (Uskottavammalta maallikon korvaan kuulostaisi se insuliiniteoria eli makea maku nostaa insuliineja jotka puolestaan pudottaa verensokeria.)
 
Hetkinen, väittääkö tämä oikeasti sitä että syödystä _sokerista_ osa normaalistikin poistuu alakautta imeytymättä?

Sitä just. Itsellekin tuli yllätyksenä. Kyselin tuossa myöhemmin elimistön hyötysuhdetta, vielä ei ravintoeksperttejä/lekureita ole näkynyt...
 
Mutta miksiköhän Zero Colassa on taas vaihteeksi aspartaama. Oliko sukraloosi sittenkin huono idea. Cottifrutissa oli myös jossain vaiheessa sukraloosia. Nykyisin aspartaamia. Miksiköhän. Felix kuitenkin käyttää sokerittomassa ketsupissa ja suolakurkuissa sukraloosia.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom