Maidon pilaantuminen?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja TheLORD
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
6.8.2004
Viestejä
716
Tuli kaverin kanssa tinkaa että mikä maito säiilyy parhaiten pilaantumatta.
Minä väitin että rasvaton maito säilyy parhaiten ja hän väitti että se menee nopeimmiten pilalle.

Miten on oletteko huomanneet tai tiedättekö olenko oikeassa vai väärässä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Maitojuomat säilyvät tietääkseni aika hyvin. Ennen avaamista ei tarvitse säilyttää edes kylmässä.
 
Sumu sanoi:
Maitojuomat säilyvät tietääkseni aika hyvin. Ennen avaamista ei tarvitse säilyttää edes kylmässä.

Maitojuomat juu mutta perus maito on eri asia vissiin?


Edit: eikös maitojuomissa oo vaikka mitä seassa?
 
Omilla kokemuksilla maito tulee paskan makuiseksi älyttömän nopeasti, tosin ei ne kaapissa yleensä kauaa ehdi seisomaan..en voisi kyllä kuvitellakkaan säilyttäväni maitoa kotona pöydällä..

Kaupassa o monesti myyty ihan normi hintaan maitoa josta on parasta ennen päivä jo mennyt tai menee justiinsa..

Omilla kokemuksilla kaikki maidot menee vanhaks about samoihin aikoihin..
 
Guard sanoi:
Mitäs varten HYLA maito sitten kestää niin paljon pidempään kun normimaito?

Koska se on niin pahaa että tarvitaan enemmän aikaa saada sellane kurkusta alas ;)
 
Rasvainen maito härskiintyy kyllä nopeammin kuin rasvaton, eli nimenomaan rasvan takia. Muistaakseni HYLA maito iskukuumennetaan, eli pitäisi säilyä sen takia pidempään? Mene ja tiedä :D
 
Tässäpä vielä:

Valion UHT maidot iskukuumennetaan, jolloin maito kuumennetaan noin 140 asteeseen muutamaksi sekunniksi. Tuote pakataan aseptisesti täysin mikrobeilta suojattuna. Näin säilyvyys saadaan pitkäksi ilman säilöntäaineita. Iskukuumennuksesta käytetään myös nimitystä UHT-käsittely (Ultra High Temperature).

Iskukuumennettuja maitoja ovat:
Valio HYLA rasvaton maito, UHT
Valio HYLA kevytmaito UHT
Valio HYLA täysmaito, UHT
 
Tommy.. sanoi:
Tässäpä vielä:

Valion UHT maidot iskukuumennetaan, jolloin maito kuumennetaan noin 140 asteeseen muutamaksi sekunniksi. Tuote pakataan aseptisesti täysin mikrobeilta suojattuna. Näin säilyvyys saadaan pitkäksi ilman säilöntäaineita. Iskukuumennuksesta käytetään myös nimitystä UHT-käsittely (Ultra High Temperature).

Iskukuumennettuja maitoja ovat:
Valio HYLA rasvaton maito, UHT
Valio HYLA kevytmaito UHT
Valio HYLA täysmaito, UHT

löytyy myös Pirkalta ja Ingmannilta. Samaa tököttiä Valiota halvempaan hintaan.

Maitojuoma ei säily lämpimässä, koska se ei ole ilmattomassa tilassa kuten nuo UHT-maidot.
 
Okei, tarkennetaanpa hieman kokonaiskuvaa, koska usea näistä asioista on määrittelyiltään elintarvikelainsäädännön alaisia, mutun sijaan.. ;) :nysvä:

Maitoa, jota ei ole lämpökäsitelty, kutsutaan aina raakamaidoksi. Raakamaitoa käsitellään sitten Suomessa pääasiassa kolmella eri lämpökäsittelymenetelmällä. Nämä ovat pastörointi, UHT-käsittely eli iskukuumennus ja ESL-kuumennus.

Elintarvikelainsäädännön mukaan maidoksi saa kutsua tuotetta, joka on lämpökäsitelty vain kerran ja joka sisältää vain ainesosia, joita maidossa on luontaisesti. Näin ollen, mitä tahansa lisättyä komponenttia sisältävä tuote on maitojuoma. Tuo nimitys ei vielä sinällään kerro tuotteen säilyvyydestä mitään.


UHT-käsitellyt tuotteet säilyvät huoneenlämmössäkin kuukausia avaamattomina. Avaamattomat iskukuumennetut valmisteet säilyvät huoneenlämmössäkin jopa kuukausia. Tästäkään huolimatta UHT- lämpökäsitellyt tuotteet eivät kuitenkaan säily ikuisesti(no shit Sherlock?), vaan ne pilaantuvat säilyvyysaikansa jälkeen pääsasiassa niiden entsyymien vaikutuksesta, joita kyseinen lämpökäsittelykään ei kykene tuhoamaan.

ESL(Extended Shelf Life) –kuumennus taas on tekniikka, joka edustaa uusinta aseptista pakkaustekniikkaa, hetkellisesti korkeaan lämpötilaan kuumentamalla. BTW, tuo aseptinen pakkaaminen onkin sitten oma lukunsa, mielenkiintoinen sellainen, joka aivan varmasti tulee nostamaan päätään entisestään elintavikepakkaamisen puolella. ESL-tuotteissa maidon säilyvyys kylmässä (alle +8 asteessa) paranee huomattavasti tavallisiin pastöroituihin maitoihin verrattuna.
ESL –maitojen leima-aika eli aika valmistuspäivästä parasta ennen päivään on Suomessa 16 päivää.

Jeps, nyt vain sitten eri valmistajien pakkauksia kyttäämään, mikä maito on mitäkin, ja mikä on maitoa ja mikä maitojuomaa.. ;) :kippis1:
 
mulla on ollu sellainen käsitys että auringonsäteet pilaa kaikista herkimmin sen normimaidon...tai ainakin tekee siitä paskan makuista :urjo:
 
Suurin maidonmakuun vaikuttaja on ympäristö. Esim. avattu maito saa ihme maun jääkaapissa (avattuna), jos vieressä lepää sipulipaistos.
 
Tommy.. sanoi:
Rasvainen maito härskiintyy kyllä nopeammin kuin rasvaton, eli nimenomaan rasvan takia. Muistaakseni HYLA maito iskukuumennetaan, eli pitäisi säilyä sen takia pidempään? Mene ja tiedä :D


Eli minä siis olin oikeassa Jee :rock: :rock: :rock:
ja kaverini on :david: :david:
 
miQ sanoi:
Koska se on niin pahaa että tarvitaan enemmän aikaa saada sellane kurkusta alas ;)

:lol2: Oman kokemukseni perusteella nuo UHT-hylamaidot säilyvät avaamattomana pitkästi yli päiväyksenkin (~1 kk on juotu) kun taas nuo "tuoreet" hylamaidot säilyvät siihen parasta ennen päiväykseen. Olen myös luullut, että tavalliset maidot säilyvät sitä paremmin, mitä enenmmän nissä on rasvaa. Vaan kyllä näin kesäaikana maidot happanevat paljon nopeampaan kuin talvella.
 
No tänä aamuna totesin ettei tuo HYLA maito kauhian hyvin säily. PArasta ennen-päivämäärä meni varmaan pari viikkoa sitten mutta oli suljettuna melko pitkään. Sekoitin aamukahviin, kummastelin miksei tullut väriä... kaadoin lisää.. kai se nyt kelpaa, tuumasin ja huitasin naamariin. Pohjalla olikin pieni shokkikerrostuma jotain ällöä maitovanukasta. Joka ei edes mennyt lavuaarista alas.
Mä en enää usko teitä. :lol2:
 
tsebula sanoi:
Ei, siitä on ainoastaan poistettu laktoosi.

HYLA maidosta on oikeastaan vaan pilkottu valmiiksi laktoosi, eli maitosokeri. Näin saadaan se imeytymään ihmiseen jolla ei ole kyseistä laktoosin hajottaja entsymaattia elimistössä :rock:
 
mappana sanoi:
Suurin maidonmakuun vaikuttaja on ympäristö. Esim. avattu maito saa ihme maun jääkaapissa (avattuna), jos vieressä lepää sipulipaistos.

Antakaas kun toistan itseäni: Maidon (ynnä muiden elintarvikkeiden) pahin vihollinen on ILMA. Eli se juttu mitä hengitetään!!!
 
Tommy.. sanoi:
HYLA maidosta on oikeastaan vaan pilkottu valmiiksi laktoosi, eli maitosokeri. Näin saadaan se imeytymään ihmiseen jolla ei ole kyseistä laktoosin hajottaja entsymaattia elimistössä :rock:

Tsebula taisi puhua maitojuomasta(laktoositon), ja sä HYLA maidosta. Ei ole sama asia
 
Art2 sanoi:
Tsebula taisi puhua maitojuomasta(laktoositon), ja sä HYLA maidosta. Ei ole sama asia

Eikö? Enpäs olisi arvannut... Ei ollut mainintaa kumpaa tarkoitetaan, eli oli vain tuollainen välihuomautus.. :offtopic:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom