Päätin liittyä tähän trediin, koska saatan olla ensi vuonna itsekin samassa tilanteessa, jos tänä vuonna ei onnista
Kaiken A ja O valintakokeissa on kuitenkin loppujenlopuksi oma asenne ja sisu. Vahva mieli vie heikon kehon viimekädessä pidemmälle kuin vahva keho vie heikon mielen. Ei nuo fyysiset testit nyt mitenkään ylivoimaisen rankat olleet ja tämä kannattaakin takoa itselle päänuppiin jo varhaisessa vaiheessa. Ylimielisyyttä ei kuitenkaan kannata harjoittaa, koska se varmasti karsiutuu pois viimeistään siinä vaiheessa kun vedätte sukset jalkaan.
Itse ehtisin testejä varten treenata kunnolla vain noin 7-8 kk. akillesjänteen repeämisestä johtuen, mutta ilmeisesti jotain tuli tehtyä oikein kun jaksoin ne testit läpi puuskuttaa. Viimeiset n. 3½ kk. vietin enimmäkseen kuntosalilla ja altaassa johtuen huonosta uimataidostani. Viime kesänä tuli puolestaan tehtyä aerobista joskus hieman liiankin rankalla kädellä.
Mitä itse treeniin tulee niin kannattaa yhdistellä vähän kaikkea, mutta pitää pääpaino kokoajan sillä aerobisella kestävyysharjoittelulla. Kuitenkin mielestäni kuntosalitreenaamisen hyötyä esim. lihaskuntotestissä ei voi kieltää, jos sitä on tehty sopivassa määrin aerobisten yhteydessä. Itse huomasin punttauksen hyödyt ainakin leuoissa, vatsoissa ja punnerruksissa sen jälkeen kun muutin puhtaasti aerobisen ohjelmani sisältämään mm. penkinnostoa, painotettuja leuanvetoja, punnerruksia levypaino selän päällä, vatsoja lisäpainoilla jne.
Viimeiset pari kuukautta ja valintakokeet osoittivat kuitenkin, että itse oli tullut käytyä vähän liikaakin puntilla (kävin/käyn noin 3-4 kertaa viikossa) ja se hyöty minkä sain siitä lihaskuntotestiin (täydet pojot kaikista muista paitsi vauhdittomasta pituudesta 2p.) menetin reppujuoksussa (16p.). Bulkkilihasta ei siis kannata hankkia liikaa, näytti se kuinka hyvältä peilissä tahansa.
Siellä punttiksella kannattaa käydä korkeintaan se 3x viikossa ja asettaa pääpaino punnertamiselle, vatsoille, leuoille jne. Hiihtoa kannattaa harjoitella paljon ja jos mahdollista SA-Int. mallisilla suksilla ja "monoilla". Suosittelisin myös pitämään sellaisia treenipäiviä ainakin yhden viikossa, jolloin yhden päivän aikana käytte esimerkiksi kuntosalilla, juoksette tai pyöräilette ja uitte ja jos mahdollista käytte hiihtämässä. Näin itse tein viime kesänä poislukien hiihto ja aerobinen kunto kohisi nopeasti, kyseinen valmentaa myös hyvin valintakokeiden rasitusta varten.
Jos itse olisin ohjelmaani jotenkin näin jälkikäteen saanut muuttaa niin olisin lisännyt hiihdon, reppujuoksun ja kävelyn, sekä uinnin määrää huomattavasti. Älkää luulkokkaan, että se uinti tulee olemaan helppoa. Se oli ainakin meillä heti reppujuoksun jälkeen ja siirtyminen Utin jäähallilta uimahallille suoritettiin juosten (huom. tämän vuoksi ei kannata pakata liikaa rompetta mukaan. Itse tein tämä virheen ja se kostautui
), jolloin syke oli jo kiitettävän korkealla hallille tultaessa. Harjoitelkaa sitä kroolia paljon.
Hyvä kikka leuanvetojen määrän lisäämiseen on hommata ovenkarmeihin ruuveilla kiinnitettävä leuanvetotanko esim. wrange.fi:stä ja joka kerta kun kävelet huoneeseesi tai sieltä ulos vedät sen 10 leukaa. Tälla tavalla tulee välillä aika huimiakin toistomääriä päivässä
PS. Testeihin kannattaa todellakin ottaa mukaan riittävästi energiajuomaa ja patukoita. Ja oman vatsan reaktiot näihin kannattaa testata jo hyvissä ajoin.