Liian paljon vitamiineja?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Massiwe
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Powerhousu sanoi:
Apteekissa myyjä-täti kertoi että älä sitten kovin kauaa käytä c-vitamiiniakaan puteen suurina annoksina, koska sekin kuulemma alkaa kerääntymään vaikka vesiliukoinen onkin. En tiedä sitten onko hölynpölyä vai ei.

Minulla on epämääräinen mielikuva, että pitkään jatkuva hyvin runsas c-vitamiinin saanti voisi altistaa virtsakiville (vai oliko se munuaiskiville?). Joskus vissiin jostain olen tällaista kuullut/lukenut... Paino siis sanoilla "pitkään jatkuva" ja "hyvin runsas", tuskinpa jostain 500mg:n cevi-tabsista on mitään haittaa, vaikka niitä nappailisi vuodet läpeensä.

Ja jos ym. on silkkaa soopaa, höpönlöpöä ja potaskaa, niin älkää kovin kovasti lyökö :nolo:
 
gid sanoi:
Mitä mieltä podarit on esim. Multivita -tableteista tai vastaavista perusvitamiinivalmisteista, jotka tulevat perus-turakaiselle mieleen ensimmäisenä kun puhutaan vitamiineista?

Kuten edellä jo todettiin, se yksi tabletti ei riitä urheilevalla mihinkään ja useampi kerralla alkaa tulemaan jo aika kalliiksi. Että vitamiinilisänä tuskin mitään muuta vikaa kuin tuo hintapuoli.
 
Minulla on epämääräinen mielikuva, että pitkään jatkuva hyvin runsas c-vitamiinin saanti voisi altistaa virtsakiville (vai oliko se munuaiskiville?).

Eikös tuo (tai joku muu vastaava ongelma, en muista niin tarkkaan) tule ongelmaksi silloin, kun kalsiumia tulee liikaa? Liika kalsium voi myös estää muiden aineiden imeytymistä. Varsinkin magnesiumin saannin kanssa kannattaa olla tarkkana, jos maitoa tulee kitattua esim. litrakin päivässä. Muutenkin magnesium on ihan liian aliarvostettu lisäravinne ;)

Mutta mun tietääkseni tuo C-vitamiini tosiaan jossakin määrin varastoituu. Muistaakseni siitä sai mitattua pitoisuuksia vielä 2 kk sen jälkeen kun sitä ei enää oltu otettu lisää. Mutta eipä siitä kai mitään oleellista haittaa ole noiden mainittujen lisäksi, jotkin eläimethän tuottavat sitä itse ihan kudosten kyllästymisrajalle saakka.
 
Joltain apteekissa notkuvalta valkotakkiselta tädiltä kuulin että liiallinen C-vitamiini laskee lihasnesteen pH:ta. Happoahan se on.

Tosin kalkki (virtsakivet) liukenee nimenomaan happamissa olosuhteissa joten enpä tiedä. Tulee tuota C-vitamiinia kuitenkin semmoiset 1500mg päivässä pelkästään noista napeista joita syön. Ilmankos olen aika hapan tyyppi ;)
 
Itsekin apteekin tädiltä kysäisin c-vitamiinista ja se sanoi, että vaaralliseksi se menee kun otetaan useamman gramman päiväannoksia, 1000mg päivässä oli sen mukaan täysin vaaraton annostus.
Noista Multivitoista: ei kai ne silleen huonoja oo mutta jotkut pitoisuudet kovin pieniä.
Ite otan Multivita Plussan aamulla ja illalla + 15 mg sinkkiä aamulla + 500 mg C-vitamiini aamulla ja illalla jos muistaa/jos reeni.
 
No tarkalleen ottaen otan aamulla:

1 x Berocca plus
2 x Möllerin kalaöljykapseli. Pakko ottaa kapseleina, muuten :urjo:
1 x Calsichew (500mg) Ei tule juotua maitoa pahemmin.
1 x Multivita plus
1 x Magnesium (85mg) Tätä on Berocassa ja Multivitassa myös.
1 x Sinkki (15mg)

Ja jossain muussa vaiheessa päivää koska rautaa ei mielellään kalsiumin kanssa.

1 x Rauta (100mg)
1 x C-vitamiini (500mg) Auttaa raudan imeytymistä.
 
Ihan vaan tuosta vitskujen ottamisen ajankohdasta kysäisen.

Vaikka aamulla on katabolisessa tilassa ja on hyvä ottaa sitä ravintoa nassuun, niin eikö riitä, että syö proteiinipuuron ja pari hedelmää aamulla, mutta sitten ennen treeniä ottaa ne sinkit ja vitamiinit ja magnesiumit sun muut? Koska eihän sillä periaatteessa ole väliä ottaako ne aamulla vaiko ennen treeniä, jos syö jaksottaisesti päivän mittaan. Mielipiteitä? Tähän asti olen ottanut ne aamulla.

Outoa kun kysyn tätä kun kerta tuossa aiemmassa postissa sanoin vitamiinien ottamisesta treenin jälkeen, tuli vain mieleen.
 
D-vitamiinista vielä lisää

Googlettamalla haettua:

D-vitamiinin vähimmäistarve on aikuisilla: 5 mikrog/vrk (200 KY)

D-vitamiini on liika-annoksina toksinen. RDA:n suosituksiin nähden kymmenkertaiset päiväannokset johtavat myrkytysoireisiin.

D-vitamiinimyrkytyksen oireet ilmenevät yleensä heikkouden tunteena, päänsärkynä, pahoinvointina, oksenteluna ja ripulina. Potilaalla on jatkuva jano ja polyuria. Krooninen myrkytys johtaa pysyviin kalkkiutumiin virtsateissä, verisuonissa, keuhkoissa, lihaksissa ja ihossa.

-------------

Eli käytännössä 2000KY päiväannokset olisivat jo ns. game over? Auringosta saa kesäaikaan sen 200KY helpolla, litrasta maitoa saman annoksen. D-vitamiiniahan varastoituu elintarvikkeista saatuna ylimäärin ihon kautta tuotettuun verrattuna (ihon kautta ei koskaan yliannosta?). Mitenkä tämä nyt sitten käytännössä.. jos/kun tulee käytettyä 1,5-2,5l maitoa vuorokaudessa, onko mahdollisuutta saada kesäaikaan kalkkiutumia aikaiseksi? Ei oikein kiinnostaisi. Vai onko kulutus niin suuri kuitenkin, että alle 10x päiväannoksella D-vitamiinia ei MILLÄÄN AIKAVÄLILLÄ pääse kertymään elimistöön liikaa? Tätä infoa en löytänyt mistään.

Enkä sitäkään, mikä urheilijalle olisi oikea "päiväannostus" auringosta saadun lisäksi. Eikö elimistö siis ehdi auringonvalosta muodostamaan urheilijan tarpeen mukaan D:tä? Löysin vain maininnan, että fyysisessä rasituksessa tarve _saattaa_ suurentua, mutta ei mitään tarkempaa. Nuo myrkytysoireet ovat oksentelua lukuunottamatta niin ympäripyöreitä, että niitä kenellä tahansa paljon treenaavalla taatusti ajoittain löytyy jo muutenkin, itselläni ainakin.
 
minulle lääkäri sanoi näin anemiaani viime keväänä:
olet paljon auringossa --> d-vitamiina---> calsium imeytyy helposti, ja kun maitoa menee 2l päivässä... ja calsiumhan hankaloittaa raudan imeytymistä.
Ratkaisu: aamupallala c-vitamiiniä(helpottaa raudan imeytymistä)+rautaa, ja ei juuri ollenkaan kalsiumia(maitotuotteita.)

hemoglobiini 120-150 kuukaudessa nousi, tosin alla saattoi olla ylikuntoa ja pidin tuossa 3vk urheilematta.
 
Vaikka aamulla on katabolisessa tilassa ja on hyvä ottaa sitä ravintoa nassuun, niin eikö riitä, että syö proteiinipuuron ja pari hedelmää aamulla, mutta sitten ennen treeniä ottaa ne sinkit ja vitamiinit ja magnesiumit sun muut? Koska eihän sillä periaatteessa ole väliä ottaako ne aamulla vaiko ennen treeniä, jos syö jaksottaisesti päivän mittaan. Mielipiteitä?

No magnesium on ainakin sellainen, joka kannattaa ottaa päivän viimeisellä aterialla, jotta magnesiumia on sitten yöllä reippaasti saatavilla, eikä tarvii purkaa luustosta. Muutenkin nuo kannattaa ottaa aina ruoan kanssa, niin imeytyvät paremmin. Ja tosiaan ei välttämättä kannata maitotuotteilla huuhdella tableteita alas. Ja jos vetää isoja annoksia (mitä tahansa) niin kannattaa jakaa annoksia päivän mittaan, kerrallaan ei imeydy kuin tietyn verran.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Olen ostamassa vitamiinejä lisää ja lueskentelin aikaisemmista thredeistä, että prolabin training paks olisi paras vitamiinin lähde? Ohessa vitamiiniarvot. Muutamat arvot ovat jopa yli 50 kertaisia normaalipäivä tarpeisiin nähden. Onko enää järkeä ottaa näin kovaa tavaraa? Treenaan kyllä tosissaan 3-4 krt/vko puntteja ja 2-3krt/viikko 1-1,5h aerobista päälle. Treenatessa vedän kaikki sarjat täysillä loppuunasti paitsi lämmittelyt. Painoni on n. 86kg ja penkiltä pitäisi nousta tällä hetkell 115kg. Käytän muuten kreaa, protskua, glutaa, maltoa ja vielä huomenna FAST vitamins. Olen treenannut nyt n. 2,5kk.

Supplement Facts
Serving Size: 1 pak

Amount Per Serving % Daily Value*

Vitamin A (as Retinal Acetate) 10,000 IU 200%
Vitamin C (Ascorbic Acid) 1,000 mg 1667%
Vitamin D (as Ergocalciferol) 400 IU 100%
Vitamin E (as d-Alpha Tocopheryl Succinate) 400 IU 1333%
Thiamin (as Thiamin HCl) (Vitamin B-1) 100 mg 667%
Riboflavin (Vitamin B2) 100 mg 5882%
Niacin (as Niacinamide) 100 mg 500%
Vitamin B6 (as Pyridoxine HCI) 100 mg 5000%
Folic Acid 400 mcg 100%
Vitamin B12 (as Cyanocobalamin 100 mg 1667%
Biotin 100 mcg 33%
Pantothenic Acid (as d-Calcium Carbonate) 100 mg 1000
Calcium (as Calcium Carbonate) 400 mg 40%
Iron (as IronOxide) 15 mcg 83%
Iodine (from Kelp) 75 mcg 50%
Magnesium (as Mangesium Oxide) 250 mg 62%
Zinc (as Zinc Amino Acid Chelate) 11 mg 73%
Copper (as Copper Amino Acid Chelate) 1.5 mg 75%
Manganese (As Manganese Amino Acid Chelate) 50 mg 2500%
Chromium (as Chromium Picolinate) 24 mcg 20%
Potassium (as Potassium Chloride) 20 mg 1%
Boron 1.5 mg *
Glutamic Acid (as L-Glutamic Acid HCI) 50 mg *
Betaine HCI 50 mg *
Choline (as Choline Bitartrate) 100 mg *
PABA 100 mg *
Inositol 100 mg *
Lemon Bioflavonoids 100 mg *
Lecithin 1,200 mg *
 
Miuku sanoi:
Mutta mun tietääkseni tuo C-vitamiini tosiaan jossakin määrin varastoituu. Muistaakseni siitä sai mitattua pitoisuuksia vielä 2 kk sen jälkeen kun sitä ei enää oltu otettu lisää. Mutta eipä siitä kai mitään oleellista haittaa ole noiden mainittujen lisäksi, jotkin eläimethän tuottavat sitä itse ihan kudosten kyllästymisrajalle saakka.


Sanoisin, että liikumme aihepiirissä, josta emme vielä nykypäivänä tiedä tarpeeksi sanoaksemme mitään kovinkaan eksaktia.
C-vitamiinin suojaavaa vaikutusta on hypetetty jokseenkin liikaa. Hyvin kontrolloituja tutkimuksia ei juurikaan löydy, joiden perusteella voisimme sanoa C-vitamiinin ehkäisevän rappeuttavien sairauksiemme esiintymistä.

Mitä flunssan hoitoon C-vitamiinin osalta tulee, lienee tällä hetkellä konsensus se, että ennalta ehkäisevä vaikutus on vähintäänkin epäselvä. Tietyissä tutkimuksissa C-vitamiinin on todettu lyhentävän sairausaikaa jonkin verran, kyse on kuitenkin vain muutamista päivistä (Douglas RM et al. , 2000).

Mitä C-vitamiinin annostukseen tulee, niin jälleen liikumme edelleen jokseenkin epäselvällä alueella. Missään nimessä mega-annoksien käytölle ei löydy vahvoja perusteluita, ainakaan tällä hetkellä, päin vastoin. C-vitamiinin mega-annokset on myös yhdistetty mahdollisten virtsakivien muodostumiseen, joskin kyse lienee monen tekijän summasta. Kyse ei niinkään ole tuosta varastoinnista, vaan pikemminkin mahdollisen antioksidatiivisen vaikutuksen kääntymisestä pro-oksidatiivisen puolelle. Se, missä tuo "raja" kulkee, on ainakin vielä epäselvää, mutta grammamääräiset annostukset lienevät jo liioittelua, lähes joka aspektista.

Mielenkiintoinen yksityiskohta liittyen annosmääriin on ollut myös ainakin eräissä tutkimuksissa tehty havainto siitä, etteivät annosmäärät välttämättä suoranaisesti korreloi plasman c-vitamiinitasojen kanssa (vaan pikemminkin nousisivat kohti tiettyä max. tasoa).
Esimerkiksi kun eräässä tapauksessa päiväannos nostettiin 200 milligrammasta 2500 milligrammaan, plasman c-vitamiinitaso nousi vain 12mg/L:sta 15mg:L:aan (Blanchard J. et al., American Journal of Clinical Nutrition 1997).

Jep, sellaista yleistä spekulatsioonia taas. :david:
 
Jasonin postiin viitaten niin samaa mieltä pitkälti, MUTTA voimaharjoittelun yhteydessä useampien satojen mg-annosten on kait ihan tutkimuksissakin todettu edistävän palutumista etenkin tukikudoksissa elikkästen jänteet, lihaskalvot, rusto?

eedit: eli siis edelleen minunkin aiheena C-vitamiini.
 
Oletteko te, jotka vedätte noita (vesiliukoisia) vitamiineja hurjia määriä, homanneet että hien haju olisi muuttunut jotakin pistävämmäksi?

Vesiliukoisten vitamiinien ylimääräthän (kai?) tulevat ulos virtsan ja hien mukana. Itse olen ollut huomaavinani, että puolen vuoden vitamaxin (~5g/vrk) käytön jälkeen treenivaatteet haisee merkittävästä pahemmalle. Kusikin on keltasemapaa kun ennen tuota vitamaxin syömistä. Ja kyllä, vettä/nestettä juon mielestäni riittävästi.
 
venus sanoi:
Olen ostamassa vitamiinejä lisää ja lueskentelin aikaisemmista thredeistä, että prolabin training paks olisi paras vitamiinin lähde?

Muistelisin että tätä tuotetta ei saa enään myydä.. Liikaa vitamiineja.
 
C-vitamiinista sen verran, että jossain kirjassa olis suositus urheilijalle 2000-5000 mg vuorokausi. En millään muista nimeä, mutta ihan yliopistossa ravitsemusta opiskelevan kurssikirja.
 
Niin varmaankin, mutta urheilijalla taidetaan tarkoittaa noissa tieteellisissä tutkimuksissa ammatikseen treenaavaa, jonka kulutuskin on sitten merkittävästi suurempaa kuin meillä tavallisilla jampoilla.

Nyt käytin sanaa "jamppa" ensimmäistä kertaa tällä foorumilla ja mieleen tuli Jamppa Tuomisen Kärpät on rautaa! Jeejee!

Eniveis: tavalliselle kuntoilijalle riittää aivan hyvin 500mg tuota askorbiinihappoa vuorokaudessa.

"Eräät ravitsemusasiantuntijat katsovat, että C-vitamiinia pitäisi saada 100 - 200 mg/vrk, jotta elimistön C-vitamiinivarastot pysyisivät täynnä."
 
Juster sanoi:
...jossain kirjassa olis suositus urheilijalle 2000-5000 mg vuorokausi. En millään muista nimeä..

Mikään virallinen taho ei suosittele tuollaisia määriä. Yksittäiset tutkimukset ovat asia erikseen. :) Lainaan tässä muutaman otteen urheiluravitsemus-gurujen, Jose Antonion ja Jeffrey R. Stoutin teoksesta "Sports Supplements", joka muuten toimii sarjassaan erinomaisena lähdeteoksena(TJEU) yksittäisiin urheiluravitsemussupplementteihin:

"Vitamin C and exercise studeis generally indicate that intakes of various athletes should be in the 200-500mg/day range. Minimal evidence shows that intake of ascorbic acid above 1000mg daily in benefical to a person in general or even to athletes specifically.

Immune system modulator:

Although supplementation of vitamin C has been shown to enhance certain aspects of immune function, this does not appear to result in a reduced incidence of common cold in humans(Hemila H, 1997) or a reduced incidence of influenza in an animal model(Ganguly,1988). However, a recent rewiev of placebo-controlled trials suggest that vitamin C may decrease the duration of severity of the common cold in certain populations(Hemila, 1999, 2004*).

Saman suuntaisiin näkemyksiin törmää aika usealla taholla. Nuo aiemmin mainitut Olympiakomitean (maltilliset?)suosituksen menevät samaan linjaan.
http://www.noc.fi/valmennus/urheiluravitsemus/vitamiinit_ja_mineraalit/
http://www.noc.fi/valmennus/urheiluravitsemus/vitamiinit_ja_mineraalit/c-d-ja_e-vitamiinit/


Mainittakoon vielä, että suurella fyysisellä rasituksella tarkoitetaan usein esimerkiksi ultra-maraton-suorituksia, taikka maraton-juoksijoita ja mega-annoksia on tutkittu pitkälti juuri näissä ryhmissä.
On sanomattakin selvää, että kun c-vitamiinisupplementaatiota on tutkittu vielä varsin vähän voimaurheilijoiden parissa, ei mitään selkeitä rajoja voida vetää ainakaan vielä. Kyllä näitä mega-annoksia on silti hypetetty melkoisesti liikaa tähänastisen tutkimustiedon valossa, IMO. Tulevaisuus näyttäköön, siihen asti lienee paras pysytellä niissä "rajoissa", jotka meillä nyt on(?).

Tossa melko uutta lupaavaa tutkimusta aiheesta:
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Jun;15(3):279-90
Vitamin C supplementation affects oxidative-stress blood markers in response to a 30-minute run at 75% VO2max

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...d&dopt=Abstract&list_uids=16131698&query_hl=1



:kippis1:


*Hemila 2004
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...d&dopt=Abstract&list_uids=15495002&query_hl=1
 
Back
Ylös Bottom