lihasten kokoon liittyvä juttu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
11.2.2008
Viestejä
130
Eli minä olen sellasta miettinyt että kertooko lihasten koko suoraan kuinka voimakas joku henkilö on? Vaik onko se paljon monimutkasempaa? Voiko pienemmät lihakset olla voimakkaammat? Ja painaako isommat lihakset enemmän vaikka ei ois niin voimakkaat? Yritin ettiä tästä tietoa ja jotain löysin mutta en oikein ymmärtänyt koko asiasta mitään:(
 
Ei tartte olla isot lihat jotta olisi voimakas. Esimerkkinä aasialaiset painonnostajat(vaiko voimanostajat?) Eipä voimalla taida olla väliä lihaksen painoon.

Iso lihas kylläkin helpottaa voiman kasvattamista.
 
Pienemmät lihakset voivat olla vahvemmat kuin isot (vrt. voimanostaja ja kehonrakentaja). Isot lihakset myös luonnollisesti painavat enemmän kuin pienet :wtf:

Kyllä se lihasten koko silti jotain osviittaa antaa henkilön voimatasoista ainakin jos tavallisia pulliaisia tutkiskelet. Lihaksikkaampi kaveri on todennäköisesti riskimpi kuin narumpi herra jos kumpikaan ei ole juuri treenannut.
 
mut mikä siinä on se logiikka? millä tavalla kehitetään voimaa ja millä tavalla kokoa? niinkun miten se eroaa? ja millä tavalla se anatomia toimii?
 
Jos nyt en aivan väärin ole ymmärtänyt niin lihasta/massaa tulee, kun rikotaan lihasta/säikeitä/soluja/jotain ja annetaan niiden parantua, eli tulla isoimmiksi ja kestävimmiksi, ns. välipäivät. Voimaa haettaessahan on taas kyse hermostollisesta treenista ja koetetaan tehdä hermostosta voimakkaampaa rikkomalla sitä vähän isommilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla, kuin bodauksessa. Ja saa oikaista, kun en tätä oikein omin sanoin osaa hyvin selittää, vaikka itse tiedänkin tämän:)

Ps. Ja kannattaa varmaan tuota söörziä koittaa, kun sieltäkin tästä asiasta aivan varmasti tietoa löytyy. Ettei tulisi aivan turhia threadeja.
 
Tämä on näitä voimailun/kehonrakennuksen peruskysymyksiä (koko/voimasuhde verrattuna eri henkilöihin , eri tyyppisiin treeneihin ja millasta treenitaustaa takana ja kuinka kauan tai ehkäpä yhdistelmä kumpaakin/erilaista treeniä sekaisin, eri kausia) johon loppuen lopuksi tuskin kukaan tietää vastausta tarkalleen. Yleisiä ohjeita on toki, mutta tarkkoja ei.

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=30019
 
mut mikä siinä on se logiikka? millä tavalla kehitetään voimaa ja millä tavalla kokoa? niinkun miten se eroaa? ja millä tavalla se anatomia toimii?
Kaikki treenaus kasvattaa viimekädessä lihasmassaa jos on vain kaloreita tarpeeksi saatavilla.

Perinteiset "massatreenit" eli toistot välillä 6-15 kasvattaa teoriassa sen pumpin yms. kautta lihassoluissa enemmänkin sellaisten "ei-supistuvien" elementtien kokoa. Tämä kasvu on yleensä nopeampaa mutta poistuukin nopeammin treenitaukojen aikana (puhutaan tauoista vuosien mittakaavassa).

Voimatreenit (toistot 1-5, useampia melko freshejä sarjoja, useammin viikossa treeniä) taas keskittyvät pääasiassa supistuvien elementtien kasvattamiseen (mikäli kaloreita on) ja hermoston tehokkuuden parantamiseen. Kaloreita voidaan rajoittaa esim. ihan siistä syystä että halutaan pysyä tietyssä painoluokassa. "Voimalihas" kasvaa hitaammin mutta on "tiheämpää" eikä välttämättä turpoa pumpissa niin järkyttävästi.

Ota toki huomioon että tuskin koskaan treenaat puhtaasti vain toista em. ominaisuuksista vaan aina tulee hieman molempia. Varsinkin nuo massatreenit kyllä lisäävät myös voimaa ainakin treeniuran alkupuolella. Ihan toimivaa on myös sisällyttää molempia metodeja treeniviikkoon, esim. 2-jakoisella on helppo pitää kaksi voimapäivää (haitarina esim. 3-8x3-6) ja kaksi pumppailupäivää (2-5x8-15) viikossa.

Näin minä olen asian ymmärtänyt. Korjatkaa jos olen väärässä.
 
Karkeasti nuo toistoalueet menevät näin (osa termeistä englanniksi) :

1-3 toistoa pääasiassa hermoston kehitystä. Hyvin vähän tai ei ollenkaan lihaskasvua aiheuttavaa pienen työmäärän vuoksi.

3-5 toistoa myofibral and sarcomere hypertrophy and very little sarcoplasmic hypertrophy. (eli hyvin voimaa, vähän massaa)

5-10 toistoa Myofibral, Sarcomere, and Sarcoplasmic Hypertrophy. Paljon lihasta ja voimaa toistoalueen sisällä, mutta ei suurta vaikutusta ykkösmaksimiin.

10-15 toistoa Some Sarcoplasmic with little Myofibral and Sarcomere Hypertrophy. Uupumuksen ja maitohapon kertymisen vuoksi lihaskasvu ei enää kovin voimakasta tällä toistoalueella. Voimaa ei pitäisi tällä juuri tulla.

Yli 15 toistoa Capillary density increases with little Sarcoplasmic growth with rep ranges above 15. Eli jonkin verran lihaskasvua, enimmäkseen kestävyyttä tällä toistoalueella. Voimaa ei.

Kaikkia noita toistoalueita olisi hyvä käyttää ainakin silloin tällöin vaihtelun ja elimistön tietynlaiseen rasitukseen turtumisen vuoksi. Yksilöllisiä eroja on varmasti paljon, eli jollain toimii pitkätkin sarja hyvin, mutta kuten sanottu, tämä on karkea jako.
 
Noi toistomääräthän on sitten muuten vain ohjeellisia. Ratkaisevaa on se kokonaisaika, jonka lihas on rasituksen alla. Noilla toistomäärillä pyritään vain antamaan sellainen helposti muistettava ja salilla sovellettava tapa vaihdella suoritusaikaa. Eli jos sä teet 15 toistoa hemmetin nopeasti, niin vaikutus on eri kuin jos teet saman toistomäärän rauhallisesti.

Jotkut ekspertithän kuten Poliquin antavat ohjeissaan toistojen lisäksi suoritusajan esimerkiksi tyyliin 4110 (4 sekuntia alas, 1 sekunnin pito alhaalla, 1 sekunnin nosto ja seuraava toisto heti perään), jolloin yksi toisto vie 6 sekuntia. Tämä ei kuitenkaan ole kovin kätevää käytännössä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mites tuon vatsan kanssa, löysin jostain tuon tehokkaan vatsatreenin jossa sovelletaan tuota ylätaljaa. Toimiiko siinäkin sama systeemi kuin voima/lihasmassan kanssa, voimaa 100% painoilla ja lihasta n. 70% painoilla?

Ylätalja systeemissä kun täytyy seistä, (penkkiä ei saa pois alta) niin kärsiikö treeni jos nojaa pepulla selkänojaan vai viekö se treenin tehoa?
Tiedä sitten onko tämä hieroglyfiä :D

Kiitoksia hieman etukäteen :worship:
 

Suositut

Back
Ylös Bottom