jep
mutta toi pieni määrä punkkua on kyllä tutkitusti yksi syy miksi patongin purijat elävät pidempään...saletisti kasvaa isompi hanskakin ku vähän kupittaa iltasella
Ranskalainen paradoksi
Ranskalaiset syövät runsaasti rasvaisia ruokia ja heidän kolesteroliarvonsa ja verenpaineensa ovat usein koholla ja he tupakoivat siinä missä muutkin. Kuitenkin ranskalaiset sairastuvat huomattavasti vähemmän sydän- ja verisuonitauteihin kuin esimerkiksi britit, suomalaisista puhumattakaan. Ilmiötä kutsutaan nimellä ranskalainen paradoksi. Jokin tekijä näyttää suojelevan ranskalaisia. Arvoituksen ratkaisua haetaan punaviinistä ja sen ainesosista. Pari uskottavaa selitystä on jo löytynytkin.
Ensinnä, punaviini sisältää huomattavia määriä foolihappoa. Se ehkäisee homokysteiini-nimisen myrkyllisen aminohapon syntyä elimistössä. Homokysteiini puolestaan lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kiihdyttää jo alkanutta tautia. Foolihappo saattaa siis olla yksi selitys ranskalaiselle paradoksille.
Toiseksi punaviini sisältää runsaasti polyfenoleja, jotka toimivat antioksidantteina. Lisäksi niillä on osoitettu monia muitakin kiinnostavia biologisia vaikutuksia. Tutkijat ovat eniten kiinnostuneita proantosyanideista ja antosyaniineista (punaisia väripigmenttejä) ja ennen kaikkea resveratrolista (Res). Lue lisää ranskalaisesta paradoksista englanniksi .
Proantosyanidiinit and antosyanidit
Punaviinin proantosyanidiinit sisältävät flavonoideja, joita kutsutaan nimillä katekiini, epikatekiini, gallakatekiini ja epikatekiinigallaatti. (Samoja yhdisteitä on myös vihreässä teessä ja männynkuoriuutteessa.) Antosyanidit puolestaan sisältävät malvidiiniglukosideja. Lisäksi punaviinissä on delfidini-, syanidi- ja pertunidiniglykosideja. Ne ovat kaikki tehokkaita antioksidantteja eli hapetuksen estoaineita.
Resveratroli (Res)
Resveratroli, lyhyesti Res, on fenoliyhdiste, jota esiintyy punaviinissä ja viininlehdessä, karpalossa ja lisäksi monissa muissa kasveissa, hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä. Punaviini sisältää Resiä noin 7 mg litrassa, mutta valkoviinissä sitä on huomattavasti vähemmän. Res on kasvien luonnollinen suoja-aine sienitauteja ja auringon UV-säteitä vastaan. Res on luonnon antioksidantti, joka ilmeisesti suojaa myös ihmisen soluja vapaita radikaaleja vastaan.
Ennestään tiedetään, että Res estää "pahaa" LDL-kolesterolia hapettumasta. (Tosin myös ristiriitaisia tutkimustuloksia on esitetty.) Kolesterolin hapettumisen esto on sikäli tärkeää, että vain hapettunut kolesteroli kerääntyy paakuiksi verisuonten seinämiin, mikä ahtauttaa suonia ja haittaa verenkiertoa. Res suojaa sydänsoluja hapenpuutetta vastaan. Res estää myös tulehdusta ja ehkäisee veritulppaa. Nämä vaikutukset perustuvat siihen, että se estää syklo-oksigenaasi-entsyymiä. Tässä on siis nykyisiä käsityksiä siitä, kuinka punaviini suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.
Biovita