Insuliini on hormoni, jota tuottaa haima, eikä tässä sitä paitsi puhuttu "hyvältä maistumisesta", vaan nimenomaan makean mausta, joka on kaikille ihmisille universaali ja jonka aistimiseen on tiettyjä soluja. Jonkin tällaisen lähteen asiasta ainakin löysin
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0876/is_85/ai_106027141/pg_1: "They can have direct and indirect effects. One result, of course, is the secretion of insulin. When humans take something that is sweet, the body infers that sugar is being ingested. In anticipation of its arrival, the pancreas reflexively releases insulin. This is one way in which aspartame affects the pancreas."
Tässäkin tosin vain viitataan haimaan enkä ole itse mikään ihmisbiologian ekspertti, joten sen kummemmin en ota kantaa siihen, onko makeutusaineista haittaa ja jos, niin minkälaista. En osaa sanoa edes, ovatko nuo tulokset luotettavia. Pointtina kuitenkin, että tutkimuksia aiheesta on.