Langaton netti kotiin,kokemuksia?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jambo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.2.2003
Viestejä
1 737
Ikä
52
Tarkoituksena on hommata uuteen kämppään laajakaista. Koneena meillä tulee olemaan tollanen perus mopo läppäri. Koska koneelle ei ole mitään erityistä sijoituspaikkaa kämpässä, ajattelin hommata langattoman netin.

Onko systeemissä mitään "vikoja" verrattuna piuhan päässä olevaan koneeseen? Tiedonsiirron nopeus yms ?

Ja oma osaaminenhan liikkuu tasolla KÄSI.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
ADSL-liittymissä tulee yleensä kylkiäisinä adsl-modeemi, jossa ei kuitenkaan ole langatonta liitäntää. Eli siihen joutuu ostamaan wlan-tukiaseman, joka maksaa ~40-400e.. reilulla satasella saa jo hyvän.
Toinen vaihtoehto on tietty ostaa langaton adsl-reititin.

Ja sitä verkkoa ei sitten kannata pitää avoimena, vaan asettaa se hyväksymään vain oman koneen mac-osoitteen ("hardware address", tai "Fyysinen osoite" selviää seuraavasti: käynnistä -> suorita "cmd" ja siihen "ipconfig /all", niin tulee listaus. Sieltä sitten katsot tuon osoitteen ja laitat sen tukiaseman manuaalin avulla asetuksiin.
Yleensä noita tukiasemia hallitaan sarjaportin tai sitten verkkopiuhan kautta.

Niin, eikä tartte olla edes nopein langaton verkko, niin se yleensä on huomattavasti tuota adsl:lää nopeampi, eli pullonkaulaksi se tulee vasta 100BaseT:n kanssa, mutta adsl ei yllä noille nopeuksille.
 
Soneran Avaimet käteen paketti ja sanot että haluat wlan adsl modeemin. Tuovat sitten ZyXEL P660HW ADSL-modeemin, jossa 4-porttinen kytkin ja wlan-tukiasema yhdessä. :thumbs: Ei mun mielestä nosta tilauksen hintaa, tai sitten muistini on aivan perseestä. Itse ostettuna toi maksaa jotain 110-140 euroa. Normi motu on jotain 60 euroa.

EDiT:
Erikseen ostettuna hyvä wlan-tukiasema maksaa hilloa. Hyvää ei saa alle 90 euron IMO.

Tiedonsiirtonopeuden pitäisi pysyä samana, koska hitainkin wlan-yhteys on 11 mbit.(Yleensä käytännössä 400-700kt/s)
 
Kannattaa ostaa tukiasema, jossa on palomuuri ja network address transfer. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että tukiasema ja wlan-kortti koneessa tukee samaa salausta. Salaamattomina ei kannata verkkoja koskaan pitää, olisi mielestäni aika ikävää, jos naapurin parrakas setä liiskaisi mun IP:llä jotain hevospårnoa.
 
Jos pelaat verkkopelejä ni pingi voi nousta langattomalla sekä yhteys voi ajoittain pätkiä. Normaali käytössä ei haittaa. Itellä on tossa kahen koneen välillä 54mbit wlan ja hyvin pelittää. Joskus saattaa katketa yhteys hetkeksi mut se osaa kyllä pistää sen takasin päälle joten sitä ei aina edes huomaa et se on katkennu välillä.
 
Meille hankittiin sellainen n.40 euron arvoinen reititin joka jakaa nettiyhteyden pöytäkoneelle ja langattomasti läppärille. Se on just tuollainen 11mbps, eli tuo riittää ihan hyvin nettikäyttöön, ainoastaan silloin se tuntuu vähän hitaalta jos siirtää jotain isoja tiedostoja koneelta toiselle.
Systeemi on toiminut ihan hyvin vaikka reititin sijaitsee kellarikerroksessa ja läppäri toisessa kerroksessa. Joskus ongelmana on se, että kone ei jostain syystä saa yhteyttä verkkoon, tällöin on auttanut laitteiden uudelleen käynnistys. Eli suht pienillä ongelmilla on selvitty.

Uskoakseni tarvittavat salaukset yms. löytyy noista halvemmistakin vehkeistä peruskäyttäjille.

Ennen reitittimen ostoa ei minulla ollut juurikaan tietoa langattomasta verkosta tai siihen kuuluvista laitteista, mutta luettuani muutaman asiaa koskevan artikkelin lehdistä sain jo hyvin perustietoa ja pystyin tekemään ostopäätöksen. Joten aiheeseen kannattaa tutustua ja selvittää mitä juuri itse tarvitsee. :)
 
jambo sanoi:
Onko systeemissä mitään "vikoja" verrattuna piuhan päässä olevaan koneeseen? Tiedonsiirron nopeus yms ?
Tietty piuhassa saa samalla rahalla liikkumaan bittejä vikkelämmin, mutta jos kaikki liikenne menee DSL:n läpi niin tällä ei ole mitään merkitystä. Langaton on tietty myös häiriöalttiimpi, mikroaaltouunit tms. voi aiheuttaa pätkimistä. Käytännössä langaton on kuitenkin etenkin läppärin kanssa niin kätevä, että ei kannata eettereitä himaan vedellä.
 
eddy sanoi:
Ja sitä verkkoa ei sitten kannata pitää avoimena, vaan asettaa se hyväksymään vain oman koneen mac-osoitteen.
Millä lailla MAC-osoitteen spooffaus on vaikeampaa kuin WEP-salauksen purku?
 
Meillä on langaton netti ja on tosi kätsy, kun läppärillä touhuu. Voi nettailla sängyssä, keittiössä, tietsäpöydällä, telkkua katsellen jne :)

Ja nykyään alkaa olla kahviloita ja kirjastoja langattomalla netillä ni voi käydä surffailee niissäkin. En kyllä tiedä miksi, mutta kuitenkin :)
 
blacklbl sanoi:
Tuo on kyllä :anssi: Kyllä niillä d-linkeilläkin pärjää. :)

Samaa mieltä, itsellä ollut jo pitkään ja hyvin toimii. Jostain syystä tämä kone ei vaan huolintu sitä PCMCAI (vai mikä lieneekään) paikkaan laitettavaa korttia, ei auttanut eri merkkikään, eli koneenpuolella varmaan jotain vikaa.

Mutta tämä usb-porttiin liitettävä on toiminut tähän asti kuin kello. Ja tuossa on pari väliseinääkin välissä ja silti signaalin voimakkuus on aina hyvä tai erittäin hyvä. Mitään pätkimistä en ole havainnut.
 
Itsellä on tuo Zyxelin adsl boxi, jossa on paikat neljälle piuhalle + wlan. wlan toimii erittäin hyvin, jopa parvekkeella (kahden betonin seinän takana) on yhtä vajaa täydet kentät.
 
langaton verkko kotiin on aivan ehdoton, mikäli omistaa läppärin. kunhan muistaa laittaa tosiaan web tai wpa salauksen päälle. (wpa on kehittyneempi) ja jos vielä haluaa lisäturvaa, niin se verkkokortin mac-osoitteen tarkastaminen päälle, ettei naapurin verkkokorttia hyväksytä vaikka hän selvittäisi jotenkin salausavaimen.

Itsellä ei ole d-linkin vehkeistä omakohtaista kokemusta, mutta ystäväpiirissä on pyörinyt niin huonoja kokemuksia d-linkin laitteissa, että se riittäisi omalta osalta syyksi jättää laite ostamatta. Ei tässä kuitenkaan mitään autoa olla ostamassa ja samalla rahalla saa melkolailla parempiakin laitteita. esimerkiksi nuo linksysin laitteet joista joku laittoi linkin, ovat käsittääkseni aika eliitti-luokkaa. Jossain mallissa saa sisäisen firmwaren vaihdettua johonkin linux-pohjaiseen jossa on traffic shaping ominaisuus. Eli jos vaikka samaa verkkoa käyttää nyt vaikka 3 konetta kotosalla ja joku imuttaa verkon täydeltä, voit priorisoida mitkä pyynnöt ovat etusijalla. Esimerkiksi että http kutsut (netin selaaminen) menee ensisijaisesti läpi. Näin ollen ei surffaaminen töki muilla, vaikka joku imuttaisi tuutin täydeltä toisessa huoneessa p0rn0a.

Ja se 11mb wlan riittää kotiin hienosti, mikäli ei siirtele koneiden välillä tavaraa juurikaan. Itsellä ollut vuoden päivät 11mb wlan eikä sekunttiakaan ole tullut kaivattua sitä 54mb nopeuksista. Mutta hintaero on nykyään niin pieni, että luonnollisesti kannattaa ostaa se 54mb tukeva wlan verkko.

Itsellä vaatimaton verkkokauppa.comin oma pömpeli jossa adsl-modeemi, 4-porttinen reititin sekä 11mb wlan lähetin samassa. Lähtee muuten näitä huuto.netissä noin 50-60e:lla käytettynä. Hyvät asetukset ja kaikki (ohjeet puuttuu). Ainut miinus, että wpa-salaus puuttuu. joutuu käyttämään tuota wep-salausta. Verkkokorttina itsellä noin 20e:n edimaxin pcmcia-kortti (eli se läppäriin menevä) ja toisena korttina edimaxin usb-mokkula. Oman kokemuksen mukaan nuo usb-mokkulat on parempia.
 
Gigantista saa vissiin elokuun loppuun Soneran ADSL:n ilman avausmaksua ja päälle tulee 119 euron arvoinen langaton modeemi. Merkistä en enää muista, mutta onpahan ainakin ilmainen. Kävin tänään tekemässä sopimuksen ja ostin taas sian säkissä.
 
Mulla on tommonen d linkki ja ihan paska se on, tai en tiedä missä vika mutta joskus vaan yhteys jumittaa niin että kone sanoo ja näyttää yhteyden pelaavan ihan normaalisti mutta tavut ei vaan liiku ja netti ei toimi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom