Lama tulossa

Liittynyt
28.7.2003
Viestejä
4 903
http://www.taloussanomat.fi/omatalo...-pahemmin-kuin-viime-laman-alla/200823412/139

"Kotitalouksien velkaantumisaste on Finanssialan Keskusliiton tilaston mukaan 107,5 prosenttia vuoden lopussa. Luku kuvaa velan suhdetta käteen jääviin vuosituloihin. Velkaa on jo siis enemmän kuin tuloja.

Koskaan aiemmin velkaa ei ole ollut näin paljon. Viime laman alla vuonna 1989 vastaava lukema oli vain 84 prosenttia"

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200809138255828_uu.shtml

"Iiro Viinanen: Nyt on myöhäistä

1. Taantumalta emme välty enää mitenkään. Herääminen on myöhäistä.

Nyt nähdään, ovatko miljoonien tuloja kahmineet yritysjohtajat palkkansa arvoisia. Samalla selviää, kykenevätkö huippupalkkioita haalineet yritysten hallitukset luotsaamaan yrityksensä myös vaikean jakson yli."

Kataisen puheestakin paistaa rivien välistä, että lama on kyllä tulossa, mutta Katainen ei kuitenkaan sitä suostu vielä myöntämään, mikä tietty on ihan viisasta. Paniikkinappulaa ei kuulemma paineta, mutta Suomen tekemiset eivät nykyisessä maailmassa juurikaan paina mitään. Lama tulee Kataisesta riippumatta kun USA:n talous tulee mitä ilmeisimmin sukeltamaan rajusti ja EU siinä heti perässä.

USA:n liittovaltio otti haltuunsa luotonantajat Fannie Maen ja Freddie Macin. Tämä ei kuitenkaan ilmeisimmin riitä sillä myös markkinoiden kolmas suuri asuntoluottojen antaja Merrill Lynch hoippuu kuilun partaalla. Sen mitä ilmeisimmin romahtaessa tulee USA:n kuluttajille ymmärtääkseni matti kukkaroon ja tämä johtaa kulutuksen laskuun ja se puolestaan johtaa irtisanomisiin ja sitä kautta taantumaan. Tämä taantuma tulee heijastumaan Eurooppaan ja ymmärtääkseni esim Britanniassa ja Ruotsissa on jo aivan selvät merkit tästä.

Tälläiseen tulokseen tulin siis aivan maalikkona ja muutaman nettiuutisen ja mielipidekirjoituksen luettuani. Pakkisella on ymmärtääkseni kauppatieteiden ammattilaisia, olisi mukava kuulla heidän ja muidenkin mielipiteitä nykyisestä talouspoliittisesta ilmapiiristä ja sen kehittymisestä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nalle wahlroos sanoi jossain haastattelussa,ettei lamaa tule eikä sitä paljon puhuttua taantumaakaan. Toisaalta joka paikassa jauhetaan sitä taantumaa niin paljon,että se tulee melko varmasti, kun yritykset valmistautuu siihen ja laittaa investointeja jäihin. Näin on ainakin käyny jo rakennusalalla.
Saapi nähä kuin meitin käy :-)
 
Tässä nyt voi taas miettiä, millainen vaikutus medialla on kuluttajien investointeihin. Joka tuutista toitoteaan, että lama tulee vaikka asiantuntijat ennustavat korkeintaan taantuma, joka menee kuitenkin ohi. Rakentaminen on jo hidastunut, asuntojen hintataso alkaa vakiintua ja jopa laskea. Tämä vaikuttaa myös yritysten omiin investointeihin ja rekrytointeihin. Näin saadaan siis keinotekoisesti luotua taantuma ja hyvällä säkällä myös lama.
 
USA:n liittovaltio otti haltuunsa luotonantajat Fannie Maen ja Freddie Macin.
sen verran tarkennusta että f&f eivät ole haltuunotettuja. periaatteessa sama asia mutta ei kuitenkaan.

haltuunotossa kaikki osakkeet menettäisivät arvonsa, nyt on mahdollista että osakkeilla on vielä arvo.

nimittäin valtio aukaisi äärettömän piikin noille kahdelle sitä vastaan, että laskevat liikkeelle "super" - preferred -osakkeet jotka ovat siis ensimmäisiä joille mahdolliset voitot jaetaan. sen jälkeen jaetaan preferred - osakkeille (pankit yms ostellut) ja viimeisenä normiosakkeille.

nythän voi olla mahdollista että subprimetappiot ovat vähemmän kun luultiin. tämä johtaisi siihen että valtio saisi omansa pois ("super" - preferred), isot instituutiot saisivat omansa pois (preferred) ja
lopuille jäisi vielä jotain hiluja eli osake ei ole arvoton.

jos tappioita on enemmän, valtio saa omansa pois, preferredit osan ja normiosakkeet ei mitään. ja jos vielä enemmän niin valtio saa osan omastaan pois ja kukaan muu ei mitään.

ainakin kauppalehden sivuilla laskeskellaan noita hommia niin, että tappiot ovat joissain laskelmissa sellaisesta tilanteesta että työttömyys > 50%. eli tosi paha jama. se ei ole lähellekään todennäköistä

jos nuo f&f olisi otettu haltuun, preferreditkin olisivat tod näk menneet arvottomaksi ja se olisi ollut kylmää kyytiä kiinalaisille yms jotka noihin ovat sijoittaneet.

ja joo, väitän että ainakin tietty prosentti lamasta johtuu siitä kun tiedotusvälineissä on julistettu lievää epävarmuutta tulevaisuudelle. kuluttajien näkymät heikkenivät -> kulutus väheni -> ........
 
On se kyllä kumma kun energian/erityisesti öljyn hinnat ei ikinä löydä tietään näihin keskusteluihin.

Tää kyseinen ongelma ei tiettävästi suoraan liity energian hintoihin, mutta lienee silti selvää että niin kauan kuin energian hinnat on tällä tasolla niin kasvua on turha odottaa. Loppujen lopuks pankkiirien pöllöilyt on aika merkityksettömiä verrattuna siihen mitä muutokset tärkeimpien raaka-aineiden saatavuudessa saa aikaan.

Ja niin tosiaan, ne energian hinnat ei oo laskemassa mihinkään. (ellei sitten kulutus laske ratkaisevasti, ja se saadaan aikaseksi vain jättimäisellä lamalla.)
 
Itä vetää vielä, toisin kun aikaisemmin, joten homma on hieman muuttunut aikaisemmasta. USA:n romahdus ei vedä enää koko palloa "vessasta alas" kuten aikaisemmin. Median raflaavat otsikot lietsovat myös paniikkia. Toisaalta taantuma voisi tehdä ihan hyvää, jotta saadaan hintakuplat puhkeamaan.

Mietteitä asuntomarkkinoista...
Suomen ja muun maailman tilannetta asuntomarkkinoilla on hieman huono arvioida, koska täällä tilanne on pääkaupunkiseutu vs. muu maa ja lähes kaikki teollisuuden työpaikkojen leikkaukset johtavat väestön kulkeutumisen pääkaupunkiseudulle(- varauksin osa suurista kasvukeskuksista), koska täällä on tarvetta työvoimalle. Lisääntynyt väestö pk seudulla lisää tarvetta asunnoille, joten hinnat tuskin tulevat romahtamaan. Vuokrat todennäköisesti jatkavat kasvuaan, koska heikentynyt usko omaan talouteen lisättynä asuntojen korkeilla hinnoilla ruokkivat tarvetta vuokra-asunnoille.

Energia tuskin tulee tästä halpenemaan, vaikka öljyn hinta on viime päivinä tippunut alle 100$. Tämähän sai aikaan sen, että OPEC maat halusivat pudottaa tuotantoa, jottei hinta laske liian alas :D Turha siis toivoa öljyn hinnan tippuvan enää kovin radikaalisti :lol2:
 
Tuo velkaantumisaste on kyllä indikaattorina hieman kyseenalainen. Yleensä tuo mainittu aste lasketaan velan suhteesta vuosituloihin, joka tarkoittaa sitä, että sinulla on omaisuutta miljoona, tuloja vuodessa kymmenen tuhatta ja velkaa kymmenen tuhatta => velkaantumisprosentti järkyttävä 100. Lisäksi nykyään velkaantumisasteen ylläpito voi olla suhteellisesti järkevää velkavivuttamisen ja vähennysten jne muodossa.
 
Ja aiheeseen... En tiedä onko se ny sitten sitä tulevaa lamaa vai mitä, mutta kyllähän tuo aika pelottavalta näyttää nuiden isompien yhtiöiden irtisanomiset ja työpaikkojen vieminen halpatyövoiman maihin. Kyllähän tuollainen alkaa pakostakin näkymään koko maan taloudessa, jossei heti, niin pienellä viiveellä. Jatkuvasti joutuu enempi ihmisiä tukien varaan ja suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle. Jonkuhan ne tuet ja eläkkeetkin ois veroillaan maksettava, mutta miten, kun työtä tekevien osuus vain vähenee.
 
Muistakaa nyt kuitenkin se, että lama kuuluu kyllä normaaliin taloussykliin, mutta ei kovin usein toistuvaksi.

Ja edelliseen lamaan oli aika monta syytä. Yksi oli toki kotitalouksien ylivelkaantuminen, mutta mukana oli myös valuuttavekselit ja samaan velkakierteeseen ajautui myös yritykset. Nythän yritykset ovat pääsääntöisesti jopa erittäin terveitä, joten suhdannepuskuria löytyy. Edelliseen lamaan johti myös idänkaupan käytännössä täydellinen äkkipysähdys. Eikä pidä vähätellä Suomen talousviisaiden vahvanmarkan pollitiikkaa ja sitten kuitenkin täydellistä takinkääntöä devalvaation muodossa. Suomessa myöskin tehtiin lähes kaikki muukin perseelleen, eli kun olisi pitänyt elvyttää, niin kiristettiin. Silloinhan säädettiin mm. investointivero, joka pisti loputkin investoinnit jäihin jne jne.

Että ei tässä nyt ihan samoissa lähtökohdissa kuitenkaan olla. Taantuma ja lama on kaksi täysin eri asiaa. Taantuma nyt lienee jonkinlainen selviö, mutta lamaan siitä on vielä tooodella pitkä matka!
 
Mungi ottikin jo asian ytimen esille. USA:n ja Maailman talous on ilmeisen riippuvainen öljystä ja sen hinta tulee pitkällä aikavälillä vain nousemaan. Ilman uusien teknologioiden suurimittaista käyttöönottoa en oikein näe mitään valoa tunnelin päässä, toki hätä keinot keksii, mutta isojen mittakaavojen muutokset kestävät aikansa. En myös näe öljyn kysyntä laskisi tulevaisuudessa Kiinan ja kehitysmaiden kehittyessä. Hankala tilanne tosiaan..
 
Kyllähän ne merkonomien tekemät "velkavipupommit" tärähtää väkisinkin myös meikäläisten taloudessa -
mutta toivottavasti ei sentään kovin pahasti.. ei kai - sehän on vaan jenkkilän sisäinen juttu, joka ei vaikuta vahvan pohjolan talousmahtiin

offina:
http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1407458

"Yalen yliopiston professori Robert J. Shiller on arvioinut, että USA:n asuntokriisi saattaa osoittautua pahemmaksi kuin 1930-luvun lama. Asuntojen hinnat halpenivat tuolloin 30 prosenttia. Nyt ne ovat valuneet alaspäin melkein 20 prosenttia, eikä pohja edes häämötä."

Kuulostaa kieltämättä aika pahalta, eipä viime aikoina ole paljoa hyviä uutisia tullut talouden saralta tullut ja tuntuu, että huonoja uutisia tulee yhä tiheämmin:(
 
Toisaalta, Jenkkien edellistä lamasta on aikaa, joten ei se nyt ihme olisi jos siellä sellainen koettaisiin. Eikä se sitten tarkoita lamaa tänne, taantumaa varmasti, mutta lama on kuitenkina aina aika raju juttu.

Suomi ei ole riippuvainen USA:sta, vaikka vaikutuksia sillä tottakai on, isojakin. Mutta käymme kuitenkin kauppaa paljon muuallekin. Aika harvan yhtiön tulos taitaa jenkkimarkkinoista riippua?
 
Pian vuosi on lamaa toitotettu ja kansa alkaa näemmä uskoa. Kukkaronnyörit kun vedetään kiinni niin kyllähän siinä talous stallaa ja reilusti.
 
No Suomalaiset nyt voisi sitä kulutusta vähän hillitä, koska viimeaikoina se on tehty hyvin pitkälle velkaantumalla. Tuo ei ole pitkä tie kuitenkaan. Mutta ei pidä mennä siinäkään asiassa ääripäästä toiseen.
 
Back
Ylös Bottom