Lähtisitkö Marsiin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja S2P2
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.8.2008
Viestejä
172
Onkos tästä jo keskustelua?

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013031816796265_ul.shtml
http://mars-one.com/en/

Mitä mieltä ja ajatuksia tää herättää? Aikamoista ja aika äkkiäkin meinaavat projektin toteuttaa... Miten ihminen ylipäänsä selviää tuosta matkasta tuonne? Onko jo kikkailua hulluuden ja nerouden rajamailla. Eipä siinä, rohkee ja tuiki tarpeellinen yritys tulevaisuutta katsoen... Lähtisitkö itse?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ja alkutekijöissä on omat haastensa jo ite matkassa tonne kivikasalle.... Siellä tulee varmasti vastaan sun mitä romua... Varmaan jos ja kun laskeutuvat tonne niin kiinalaiset on jo siellä riisiä kylvämässä ja pitämässä beach partyja... Vuoden matka, saa olla kovaa tekniikka että tonne päästään.
 
Voisin kokeilla. Helpointa matkaseuraa varmaan olisi kylläkin joukko pelaajia jotka eivät muuta tee kuin pelaile ja nuku & syö. Ei siinä kerkeä nyt riitelemään.
Paitsi jos ne matkan naiset alkavat jankuttaa kun pitäisi avaruusalus siivota.
Sotahan siitä syttyisi.
 
Ite en lähde ennen kuin homma on yhtä turvallista kuin lentokoneella lentäminen ja sieltä pääsee takaisin (niin ja menopaluulipun pitäis olla kustannettavissa). Onneksi voi luottaa siihen että maailmasta löytyy ihmisiä, jotka tohon ovat valmiita ja sopivia. Ihan perinteistä BB-meininkiä ei oo odotettavissa, koska tonne lähetettävät ihmiset on jo valmiiksi "ihan eri planeetalta" kuin totutut tosi-tv-tähdet.

Olen hyvin iloinen jos tämä on totta ja jos se onnistuu. Sen lisäksi että ajatus ihmisen matkustamisesta marsiin on innostava, sitä olisi myös erittäin mielenkiintoista ja jännittävää seurata. Niin paljon voi mennä pieleen ja niin paljon on opittavaa tällaisesta matkasta. Suurin arvaamaton tekijä lienee ihmisen käyttäytyminen ja sopeutuminen tollasessa tilanteessa. Miettikää kuinka ahdistavaa on loppuikänsä asua pienessä purkissa parin muun hepun kanssa. Okei, Marsin tutkiminen on varmasti mielenkiintoista aluksi, mutta mulle ainakin tulis kotia ikävä jossain vaiheessa. Uskon että parin vuoden asustelun jälkeen antaisin vaikka toisen käteni ja jalkani että pääsen maapallolle ihastelemaan metsiä, meriä, eläimiä ja muita ihmisiä. Ja tuntemaan luonnollisen tuulen ja hengittämään raitista ulkoilmaa. :D
Luulen että viivästykset ovat aika todennäköisiä tällaisessa projektissa. Joku pienikin juttu kun menee pieleen, niin siitä voi tulla melko pitkä viivästys. Onnistuuko kaikki noi matkaa edeltävät toimenpiteet ja onnistuuko matka ylipäätään. Tekniikka voi pettää ja joku voi mokata. Entä jos joku matkustaja sairastuu vakavasti matkan aikana? Siellä on varmasti aika rajalliset keinot terveydenhuoltoon, vaikka pätevä lääkäri saataisikin mukaan. Säteilyaltistus avaruudessa on vähän eri luokkaa kuin maapallolla ilmakehän ja magneettikentän suojissa. Marsin kaasukehä on paljon ohuempi kuin täällä eikä siellä ole magneettikentää lainkaan.

Toki tällainen hanke epäilyttää. Sen lisäksi että homma kuulostaa toteutuskelpoisuudestaan(?) huolimatta utopistiselta, mun korviini ei myöskään ole kantautunut riittävästi kannatusta riittävän luotettavista lähteistä, että uskaltaisin ottaa sitä ihan vakavasti (jos jostain netistä löytyy virallisten tahojen mielipiteitä asiasta niin linkki olisi kiva). Toivo kuitenkin elää sen suhteen, että näen päivän jolloin ihminen astuu Marsin kamaralle jonkun toimesta.
Jos joku täällä on tutkiskellut asiaa netissä, niin olis mukava saada linkkejä vakavasti otettavaan kritiikkiin ja kannatukseen tän hankkeen tiimoilta. Toistaiseksi en halua innostua asiasta sen enempää kuin jostain tulevasta hypetetystä elokuvastakaan.
 
Ainakaan jenkkejä ei kannata tuonne laittaa, menee kuitenkin nyrkkipainiksi kun pienikin ongelma tulee vastaan (ts. tyhmä mutta kaunis nainen). Eikä heille ole koskaan niin pientä tieteellistä ongelmaa etteikö sitä voi olla ymmärtämättä ilman ala-astetason päättelykykyä.

Kiinalaisia raketti täyteen niin homma onnistuu.
 
Ainakaan jenkkejä ei kannata tuonne laittaa, menee kuitenkin nyrkkipainiksi kun pienikin ongelma tulee vastaan (ts. tyhmä mutta kaunis nainen). Eikä heille ole koskaan niin pientä tieteellistä ongelmaa etteikö sitä voi olla ymmärtämättä ilman ala-astetason päättelykykyä.

Kiinalaisia raketti täyteen niin homma onnistuu.

Totta. Tyypit, jotka ovat tottuneet elämään näin ahtaissa tiloissa, pitäisivät Mars-rakettia luultavasti viiden tähden hotellina:

http://www.dailymail.co.uk/news/art...-thousands-living-6ft-2ft-rabbit-hutches.html
 
En lähtisi. Kun matka kestää kauan, voi jossain vaiheessa matkakumppanit alkaa tympiä. Terveysriskit ovat suuria, kuten muun muassa kosminen säteily, jonka takia matkalle lähetetäänkin jo lisääntymisiän ylittäneitä yksilöitä. Sitten vaikka kaikki kuulostaakin niin hyvin mietityltä ravinnon ja nesteen suhteen, voi jotain aina mennä pieleen ja sitten kuollaankin johonkin nestehukkaan keskelle avaruutta. Tai jossain lehdessä luki siitä kohtapuoliin (?) lähtevästä Marsin kiertävästä miehitetystä lennosta, että juomavesi suodatetaan jotenkin matkustajien virtsasta...

Mutta tosiaan olisihan se hienoa, jos vielä löytyisi tuollaisia "löytöretkeilijä tyyppejä", jotka sitten voisivat mennä valloittamaan ihmiskunnalle uusia alueita. Itsestäni ei vain olisi sellaiseen.
 
Tai jossain lehdessä luki siitä kohtapuoliin (?) lähtevästä Marsin kiertävästä miehitetystä lennosta, että juomavesi suodatetaan jotenkin matkustajien virtsasta...

Tämä lienee ollut jo vakiotoimintaa rakettiajan alusta alkaen.
 
En lähtisi mistään hinnasta. Huvitti, kun jossain iltapaskan sivuilla muka yli puolet olisivat lähdössä. Täyttä skeidaa! Moni terve ihminen ei tuonne lähtisi(prosentuaalisesti), kun lähdön hetki oikeasti koittaisi.
 
En lähtis, ainakaan nuorena. Kyllä sinne vanhoilla päivillä kuolemaan ehkä vois mennä. Oli miten oli, toivottavasti tuo hanke toteutuu nimittäin siitä tulee todella mielenkiintoinen projekti seurattavaksi.
Sehän riittää että yksi matkalaisista flippaa jossain kohtaa ja nirhaa loput tai tekee jtn muuta typerää ja peruuttamatonta.

Mutta kyllä tonne lähtijöitä riittää.
 
Mutta tosiaan olisihan se hienoa, jos vielä löytyisi tuollaisia "löytöretkeilijä tyyppejä", jotka sitten voisivat mennä valloittamaan ihmiskunnalle uusia alueita. Itsestäni ei vain olisi sellaiseen.

1700-luvulla James Cook lähti purjehtimaan kaukaisille ja tuntemattomille merialueille etsimään uusia mantereita. Tuolloin ihminen on vielä voinut kokea, että kukaan ei ole aikaisemmin käynyt täällä. Eivät ole tienneet, että mitä edessä voi tulla vastaan. Todellista löytöretkeilyä. Tuon ajan laivat olivat todellakin köykäisiä purtiloita, jos vertaa nykypäivän laivoihin. Matkat olivat täynnä riskejä jo pelkästään merenkulun osalta. James Cookin laiva Endeavourista tehtiin jokin aika sitten kopio ja sillä yritettiin ylittää Englannin kanaalia, vaikeaa ja uhkarohkeaa oli ollut :) Ja tuollaisella olivat vetäneet 1700-luvun oloissa tuntemattomalla eteläisella Atlantilla sekä Tyynellä valtamerellä.

Eli vain avaruusmatkailulla ihmiset voisivat kokea vielä "löytöretkeilyä." Ensimmäiset matkat ovat tietysti täynnä riskejä. Vuosikymmenten tai vuosisatojen päästä ihmetellään, että miten uskalsivat lähteä tuollaiselle avaruusmatkalle ja niin kehittymättömillä aluksilla.Esim. Neuvostoliiton ensimmäisillä miehitetyillä avaruuslennoilla siellä avaruusraketin ohjaamossa oli nykyisen digikellon tasoista tekniikkaa.
 
^tuosta tutkimusmatkailustahan oli hyvä dokumenttikin Columbuksen tiimoilta. Ilman karttaa seilataan, ja jossain vaiheessa keskellä Atlantia puolet ruokavaroista oli syöty. Eli piti päättää palataanko vai jatketaanko. Hyvä että jatkoivat. Mutten amerikkalaiset olisivat täällä Euroopassa älämölöämässä.
 
En helvetissä lähtisi :D!

Ehkä 200 vuoden päästä voiskin, mutta nykyisillä vermeillä... Ei ssaatana.

Tietysti alussa olis saatanan hienoa ja jännää, mutta jonkin ajan päästä tulisi aikamoinen ikävä takas kotipallolle..

Mitä siellä voisi tehdä? Potkia kiviä jee :D.
 
Moni pärjäis varmasti, ku antais vaan läppärin mukaan jotta pääsee käymään facebookissa. Monikaan ihminen näytä täällä Maassakaan juuri muuta tekevän
 
Lueskelin tuolta noiden sivuilta vähän tarkemmin näistä suunnitelmista, eikä oikeastaan kuulosta kovin pahalta. Tässä pari juttua, jotka löytyy tuolta http://mars-one.com/en/faq-en:

-Kosminen säteilyhän voi olla erittäin haitallista varsinkin kun aurinko syöksee korkeaenergisiä hiukkasia välillä erittäin voimakkaasti. Matkalla marsiin altistus sille on suurinta, koska silloin on melko rajalliset puitteet suojautua siltä, mutta ilmeisesti aluksessa olisi kuitenkin jonkinlainen suojaus ja pahimpia aurinkotuulia varten voi mennä vahvasti suojattuun osaan alusta. Nukkuminenkin voidaan hoitaa kyseisessä säteilysuojassa ja tämä systeemi taitaa olla ihan arkipäivää kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS), jossa porukka hengaa pidempiäkin aikoja kuin marslennon kesto.
Marsin pinnalla saadaan tehokas suoja kasaamalla maaperää asuintilojen päälle. Tällöin säteilyaltistus voidaan saada samalle tasolle kuin mitä se on maan pinnalla. Edelleen kuitenkin ulos mentäessä suojana on pelkästään puku, joten ulos ei parane mennä ainakaan voimakkaiden aurinkotuulien aikaan. Kaiken kaikkiaan syöpäriski kyllä kasvaa, mutta sen väitetään pysyvän kohtuullisena ja varsinkin kun ottaa huomioon että sinne lähtijät ovat eläneet ja elävät terveellisesti, ei se riski välttämättä juuri eroa normaaliväestöstä.

-Toinen vaarallinen tekijä ihmisen fysiologialle avaruusmatkan aikana on painottomuus. Luuntiheys ja lihasmassa vähenee vaarallisen paljon jos niitä ei ylläpidetä. Tähän on tietysti jo kehitetty monenlaisia vastusharjoitteluvälineitä ja nykyään ihminen voi oleskella avaruudessa pitkiä aikoja ilman että luut ja lihakset kärsii vaarallisen paljon. Sitä varten suunnitellaan kuitenkin edelleen parempia laitteita. Marsin painovoima on vain 0.376 kertaa Maan painovoima, joten ainakaan siellä liikkumiseen lihasten ja luiden vähäinen heikentyminen ei vaikuttaisi haitallisesti. 300kg mave siellä on ~113kg mave täällä. Epäilemättä painottomuudella ja heikolla painovoimalla on muitakin vaikutuksia, mutta niistä en oo lukenut.

-Vettä kierrätetään tehokkaasti ja sitä voidaan myös hankkia Marsista vähän matkaa pinnan alta. Marsissa nimittäin on vesijäätä pintakerroksen alla ja mm. tätä varten lähetetään robotti etukäteen etsimään alue, joka parhaiten soveltuu asuttamiseen. Happea saadaan erottamalla sitä vedestä.

-Energiaa tuotetaan näillä näkymin suurilla aurinkopaneeleilla. Silloin kun valoa ei ole saatavilla kunnolla tai yhtään (yö ja pölymyrskyt), toimintoja rajoitetaan siten että sähkö ohjataan vain tärkeimpiin ylläpitotoimintoihin.

-Ruoka on tuoretta, itse kasvatettua ja varastoruokiin turvaudutaan vain hätätapauksissa. Kasvihuonejärjestely on tehokas ja siellä esimerkiksi käytetään LED-valaisimilla vain sellaisia valon aallonpituuksia, joita kasvit voivat hyödyntää fotosynteesissä. Tää on olennainen pointti energiahukan minimoimiseen, koska kasvit pystyy hyödyntämään aika rajallisen osan sähkömagneettisesta säteilystä.

-Siellä pyritään toteuttamaan myös mahdollisimman mukava eläminen. Tietysti tää on tärkeää, koska ihmismieli on yksi niistä asioista, jotka voi "mennä epäkuntoon" ja se aiheuttaa vakavia ongelmia siinä missä laitteidenkin vioittuminen. Mahdollisimman hyvä yhteys maahan pyritään takaamaan ja vaikka informaation kulku yhteen suuntaan kestää senhetkisestä sijainnista riippuen 3-22min, voi kohtalaisen hyvin kommunikoida muun maailman kanssa. Sähköposti toimii ja nettiäkin pääsee selaamaan jossain määrin. Omat suosikkisivut päivitetään Mars-satelliitin omalle serverille jatkuvasti, joten pakkista ja facebookkia voi selata ongelmitta vaikka omat vastaukset tuleekin jäljessä. Muiden sivujen selaaminen ei oo yhtä sulavaa, mutta onnistuu. Televisiolähetyksiä voi pyytää lähetettäväksi Marsiin ja esimerkiksi urheilutapahtumia voi seurata suorana.
Marsissa on tietysti paljon työtäkin tehtävänä. Ei pitäisi käydä aika pitkäksi, kun rakentaa ja ylläpitää asuinaluetta ja suorittaa tutkimusta. Työaika ja vapaa-aika on tasapainotettu.

Tosiaan näyttäisi nämä kriittisimmät tekniset ja sosiaalisetkin ongelmat olevan hallussa. En sitten tiedä paljonko on jätetty ongelmia kertomatta siksi kun niihin ei ole keksitty hyvää ratkaisua. Luultavasti on myös ongelmia, joita ei edes tiedetä eikä osata ennakoida. Joka tapauksessa tän kaltaiset hankkeet on hyödyllisiä, koska niistä poikii uusia keksintöjä ja parempia ratkaisuja myös maan päällä oleviin ongelmiin. Kierrätys- ja energiatehokkuus nyt esimerkiksi. IMO jo pelkästään sivutuotteiden vuoksi avaruushankkeisiin panostaminen on vaivan ja rahan arvoista. Suurin haastehan on nimenomaan rahoituksen saaminen, ei vapaaehtoisten, eikä teknologian.
Täytyy vielä etsiskellä millaista kritiikkiä tää on saanut osakseen, koska vaikka tuolla sanotaan että "voittoa tavoittelematon", niin ei välttämättä ihan objektiivisesti kerrota kaikkea. Rahoitusta ne kuitenkin pyrkii saamaan tolla.
 
En usko että minun pää kestäisi olla pienessä tilassa pitkää aikaa monen ihmisen kanssa. Minun tuurillani aluksessa olisi joku BB-Nikon tyylinen rääkyvä hinttari ja BB-Johannan kaltainen uberhottis ja puolessa välissä matkaa BB-Niko ja BB-Johanna rakastuisivat ja alkaisivat avoimesti pussailemaan ja panemaan edessäni. Yksinäisyys ja toisten onnen katsominen saisivat minut sitten sekoamaan Hohdon tyyliin.
 
Back
Ylös Bottom