- Liittynyt
- 5.6.2008
- Viestejä
- 2 733
Osallistuinpa silkkaa uteliaisuuttani lääketieteelliseen tutkimukseen vapaaehtoisena koekaniinina. Pistän terveyteni likoon vetämällä epäinhimillisen lakritsikuurin! :D
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkkailla lakritsin vaikutusta verenpaineeseen sekä veren kalium-pitoisuuteen. Projekti kestää kaksi viikkoa ja sen aikana vetelen päivässä naamaani 66g Pandan valmistamaa Pepe-lakua (3*22g eli niitä pieniä pepe-pötköjä). Verrokkiryhmä vetää 102g päivässä (iso pepe + pieni pepe). Olen käynyt parissa labrakokeessa, joissa katsottiin veriarvoja, kusinäyte ja sydänfilmi. Tämän parin viikon koejakson aikana on kaikenkaikkiaan kolme labrakäyntiä joissa noiden arvojen kehitystä seurataan.
Sain ohjeeksi jatkaa ihan normaalia elämää (ml. treeni) mutta suurimpana muutoksena oli tutkimusta johtavan lääkärin pyyntö jättää monivitamiinit ja kalaöljykapselit pois (niitä ei ilmeisesti muut koehenkilöt paljoa harrasta ja varsinkin kalaöljy saattaa vaikuttaa verenpaineeseen).
Tutkimuksen aihe kuulostaa alkuun melko hassulta mutta kyllä siellä taustalla on ihan oikeaakin ajatusta. Tarkoituksena on nimittäin kartoittaa mahdollisia riskitekijöitä ja -annoksia verenpainepotilaille. Tällaiset riskitekijät on erityisen tärkeä tietää varsinkin lääkitystä määrättäessä. Aikaisemmin jo tiedetään että lakritsi nostaa verenpainetta jossain määrin mutta tarkkaa annostusta ei tiedetä eikä laajamittaista tutkimusta ole koskaan tehty.
Lakritsin makeuden aiheuttaa glykyrritsiini-niminen molekyyli, joka elimistössä aiheuttaa suolahormoni aldosteronin kaltaisia vaikutuksia. Glykyrritsiini estää kortisolin jatkokäsittelyä kortisoniksi, mikä johtaa munuaisten mineralokortikoidireseptorien aktivoitumiseen ja sitä kautta natriumin talteenottoon ja kaliumin eritykseen.
Pelottava sivuvaikutus voi olla liian alhaisen K-pitoisuuden aiheuttama lihasheikkous
Itselleni suurin motivaatio osallistumiseen oli tosiaan puhdas mielenkiinto. Ajattelin myös, että samalla tulee tsekattua tärkeimmät veriarvot ja näkee jos joku on katastrofaalisesti vituillaan. Alustavien tulosten mukaan kaikki näyttäisi olevan mallillaan. Kreatiniinipitoisuudet huitelevat meikäläisellä viiterajojen (60-100) ylärajoilla (95) mutta näin kuulemma usein on lihaksikkailla ihmisillä (taas kynäniskaa koijataan ). Lisäksi tuo veren K-pitoisuus (3,7) näyttäisi olevan viiterajojen (3,5-4,8) alarajalla. Mielenkiintoista nähdä, miten käy jos lakritsin vetäminen laskee sitä entisestään.
Löytyykö pakkikselta muita koekaniineja tai edes kaverin serkun kaimoja, jotka ovat osallistuneet johonkin vastaavaan tutkimukseen? Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisiin tutkimuksiin ihmiset ovat osallistuneet ja minkälaisia tuloksia niistä mahdollisesti on saatu
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkkailla lakritsin vaikutusta verenpaineeseen sekä veren kalium-pitoisuuteen. Projekti kestää kaksi viikkoa ja sen aikana vetelen päivässä naamaani 66g Pandan valmistamaa Pepe-lakua (3*22g eli niitä pieniä pepe-pötköjä). Verrokkiryhmä vetää 102g päivässä (iso pepe + pieni pepe). Olen käynyt parissa labrakokeessa, joissa katsottiin veriarvoja, kusinäyte ja sydänfilmi. Tämän parin viikon koejakson aikana on kaikenkaikkiaan kolme labrakäyntiä joissa noiden arvojen kehitystä seurataan.
Sain ohjeeksi jatkaa ihan normaalia elämää (ml. treeni) mutta suurimpana muutoksena oli tutkimusta johtavan lääkärin pyyntö jättää monivitamiinit ja kalaöljykapselit pois (niitä ei ilmeisesti muut koehenkilöt paljoa harrasta ja varsinkin kalaöljy saattaa vaikuttaa verenpaineeseen).
Tutkimuksen aihe kuulostaa alkuun melko hassulta mutta kyllä siellä taustalla on ihan oikeaakin ajatusta. Tarkoituksena on nimittäin kartoittaa mahdollisia riskitekijöitä ja -annoksia verenpainepotilaille. Tällaiset riskitekijät on erityisen tärkeä tietää varsinkin lääkitystä määrättäessä. Aikaisemmin jo tiedetään että lakritsi nostaa verenpainetta jossain määrin mutta tarkkaa annostusta ei tiedetä eikä laajamittaista tutkimusta ole koskaan tehty.
Lakritsin makeuden aiheuttaa glykyrritsiini-niminen molekyyli, joka elimistössä aiheuttaa suolahormoni aldosteronin kaltaisia vaikutuksia. Glykyrritsiini estää kortisolin jatkokäsittelyä kortisoniksi, mikä johtaa munuaisten mineralokortikoidireseptorien aktivoitumiseen ja sitä kautta natriumin talteenottoon ja kaliumin eritykseen.
Pelottava sivuvaikutus voi olla liian alhaisen K-pitoisuuden aiheuttama lihasheikkous
Itselleni suurin motivaatio osallistumiseen oli tosiaan puhdas mielenkiinto. Ajattelin myös, että samalla tulee tsekattua tärkeimmät veriarvot ja näkee jos joku on katastrofaalisesti vituillaan. Alustavien tulosten mukaan kaikki näyttäisi olevan mallillaan. Kreatiniinipitoisuudet huitelevat meikäläisellä viiterajojen (60-100) ylärajoilla (95) mutta näin kuulemma usein on lihaksikkailla ihmisillä (taas kynäniskaa koijataan ). Lisäksi tuo veren K-pitoisuus (3,7) näyttäisi olevan viiterajojen (3,5-4,8) alarajalla. Mielenkiintoista nähdä, miten käy jos lakritsin vetäminen laskee sitä entisestään.
Löytyykö pakkikselta muita koekaniineja tai edes kaverin serkun kaimoja, jotka ovat osallistuneet johonkin vastaavaan tutkimukseen? Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisiin tutkimuksiin ihmiset ovat osallistuneet ja minkälaisia tuloksia niistä mahdollisesti on saatu