Kysymys lihasmuistista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Artemis
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
25.11.2004
Viestejä
275
Ikä
39
Tällaisia tredejä täällä on varmaan ollut miljoona mutta eipä se mitään.

Ihan mielenkiinnosta kyselen. Montako kertaa jokin potku tai lyönti tai liike on toistettava kunnes se tulee ns selkärangasta? Joskus olen kuullut, että kyse on tuhannesta tai tuhansista toistokerroista. Sori jos on :david: kysymys. En tiedä näistä asioista mitään. Kiitos.
 
Sanomattakin selvää, ettei pelkkä toistomäärä tee kenestäkään hyvää potkijaa tai lyöjää. Jos potku tehdään ilman keskittymistä huonolla tekniikalla ja huonolla tasapainolla, ei se todennäköisesti opeta yhtään mitään. Jos nyt joku luku täytyy kuitenkin antaa, niin sanotaan että 10 000 keskittyneellä toistolla (kummallekin puolelle omat toistonsa toki) on mahdollista oppia hyvä pohja.
 
Joo iha totta. On se tuhansista kiinni. Pitäis ensin hitaasti tehdä potkun ja katsoa meneekö se oikein. Sitten alottaa tekemään vähä nopeammin pikkuhiljaa. Sitten kun saat sellaisia "täydellisiä" potkuja suhkot nopeaa niin voit alkaa tykittämään niitä tuhansia ja tuhansia potkuja.

Potkimaan ei opi kuin potkimalla
 
Artemis sanoi:
Ihan mielenkiinnosta kyselen. Montako kertaa jokin potku tai lyönti tai liike on toistettava kunnes se tulee ns selkärangasta? Joskus olen kuullut, että kyse on tuhannesta tai tuhansista toistokerroista.

Monta. Varmaankin hyvin yksilöllistä, jotkut apinoivat liikkeen kuin liikkeet suunnilleen yhdellä näkemisellä. Liike voi olla hyvä radaltaan, mutta taito käyttää sitä ei varmasti tule selkärangasta.

Se, että potku tulee käytännön tilanteessa (vaikka harjoitusottelussa) jotenkin ajattelematta ja "selkärangasta", asennosta kuin asennosta, tasapainossa ja palautuu, vaatii monta monta monta toistoa ja muuta harjoitusta/taitoa samalla.
 
Lihassoluissa ei ole muistia.
Ne eivät muista mitään.

Toistojen määrä mikäli haetaan ns."automaatiotasoa" riippuu suoritteen monimutkaisuudesta ja henkilön ominaisuuksista. Vaikka jotain on tehty 10 miljoonaa kertaa sekään ei valitettavasti takaa, että kaikissa olosuhteissa kykenisit sen tekemään automaationa.
 
Riippuu hyvin paljon niin tekniikan, tekijän ja harjoittelun laadusta.

Sanoisin että hyvät lyönnit ei selkärangasta tule alta 100 000 lyönnin jälkeen. Esim. 250 lyöntiä/treeni, 3 vuoden ajan, 3 krt/vk, ja aletaan olemaan hyvissä lyönneissä, riippuu tosin hyvin paljon ihmisestä. Tämä siis jos lähdetään tyhjästä.

Jos jollain on hyvä ruumiinhallinta, eli on harrastanut pitkään jotain lajia, mikä vaatii hyvää hallintaa, ei tietenkään tarvitse harjoitella läheskään yhtä paljoa. Esimerkiksi hyvä painija/judoka oppii lyömään alle vuodessakin varsin hyvin, koska lihasten hermotukset on jo hyvällä tasolla.

Kuten VKA, totesi, lihaksissa ei ole muistia. Muistisolut sijaitsee aivoissa, jotka lähettävät tiedon jo opitusta liikkeestä lihaksille. Nopeutus johtuu lähinnä siitä, että aivojen ei tarvitse miettiä ratkaisua jo ratkaistulle ongelmalle, ja hermotukset aivoista lihaksiin on parantunut pitkän harjoittelun myötä. :)
 
11 toistoa niin ihminen oppii muistamaan liikkeen.
1000 toistoa niin hermosto alkaa heräillä.
10 000 toistoa ja synapsien välille alkaa muodostua uusia yteyksiä.
Ja edellytyksenä on että nuo kaikki on täydellisen oikeita toistoja! :D

Helmisen Jukka aikido 6. dan referoi nuo jostain julkaisusta.
 
Loistavaa. Kiitoksia paljon kaikille hyvistä vastauksista. :love:
 
Ihmisestähän se on kiinni, toiset on lahjakkaita toiset ei. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö lahjattomat voisi oppia, meidän vain täytyy tehdä enemmän töitä. :whip:
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
AndyS sanoi:
Riippuu myös aiemmasta harjoittelusta. Jos aletaan opettaa sanotaan nyt vaikka etupotkua kahdelle luonnostaan yhtä lahjakkaalle henkilölle, joista toinen on treenannut ikänsä voimistelua ja toinen vain istunut sohvalla, oppii voimistelija potkun paljon nopeammin, koska hänen vartalon kontrollinsa on paljon parempi.

Totta.
 
Mä treenailin noin 5 vuotta erästä itsepuolustuslajia, sitten iski laiskuus jne ja tuli noin kolmen vuoden paussi ko. lajissa.
Sitten sain kerättyä rohkeutta ja lampsin takaisin salille. Huomasin että kyllä ne tekniikat siellä takaraivossa olivat, palautuivat aika nopeasti eli parissa viikossa. Tässä välillä oli myös painoa ja voimaa tullut lisää, joten esim. heitot tuntuivat kumma kyllä paljon helpommilta kuin silloin kolme vuotta sitten.

Treeneissä ei ole ollut vihkoa tms. muistiinpanovälinettä, että montako lyöntiä/potkua/heittoa olen tässä "uran" aikana tehnyt...
 
"10 000 toistoa ja synapsien välille alkaa muodostua uusia yteyksiä."

Toi kuulostaa oudolta. Nimittäin ainakin mulle koulussa opetettiin/itse ymmärsin, että synapsi on "kuljetin aine" ja sen tehtävä on siirtää hermoimpulssi kahden hermon välissä olevan kuilun yliste.

Eli uusien yhteyksien muodostuminen kuulostaa oudolta.

Ps. ymmärtääkseni särkylääkkeet nimenomaan estävät/hidastavat synapsia toimimasta ja tästä johtuen lopputuote olisi säryn lievitystä...

MUTTA TÄMÄ ON TÄYSIN MUTU-POHJAA
 
No pistetään lisää mutua kun kerran meikän Helmisen lainausta lainasit. Olikos se nyt niin, että nuppi on pullollaan neuroneita ja näissä on kiinni synapseja/synapsi kalvo tjms. Synapsien kautta sitten neuronit jutteleepi mukavia keskenään noitten välittäjäaineiden avulla. Treenillä saadaan useampi neuroni puheväleihin keskenään synapsien välisten yhteyksien kautta. Google varmaan kertoo tarkemmin.
 
practioner sanoi:
"10 000 toistoa ja synapsien välille alkaa muodostua uusia yteyksiä."

Toi kuulostaa oudolta. Nimittäin ainakin mulle koulussa opetettiin/itse ymmärsin, että synapsi on "kuljetin aine" ja sen tehtävä on siirtää hermoimpulssi kahden hermon välissä olevan kuilun yliste.

Eli uusien yhteyksien muodostuminen kuulostaa oudolta.

Melkein oikein :) Synapsi on kahden hermosolun välillä oleva liitoskohta, jossa tuovan solun aksonista (eräänlainen haarake) vapautuu välittäjäaineita vastaanottavan solun reseporeihin ja näin tieto siirtyy eteenpäin.

Eka lause olisi siis "10000 toistoa ja uusia synapseja muodostuu"
 
Artemis sanoi:
Montako kertaa jokin potku tai lyönti tai liike on toistettava kunnes se tulee ns selkärangasta?

Montako kertaa jokin tekniikka on toistettava, kunnes se tulee ns. selkärangasta
- pelkkänä puhtaana tekniikkana ilmaan huidottuna
- vai matsissa juuri siihen tilanteeseen sopivana tekniikkana?

10 000 toistoa kuulostaa yläkanttiin jollekin peruslyönnille ihan tekniikkana, mutta
10 000 toistoa ei takaa sitä, että osaisit lyödä sen lyönnin aina kun sille on paikka.

Eli puhutaanko yksinharjoittelusta vai sparraamisesta?
 
10000 toistoa ja tietää miten sen tekee.
10000 kertaa kun sen sitten tekee oikeassa tilanteessa...sitähän siellä salilla tahkotaan parin kanssa, vai mitä? Ei aina niin läpeensä käytännöllisesti (lue: sparraten), mutta kuitenkin?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom