Kysymyksiä kasviproteiineista ja aminohapoista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja cuscus
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
29.5.2003
Viestejä
628
Yritin tässä googlettaa asiasta, mutta ei silläkään näköjään löytynyt kaikkea tietoa. Hieman inffoa oli kyllä " http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/04_pro_ruokavalion.shtml " -osoitteessa, mutta jotenkin arvelin sitten, että täällä porukka tietää jotain proteiineista ja aminohapoista :)

Usein tulee aamu- tai iltapalaksi otettua pelkästään iso lautasellinen kaurapuuroa+leseitä, eikä mitään maito- tai lihatuotteita. Kaurahan sisältää aika paljon proteiineja, mutta siitä puuttuu joitakin aminohappoja. Muutamia kysymyksiä:

1. Puuttuuko kaurasta treoniinikin? Sellaista luin ylläolevasta linkistä, että viljavalmisteista se näyttäisi puuttuvan, mutta kaikilla saiteilla, joilla on ollut kaurasta puhetta, on ainoastaan lysiini mainittu.

2. Meneekö tuo kaikki proteiini hukkaan ja muuttuu energiaksi, jos ei syö lihaa, maitoa tai vaikka papuja samalla kertaa?

3. Kuinka pian pitää sitä lysiiniä saada? Samalla aterialla? Vai ehtiikö vielä esim. 5-6 tunnin päästä syöty liha-ateria vaikuttamaan asiaan.

4. Mistä lysiiniä saisi parhaiten? Jos viljatuotteista tulee iso osa päivittäisestä proteiinista, niin luulisi, että myös lysiiniä tarvisi aikamoisen kasan täyttämään sen aukon. Esim. jos viljasta saisi päivässä 60 grammaa proteiinia, paljonko lihaa/juustoa/kalaa/jotain muuta pitäisi syödä, että saisi aminohapot tasapainoon.

5. Onko jotain proteiinituotteita olemassa, mistä saisi juuri tuota lysiiniä paljon?

Siinä taisi olla tarpeeksi yhdelle kertaa :)

Suomenkielellä ei netistä löytynyt kovinkaan syvällistä inffoa asiasta vaikka pari tuntia käytin etsimiseen. Toivottavasti osaatte auttaa. Kiitos jo ennakkoon :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
1. Ei mitään hajua, ja jos oot kerran tutkimusta tehnyt jo asian suhteen niin voi olla että ei kokonaan puutu, eihän vilja ole sama asia kuin kaura. Tosin kannattaisi pelata varman päälle, treoniinia on paljon lihassa, maitotuotteissa ja munissa, vehnäleseissä, pähkinöissä ja joissakin vihanneksissa en tiiä missä..

2. Ei mene

3. Ei se mikään katatrofi tosiaan ole jos sitä ei samalla aterialla ole, ei tuosta kannata mitään stressata, enemmän miettisin sinuna miten järkevä iltapalasi on, illalla kun pitäisi lähinnä syödä vain rasvaa ja proteiinia; haulla "iltapala" löydät miljoona topikkia aiheesta. Hiilaria lähinnä vain silloin iltapalalla jos on ollut myöhään illalla treeni tai tankkaa aamutreeniin minkä tekee tyhjällä mahalla tai pelkän protskudrinkin kanssa.

4. Juustossa, munissa, limanpavuissa, perunoissa, maidossa, lihassa ja panimohiivassa :D.... Ei sitä paljoa tartte mutta ilmeisesti et harrasta mitään liikuntaa kun syöt noin vähän proteiinia? Et sä sitä montaa grammaa tartte. Tosin jos oot 45kg ja harrastat kevyttä kestävyysliikuntaa tai jotain peliä tms niin kyllä 65-75:llä grammalla protskua päivässä pärjää ihan hyvin.

5. Käsittääkseni ei ole, ja vaikka olis ne on perkeleen kalliita nuo tuollaset aminohappovalmisteet


http://www.davidzpagez.homestead.com/aminoacids.html kato tuolta löylyy tollanen löylylinkki oli suosikeissa kanssa
 
Viljatuotteiden proteiinista kannattaa laskea vain 30%. Eli jos on joku leipä ja siinä on 10g proteiinia niin kannattaa laskea vain että siinä on se 3g.
 
Puhe siis oli, että pelkästään _viljasta_ tulee se 60g proteiinia päivässä. Siihen tietenkin sitten vielä päälle ne lihat, juustot, kananmunat mitä aina päivän aikana tulee syötyä, jolloin sitä varmaankin kertyy päivässä aikalailla sopiva annos 75 kiloisellekkin. Salilla tosin tulee käytyä n. 1-2 kertaa viikossa, kun tulee pelailtua aktiivisemmin jalkapalloa/salibandyä.

Kaurapuuro+leseet ja muut kokojyvätuotteet kun on vain niin hyvää opiskelijaruokaa, että niitä tulee nautittua aikamoisia määriä päivässä. Siitä tulee kuitenkin aika suuri osa päivittäisestä proteiinista, niin alkoi asia kiinnostamaan.

Kiitoksia, tuo linkki on aika hyvä.
 
Tästä kinattiin joskus vippisätissä. Mä en laske kasviperäisiä proteiineja ollenkaan, koska eivät ole niin laadukasta protskua kuin maitotuotteista tai lihasta (siis kaikki liha, kala, pun.liha, tiput yms.) saatu. Moni oli sitä mieltä, että kyllä ne viljoista, linsseistä, riisistä ja pavuista yms. tulevat pitää laskea kokonaisprotskumäärään. Liekö tuo kumminkaan niin tarkkaa, kunhan pitää huolen, että saa tarpeeksi proteiinia ja suurin osa siitä tulee laatulähteistä.
 
Originally posted by Iivili
Tästä kinattiin joskus vippisätissä. Mä en laske kasviperäisiä proteiineja ollenkaan, koska eivät ole niin laadukasta protskua kuin maitotuotteista tai lihasta (siis kaikki liha, kala, pun.liha, tiput yms.) saatu. Moni oli sitä mieltä, että kyllä ne viljoista, linsseistä, riisistä ja pavuista yms. tulevat pitää laskea kokonaisprotskumäärään. Liekö tuo kumminkaan niin tarkkaa, kunhan pitää huolen, että saa tarpeeksi proteiinia ja suurin osa siitä tulee laatulähteistä.

Jep, en minäkään laske protskumäärään niitä, toisaalta en oo muutenkaan ton protskun suhteen niin tarkka, pääasia että sitä tulee hyvistä lähteistä se n.2g/kg, kylä se riittää vaikka jäis vajaaksikin. Kaloreihin lasken kyllä sit ne huonotkin lähteet mukaan.
 
Originally posted by Hano
Viljatuotteiden proteiinista kannattaa laskea vain 30%. Eli jos on joku leipä ja siinä on 10g proteiinia niin kannattaa laskea vain että siinä on se 3g.

Ei sitä noin voi laskea! Luin yhestä alan lehdestä, että kasviproteiini imeytyy 85:sti ja lihaproteiini 95. Ainoa suurempi ongelma noissa kasviproteiineissa on se ettei ne sisällä kaikkia välttämättömimpiä aminohappoja (kuten jo todettiin).
 
Originally posted by Iivili
Tästä kinattiin joskus vippisätissä. Mä en laske kasviperäisiä proteiineja ollenkaan, koska eivät ole niin laadukasta protskua kuin maitotuotteista tai lihasta (siis kaikki liha, kala, pun.liha, tiput yms.) saatu. Moni oli sitä mieltä, että kyllä ne viljoista, linsseistä, riisistä ja pavuista yms. tulevat pitää laskea kokonaisprotskumäärään. Liekö tuo kumminkaan niin tarkkaa, kunhan pitää huolen, että saa tarpeeksi proteiinia ja suurin osa siitä tulee laatulähteistä.

Sama täällä, mä lasken ainoastaan lihaproteiinit "proteiineiksi", mutta hyvä niin jos kasviprotskut vähän lisää sitä määrää.
 
Löytyi siitä hieman juttua englanniksi, kun sain tuon englanninkielisen sanaston selville. Vielä kun on YK:n alaisen FAO:n sivuilta tämä juttu, niin luulisi olevan tutkittua tietoa:

http://www.google.fi/search?q=cache.../papers/13vasal.doc+Lysine+oat&hl=fi&ie=UTF-8

Cereal proteins vary in protein content but in general are of poor quality because of lack of balance in amino acid composition.

As far protein quality is concerned, unfortunately all cereals are deficient primarily in lysine with a secondary deficiency in threonine or tryptophan (Table 5). The poor quality of proteins is attributed to high concentration of prolamin storage protein fraction in cereals. This particular fraction is practically negligible or devoid of lysine. The high levels of this fraction is the sole cause of poor protein quality in cereals

As indicated earlier, both oat and rice have good protein quality owing to low levels of prolamin. Despite high lysine in these two cereals compared to others, lysine is still the first limiting amino acid. Proteins from both these cereals have higher biological value relative to other cereal proteins. It is further interesting to point out that high protein content in oat does not adversely affect the biological value of protein.

Compared to all other cereals, oat grain combines advantage of both protein content and quality and will have a great use as human food...

Oat protein has good protein concentration and has excellent balance of amino acids

-----------------------------------------------

Eli eri viljoissa proteiinin määrä vaihtelee huomattavasti, mutta se on yleisesti ottaen huonolaatuista sen aminohappokoostumuksen takia.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että kaura on ylivoimaisesti parhaimman laatuista, kun siinä on eniten proteiinia ja sen koostumus on huomattavasti muita viljoja parempaa. Vehnä ja ruis siellä oli myös mainittu, mutta jäivät aika kauas jälkeen.

Kävin katsomassa noita ruoka-topiceja täällä, niin näytti aika moni jo vetävän aika paljon kauraleseita esim. aamupalalla, joten ei tämä kovin uutta tietoa taida sitten olla.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom