- Liittynyt
- 23.11.2018
- ViestejÀ
- 7 850
TÀmÀpÀ juuri. Edes pakkauksen "valmistuttaja" tai "valmistaja" ei kerro oikeasti mitÀÀn valmistusmaasta tai -prosessista. Jos pakkauksessa sanotaan "kasvatettu Norjassa" se voi hyvinkin olla Norjassa kasvirehulla kassikasvatettua lohta joka on lentorahtina kÀyny Kiinassa fileoitavana ja juurikin kemiallisesti "savustettavana", vaikka tuotemerkki olisi sinÀnsÀ kotimainen.Toinen seikka on tietysti kasvatetun lohen laatu, tai laadun puute. Ovat melko skeidaa ylipÀÀtÀÀn. Eli ei kannata liikoja odotella.
Paitsi, ettÀ "ei savua ilman tulta" sanonnallekin on taustansa.Tulella on hieman huono sana kuvaamaan kylmÀsavustusta, siinÀhÀn lohi pidetÀÀn kylmÀssÀ, esimerkiksi vanhassa jÀÀkaapissa jossa on "savugeneraattori" eli purua kytemÀssÀ ja tuottamassa savua hiljakseen.
Silloin, kun kylmÀsavustus keksittiin, ei ollu olemassa vanhoja jÀÀkaappeja.
TulipesÀ alarinteeseen, parikymmentÀ metriÀ savuhormia savesta, muuraamalla, tai no joo, metalliputkella, ja ylÀrinteeseen laudasta se kaappi, johon kylmÀsavustettavat tuotteet laitetaan. Ei oo kummoinen homma, senkus rakentelee takapihalle.
Mutta on suurta herkkua ja on joskus tullut itsekkin tehtyÀ, kun saa oikean suolan kalaan ja juuri sopivan savun sÀÀdettyÀ, niin tuolla voisi elÀÀ pelkÀstÀÀn. RuisleivÀn pÀÀlle kun tempasee keitetyn kananmunan ja paksut viipaleet kylmÀsavua, ehkÀ tilliÀ vielÀ vÀriksi, niin jo on hyvÀÀ!