KylmÀsavulohi?

Meta title: đŸ’„ KylmĂ€savulohi – herkkupala vai suolapommi joka jakaa mielipiteet pöydĂ€ssĂ€ ja foorumilla

Meta description: Keskustelua kylmĂ€savulohen mausta, laadusta, suolasta ja terveysnĂ€kökulmista – mitĂ€ etuja ja haittoja siihen oikeasti liittyy?**


Toinen seikka on tietysti kasvatetun lohen laatu, tai laadun puute. Ovat melko skeidaa ylipÀÀtÀÀn. Eli ei kannata liikoja odotella.
TÀmÀpÀ juuri. Edes pakkauksen "valmistuttaja" tai "valmistaja" ei kerro oikeasti mitÀÀn valmistusmaasta tai -prosessista. Jos pakkauksessa sanotaan "kasvatettu Norjassa" se voi hyvinkin olla Norjassa kasvirehulla kassikasvatettua lohta joka on lentorahtina kÀyny Kiinassa fileoitavana ja juurikin kemiallisesti "savustettavana", vaikka tuotemerkki olisi sinÀnsÀ kotimainen.

Tulella on hieman huono sana kuvaamaan kylmÀsavustusta, siinÀhÀn lohi pidetÀÀn kylmÀssÀ, esimerkiksi vanhassa jÀÀkaapissa jossa on "savugeneraattori" eli purua kytemÀssÀ ja tuottamassa savua hiljakseen.
Paitsi, ettÀ "ei savua ilman tulta" sanonnallekin on taustansa.

Silloin, kun kylmÀsavustus keksittiin, ei ollu olemassa vanhoja jÀÀkaappeja.

TulipesĂ€ alarinteeseen, parikymmentĂ€ metriĂ€ savuhormia savesta, muuraamalla, tai no joo, metalliputkella, ja ylĂ€rinteeseen laudasta se kaappi, johon kylmĂ€savustettavat tuotteet laitetaan. Ei oo kummoinen homma, senkus rakentelee takapihalle. 😉😄
Mutta on suurta herkkua ja on joskus tullut itsekkin tehtyÀ, kun saa oikean suolan kalaan ja juuri sopivan savun sÀÀdettyÀ, niin tuolla voisi elÀÀ pelkÀstÀÀn. RuisleivÀn pÀÀlle kun tempasee keitetyn kananmunan ja paksut viipaleet kylmÀsavua, ehkÀ tilliÀ vielÀ vÀriksi, niin jo on hyvÀÀ!
 
Onko totta, ettÀ ns. Norjan viljelty pussilohi on kuin paskin massatuotettu broileri, eli suurin osa lohen hyvistÀ jutuista on mennyt roskikseen.
 
Onko totta, ettÀ ns. Norjan viljelty pussilohi on kuin paskin massatuotettu broileri, eli suurin osa lohen hyvistÀ jutuista on mennyt roskikseen.
Onhan nuo norskilohesta tehdyt dokkarit osin melko jÀrkytyshakuista kamaa. Ja kalan muut hyvÀt terveysvaikutukset peittoavat haitallisia, mutta kyllÀhÀn tuo on todella kaukana luonnonlohesta. Niin rasva-arvoiltaan ja muutenkin. Puhumattakaan valtavista ympÀristöhaitoista, joita tuo bulkkikasvatus aiheuttaa.

Eli summaten, Ă€lĂ€ osta norskia, vaan Suomessa kasvatettua kirjolohta. Tai kaikkein mieluiten, mene itse kalalle đŸ’Ș

KylmÀsavuissa kannattaa suosia pieniÀ pajoja, joista kovimmat kasvattavat itse kirjolohensa. Makuero bulkkiin on valtava, mutta hintaeroa ei juuri ole.
 
HyvĂ€ yhteenveto tuokin 👌
Heh. Joo, ajattelin ettÀ harva jaksaa enÀÀ lukea minun eeppisiÀ monologeja, joten tyydyin tuottamaan pelkÀn vastauksen. Minulla tapana innostua jostain itseÀni koskettavasta aiheesta, ja tekstin muodostus karkaa helposti kÀsistÀ.

Jos kirjolohet kiinnostaa enemmĂ€n, olen kyllĂ€ kĂ€ytettĂ€vissĂ€ 🙂
 
Heh. Joo, ajattelin ettÀ harva jaksaa enÀÀ lukea minun eeppisiÀ monologeja, joten tyydyin tuottamaan pelkÀn vastauksen. Minulla tapana innostua jostain itseÀni koskettavasta aiheesta, ja tekstin muodostus karkaa helposti kÀsistÀ.

Jos kirjolohet kiinnostaa enemmĂ€n, olen kyllĂ€ kĂ€ytettĂ€vissĂ€ 🙂
Antaa tulla vaan.
 
Heh. Joo, ajattelin ettÀ harva jaksaa enÀÀ lukea minun eeppisiÀ monologeja, joten tyydyin tuottamaan pelkÀn vastauksen. Minulla tapana innostua jostain itseÀni koskettavasta aiheesta, ja tekstin muodostus karkaa helposti kÀsistÀ.

Jos kirjolohet kiinnostaa enemmĂ€n, olen kyllĂ€ kĂ€ytettĂ€vissĂ€ 🙂
Voin kertoa, ettĂ€ tĂ€ssĂ€ voin valistaa jopa enemmĂ€n kuin sinĂ€ 😀
 
No ainakin ne on kaks eri kalaa "Aloitetaanpa perusteista! Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia, jotka eivÀt ole sukua toisilleen. Pienempi kirjolohi on kotoisin TyyneltÀmereltÀ, isompi lohi Pohjois-Atlantilta"

 
Juu on toki kaksi eri kalaa 👍 Mietin lĂ€hinnĂ€ siitĂ€ nĂ€kökulmasta, ettĂ€ kun norjan lohi tuossa julistettiin tehotuotetuksi paskaksi, niin kuuluuko kotimainen kirjolohi ravitsemuksellisesti samaan kategoriaan

 
Justiisa tÀÀllÀ rehvasteltiin kuinka paljon tiedetÀÀn lohista, melkeen jo julistauduttin itsekkin loheksi, mutta sitte hiljennyttiin kokonaan. Liekkö lÀhtivÀt uimaan ja eivÀt ole kerenneet tÀnne tyhjentÀmÀÀn tietopankkiaan?
 
Juu on toki kaksi eri kalaa 👍 Mietin lĂ€hinnĂ€ siitĂ€ nĂ€kökulmasta, ettĂ€ kun norjan lohi tuossa julistettiin tehotuotetuksi paskaksi, niin kuuluuko kotimainen kirjolohi ravitsemuksellisesti samaan kategoriaan

FinelistÀ löydÀt ravintotiedot lohesta ja kirjolohesta sekÀ kasvatetusta ettÀ luonnossa kasvaneesta. Ainakin rasvahappojen osalta eroavat, mutta hyviÀ mÀÀriÀ kaikissa.
 
No ainakin ne on kaks eri kalaa "Aloitetaanpa perusteista! Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia, jotka eivÀt ole sukua toisilleen. Pienempi kirjolohi on kotoisin TyyneltÀmereltÀ, isompi lohi Pohjois-Atlantilta"

Hieman on mielenkiintoisia valintoja tehty tuota artikkelia laadittaessa.

Esimerkiksi:

"Usein kalojen ruoka sisÀltÀÀ lÀhes puolet soijaa, jonka kasvatus kuormittaa ympÀristöÀ. Soijapitoisen rehun on myös todettu heikentÀneen tuontilohen rasvahappokoostumusta.

Onneksi meillÀ Suomessa ollaan rehuasian suhteen valveutuneita. Esimerkiksi suomalaisten sopimuskasvattajien yhteisö Benella Kala noudattaa tarkkaa ruokintaa taatakseen terveelliset tuotteet. Benella-kalassa tÀrkeÀt EPA- ja DHA-rasvahapot ovat sydÀmen hyvinvoinnin kannalta juuri oikealla tasolla.

Kotimaisen kirjolohen kasvatuksessa paljon kÀytetyn rehun taustalla on suomalainen Raisioaqua-yritys, jonka kehittÀmÀ Baltic Blend -rehu vÀhentÀÀ ItÀmereen pÀÀtyvÀÀ fosfori- ja typpikuormaa."

A) tuontilohen kohdalla puhutaan rasvahappokoostumuksesta, ei fosfori- tai typpikuormituksesta ympÀristölle.

B) Suomessa kasvatetun kirjolohen kohdalla sivutaan rasvahappoja, mutta korostetaan em. pÀÀstöjÀ ja samalla unohdetaan mainita, ettÀ

C) kyseinen Raisioaquan Baltic Blend sisÀltÀÀ soijaa, jota kÀsittÀÀkseni ei baltian maissa eikÀ varsinkaan vesistöissÀ kasva. Ja tÀmÀn soija-asian selvitin taannoin, kun paikallisessa rekossa yksi kirjolohenmyyjÀ myönsi myyvÀnsÀ kasvatettua kalaa, mutta kÀyttÀvÀnsÀ "luonnonmukaista" kyseistÀ rehua, osaamatta vastata kysymykseen rehun sisÀllöstÀ...

Lyhyesti, suosikaa villikalaa, sitÀkin kun on saatavilla kauppojen kalatiskeiltÀ. Samalla tuette jatkuvasti pienenevÀÀ ammattikalastajien joukkoa, tukematta nÀitÀ teollisia kalankasvatusyrityksiÀ.
 
Lyhyesti, suosikaa villikalaa, sitÀkin kun on saatavilla kauppojen kalatiskeiltÀ. Samalla tuette jatkuvasti pienenevÀÀ ammattikalastajien joukkoa, tukematta nÀitÀ teollisia kalankasvatusyrityksiÀ.
Kannatan kyllÀ, mutta riittÀisikö villikalaa kaikille, jos kalanviljely lopetettaisiin? Kalan syömÀ ravinto vaikuttaa ravintoainepitoisuuksiin ja ainakin kasvatetun kalan rasvahappokoostumus on villikalaa heikompi, mutta ei se tarkoita sitÀ, ettÀ kasvatettu kala olisi huonoa ravintoa.
 
Justiisa tÀÀllÀ rehvasteltiin kuinka paljon tiedetÀÀn lohista, melkeen jo julistauduttin itsekkin loheksi, mutta sitte hiljennyttiin kokonaan. Liekkö lÀhtivÀt uimaan ja eivÀt ole kerenneet tÀnne tyhjentÀmÀÀn tietopankkiaan?

Viikonloppuna monella taitaa olla parempaakin tekemistĂ€ kuin luuhata netissĂ€ 😃 Rasvahappokoostumuksesta, muista ravintoarvoista ja rehun vaikutuksesta onkin tullut yllĂ€ tietoa, mutta ekologiset vaikutukset ovat myös varsin jÀÀtĂ€viĂ€. Suomen kirjolohikasvatuksella on paikallisia ja alueellisiakin rehevöitymisvaikutuksia, mutta paljon pahempana nĂ€en Norjan lohikasvatuksen vaikutukset. Vuonokasvatus on aiheuttanut valtavaa haittaa luonnonvaraisille lohikannoille. Lohet kun lĂ€htevĂ€t joesta syönnösvaellukselle merelle, ne altistuvat kasvattamoiden lohiloisille ja kuolleisuus voi olla todella suurta. LisĂ€ksi laitoksista karkaavat kassilohet puskevat jokiin ja sikiĂ€vĂ€t luonnonlohien kanssa, todella huono asia. jne jne..

Kuten mainitsin, niin norskilohen kasvatusta kritisoivat jutut ovat joskus hieman jÀrkytyshakuista, mutta tuore kirja "Vieras laji" on lÀhdeviittauksin varustettu teos, joka tuo ongelmia hyvin esille.


Kannatan kyllÀ, mutta riittÀisikö villikalaa kaikille, jos kalanviljely lopetettaisiin? Kalan syömÀ ravinto vaikuttaa ravintoainepitoisuuksiin ja ainakin kasvatetun kalan rasvahappokoostumus on villikalaa heikompi, mutta ei se tarkoita sitÀ, ettÀ kasvatettu kala olisi huonoa ravintoa.
Villikalaa kyllÀ riittÀisi, mutta suomalaisten tulisi oppia syömÀÀn monipuolisesti kalaa aina muikusta lahnaan ja kaikkea siltÀ vÀliltÀ. LisÀksi monet alihyödynnetyt vesistöt sijaitsevat melko syrjÀssÀ, joten logistisia haasteita tulisi ratkoa.

MinÀ en usko, ettÀ kalanviljely tulee loppumaan, eikÀ se tosiaan oikein hoidettuna, tai edes sinne pÀin, tuota mitÀÀn roskaruokaa. Mutta suuntaus tulee olemaan kohti kiertovesikasvatusta, jossa ympÀristövaikutukset ovat vÀhÀisiÀ ja tehokkuus saadaan kovalle tasolle. Samassa tehtaassa voi olla mÀdintuotanto sekÀ poikaskasvastus ja toisesta pÀÀstÀ tulee liukuhihnalla filettÀ ulos. TÀmÀ ei ole utopiaa, vaan tÀllainen tehdas löytyy meiltÀ Suomesta Varkaudesta (Finforel). Tulevaisuuden suunnitelmat ovat melko huimia tÀllÀ toimijalla.
 
Viikonloppuna monella taitaa olla parempaakin tekemistĂ€ kuin luuhata netissĂ€ 😃 Rasvahappokoostumuksesta, muista ravintoarvoista ja rehun vaikutuksesta onkin tullut yllĂ€ tietoa, mutta ekologiset vaikutukset ovat myös varsin jÀÀtĂ€viĂ€. Suomen kirjolohikasvatuksella on paikallisia ja alueellisiakin rehevöitymisvaikutuksia, mutta paljon pahempana nĂ€en Norjan lohikasvatuksen vaikutukset. Vuonokasvatus on aiheuttanut valtavaa haittaa luonnonvaraisille lohikannoille. Lohet kun lĂ€htevĂ€t joesta syönnösvaellukselle merelle, ne altistuvat kasvattamoiden lohiloisille ja kuolleisuus voi olla todella suurta. LisĂ€ksi laitoksista karkaavat kassilohet puskevat jokiin ja sikiĂ€vĂ€t luonnonlohien kanssa, todella huono asia. jne jne..

Kuten mainitsin, niin norskilohen kasvatusta kritisoivat jutut ovat joskus hieman jÀrkytyshakuista, mutta tuore kirja "Vieras laji" on lÀhdeviittauksin varustettu teos, joka tuo ongelmia hyvin esille.



Villikalaa kyllÀ riittÀisi, mutta suomalaisten tulisi oppia syömÀÀn monipuolisesti kalaa aina muikusta lahnaan ja kaikkea siltÀ vÀliltÀ. LisÀksi monet alihyödynnetyt vesistöt sijaitsevat melko syrjÀssÀ, joten logistisia haasteita tulisi ratkoa.

MinÀ en usko, ettÀ kalanviljely tulee loppumaan, eikÀ se tosiaan oikein hoidettuna, tai edes sinne pÀin, tuota mitÀÀn roskaruokaa. Mutta suuntaus tulee olemaan kohti kiertovesikasvatusta, jossa ympÀristövaikutukset ovat vÀhÀisiÀ ja tehokkuus saadaan kovalle tasolle. Samassa tehtaassa voi olla mÀdintuotanto sekÀ poikaskasvastus ja toisesta pÀÀstÀ tulee liukuhihnalla filettÀ ulos. TÀmÀ ei ole utopiaa, vaan tÀllainen tehdas löytyy meiltÀ Suomesta Varkaudesta (Finforel). Tulevaisuuden suunnitelmat ovat melko huimia tÀllÀ toimijalla.

TÀmÀ oli se mitÀ odotettiin koko viikonloppu? Samat liirumlasrumit on joka toinen viikko IltalehdessÀ ja et kertonut mitÀÀn siitÀ lohesta.

MeitÀ ei tÀÀllÀ ympÀristöt kiinnosta, vaan se lohen ravintosisÀltö.
 
TÀmÀ oli se mitÀ odotettiin koko viikonloppu? Samat liirumlasrumit on joka toinen viikko IltalehdessÀ ja et kertonut mitÀÀn siitÀ lohesta.

MeitÀ ei tÀÀllÀ ympÀristöt kiinnosta, vaan se lohen ravintosisÀltö.
On sinulla tylsĂ€ elĂ€mĂ€, jos meni viikonloppu tĂ€tĂ€ odotellessa 😃

Lue vaikka linkkaamani kirja, jos sivistyisit. Ja luultavasti aika montaa tÀÀllÀ kiinnostaa ympÀristö tai ainakin lohikannat.
 
Ei kiinnosta ympÀristö, eikÀ lohikannat. Vesalta odotan edelleen vÀhintÀÀn 1000 sanan esseetÀ ravintosisÀllöstÀ.
 
Ei kiinnosta ympÀristö, eikÀ lohikannat. Vesalta odotan edelleen vÀhintÀÀn 1000 sanan esseetÀ ravintosisÀllöstÀ.

No se on justiisa nÀin, tÀsÀ pitÀis yrittÀÀ pattia kasvattaa, eikÀ mitÀÀn lohien paskomisia miettiÀ. Nyt Vesa kirjottelee tuon oman vastineen, nii saadaan hyvÀt rasvat lohista.
 
Back
Ylös Bottom