- Liittynyt
- 23.11.2018
- Viestejä
- 7 453
Tämäpä juuri. Edes pakkauksen "valmistuttaja" tai "valmistaja" ei kerro oikeasti mitään valmistusmaasta tai -prosessista. Jos pakkauksessa sanotaan "kasvatettu Norjassa" se voi hyvinkin olla Norjassa kasvirehulla kassikasvatettua lohta joka on lentorahtina käyny Kiinassa fileoitavana ja juurikin kemiallisesti "savustettavana", vaikka tuotemerkki olisi sinänsä kotimainen.Toinen seikka on tietysti kasvatetun lohen laatu, tai laadun puute. Ovat melko skeidaa ylipäätään. Eli ei kannata liikoja odotella.
Paitsi, että "ei savua ilman tulta" sanonnallekin on taustansa.Tulella on hieman huono sana kuvaamaan kylmäsavustusta, siinähän lohi pidetään kylmässä, esimerkiksi vanhassa jääkaapissa jossa on "savugeneraattori" eli purua kytemässä ja tuottamassa savua hiljakseen.
Silloin, kun kylmäsavustus keksittiin, ei ollu olemassa vanhoja jääkaappeja.
Tulipesä alarinteeseen, parikymmentä metriä savuhormia savesta, muuraamalla, tai no joo, metalliputkella, ja ylärinteeseen laudasta se kaappi, johon kylmäsavustettavat tuotteet laitetaan. Ei oo kummoinen homma, senkus rakentelee takapihalle.
Mutta on suurta herkkua ja on joskus tullut itsekkin tehtyä, kun saa oikean suolan kalaan ja juuri sopivan savun säädettyä, niin tuolla voisi elää pelkästään. Ruisleivän päälle kun tempasee keitetyn kananmunan ja paksut viipaleet kylmäsavua, ehkä tilliä vielä väriksi, niin jo on hyvää!