Kylmäsavulohi?

Toinen seikka on tietysti kasvatetun lohen laatu, tai laadun puute. Ovat melko skeidaa ylipäätään. Eli ei kannata liikoja odotella.
Tämäpä juuri. Edes pakkauksen "valmistuttaja" tai "valmistaja" ei kerro oikeasti mitään valmistusmaasta tai -prosessista. Jos pakkauksessa sanotaan "kasvatettu Norjassa" se voi hyvinkin olla Norjassa kasvirehulla kassikasvatettua lohta joka on lentorahtina käyny Kiinassa fileoitavana ja juurikin kemiallisesti "savustettavana", vaikka tuotemerkki olisi sinänsä kotimainen.

Tulella on hieman huono sana kuvaamaan kylmäsavustusta, siinähän lohi pidetään kylmässä, esimerkiksi vanhassa jääkaapissa jossa on "savugeneraattori" eli purua kytemässä ja tuottamassa savua hiljakseen.
Paitsi, että "ei savua ilman tulta" sanonnallekin on taustansa.

Silloin, kun kylmäsavustus keksittiin, ei ollu olemassa vanhoja jääkaappeja.

Tulipesä alarinteeseen, parikymmentä metriä savuhormia savesta, muuraamalla, tai no joo, metalliputkella, ja ylärinteeseen laudasta se kaappi, johon kylmäsavustettavat tuotteet laitetaan. Ei oo kummoinen homma, senkus rakentelee takapihalle. 😉😄
Mutta on suurta herkkua ja on joskus tullut itsekkin tehtyä, kun saa oikean suolan kalaan ja juuri sopivan savun säädettyä, niin tuolla voisi elää pelkästään. Ruisleivän päälle kun tempasee keitetyn kananmunan ja paksut viipaleet kylmäsavua, ehkä tilliä vielä väriksi, niin jo on hyvää!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Onko totta, että ns. Norjan viljelty pussilohi on kuin paskin massatuotettu broileri, eli suurin osa lohen hyvistä jutuista on mennyt roskikseen.
 
Onko totta, että ns. Norjan viljelty pussilohi on kuin paskin massatuotettu broileri, eli suurin osa lohen hyvistä jutuista on mennyt roskikseen.
Onhan nuo norskilohesta tehdyt dokkarit osin melko järkytyshakuista kamaa. Ja kalan muut hyvät terveysvaikutukset peittoavat haitallisia, mutta kyllähän tuo on todella kaukana luonnonlohesta. Niin rasva-arvoiltaan ja muutenkin. Puhumattakaan valtavista ympäristöhaitoista, joita tuo bulkkikasvatus aiheuttaa.

Eli summaten, älä osta norskia, vaan Suomessa kasvatettua kirjolohta. Tai kaikkein mieluiten, mene itse kalalle 💪

Kylmäsavuissa kannattaa suosia pieniä pajoja, joista kovimmat kasvattavat itse kirjolohensa. Makuero bulkkiin on valtava, mutta hintaeroa ei juuri ole.
 
Heh. Joo, ajattelin että harva jaksaa enää lukea minun eeppisiä monologeja, joten tyydyin tuottamaan pelkän vastauksen. Minulla tapana innostua jostain itseäni koskettavasta aiheesta, ja tekstin muodostus karkaa helposti käsistä.

Jos kirjolohet kiinnostaa enemmän, olen kyllä käytettävissä 🙂
Antaa tulla vaan.
 
Heh. Joo, ajattelin että harva jaksaa enää lukea minun eeppisiä monologeja, joten tyydyin tuottamaan pelkän vastauksen. Minulla tapana innostua jostain itseäni koskettavasta aiheesta, ja tekstin muodostus karkaa helposti käsistä.

Jos kirjolohet kiinnostaa enemmän, olen kyllä käytettävissä 🙂
Voin kertoa, että tässä voin valistaa jopa enemmän kuin sinä 😀
 
No ainakin ne on kaks eri kalaa "Aloitetaanpa perusteista! Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia, jotka eivät ole sukua toisilleen. Pienempi kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä, isompi lohi Pohjois-Atlantilta"

 
Juu on toki kaksi eri kalaa 👍 Mietin lähinnä siitä näkökulmasta, että kun norjan lohi tuossa julistettiin tehotuotetuksi paskaksi, niin kuuluuko kotimainen kirjolohi ravitsemuksellisesti samaan kategoriaan…
 
Justiisa täällä rehvasteltiin kuinka paljon tiedetään lohista, melkeen jo julistauduttin itsekkin loheksi, mutta sitte hiljennyttiin kokonaan. Liekkö lähtivät uimaan ja eivät ole kerenneet tänne tyhjentämään tietopankkiaan?
 
Juu on toki kaksi eri kalaa 👍 Mietin lähinnä siitä näkökulmasta, että kun norjan lohi tuossa julistettiin tehotuotetuksi paskaksi, niin kuuluuko kotimainen kirjolohi ravitsemuksellisesti samaan kategoriaan…
Finelistä löydät ravintotiedot lohesta ja kirjolohesta sekä kasvatetusta että luonnossa kasvaneesta. Ainakin rasvahappojen osalta eroavat, mutta hyviä määriä kaikissa.
 
No ainakin ne on kaks eri kalaa "Aloitetaanpa perusteista! Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia, jotka eivät ole sukua toisilleen. Pienempi kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä, isompi lohi Pohjois-Atlantilta"

Hieman on mielenkiintoisia valintoja tehty tuota artikkelia laadittaessa.

Esimerkiksi:

"Usein kalojen ruoka sisältää lähes puolet soijaa, jonka kasvatus kuormittaa ympäristöä. Soijapitoisen rehun on myös todettu heikentäneen tuontilohen rasvahappokoostumusta.

Onneksi meillä Suomessa ollaan rehuasian suhteen valveutuneita. Esimerkiksi suomalaisten sopimuskasvattajien yhteisö Benella Kala noudattaa tarkkaa ruokintaa taatakseen terveelliset tuotteet. Benella-kalassa tärkeät EPA- ja DHA-rasvahapot ovat sydämen hyvinvoinnin kannalta juuri oikealla tasolla.

Kotimaisen kirjolohen kasvatuksessa paljon käytetyn rehun taustalla on suomalainen Raisioaqua-yritys, jonka kehittämä Baltic Blend -rehu vähentää Itämereen päätyvää fosfori- ja typpikuormaa."

A) tuontilohen kohdalla puhutaan rasvahappokoostumuksesta, ei fosfori- tai typpikuormituksesta ympäristölle.

B) Suomessa kasvatetun kirjolohen kohdalla sivutaan rasvahappoja, mutta korostetaan em. päästöjä ja samalla unohdetaan mainita, että

C) kyseinen Raisioaquan Baltic Blend sisältää soijaa, jota käsittääkseni ei baltian maissa eikä varsinkaan vesistöissä kasva. Ja tämän soija-asian selvitin taannoin, kun paikallisessa rekossa yksi kirjolohenmyyjä myönsi myyvänsä kasvatettua kalaa, mutta käyttävänsä "luonnonmukaista" kyseistä rehua, osaamatta vastata kysymykseen rehun sisällöstä...

Lyhyesti, suosikaa villikalaa, sitäkin kun on saatavilla kauppojen kalatiskeiltä. Samalla tuette jatkuvasti pienenevää ammattikalastajien joukkoa, tukematta näitä teollisia kalankasvatusyrityksiä.
 
Lyhyesti, suosikaa villikalaa, sitäkin kun on saatavilla kauppojen kalatiskeiltä. Samalla tuette jatkuvasti pienenevää ammattikalastajien joukkoa, tukematta näitä teollisia kalankasvatusyrityksiä.
Kannatan kyllä, mutta riittäisikö villikalaa kaikille, jos kalanviljely lopetettaisiin? Kalan syömä ravinto vaikuttaa ravintoainepitoisuuksiin ja ainakin kasvatetun kalan rasvahappokoostumus on villikalaa heikompi, mutta ei se tarkoita sitä, että kasvatettu kala olisi huonoa ravintoa.
 
Justiisa täällä rehvasteltiin kuinka paljon tiedetään lohista, melkeen jo julistauduttin itsekkin loheksi, mutta sitte hiljennyttiin kokonaan. Liekkö lähtivät uimaan ja eivät ole kerenneet tänne tyhjentämään tietopankkiaan?

Viikonloppuna monella taitaa olla parempaakin tekemistä kuin luuhata netissä 😃 Rasvahappokoostumuksesta, muista ravintoarvoista ja rehun vaikutuksesta onkin tullut yllä tietoa, mutta ekologiset vaikutukset ovat myös varsin jäätäviä. Suomen kirjolohikasvatuksella on paikallisia ja alueellisiakin rehevöitymisvaikutuksia, mutta paljon pahempana näen Norjan lohikasvatuksen vaikutukset. Vuonokasvatus on aiheuttanut valtavaa haittaa luonnonvaraisille lohikannoille. Lohet kun lähtevät joesta syönnösvaellukselle merelle, ne altistuvat kasvattamoiden lohiloisille ja kuolleisuus voi olla todella suurta. Lisäksi laitoksista karkaavat kassilohet puskevat jokiin ja sikiävät luonnonlohien kanssa, todella huono asia. jne jne..

Kuten mainitsin, niin norskilohen kasvatusta kritisoivat jutut ovat joskus hieman järkytyshakuista, mutta tuore kirja "Vieras laji" on lähdeviittauksin varustettu teos, joka tuo ongelmia hyvin esille.


Kannatan kyllä, mutta riittäisikö villikalaa kaikille, jos kalanviljely lopetettaisiin? Kalan syömä ravinto vaikuttaa ravintoainepitoisuuksiin ja ainakin kasvatetun kalan rasvahappokoostumus on villikalaa heikompi, mutta ei se tarkoita sitä, että kasvatettu kala olisi huonoa ravintoa.
Villikalaa kyllä riittäisi, mutta suomalaisten tulisi oppia syömään monipuolisesti kalaa aina muikusta lahnaan ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi monet alihyödynnetyt vesistöt sijaitsevat melko syrjässä, joten logistisia haasteita tulisi ratkoa.

Minä en usko, että kalanviljely tulee loppumaan, eikä se tosiaan oikein hoidettuna, tai edes sinne päin, tuota mitään roskaruokaa. Mutta suuntaus tulee olemaan kohti kiertovesikasvatusta, jossa ympäristövaikutukset ovat vähäisiä ja tehokkuus saadaan kovalle tasolle. Samassa tehtaassa voi olla mädintuotanto sekä poikaskasvastus ja toisesta päästä tulee liukuhihnalla filettä ulos. Tämä ei ole utopiaa, vaan tällainen tehdas löytyy meiltä Suomesta Varkaudesta (Finforel). Tulevaisuuden suunnitelmat ovat melko huimia tällä toimijalla.
 
Viikonloppuna monella taitaa olla parempaakin tekemistä kuin luuhata netissä 😃 Rasvahappokoostumuksesta, muista ravintoarvoista ja rehun vaikutuksesta onkin tullut yllä tietoa, mutta ekologiset vaikutukset ovat myös varsin jäätäviä. Suomen kirjolohikasvatuksella on paikallisia ja alueellisiakin rehevöitymisvaikutuksia, mutta paljon pahempana näen Norjan lohikasvatuksen vaikutukset. Vuonokasvatus on aiheuttanut valtavaa haittaa luonnonvaraisille lohikannoille. Lohet kun lähtevät joesta syönnösvaellukselle merelle, ne altistuvat kasvattamoiden lohiloisille ja kuolleisuus voi olla todella suurta. Lisäksi laitoksista karkaavat kassilohet puskevat jokiin ja sikiävät luonnonlohien kanssa, todella huono asia. jne jne..

Kuten mainitsin, niin norskilohen kasvatusta kritisoivat jutut ovat joskus hieman järkytyshakuista, mutta tuore kirja "Vieras laji" on lähdeviittauksin varustettu teos, joka tuo ongelmia hyvin esille.



Villikalaa kyllä riittäisi, mutta suomalaisten tulisi oppia syömään monipuolisesti kalaa aina muikusta lahnaan ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi monet alihyödynnetyt vesistöt sijaitsevat melko syrjässä, joten logistisia haasteita tulisi ratkoa.

Minä en usko, että kalanviljely tulee loppumaan, eikä se tosiaan oikein hoidettuna, tai edes sinne päin, tuota mitään roskaruokaa. Mutta suuntaus tulee olemaan kohti kiertovesikasvatusta, jossa ympäristövaikutukset ovat vähäisiä ja tehokkuus saadaan kovalle tasolle. Samassa tehtaassa voi olla mädintuotanto sekä poikaskasvastus ja toisesta päästä tulee liukuhihnalla filettä ulos. Tämä ei ole utopiaa, vaan tällainen tehdas löytyy meiltä Suomesta Varkaudesta (Finforel). Tulevaisuuden suunnitelmat ovat melko huimia tällä toimijalla.

Tämä oli se mitä odotettiin koko viikonloppu? Samat liirumlasrumit on joka toinen viikko Iltalehdessä ja et kertonut mitään siitä lohesta.

Meitä ei täällä ympäristöt kiinnosta, vaan se lohen ravintosisältö.
 
Tämä oli se mitä odotettiin koko viikonloppu? Samat liirumlasrumit on joka toinen viikko Iltalehdessä ja et kertonut mitään siitä lohesta.

Meitä ei täällä ympäristöt kiinnosta, vaan se lohen ravintosisältö.
On sinulla tylsä elämä, jos meni viikonloppu tätä odotellessa 😃

Lue vaikka linkkaamani kirja, jos sivistyisit. Ja luultavasti aika montaa täällä kiinnostaa ympäristö tai ainakin lohikannat.
 
Ei kiinnosta ympäristö, eikä lohikannat. Vesalta odotan edelleen vähintään 1000 sanan esseetä ravintosisällöstä.

No se on justiisa näin, täsä pitäis yrittää pattia kasvattaa, eikä mitään lohien paskomisia miettiä. Nyt Vesa kirjottelee tuon oman vastineen, nii saadaan hyvät rasvat lohista.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom