Kylmäpuristettu kookosöljy hyvis vai pahis?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Skyte
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hittituote kookosöljy on kasvirasvoista epäterveellisin - Terveys - Terveys - Helsingin Sanomat

Nostan tämän mimmien puolella huhuilleen kysymyksen tänne puolelle. Tuossa artikkelissa pidetään kookosöljyä huonompana rasvalähteenä. Eli osaisko joku hivenen valoittaa, missä mennään kylmäpuristetun kookosöljyn kanssa? Se kun kuuluu omiin herkkuihin ja ainetta menee puuron seassa lusikka jos toinenkin ... ;)

Meidän Ursula taas vauhdissa :(

Ite oon syöny jo vuosia ja kaikki veriarvot hyviä.

Verisuonet menee tukkoon kalkista ei rasvasta.

Toinen tukkija on veritulppa eli kalaa naamariin taikka laadukasta kalaöljyy.

Ja rehuja kanssa ja vaikka mitä.

Se on se kokonaisuus.

Tosin margariinit on kuollutta ja sairastuttaa.
 
Meidän Ursula taas vauhdissa :(

Ite oon syöny jo vuosia ja kaikki veriarvot hyviä.

Verisuonet menee tukkoon kalkista ei rasvasta.

Toinen tukkija on veritulppa eli kalaa naamariin taikka laadukasta kalaöljyy.

Ja rehuja kanssa ja vaikka mitä.

Se on se kokonaisuus.

Tosin margariinit on kuollutta ja sairastuttaa.

Ja taas yksi huuhaa vauhdissa. Ateroskleroosissa ei verisuonet kalkkeudu kalkista vaikka puhekielessä puhutaankin siitä. Toisekseen sen ateroskleroosin selkeä riskitekijä on kohonnut LDL-lipoproteiinien taso, koska mitä enemmän kolesteropartikkeleita on sen todennäköisempää on itse tapahtuma on kun kolesterolista peräisin olevaa materiaalia kertyy.

Ja kuten itsekkin totesit. Kyse on kokonaisuudesta. Eli kaikki ruokailusta sukuperimään vaikuttaa siihen miten esim. Rasvat vaikuttavat veren LDL ja HDL-lipoproteiinien määrään ja vaikkapa miten ravinnon kolesteroli vaikuttaa.
 
Olin joskus mimmien puolella vastannut tähän samaan aiheeseen ja mun mielipide ei ole sen koommin muuttunut: Kookosöljy on kovaa rasvaa ja sillä sipuli, en syö (enää). Ehkä siinä on jotain ainesosia mitä ei muissa öljyissä ole, joten osana monipuolista ruokavaliota se on varmasti ihan ok syödä. Itse en kyllä koskisi enää siihen pitkällä tikullakaan muutoin kuin kosmetiikkatarkoituksiin, iholla kookosöljy on ihan lyömätön :)

Zenef oli linkittänyt mieltä avartavan videon kookosrasvasta ja joo, jos saan tarpeeksi paljon näyttöä siitä, että kookosöljy ei ole niin paha kuin kova rasva yleensä, saatan lisätä sitä taas ruokani joukkoon. Siihen asti pärjään ilman :piis:
 
Ja taas yksi huuhaa vauhdissa. Ateroskleroosissa ei verisuonet kalkkeudu kalkista vaikka puhekielessä puhutaankin siitä. Toisekseen sen ateroskleroosin selkeä riskitekijä on kohonnut LDL-lipoproteiinien taso, koska mitä enemmän kolesteropartikkeleita on sen todennäköisempää on itse tapahtuma on kun kolesterolista peräisin olevaa materiaalia kertyy.

Ja kuten itsekkin totesit. Kyse on kokonaisuudesta. Eli kaikki ruokailusta sukuperimään vaikuttaa siihen miten esim. Rasvat vaikuttavat veren LDL ja HDL-lipoproteiinien määrään ja vaikkapa miten ravinnon kolesteroli vaikuttaa.

Ja siinä toinen huuhaa.

Kuka sinun jorinoitasi uskoo?

- - - Updated - - -

Zenef oli linkittänyt mieltä avartavan videon kookosrasvasta ja joo, jos saan tarpeeksi paljon näyttöä siitä, että kookosöljy ei ole niin paha kuin kova rasva yleensä, saatan lisätä sitä taas ruokani joukkoon. Siihen asti pärjään ilman :piis:

Eikös tuota kookosta ole syöty mailman sivu, kun joku sen puusta löysi :)
 
Tää Suomen ravintokeskustelu on kyllä aina yhtä jäätävää. Eihän mitään tommosia ruoka-aineita ole yhtään mitään järkeä tarkastella yksinään kun kokonaisuus on se mikä ratkasee. Hyvää paistorasvaahan tuo kookosöljy on eikä varmasti haitallista sopivissa määrin käytettynä, mutta ei myöskään mikään ihmeaine jolla voisi korvata kaikki muut rasvat.
 
Eipä tietenkään ole järkeä tuijottaa yhtä ruoka-ainetta. Kookosöljyn hehkutus on vaan juuri tämän kaltaista yhden ravinto-aineen tuijotusta. Paleopiireissä sitä tungetaan joka paikkaan ja väitetään sen olevan terveellistä. Se nyt vaan on fakta, että se on lähes pelkkää tyydyttynyttä rasvaa ja näin ollen haitallista sydän ja verisuonisairauksien kannalta. Kolesteroliskeptismi kun on jo ammuttu niin alas, että kukaan täysipäinen ei enää usko näiden denialistien horinoita LDL-kolesterolin vaarattomuudesta. Kookosöljyn markkinoinnissa usein hehkutetaan kookosöljyä käyttävien kansojen olevan erityisen terveitä. Tämä on ihan puhdasta valehtelua. Filippiinit on maailman suurin kookosöljyn tuottaja ja siellä on huomattavasti korkeampi sydänkuolleisuus kuin Suomessa.
 
Ja siinä toinen huuhaa.

Kuka sinun jorinoitasi uskoo?

Ei tarvitse uskoa. Kerroin vain sen asian joka on ihan yleisessä tiedossa. Sinulla ei näytä olevan mitään käryäkään siitä mikä ateroskleroosi on tai miten se syntyy, koska olet jo ihan perusteista hukassa. Faktaa on että aivan tarkasti ja aukottomasti syntyä ei voida selvittää, mutta se on kuitenkin jo ajat sitten selvitetty että kalkki ei liity tuohon touhuun tukkeuman kannalta. Vai onko sinulla esittää jotain luotettavaa tutkimusta tuon 50-luvulta peräisin olevan ajatuksesi lähteeksi?
 
Eipä tietenkään ole järkeä tuijottaa yhtä ruoka-ainetta. Kookosöljyn hehkutus on vaan juuri tämän kaltaista yhden ravinto-aineen tuijotusta. Paleopiireissä sitä tungetaan joka paikkaan ja väitetään sen olevan terveellistä. Se nyt vaan on fakta, että se on lähes pelkkää tyydyttynyttä rasvaa ja näin ollen haitallista sydän ja verisuonisairauksien kannalta. Kolesteroliskeptismi kun on jo ammuttu niin alas, että kukaan täysipäinen ei enää usko näiden denialistien horinoita LDL-kolesterolin vaarattomuudesta. Kookosöljyn markkinoinnissa usein hehkutetaan kookosöljyä käyttävien kansojen olevan erityisen terveitä. Tämä on ihan puhdasta valehtelua. Filippiinit on maailman suurin kookosöljyn tuottaja ja siellä on huomattavasti korkeampi sydänkuolleisuus kuin Suomessa.

Nää sydänkuolleisuudet onkin mielenkiintoinen juttu. Kiitos, taidan perehtyä aiheeseen enemmän (koska en jaksa hypetystä kookosöljystä, ja syyt onkin täällä edellä jo tuoto ansiokkaasti esille).
 
Nää sydänkuolleisuudet onkin mielenkiintoinen juttu. Kiitos, taidan perehtyä aiheeseen enemmän (koska en jaksa hypetystä kookosöljystä, ja syyt onkin täällä edellä jo tuoto ansiokkaasti esille).

Kannattaa kuitenkin muistaa että tyydyttyneen rasvan yhteys sydän- ja verisuonitauteihinkin on tutkimuksissa viimevuosina kyetty rikkomaan, vaikka tutkimus ei aivan täydellinen olekkaan niin voitaneen ainakin todeta että suoraa yhteyttä ei ole. Edelleen, kokonaisuus ratkaisee kuitenkin. Jos muuten syö hyvin niin kookosöljyä voi aivan huoletta myös nauttia :)
 
Kannattaa kuitenkin muistaa että tyydyttyneen rasvan yhteys sydän- ja verisuonitauteihinkin on tutkimuksissa viimevuosina kyetty rikkomaan, vaikka tutkimus ei aivan täydellinen olekkaan niin voitaneen ainakin todeta että suoraa yhteyttä ei ole. Edelleen, kokonaisuus ratkaisee kuitenkin. Jos muuten syö hyvin niin kookosöljyä voi aivan huoletta myös nauttia :)

Suoraa yhteyttä en nyt äkkiseltään löytänyt PubMedistä, mutta epäsuora ja erittäin vahva linkki on kyllä nimenomaan tyydyttyneiden rasvojen saannissa, veren lipoproteiiniprofiilissa ja edelleen sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisessä. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio nostaa veren LDL ja VLDL lipoproteiinien pitoisuutta merkittävästi ja vastaavasti vähentää HDL:n määrää. Nämä, sekä krooninen tulehdustila ao. potilaan verisuonten sisäseinämässä nimenomaan ovat syy ateroskleroosiin (tämän hetkisen vaikuttavimman teorian ja tutkimustulosten perusteella). Joo, pienistä yksityiskohdista voi vääntää vaikka kuinka elimistön ollessa niin monimutkainen systeemi. Kookosöljy on käsittääkseni jenkeissä käytössä popkornien tekemisessä ja kyllä se siinä maistuu. :D Muuten en kyllä keksi mihin sitä käyttäisin. Kotimainen rypsiöljy on lipidiprofiililtaan jopa oliiviöljyä parempaa (eli enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kontra oliiviöljyn kertatyydyttymättömiin).

Mutta kuten sanottua, kaikkea kohtuudella. Käytän minäkin voi-rypsiöljyseosta esim. siian/ahvenen/kuhan paistamiseen pannulla. Muuten kun väri jää väljäksi ja maistuuhan se paremmalta. :piis:
 
Ei tarvitse uskoa. Kerroin vain sen asian joka on ihan yleisessä tiedossa. Sinulla ei näytä olevan mitään käryäkään siitä mikä ateroskleroosi on tai miten se syntyy, koska olet jo ihan perusteista hukassa. Faktaa on että aivan tarkasti ja aukottomasti syntyä ei voida selvittää, mutta se on kuitenkin jo ajat sitten selvitetty että kalkki ei liity tuohon touhuun tukkeuman kannalta. Vai onko sinulla esittää jotain luotettavaa tutkimusta tuon 50-luvulta peräisin olevan ajatuksesi lähteeksi?

Sen tarkemmin asiaan ottamatta kantaa, ei ole lähiaikoina tullut asiaa seurattua:
Onko sydäntaudin syy verisuonten kalkkiutuminen?
Onko sydäntaudin syy verisuonten kalkkiutuminen? - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen
Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko?
Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko? - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen

Muistaakseni nämä asiat on selitetty ja perusteltu melkoisen hyvin jo kymmeniä vuosia sitten esim. Zone kirjoissa ja nykyisin Heikkilän tai minkä tahansa karppaajan kirjoissa eli sydänsairauksien syyt liittyvät juurikin tulehdukseen. Lukekaa ihmiset kirjoja ettei tarvitse perustaa tietojaan terveysseiska Iltalehteen ym. paska informaatioon.
 
Suoraa yhteyttä en nyt äkkiseltään löytänyt PubMedistä, mutta epäsuora ja erittäin vahva linkki on kyllä nimenomaan tyydyttyneiden rasvojen saannissa, veren lipoproteiiniprofiilissa ja edelleen sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisessä. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio nostaa veren LDL ja VLDL lipoproteiinien pitoisuutta merkittävästi ja vastaavasti vähentää HDL:n määrää. Nämä, sekä krooninen tulehdustila ao. potilaan verisuonten sisäseinämässä nimenomaan ovat syy ateroskleroosiin (tämän hetkisen vaikuttavimman teorian ja tutkimustulosten perusteella). Joo, pienistä yksityiskohdista voi vääntää vaikka kuinka elimistön ollessa niin monimutkainen systeemi. Kookosöljy on käsittääkseni jenkeissä käytössä popkornien tekemisessä ja kyllä se siinä maistuu. :D Muuten en kyllä keksi mihin sitä käyttäisin. Kotimainen rypsiöljy on lipidiprofiililtaan jopa oliiviöljyä parempaa (eli enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kontra oliiviöljyn kertatyydyttymättömiin).

Mutta kuten sanottua, kaikkea kohtuudella. Käytän minäkin voi-rypsiöljyseosta esim. siian/ahvenen/kuhan paistamiseen pannulla. Muuten kun väri jää väljäksi ja maistuuhan se paremmalta. :piis:

Esimerkiksi tässä kohtalaisen kattavassa analyysissä on todettu ettei tyysyttyneellä rasvalla ollut yhteyttä svtauteihin (Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease). Mutta tuossakin on muutamia asioita jotka hiukan auövät uskottavuutta. Kuitenkin tutkimuksia on olemassa myös sen suhteen että yhteys ei ole läheskään niin vahva kun aiemmin luultiin.

Kookosöljy on ainoaksi rasvaksi erittäin huono. Muuten hyvän ja monipuolisten rasvalähteiden sekaan se kuitenkin mahtuu mainiosti, jos sitä ei nyt lusikalla purkista aleta kauhomaan.

Itse käytän kookosöljyä paistamisessa koska aiitä tulee hyvä maku moniin ruokiin. En kuitenkaan sitä käytä tai suosittele käytettäväksi isoissa määrissä tai ainoana rasvalähteenä.

Ateroskleroosissakin geeneillä on aika iso merkitys. Osalle ihmisistä se ei kehity vaikka veren LDL-pitoisuus olisikin kova ja muutenkin riskitekijät olemassa. Mutta totta on että LDL-lipoproteiinien määrä on aika vahva linkki riskiin saada.

- - - Updated - - -

Sen tarkemmin asiaan ottamatta kantaa, ei ole lähiaikoina tullut asiaa seurattua:
Onko sydäntaudin syy verisuonten kalkkiutuminen?
Onko sydäntaudin syy verisuonten kalkkiutuminen? - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen
Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko?
Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko? - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen

Muistaakseni nämä asiat on selitetty ja perusteltu melkoisen hyvin jo kymmeniä vuosia sitten esim. Zone kirjoissa ja nykyisin Heikkilän tai minkä tahansa karppaajan kirjoissa eli sydänsairauksien syyt liittyvät juurikin tulehdukseen. Lukekaa ihmiset kirjoja ettei tarvitse perustaa tietojaan terveysseiska Iltalehteen ym. paska informaatioon.

Tulehdustila on merkittävä tekijä, en sitä mielestäni kiistänyt missään vaiheessa. Mutta siitä huolimatta kolesteroli on juuri se joka sen tukkeuman aiheuttaa (siis kolesteroli, en tarkoita ldl tai hdl lipoproteiineja) ja riskiä ateroskleroosiin lisää veren korkea LDL-lipojen määrä. Mitä Heikkilään tulee niin siihen viittaaminen luotettavana lähteenä on yhtä hyvä kuin iltalehti tai vaikkapa menaiset-lehti.

Kannattaa myös muistaa että erilaisia tutkimuksia on aina asioiden eri puolista. Yksittäinen tutkimus sellaisenaan ei todista vielä välttämättä mitään. Tällä hetkellä voimassaolevien käsitysten mukaan kuitenkin tuon plakin aiheuttaa se kolesteroli, varmasti myös kalsiumilla on merkitystä, mutta yksinään se ei ole kalsiumin aiheuttamaa. Varmasti aiheestakin tulee useampia tutkimuksia ja metatutkimuksia kum asioita selvitellään lisää. Kuitenkaan yhtään sellaista prospektiivista kohorttitutkimusta ei ole joka osoittaisi että ateroskleroosin synty on vain kalsiumia.
 
Muistaakseni nämä asiat on selitetty ja perusteltu melkoisen hyvin jo kymmeniä vuosia sitten esim. Zone kirjoissa ja nykyisin Heikkilän tai minkä tahansa karppaajan kirjoissa eli sydänsairauksien syyt liittyvät juurikin tulehdukseen. Lukekaa ihmiset kirjoja ettei tarvitse perustaa tietojaan terveysseiska Iltalehteen ym. paska informaatioon.
tumblr_ljh0puClWT1qfkt17.gif

Odotan jännittyneenä Paletaanin väliintuloa :D
 
Suoraa yhteyttä en nyt äkkiseltään löytänyt PubMedistä, mutta epäsuora ja erittäin vahva linkki on kyllä nimenomaan tyydyttyneiden rasvojen saannissa, veren lipoproteiiniprofiilissa ja edelleen sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisessä.

Onko se vahvempi linkki kuin esim verisuonten olemassaolon ja verisuonisairauksien yhteys? Verisuonitauteja esiintyy vain yksilöillä joilla on verisuonia. Onko siis syytä välttää verisuonia, jos haluaa elää terveellisemmin?
 
Sen tarkemmin asiaan ottamatta kantaa, ei ole lähiaikoina tullut asiaa seurattua:
Onko sydäntaudin syy verisuonten kalkkiutuminen?
Onko sydäntaudin syy verisuonten kalkkiutuminen? - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen
Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko?
Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko? - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen

Muistaakseni nämä asiat on selitetty ja perusteltu melkoisen hyvin jo kymmeniä vuosia sitten esim. Zone kirjoissa ja nykyisin Heikkilän tai minkä tahansa karppaajan kirjoissa eli sydänsairauksien syyt liittyvät juurikin tulehdukseen. Lukekaa ihmiset kirjoja ettei tarvitse perustaa tietojaan terveysseiska Iltalehteen ym. paska informaatioon.
:hyvä: melkoista itseironiaa. :)
 
Zombi-argumentit hyökkää taas! Vaikka nuo kalkki- yms jutut tappaisi kuinka monta kertaa niin ne vaan nousevat hetken päästä uudestaan jatkaakseen aivotonta vaellustaan internetin ihmemaassa :D

Mut niin.. Kookosöljy. Ystäväni Jan Verho tajuaa asioita ja hän on kirjoittanut asiasta hyvin jo 2011: Jookos kookos? Ei välttämättä.

TL;DR: helvetinmoista hypeä, ei näyttöä hyödyistä. Päivittäiseen käyttöön löytyy terveellisempiäkin rasvoja.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom