Kuvakollaasin tekemisestä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mou
  • Aloitettu Aloitettu

Mou

Liittynyt
20.7.2004
Viestejä
483
Ikä
42
Olen ajatellut tehdä digikuvistani kuvakollaasin julisteen muotoon. Kooksi tulisi noin A2. Paljonko pitäisi ko. julisteen resoluution olla, jotta se olisi vielä tarkka? Onko olemassa ohjelmia, jotka tekevät noita kollaaseja automaattisesti esim. tietyn hakemiston kuvista ja jos on, niin osaavatko ne esim. "kirjoittaa" tummemilla kuvilla haluamiani tekstejä yms. Niin ja millä ohjelmalla saisi massiiviset määrät digikuvia pienennettyä tiettyyn kokoon.

En jaksaisi alkaa photarilla tallentelemaan ensin jokaista kuvaa pienempään muotoon yksitellen ja sen jälkeen leikkaamaan ja liimaamaan niitä toistensa viereen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
300dpi on yleisesti printtimediassa käytetty tarkkuus, joku 200dpikin voisi antaa noin isossa kuvassa ihan riittävän jäljen. Kylläpä se pitää käytännössä photarilla koota, tosin noin isona TIFFinä se varmaan syö megoissa jo lähemmäs gigaa ja panee heikomman koneen kyykkyyn. Tietenkin voisit tehdä tuon A4 kokoon jollain 300dpina ja se sitten ennen printausta interpoloidaan isommaksi. A2 alkaa olla jo niin massiivinen koko että sitä et jokapaikassa saakaan halvalla tehtyä, ainakaan valokuvana.
 
Ajattelin nyt vielä kirjoittaa tänne, miten sen tein. Tein sen siis 300 dpi-tarkkuuden ja a2-koon mukaan, eli resoluutioksi tuli jotain 7000 x 5000. Tarkat lukemat olis tietty kotona, mutta kun nyt töistä kirjoittelen, niin ei tullut mukaan. Varsinainen juliste piti kuitenkin tulostaa 75 x 50 kokoon, joten reunoille jäi hieman valkoista, joka sitten leikattiin pois, jolloin kuvasuhde oli paperiarkin suhde.

Noin isoon kollaasiin tarvitaan tietysti julmettu määrä kuvia, jotta se ei käy liian harvaksi. Mulla meni ehkä 300-400. Rakenne oli sellainen, että keskellä oli tosi pienistä kuvista muodostettu kirjaimia (synttärisankarin nimi ja ikä) ja näiden kirjaimien taustalla oli 20 hieman isompaa kuvaa, jotta se teksti erottuisi paremmin. Noita kirjainten kuvia pystyi kyllä lopullisesta versiosta tiirailemaan läheltä, mutta ne olivat niin pieniä ja kuvia oli muutenkin niin paljon, että niitä ei tule juuri katsottua ja täten niiden valintaprosessiin ei ehkä kannata aivan hirveästi satsata aikaa. Reunoilla oli sitten se varsinainen kuvakokoelma. Laitoin niitä limittäin ja lomittain, jottei se näyttäisi liian järjestelmälliseltä.

Aluksi siis tarvitsee pienentää kuvat, jonka itse tein seuraavasti. Kopioin kaikki kuvani yhteen hakemistoon, jolloin pystyin järjestämään niitä haluamaani järjestykseen. Esimerkiksi tekstiä varten tarvitsin kirjaimiin pystyssä ja vaakatasossa olevia kuvia, jolloin järjestin kuvani yksinkertaisesti reson mukaan. Sieltä sitten valitsin sopivia kuvia ja pienensin niitä tekstin vaatimaan resoon, muistaakseni 120x160 tai toisin päin. Pienentämiseen käytin IrfanView:tä ja sen batch-komentoa. Sitten sama homma julisteen muille osille.

Sen jälkeen tehdään juliste, jonka tein Photarilla. Kuvat joutuu siis yksi kerrallaan copy-pastettamaan sinne. Avasin aina sopivan batchin irfanview:lla ja laittelin niitä sinne. Tekstin saa luonnollisesti parhaiten tehtyä kirjoittamalla ensin suurella fontilla normaalin tekstin, jälkeen laittelemalla kuvat sen päälle ja poistamalla itse kirjoituksen taustalta.

Yksi huomionarvoinen juttu photarissa on se, että viimeisenä laitetut kuvat tulevat aina päällimmäisiksi layereiksi. Joten tausta kannattaa tehdä ensin ja sitten vasta teksti päälle. Itsellä meni alusta alkaen useiden mokien ja opettelun seurauksena kymmenisen tuntia aikaa. Nyt menisi samalla kuvamäärällä ehkä neljä. Siinä meni yksi sairastettu päivä leppoisasti.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom