Kumpi voittaisi - Scifi vai fantasia?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
5.9.2003
Viestejä
7 694
Kaupunki
Helsinki
Tässä kun katselen avaruusvideoita ISS:ltä ja hekumoin ajatuksella yhä suuremmasta mahdollisuudesta pian päästä avaruuteen ja toisille planeetoilla, niin tuli mieleen kysymys elokuvamaailmasta. Kummassa on enemmän tarinaa, potentiaalia ja kiinnostusta, Sci-fissä vai fantasiassa?

Meillä on uskomattomia leffaspektaakkeleita molemmista genreistä ja varmasti taistelu genren herruudesta käydään vielä kovana. Esimerkiksi kaikki Marvel-elokuvat voisi luokitella scifiksi, sillä mutaation voi selittää tieteellä. Sitten taas on Lord of the Rings, joka luo tunnelmaa ja seikkailua maailmasta jollaista ei voisi koskaan olla olemassa, mutta ehkä voisi ollakin?

Joten, missä on elokuvateollisuuden tulevaisuus ja mahdollisuudet? Kumpi sytyttää enemmän? Aragorn miekkailemassa eeppisessä fantasiaelokuvassa keskimaassa vai Aliens kohtaa Terminatorin Fallout-maailmassa? Itse alan olla vahvasti scifi-puolen kannalla, sillä viime aikaiset leffat ovat toinen toistaan uskomattomampia, mutta fantasiassa ei olla vielä edes saavutettu sitä potentiaalia mitä siellä on, viitaten kirjallisuuteen aiheen tiimoilta (Forgotten Realms ja kumppanit). Ja hyvin voi yhdistää keskusteluun kannanottoja pelimaailmasta, eli Skyrim vs. Fallout.

166wuo4.jpg


2a9e9ly.jpg




[video=youtube_share;G0k3kHtyoqc]http://youtu.be/G0k3kHtyoqc[/video]
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Scifi voittaa, ei mitään kysymystä. Kyseisestä genrestä löytyy monia elokuvia, jotka ovat aivan historian parhaimmistoa: 2001: Space Odyssey, Stalker, Solaris, Metropolis, ehkä Blade Runnerinkin voisi ottaa mukaan. Fantasiastakin löytyy laadukkaita elokuvia, mm. Lord of the ringsit, Wizard of Oz ja Pan's Labyrinth, mutta nämä ovat tasoltaan enintään sellaisen toisen luokan scifin luokkaa - sellaisten kuin esimerkiksi Terminator 2, Alien, Star Trek: The Wrath of Khan sekä Star Warsit.

Nostaisin myös esille TV-sarjat: Star Trekit, Babylon 5, Battlestar Galactica, Stargate jne. ovat kaikki hyvin arvostettuja scifisarjoja, joista monia voi pitää samassa kastissa parhaimpien draamasarjojen kanssa (Star Trek: TNG). Fantasiasarjojen määrä on kovin pieni.
 
Scifi ehdottomasti. Juuri esim. Terminator -trilogia, on siisti koska tapahtuu tavallaan tässä maailmassa. Juonen uskottavuus on helvetin tärkeä asia scifileffoissa. Se kiehtoo ihan eri lailla kuin Fantasia. Fantasiassa on toki rajattomat mahdollisuudet joka suuntaan, mutta vielä en ole nähnyt mitään leffaa siltä osastolta, joka kiehtoisi enemmän kuin jotkut scifileffat. Supernaturalissahan eletään "tätä aikaa" ja esim. sikainfluessastaepidemiasta kuului taustalla radiossa (juuri silloin kun se oikeastikin oli päällänsä), joten siinä on hauskasti käsikirjoittajat heitelleet taustalle asioita, jotka antavat kuvan niinkuin sarjan tapahtumat olisivat käynnissä tälläkin hetkellä. Toisaalta aaveet demonit jne. ovat sarjassa täyttä fantasiaa.
 
Scifi voittaa, ei mitään kysymystä. Kyseisestä genrestä löytyy monia elokuvia, jotka ovat aivan historian parhaimmistoa: 2001: Space Odyssey, Stalker, Solaris, Metropolis, ehkä Blade Runnerinkin voisi ottaa mukaan.
Stalkerin ja Metropoliksen kohdalla on vaikea määritellä, onko kyse fantasiasta vai scifistä. Molemmat ovat todella hyviä elokuvia, se on pakko myöntää.

Fantasiastakin löytyy laadukkaita elokuvia, mm. Lord of the ringsit, Wizard of Oz ja Pan's Labyrinth, mutta nämä ovat tasoltaan enintään sellaisen toisen luokan scifin luokkaa - sellaisten kuin esimerkiksi Terminator 2, Alien, Star Trek: The Wrath of Khan sekä Star Warsit.
Noista mainitsemistasi elokuvista fantasiaelokuvat voittavat mielestäni hiuksenhienosti. Aika tiukka maku sulla, kun pidät Terminaattoria ja Alienia toisen luokan scifinä... vaikka sitähän ne ovat, jos vaikkapa Avaruusseikkailu 2001:een vertaa.

Nostaisin myös esille TV-sarjat: Star Trekit, Babylon 5, Battlestar Galactica, Stargate jne. ovat kaikki hyvin arvostettuja scifisarjoja, joista monia voi pitää samassa kastissa parhaimpien draamasarjojen kanssa (Star Trek: TNG). Fantasiasarjojen määrä on kovin pieni.
Fantasiasarja Game of Thrones on herättänyt kiinnostusta USA:ssa, Suomessa ja muuallakin ja saanut myös kiitosta. Monessa (esim. historiallisessa) tv-sarjassa on fantasian elementtejä, esimerkkinä Suomessakin tuleva Da Vinci's Demons.
 
Noista mainitsemistasi elokuvista fantasiaelokuvat voittavat mielestäni hiuksenhienosti. Aika tiukka maku sulla, kun pidät Terminaattoria ja Alienia toisen luokan scifinä... vaikka sitähän ne ovat, jos vaikkapa Avaruusseikkailu 2001:een vertaa.

Itekin vähän kaduin tota termiä, koska musta kumminkin noi kaikki leffat on tosi hyviä - T2 actionleffojen aatelia, Star Warsit varsinkin kulttuuriselta merkitykseltään valtava jne. Tarkoitus oli ehkä enemmän sillä kuvata sitä elokuvan pyrkimystä ja tavoitetta. Esimerkiksi 2001 on kumminkin huomattavasti kunnianhimoisempi teos kuin Alien.

Game of Thrones tuli itsellekin mieleen, mutten ole vielä katsonut sitä joten ei ole kokemusta. Vissiin kuitenkin hyvä sarja, suhteellisen universaalia arvostusta vaikka jotkut tätä uutta kautta ovatkin kritisoineet.
 
Jos fantasiasta saataisiin mukaan noita eeppisiä tarinakokonaisuuksia niin siinä jäisi scifit aika pian varjoon. Marvelit voisi kyllä luokitella fantasiaksikin, ne on vähän scifin ja fantasian välimuotoja.
 
yks parhaimpia ja cooleimpia scifi olento :predator
ja minusta terminator edustaa scifiä mitä parhaimmin vaikka tapahtumapaikat on tässämaailmassa (aika vaikea kertoa scifiä normaaliin mailmaan sijoittuvasti) mutta silti scifisti:D
 
Kyllä mä vaan fantasian puolelle kallistun. Fantasiat toimii elokuvina sekä kirjoina paremmin kuin scifi.

Esim TSH, Game of Thrones yms.
 
Fantasialle pisteet.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Scifi vie, koska mieleeni tulee paljon enemmän hyviä science fiction -elokuvia kuin fantasialeffoja. Kummallakin, scifillä ja fantasialla, on mun mielestä kuitenkin aika rajattomat mahdollisuudet luoda tarinoita, henkilöitä ja maailmoita. Ainoa ehto on, että ne ovat jollain tavalla uskottavia. Tolla uskottavalla en nyt tarkoita, että pitäisi pelätä valkokankaalla nähtyjen tapahtumien sattuvan oikeasti, mutta niiden pitää kuitenkin luoda se tunne, että pääsee elokuvaan sisälle ja samaistuu tarinaan ja hahmoihin.

Eli mun ainoa perustelu tälle tuomiolleni on: Laadukkaan scifin määrä peittoaa laadukkaan fantasian määrän. Scifistä tulisi aika loputon lista, joka alkaisi jo jostain 1920-luvulta aina tuolta Metropoliksesta saakka ja jatkuisi esim. Forbidden Planet 50-luvulla siitä eteenpäin kunnes tulee näitä 2001: A Space Odyssey, The Planet of the Apes, Star Wars, Alien, Terminator, Blade Runner, The Fly, T2, Matrix, The District 9... Tossa ei siis mitään kattavaa haeta vaan nopeasti mieleentulleita elokuvia eri vuosilta.

Fantasian puolella hyviä elokuvia ovat LotR-trilogia, Pan's Labyrinth, The Seventh Seal, The Crouching Tiger Hidden Dragon, The Wizard of Oz ja Tim Burtonin tuotantoa (ei kuitenkaan kaikki). Tosi usein kuitenkin scifi, fantasia ja esimerkiksi kauhu sekoittuvat keskenään eikä tosiaan voida luokitella kamalan montaa tyylipuhdasta fantasiaelokuvaa tai tyylipuhdasta scifiä. Esimerkiksi Star Warsit sisältävät paljon fantasiaelementtejä ja Frankenstein on puolestaan kauhun, scifin ja fantasian sekoitusta. Suurin osa valtavirran animaatioistakin on fantasiaa (animet ja Pixarsin leffat nyt esimerkkinä).
 
Mielestäni ei ole väliä kuuluuko teos kaikkine oheistuotteineen scifin vai fantasian puolelle. Keskeisintä on juuri se, että kyseisestä teoksesta puhuttaessa puhutaan maailmasta. Mielenkiintoinen tarina, joka sijoittuu mielenkiintoiseen, isoon mutta samalla väljään maailmaan on yhteinen nimittäjä monelle tuoteperheelle. Tuolloin on tilaa mahdollisimman paljon fanfictionille ja uusille tarinoille. Oli sitten mikä media tahansa kyseessä pääteoksen lisäksi, tuotteen on aina tarjottava ikkuna tuohon maailmaan. Maailmoissa usein vallitsee myös hyvin yksinkertaiset lainalaisuudet ja maailmanjärjestys, jota on jokseenkin helmpompi ymmärtää kuin todellista maailmaa.
 
Tulipa muuten mieleen, että kaikki on unohtanut Harry Potterit, jotka ovat omasta mielestäni erittäin päteviä tarinoita ja elokuvia. Fantasiassa olisi paljon sellaista potentiaalia mikä varmasti osuisi ja uppoisi valtayleisöönkin.
 
fantasiassa ei olla vielä edes saavutettu sitä potentiaalia mitä siellä on, viitaten kirjallisuuteen aiheen tiimoilta (Forgotten Realms ja kumppanit). Ja hyvin voi yhdistää keskusteluun kannanottoja pelimaailmasta, eli Skyrim vs. Fallout.

Fantasialeffat on pääpiirteittäin hyvin samanlaisia: eeppisiä spektaakkeleja hyvän ja pahan taistelusta. Tavallaan se fantasia on "pääasia" kun taas vastaavasti monissa hyvissä scifileffoissa scifi on ikään kuin tapahtumien taustalla, esim. Blade Runner tai Alien. Totta kai on myös eeppisiä scifileffoja, mutta hirveän monta low fantasy-leffaa ei tule mieleen. Tosiaan fantasiakirjallisuudesta ja miksei peleistäkin olisi mahdollisuus ammentaa vaikka mitä. GoT on hyvä esimerkki siitä mitä voi saada aikaiseksi kun homma tehdään oikein.

Miten määritellään fantasia? Jos katsoo velhojen, kultapalojen ja +2 taikamiekkojen ulkopuolelle, voisi ajatella että useat kauhu-, anime- tai vaikka wuxia-leffat on omalla tavallaan fantasiaa.

Joka tapauksessa D&D-nörtti antaa fantasialle pisteet :D
 
Morgoth, game over. Tai Raistlin Majere.
 
Scifi ehdottomasti. Fantasian suurimpia ongelmia on se että se saa paljon vaikutteita keski-ajalta mikä on ns. vanhaa materiaalia. Kun taas scifi elokuvia tehdään niin voidaan käyttää paljon enemmän mielikuvitusta koska ei voida turvautua mihinkään kaavaan menneisyydestä, jos nyt ei oteta huomioon suoraan toisista scifi elokuvista kopioimista.
 
SAATANAN paha kysymys!

Molemmissa on todella uskomattomia teoksia sekä kirjallisuudessa että elokuva-maailmassa. Molemmissa voi olla vahvoja elementtejä molemmista ristiin. Alkuperäiset star warsit esim. on hyvin fantasiamaisia tietyiltä osin.

Vanhana nörttinä tietenkin olen kasvanut Scifissä ja fantasia tullut sittemmin vähän populaariseksi eräiden elokuvien vuoksi... Mikä tietenkään ei ole huono juttu... Välttämättä.

Valitsen molemmat.

Jos pakko on valita, niin ilman Scifiä olisin varmasti vähemmän oma itseni... Toisaalta taas kasvoin nenä kiinni Margaret Weissin kirjoissa, joten kyllä eräällä synkällä velho-hahmolla on ollut vaikutuksensa osaltaan kyyniseen egooni...

Perkele... En osaa sanoa... Nyt on niiin paha... En varmaan saa unta, kiitti vitusti. Miks tällasia pitää edes miettiä? Vai onks tää galluppi?!?!!?! PFPFPFFUFUUUAARCK!
 
Scifin valinta 1 vs 1 grande finalessa on varmaan doctor manhattan. Kuka olis fantasian sankari tässä eeppisessä taistelussa? :D

Ymmärrän valinnan mutta miksi Dr. Manhattan on scifiä eikä fantasiaa?
Jos noita voimia alkaa paloitella niin kyllä ne taikuudesta menee.

Tai siis miten se erotellaan?


Morgothista sen verran että SpaceMaster roolipelissä perus spacecannon vie 5000hitpointsia kerralla. Morgothilla on muistaakseni 1200.
Ja Raistlin oli kova. Mutta vain hetken. 12kirjassa varmaan yhteensä 12 sivua missä se oikeesti pyyhkii jengillä lattiaa, muuten on ihan
kuolemankielissä, tai kuollut :)
 
Back
Ylös Bottom