Ihan mielenkiintoinen aihe. Googletinpas aiheesta vähän enemmän tieteellistä dataa, jos jotain kiinnostaa.
Ensimmäisessä tutkimuksessa (
http://www.jissn.com/content/3/2/12#B7) oli kolme tutkimusryhmää. Ensimmäinen ryhmä söi 1,0 - 1,4 grammaa proteiinia per paino kg, toinen 1,6 - 1,8 grammaa ja kolmas söi 2 grammaa per kg.
Noissa ryhmissä ei ollut eroa lihasmassassa eikä hormonitasoissa. Suurin vaikuttaja tähän tutkimuksen mukaan oli se, että jokainen ryhmä sai liian vähän kaloreita. Eli kalorit ovat tärkeämpi osa lihasmassan kasvatuksessa kuin proteiinin saanti yleisesti ottaen. Tosin proteiinikin on tärkeää saada. Mielenkiintoisesti myös tuossa tutkimuksessa eniten proteiinia saaneen ryhmän penkkiykkönen kehittyi 35 prosenttia paremmin kuin ekan ryhmän ja 42 prosenttia enemmän kuin tokan ryhmän.
Kalorien tärkeyttä tukee myös toinen tutkimus (
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12094125?dopt=Abstract&holding=f1000,f1000m,isrctn) jossa tutkittiin massanlisääjien vaikutusta kehonkoostumukseen ja voimaan. Tutkimuksessa todetaan, että kun päivittäinen proteiinimäärä saadaan täyteen niin kehonkoostumukseen suurin vaikutus on silti päivittäisellä kalorimäärällä.
Eipä tämä nyt mitään mullistavaa tietoa ollut, mutta kannattaa siis muistaa bulkilla että kannattaa ennemmin tuijottaa niitä kaloreita kuin proteiinin saantia millin tarkasti.
Ja kannattaa huomioida, että aloittelija voi kasvattaa lihasmassaa ja pudottaa rasvaprosenttia samaan aikaan joten alussa ainakaan alhainen kalorimäärä ei ole este lihasten kasvulle:
"In conclusion: heavy hypertrophic strength training regimens reviewed in this study increased lean body mass averagely ~0.5 kg and decreased percent fat ~0.6% per one month training. In practice, the changes in lean body mass and percent fat were same in men and in women. The research clearly shows that significant increase in muscle mass is possible in both women and men without simultaneous increase in body fat even without a help of pharmacological substances!"
http://users.jyu.fi/~jjhulmi/www/The effects of strenght training on body composition Hulmi 2005.pdf